-
Κοίτα έχεις ένα δίκιο, αλλά δε μιλάω για πριν 15 χρόνια σε σχέση με τώρα... Συγκρίνω την κατανάλωση που είχε πέρσι με την φετινή. Επειδή ποικίλει η οδήγηση από δρόμο σε δρόμο και όπως λέτε και πολλοί εδώ η κατανάλωση μετράται σωστά όταν φουλάρεις το αμάξι (κάτι που δεν κάνω), γι αυτό και λέω 'έχω την αίσθηση'. Δηλαδή πως πέρσι πάνω κάτω υπολόγιζα κατά μ.ο. μια μέση κατανάλωση κοντά στα 7L/100km, ενώ τώρα υπολογίζω μέση κατανάλωση κοντά στα 10L/100km ? Καλά πριν αλλάξω τον αισθητήρα λ, χτυπούσε 12άρι... Μου φαίνεται κάπως πολύ να καίει 10l ένα αμάξι 1200 κυβικών... Το θεωρείς φυσιολογικό δηλαδή;
-
Καταρχήν φίλε μου πόσα χιλιόμετρα έχει το αυτοκίνητο?
Κατα δεύτερον πρέπει να λάβεις υπόψιν σου οτι ένα αυτοκίνητο 15ετίας δεν μπορεί να έχει την ίδια κατανάλωση με όταν ήταν καινούργιο...ακόμα και με πριν απο μερικούς μήνες...
Επίσης αξίζει να σημειώσουμε οτι παίζουμε τώρα όλοι μας με υποθέσεις.Απλα έχεις την ΕΝΤΥΠΩΣΗ οτι καίει παραπάνω...πραγμα που εκτος απο την παλαιότητα μπορεί να οφείλεται στα μπουζί (ας ειναι καινούργια αν δεν ειναι τα σωστά μπορει να τσιμπάει παραπάνω), στο πόσο βρώμικη είναι η πεταλούδα σου, στο τι λάδια φοράει το αμάξι, στο αν ψεκάζουν σωστά τα μπεκ μετά απο τόσα χρόνια, ακόμα και αν είναι σωστή η ζυγοστάθμιση, η ευθυγράμμιση και αν ειναι καλά τα λάστιχα σου και αν έχουν σωστή πίεση... και όμως!Προσωπική μου άποψη ειναι οτι σίγουρα μια αύξηση στην κατανάλωση μετα απο τόσα χρόνια θα υπάρχει... γνώμη μου να μην ασχοληθείς περισσότερο με το θέμα γιατί μονο χρήματα θα ξοδέψεις...
Το punto είναι μια χαρα αμαξάκι.Οικονομικό και αξιόπιστο
Δοκίμασε να ρίξεις ένα καθαριστικό (το ασημένια της STP είναι πολύ καλό ' Fuel System cleaner ' ) και να του ρίξεις ένα καλό ξεμπούκωμα με ανεβάσματα και κατεβάσματα μεταξύ 2ας 3ης 4ης σε ανηφόρα καθώς και να το τελικιάσεις πχ στην εγνατία.
Επίσης κοίτα αν ειναι σε καλή κατάσταση τα λάστιχά σου,σωστή η πίεση σ'αυτά και αν ειναι οκ η ζυγοστάθμιση και η ευθυγράμμιση
Κοίτα να βάζεις τα γνήσια μπουζί και ανταλλακτικά και να έχεις σωστά λάδια στο αμάξι (selenia 20K ή agip i-sint 10-40 )
Δες αν ειναι καθαρό το φίλτρο αέρα σου
Καθάρισε επίσης και την πεταλούδα σου και τέλος προσπάθησε να ελαφρύνεις λίγο το πόδι σου...
το αυτοκίνητο έχει χρόνια στην πλάτη του και κάποιες αλλαγές στην συμπεριφορά του είναι απολυτα λογικές...και κάτι τελευταίο, ίσως ακουστεί λίγο χαζό αλλα κάνει διαφορά πολλές φορές, πολύ μικρή βέβαια αλλα αν συνδιάσεις 2-3 απο τα παραπάνω που ανέφερα τοτε ίσως καταφέρεις κάτι... Τσέκαρε αν η εξάτμιση ειναι σε καλή κατάσταση... μην έχει σκουριές σαπίλες κτλ..
-
evo471 σ' ευχαριστώ πάρα πολυ για όλες τις συμβουλές!!! Δεν ήξερα ότι όλααα αυτά παίζουν τον ρόλο τους στην κατανάλωση της βενζίνης!! Θα τα δω ένα-ένα όπως μου τα αναφέρεις. 134.000 έχει το αμάξι, όχι και πάρα πολλά δηλαδή για αμάξι 15ετίας. Λάδια είναι από τα lidl! Ο μηχανικός μου τα πρότεινε (θα δω και θα σου πω μάρκα)! Μπουζί δεν θυμάμαι μάρκα, όμως σίγουρα κάθονται οκ στο μοντέλο αυτό και μάλιστα ήταν αρκετά πιο ακριβά απο τα περισσότερα - αν όχι όλα - τα υπόλοιπα. Τα υπόλοιπα τεχνικά θέματα που αναφέρεις (ευθυγράμμιση, ζυγοστάθμιση κλπ) είναι οκ.
Σ ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές!!! -
Ο χρήστης evo471 έγραψε:
...................Δοκίμασε να ρίξεις ένα καθαριστικό (το ασημένια της STP είναι πολύ καλό ' Fuel System cleaner ' ) και να του ρίξεις ένα καλό ξεμπούκωμα με ανεβάσματα και κατεβάσματα μεταξύ 2ας 3ης 4ης σε ανηφόρα καθώς και να το τελικιάσεις πχ στην εγνατία......
....... Τσέκαρε αν η εξάτμιση ειναι σε καλή κατάσταση... μην έχει σκουριές σαπίλες κτλ..
Μπορείς να επεκταθείς λίγο σε αυτό για το καθαριστικό? Τι κάνει , πώς εφαρμόζεται, πιθανές παρενέργειες? Θα το έβαζες σε Ατος 2000 με 230.000 χλμ? Θα το έκανες προληπτικά ή μόνο αν είχες παρατηρήσει κάποιο προβληματάκι?
Μπορεί να τινάξει τα πέταλα το μοτεράκι μου αν του βάλω τέτοιο πράγμα?
-
όταν άλλαξα τα λάδια από 10 40 σε 5 30 , είδα μείωση της κατανάλωσης πάνω από 5% (από 8.5 ανά100σαφώς κάτω από
-
Ο χρήστης kospapad έγραψε:
όταν άλλαξα τα λάδια από 10 40 σε 5 30 , είδα μείωση της κατανάλωσης πάνω από 5% (από 8.5 ανά100σαφώς κάτω απόξαναμετρα γιατι πολυ μεγαλο ποσοστο οικονομιας εβγαλες.
-
-Φίλε vasil μη το κάνεις αυτό το έγκλημα με τα λάδια του lidl... Πίστεψε με αν βάλεις κάποιο σοβαρό λάδι (για αυτο το αμαξι εγω προτείνω selenia 20K ή agip i-sint 10-40) θα δεις βελτίωση σε πολλούς τομείς...ίσως όχι τοσο μεγάλη αλλά αξίζει ενα καλό λάδι...
Τα λάδια του lidl είναι για παλιατζούρες αμάξια που δεν εχουν στον ηλιο μοίρα ή για τίποτα αγροτικά που ειναι μονο για μεσα στο χωριο και κλαιν μαιν... Στην επομενη αλλαγή ΜΗ τα ξανα βάλεις ! Προτίμησε ενα απο αυτά τα 2 που σου λέω...
W5 αν δεν κανω λαθος ειναι η μάρκα ή κατι τέτοιο
-Φίλε astronautis το εν λόγω προιον ειναι καθαριστικό...Καθαρίζει δηλαδή απο το ρεζερβουάρ μέχρι την στιγμή της κάυσης απο όπου περνάει... Μη φανταστείς τα τρελά αλλα την δουλίτσα του την κάνει...Και άλλες εταιρίες βγάζουν... πολύ καλά είναι επίσης της pro-tec αλλα και της sonax.
Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο πρόβλημα. Άλλωστε η καλύτερη λύση στο κάθε πρόβλημα είναι η πρόληψη... Αρκεί να γίνεται με μέτρο...
Εγώ προσωπικά ρίχνω ένα τέτοιο σε κάθε μεγάλο service, ανα 20.000χλμ δηλαδή.Φυσικά και θα άξιζε να ρίξεις στο atos ειδικά με τόσα km...μόνο καλό θα κάνεις αρκεί όπως είπα να γίνεται με μέτρο. Αν πχ βάζεις καθε 5000χλμ λογικα καποια στιγμή θα την ακούσει το μοτέρ...
Εγώ προσωπικά πάντως αν θες την γνώμη μου σου προτείνω να ρίξεις, το ίδιο θα έκανα κι εγώ και το κάνω όπως είπα
-Ηλίας και kostapapad όντως και μένα προσωπικά μου φαίνεται ψιλό μεγάλη η διαφορά στην κατανάλωση.Σίγουρα κάποια μικρη διαφορά θα την έχεις αλλα αν ο κατασκευαστής προτείνει 10-40 το θεωρώ λάθος να βάζουμε 5-40... Εδω αξίζει να σημειωθεί οτι αυξάνεται κατα πολύ και η κατανάλωση λαδιού (8Ε/λίτρο το λάδι, 1.6Ε/λίτρο η αμόλυβδη....)
-
Φίλε evo471, w5 είναι ναι, τώρα είδα το μπετονάκι. Είναι πολύ μούφα;;; Με άγχωσες τώρα, όμως σ' ευχαριστώ πολύ! Καλά πως μου το πρότεινε ο μηχανικός;; Εγώ δεν ήξερα από λάδια, αυτός μου είπε και τον εμπιστεύτηκα! Μάλιστα μου είπε πως κάνει ακόμα και για mercedes αν θυμάμαι καλά (είναι εγκεκριμένο, κάτι τέτοιο) και γενικά το εμπιστεύεται πολυ, απλώς καλύτερα να αλλάζει πιο τακτικά δηλαδή όχι κάθε 15.000km). Τώρα τα έχω 8000km (έχω συμπληρώσει κάπου κάπου και από λίγο), λες να τα αλλάξω μια και καλή;
-
Μηηηη μου πεις ότι αυτά τα w5 είναι η ίδια εταιρεία που βγάζει τα καθαριστικά κουζίνας, wc κλπ;;;;;
-
Το W5 είναι απλά εμπορικό σήμα, όχι ο κατασκευαστής του προϊόντος. Μια χαρά λάδια είναι.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Το W5 είναι απλά εμπορικό σήμα, όχι ο κατασκευαστής του προϊόντος. Μια χαρά λάδια είναι.Κάθε πόσο είναι καλό να αλλάζουνε;
-
Ο κατασκευαστής του κάθε αυτοκινήτου το ορίζει αυτό. Η συχνή αλλαγή πάντως κακό κάνει μόνον στην τσέπη, όχι στο αυτοκίνητο.
-
Το 10-40 οριο στα 7500 και τα 15-40 καθε 5000. Νομιζω ειναι ο ιδιος προμηθευτης που δινει για λογαριασμο της GM που εχει παμφθηνα και καλα λαδια. Για τετοια διαστηματα σερβις ειναι μια χαρα! Αν το αμαξι σας αναφερει για longlife service τοτε πατε σε ακριβα επωνυμα λαδια.
-
Να σας πω από λάδια ποτέ δεν ψάχτηκα και είμαι παντελώς άσχετoς. Τι ακριβώς είναι οι τιμές 10-40 15-40;
Πάντως την επόμενη φορά θα βάλω καμιά πιο γνωστή μάρκα καλού κακού και όχι από s/m. -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
να βαλουν ενα βαθμο ψυχροτερα μπουζι θα δεις μια μικρη διαφορα
edit: λαθος ενα βαθμο θερμοτερα μπουζι ηθελα να γραψω αλλα απο την κουραση χθες αλλο ηθελα αλλο εγραψα
συμφωνα με τον κινητηρα και την χρονολογια του αυτοκινητου σου η ngk προτεινει το DCPR8E το οποιο συμφωνα με το νουμερο ειναι πααρα πολυ ψυχρο νουμερο ιδιαιτερα αν κινεισαι συνεχεια μεσα πολη θα σου προτεινα σε bosch FR8DC+ η FR9DC η FR8LDC4 με τον τελευταιο κωδικο πιο αποτελεσματικο σε διαφορα μοντελα που το εχω βαλει για να ριξουν την καταναλωσηΝομίζω NGK είναι. Κυρίως εντός πόλης κινούμαι, αλλά όχι με ιδιαίτερη κίνηση συνήθως (επαρχία). Ευχαριστώ πολύ για την πρόταση, θα το ψάξω!
-
Fiat Brava με ιδιο κινητηρα-ρεζερβουαρ 50lt-μου 'καιει' σε ταξιδι σε ηρεμους ρυθμους περιπου 5.8-5.9 lt.Aναβει το λαμπακι της ρεζερβας γυρω στα 840 km.Αρκετα καλα νομιζω γι αυτοκινητο του '01.Τοσο μου 'εκαιγε' και οταν ηταν καινουριο.Βεβαια στην πολη ανεβαινει η καταναλωση αλλα ειναι φυσιολογικο.Λαδι Selenia 20k παντα και αλλαγη καθε 10.000 χλμ.
-
Φίλε vasil ναι αυτά που βγάζουν τα σπρεύ για την τουαλέτα και τις οδοντόβουρτσες είναι τα w5 αλλα όπως αναφέρθηκε ειναι απλά εμπορικό σήμα οπότε μη σε αγχώνει αυτό.
Ο προμηθευτής ξέρεις ποιος ειναι ? Μάλλον όχι... μπορει και καθε φορα να αλλαζουν προμηθευτή...και τι τεστ περνάνε αυτα τα λάδια ξέρουμε? μαλλον όχι...Το οτι κανουν για mercedes ισχύει.ΓΙα όλα τα αμάξια κάνουν...
Επειδή ενα διάστημα την είχα ψαξει πολυ με τα λάδια θεωρώ οτι τα W5 είναι για τις χρήσεις και μονο που είπα.Δεν λέω να αγοράζουμε λάδια που έχουν 15Ε/λίτρο αλλα όχι και W5...Οι αλλαγές λαδιών για το αμάξι σου είναι κάθε 10.000χλμ... Εγώ θα πρότεινα αυτό που κάνω και στο δικό μου κάθε 7500χλμ. Αυτό είναι στην επιλογή σου.
Πάντως είσαι κοντά στην αλλαγή.Για μένα πέταξε τα και μη τα ξανα πάρεις...
Selenia 20K ή Agip i-sint 10-40 για αυτό το αμάξι (στο λέω γιατί χρόνια με fiat ασχολούμαι).Μόνο καλό θα κάνεις...
Όσο για το γιατί στα πρότεινε ο μηχανικός σου είναι μεγάλη υπόθεση...θα σου πω απλά οτι δεν ξέρω...
Τα θεωρώ πάντως τα W5 πολύ χαμηλής ποιότητας λάδι και μονο για ώρα ανάγκης ή για αμάξι όπως είπα που γυρνάει μέσα στο χωριό μόνο... Άποψή μου...
Το puntάκι είναι μια χαρά αυτοκινητάκι αξιοπρεπέστατο...Αν το προσέξεις θα σε προσέξει και με το παραπάνω...
edit- εφόσον πλησιάζει το service σου,
1 βάλε ένα απο τα δύο λάδια που σου λέω με ένα σοβαρό καινούργι φίλτρο λαδιού
2 τσέκαρε αν ειναι καθαρό το φίλτρο αέρα και αν οχι φύσα το ή άλλαξέ το
3 καθάρισε την πεταλούδα (έυκολη απλη και γρήγορη διαδικασία να το κάνεις και μονος αλλα μπορεις να πεις και στον μηχανικό να το κάνει)
4 τσέκαρε την πίεση στα λάστιχά σου
5 βάλε 15-20 λίτρα βενζίνη (20-30 ευρώ) και πρόσθεσε μέσα ενα καθαριστικό (sonax fuel system clean, STP fuel ή injection cleaner, Protec , tutela , wurth - όποιο βρεις)
6 Οδήγα σε καμιά ανηφορίτσα με ανεβοκατεβάσματα 2ας 3ηςκαι μόλις τα κάνεις αυτά ενημέρωσέ μας αν είδες κάποια διαφορά (που σίγουρα θα δεις, αλλα και να μη δεις θα έχεις κανει μονο καλο στο αμάξι σου)
-
stergiosbik μια χαρά είναι. Κι εμένα κάπου εκεί έκαιγε σε συνθήκες ταξιδιού. Τώρα δε ξέρω γιατί έχω καιρό να κάνω μακρινό ταξίδι. Και σε φουλ κίνηση και μονο εντός πόλης το πολύ να έφτανε 10λ/100. Συνήθως μ.ο. κάπου στα 7λ. Τώρα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και διαδρομές συνήθως έξω ή περιμετρικά από πόλη το 10άρι το έχω άνετα.
evo471,
Το φίλτρο αέρος είναι οκ, όπως επίσης και η πίεση των ελαστικών, την ελέγχω τακτικά. Θα κάνω τα υπόλοιπα που μου γράφεις. Ασχέτως αν δεν βοηθήσει στην μείωση της κατανάλωσης, όπως λες σωστά είναι καλό για το αυτοκίνητο. Είχα σκοπό να κάνω πιο αργά το σέρβις, αλλά ίσως τα αλλάξω όλα μαζί σύντομα. Ευχαριστώ και πάλι φίλε μου για τις πολύτιμες συμβουλές!!!ΥΓ. Μ' άρεσε αυτό που γράφεις 'Αν το προσέξεις θα σε προσέξει και με το παραπάνω''. Πραγματικά έτσι είναι!
-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
stergiosbik μια χαρά είναι. Κι εμένα κάπου εκεί έκαιγε σε συνθήκες ταξιδιού. Τώρα δε ξέρω γιατί έχω καιρό να κάνω μακρινό ταξίδι. Και σε φουλ κίνηση και μονο εντός πόλης το πολύ να έφτανε 10λ/100. Συνήθως μ.ο. κάπου στα 7λ. Τώρα χωρίς ιδιαίτερη κίνηση και διαδρομές συνήθως έξω ή περιμετρικά από πόλη το 10άρι το έχω άνετα.evo471,
Το φίλτρο αέρος είναι οκ, όπως επίσης και η πίεση των ελαστικών, την ελέγχω τακτικά. Θα κάνω τα υπόλοιπα που μου γράφεις. Ασχέτως αν δεν βοηθήσει στην μείωση της κατανάλωσης, όπως λες σωστά είναι καλό για το αυτοκίνητο. Είχα σκοπό να κάνω πιο αργά το σέρβις, αλλά ίσως τα αλλάξω όλα μαζί σύντομα. Ευχαριστώ και πάλι φίλε μου για τις πολύτιμες συμβουλές!!!ΥΓ. Μ' άρεσε αυτό που γράφεις 'Αν το προσέξεις θα σε προσέξει και με το παραπάνω''. Πραγματικά έτσι είναι!
Ελπίζω πως θα δεις αποτελέσματα προς το καλύτερο σε πολλούς τομείς.
Τα Fiat είναι τίμια αυτοκίνητα και όχι μόνο...άσε τους ξερόλες άσχετους και τις κομπλεξάρες να λένε τα παραμύθια φερεφωνιάζοντας...
Θα σου αναφέρω μονο οτι το punto 1 σαν το δικό σου το είχαμε 16 χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του στις 550.000χλμ το μονο που αλλάχτηκε ήταν μια κόρνα...Με τον παλιό 1.1 κινητήρα...πόσο μάλλον το δικό σου που αν δεν κάνω λάθος φοράει το 16βάλβιδο 'fire' που είναι απο τα πιο αξιόπιστα μοτεράκια.anyway,
Ενημέρωσε μας οταν έχεις νέα.Καλησπέρα!!
-
Καλησπέρα φίλε μου! 550.000 σε 16 χρόνια;; Καλά εσείς το ξεσκίσατε και άντεξε τόσο;; Ο 1.1;; Να τα βλέπουν αυτά μερικοί μερικοί... Προφανώς θα κάνατε πολύ καλή συντήρηση...
Ναι αυτή η έκδοση είναι!
Τουλάχιστον για τον κινητήρα ακόμα και οι αντι-fiat φίλοι μου έχουν πει τα καλύτερα...
Κατανάλωση Βενζίνης