-
θα σου βρω, στο υπόσχομαι
αλλά γενικά μιας και μιλάμε για θανάτους παιδιών δες (μιας και το είχα πρόχειρο) πόσο πέθαιναν τα μωρά τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας (βρεφική θνησιμότητα= πριν συμπληρώσουν το ένα έτος , χέσε τα stillbirth αυτά θα πάνε στη κόλαση ας μιλήσουμε για κανονικά μωρά )αν σκεφτούμε ότι πριν το ένα έτος συνήθως δε τα είχαν βαφτίσει και παρόλα αυτά πέθαιναν με πάνω από 9 φορές τη συχνότητα που πεθαίνουν σήμερα, δε μπορούμε να αποδώσουμε το θανατό τους στη βάφτιση, αλλά στις γενικότερες -δύσκολες- συνθήκες που επικρατούσαν τότε
το βρίσκω κι εγώ υπερβολικό να λέμε ότι τα σκότωνε η βάφτιση, απλά παλιότερα πέθαιναν αβέρτα οι άνθρωποι -
με δεδομένη την αυξημένη παιδική θνησιμότητα την εποχή των παππούδων μου είναι τουλάχιστον αστείο να αποδίδεις μέρος των θανάτων στις βαφτίσεις
καθότι δεν τα πάω καλά με τα θρησκευτικά πανηγύρια, εκτός αν μιλάγε για γάμους --->γαμομπελάδες , συνήθως μεσημέρι και άνοιξη προς καλοκαίρι δεν γίνονται οι βαπτίσεις?
-
Τι λετε ωρε εσεις? Τι θανατους στις βαπτισεις???
-
Ο χρήστης Geo f1 έγραψε:
Τι λετε ωρε εσεις? Τι θανατους στις βαπτισεις???εσύ γιατί θες στην φιλοθέη? το έχεις κάνει τάμα ?
-
**ααα επειδη ειναι ωραιος χωρος λεμε!! **Αλλα και να μην βρουμε θα παμε αλλου!!!
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Αλαζονεία επειδή σου λέω ότι μια τελετή θρησκευτικής μύησης σε μια θρησκεία που υπερηφανεύεται για την ελεύθερη βούληση των μελών της πρέπει να είναι επιλογή του ατόμου όταν φτάσει σε ηλικία κριτικής σκέψης και όχι των γονιών/κηδεμόνων του όταν είναι ακόμα βρέφος;
Ε ναι ρε Χρήστο, είσαι ΤΟΣΟ σίγουρος για την υπεροχή του συστήματος αξιών σου και κάνεις υποδείξεις για τη στάση που πρέπει να έχει κανείς απέναντι σε κάτι (και εδώ είναι το ωραίο) που εσύ έχεις απορρίψει, επικαλούμενος τάχα τι; Την ψυχική ισορροπία του υποτιθέμενου παιδιού μου; Την προστασία της ελευθερίας βούλησής του; Αμφιβάλλω αν αυτό είναι που σε ενδιαφέρει
Καθόλου δεν πλήττεται η ελευθερία βούλησης απλώς και μόνο μέσω της βάπτισης. 'Η μάλλον να το θέσω πιο σωστά, πλήττεται στον ίδιο βαθμό που πλήττεται από οποιαδήποτε άλλη απόφαση του γονιού που επιβάλλεται στο παιδί. Και είναι πολλές αυτές οι αποφάσεις, και όποιος λέει το αντίθετο ή δεν είχε ποτέ του παιδιά ή απλώς εθελοτυφλεί.
Το να θέσεις ενα default setting χωρίς να αποκλείεις τη δυνατότητα αλλαγής ρυθμίσεων ΔΕΝ είναι καταπάτηση της ελευθερίας βούλησης. Η δουλειά του γονιού αυτή ακριβώς είναι. Να δώσει μια default ρύθμιση ΚΑΙ να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ικανότητας για παραμετροποίηση των ρυθμίσεων ή ακόμα και για απεγκατάσταση. Θα το κάνεις κι εσύ στα παιδιά σου αναγκαστικά, ΚΑΙ στο θέμα της θρησκείας και σε ένα άλλο σωρο θέματα αλλά προς το παρόν επιλέγεις να κατηγορείς τους άλλους που το κάνουν.Το τι με ενδιαφέρει εμένα είναι αδιάφορο για την συζήτηση. Σου θυμίζω ότι μιλάμε για μια συγκεκριμένη θρησκεία η οποία έχει βασίσει όλο της το οικοδόμημα πάνω στην υποτιθέμενη ελεύθερη βούληση των ανθρώπων. Και το έχει κάνει σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που για να δικαιολογήσει τα διάφορα τραγικά που συμβαίνουν γύρω μας ισχυρίζεται ότι ο Θεός επιτρέπει πολλές φορές στους ανθρώπους να κάνουν φριχτά λάθη εναντίον του εαυτού τους και των γύρω τους, παρά να επέμβει πριν τα κάνουν. Και εσύ μου λες ότι δεν παραβιάζεις την ελεύθερη βούληση των παιδιών σου αναγκάζοντας τα να ενταχθούν στην εκκλησία όταν ακόμα είναι... βρέφη, πολύ πριν αναπτύξουν την δυνατότητα να σκέφτονται;
Ποιος κάνει λάθος εδώ πέρα; Ο θεός, ή εσύ; Γιατί ένας από τους δυο σας συμπεριφέρεται στις επιλογές των παιδιών του με πολύ μεγαλύτερη ανεκτικότητα.
Αλήθεια, εξήγησε μου λίγο -αν θέλεις- γιατί η... default ρύθμιση δεν μπορεί κάλλιστα να είναι η νουθεσία/κατήχηση (πες το όπως θες) στο παιδί σου μέχρι την ηλικία των 18, οπότε και θα μπορεί να αποφασίσει από μόνο του ότι όντως επιθυμεί να ενταχθεί στην εκκλησία, στην οποία περίπτωση οι παροτρύνσεις σου θα έχουν πιάσει τόπο; Γιατί νιώθεις την ανάγκη να του αφαιρέσεις την δυνατότητα να μπει αυτοβούλως στην εκκλησία, που στο φινάλε θα αποδείκνυε ότι όντως το κάνει γιατί το νιώθει και όχι απλά γιατί έτυχε να γεννηθεί από χριστιανούς γονείς;
Από την άλλη μεριά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να πει ξεκάθαρα η Ελληνορθόδοξη θρησκεία ότι όσα ισχυρίζεται περί ελεύθερης βούλησης κλπ είναι όμορφα λογάκια για να εντυπωσιάζουμε τους αφελείς. 'Αυτοί είμαστε, θα πολλαπλασιαζόμαστε κατηχώντας και μυώντας τα παιδάκια μας στις θρησκευτικές τελετές μας από την στιγμή που γεννιόνται ώστε να γίνουν και αυτά πιστοί σε μια προσπάθεια να μην ανατραπούν οι αριθμητικές ισορροπίες με το Ισλάμ (αλλά και άλλα παρακλάδια του χριστιανισμού) και σε όποιον αρέσει'.
Απλά μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Ο Χριστιανισμός δεν εξαπλώθηκε με την... ελεύθερη θέληση των ανθρώπων. Εξαπλώθηκε όπως όλες οι άλλες θρησκείες, μέσω της βίας στα βάθη της ιστορίας του και τώρα πια μέσω της υποχρεωτικής ένταξης των ανθρώπων από τις πιο τρυφερές και unquestioning ηλικίες στις τάξεις του. Η ελεύθερη θέληση που την έχει κάνει σημαία και την κουνάει ως ένδειξη ανωτερότητας, υπάρχει μόνο ως δικαιολογία για την μη παρέμβαση του θεού όταν κάτι πάει στραβά στον κόσμο.
-
Μιλαμε για τρολλαρισμα επιπεδου, οταν μεγαλωσω ετσι θελω να γινω.
-
Εντάξει, το ομολογώ, είμαι άξιος συνεχιστής των σταυροφόρων και με τη βία προσηλυτίζω το σπλάχνο μου ρίχνοντας κρέας στην αχόρταγη μηχανή των παπάδων, μπας και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους μουσουλμάνους
-
Η βαφτιση σημερα ειναι απλα ενα εθιμο, η μια κοινωνικη υποχρεωση, τουλαχιστον ετσι αντιμετωπιζεται απο την πλειοψηφια του κοσμου.
Δεν σημαινει οτι το παιδι που βαφτιζεται θα γινει χριστιανος.
Αλλωστε ποσοι απο αυτους που βαφτιζουν ακολουθουν και αυτο που προβλεπει η θρησκεια για μετα την βαφτιση ?
( καμποσες ημερες απλυτο, 3 Κυριακες συνεχομενες θεια κοινωνια, κ.α.)Τωρα για το αν ειναι λαθος, ειναι οσο λαθος και το να 'επιβαλεις' στο παιδι σου να γινει Ολυμπιακος, αφου δεν εχει την κριση να διαλεξει μονο του
-
Κανεις λαθος, για διαβασε παραπανω
Ειναι μια παραβιαση της ελευθερης βουλησης των βρεφων, μια πνευματικη καταδικη, ενας καιαδας στον οποιο ριχνονται οι ελπιδες των μικρωνε των παιδιώνε για ισορροπημενη πνευματικη αναπυξη, ενα βιαιο και απεχθες θρησκευτικο κλυσμα. -
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Κανεις λαθος, για διαβασε παραπανω
Ειναι μια παραβιαση της ελευθερης βουλησης των βρεφων, μια πνευματικη καταδικη, ενας καιαδας στον οποιο ριχνονται οι ελπιδες των μικρωνε των παιδιώνε για ισορροπημενη πνευματικη αναπυξη, ενα βιαιο και απεχθες θρησκευτικο κλυσμα.Δεν ξερω αλλα προτιμω να γινει μουσουλμανος παρα βαζελος
-
φιλε καλυτερα να γινεις βαζελος, μουσουλμανος θα πρεπει να κανεις ραμαζανη ,αστο σου λεω.
-
Μπορεί η βάφτιση φυσικά ούτε καμιά στάμπα να βάζει στο παιδί, ούτε να του προκαλεί και καμιά μόνιμη βλάβη, παρ' όλ' αυτά αν η εκκλησία (και όχι ο γονιός) ήθελε να είναι σωστή τότε θα έπρεπε να κάνει αυτό που λέει ο Λάππας. Δλδ να δέχεται βαφτίσεις μόνο σε ενήλικους
Ας έβγαζε ένα φιρμάνι ότι όλοι οι ανήλικοι πάνε παράδεισο (οπότε αεροκουράσεις κλπ γραφικά δεν έχουν νόημα), και ότι μέλη της εκκλησίας γίνονται άνθρωποι μόνο ιδία θέληση.Επίσης, παρ' ότι δεν προκαλεί η βάφτιση βλάβες κλπ, και από μεριάς γονιού νομίζω ότι κάπου στην όλη εξίσωση παίζει το ότι βαθιά μέσα του ξέρει ότι η πιθανότητα κάποιος/κάποια στα 18 να κάτσει να υποστεί τη διαδικασία κατήχησης/βάφτισης μάλλον αγγίζει το 0.
Και επειδή δεν πρόκειται στα 18 να κάτσει να βαφτιστεί, άντε να πεισθεί στα 30 να βαφτιστεί για να κάνει χριστιανικό γάμοΝαι, δεν έχει κάποια άμεση επιβολή η φάση της βάφτισης αλλά σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζει ότι ο αδιάφορος (=η βαρειά πλειοψηφία) θα 'είναι' χριστιανός, θα κάνει χριστιανικό γάμο γιατί 'παράδοση' κ.ο.κ.
Εν ολίγοις θα εξασφαλίσει την αναπαραγωγή της θρησκείας, ελαφρώς δια της πλαγίας οδού.Ας μη κοροϊδευόμαστε κι όλας δλδ.
Η εκκλησία από μεριάς της υποστηρίζει τη βρεφική βάφτιση +inf% για 'ψηφοθηρικούς' λόγους και δεν έχει κανένα πραγματικά ιδεολογικό επιχείρημα (αν ο θεός είναι ΤΟΣΟ σάπιος ώστε να στέλνει νεογνά και παιδιά στην ΚΟΛΑΣΗ επειδή δεν πρόλαβαν να βαφτιστούν, μιλάμε για και πολύ γαμώ τους καλούς θεούς της αγάπης ). Απεναντίας έχει αρκετά για να υποστηρίξει την ενήλικη βάφτιση.Ο γονιός, συμφωνώντας ότι το ουσιαστικό είναι το τι μεταδίδει στο παιδί του, που σαφώς και έχει δικαίωμα να μεταδώσει ό,τι θέλει, δεν έχει και κανά φοβερό λόγο να θέλει να βαφτίσει το παιδί του εκτός της εξασφάλισης του αδιάφορου (βλ. παραπάνω).
Εν ολίγοις, δεν είναι κάτι φοβερό και τρομερό η βρεφική βάφτιση καθ' αυτή, αλλά βρίσκεται αρκετά στα όρια του υποκριτικού
-
Σκεφτομαι βαφτιση Δουκισσας Νομικου, Αικατερινης Στικουδη και λοιπων νυμφιδίων στα 18 τους...
ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΟΣΜΟΥ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
-
χριστιανικά αισθήματα πάν' απ' όλα
Θα φώναζαν και το Λάππα για νονό, αλλά θα μπερδέψει τα λάδια -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Εντάξει, το ομολογώ, είμαι άξιος συνεχιστής των σταυροφόρων και με τη βία προσηλυτίζω το σπλάχνο μου ρίχνοντας κρέας στην αχόρταγη μηχανή των παπάδων, μπας και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους μουσουλμάνουςΜην τα φουσκώνεις για να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Δεν σε κρίνω ως γονέα, και θα έπρεπε να έχεις καταλάβει ότι σέβομαι την πένα σου. Απλά επισημαίνω ότι η συγκεκριμένη θρησκευτική πρακτική που ενθαρρύνεται από την ίδια την εκκλησία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια από τις βασικότερες αρχές της πίστης. Αφαιρεί από το άτομο την δυνατότητα να αποφασίσει πότε και αν θα ενταχθεί στην θρησκεία.
Θα έδινα ένα τεράστιο respect στην εκκλησία αν κάποτε το σταματούσε και έλεγε 'όποιος θέλει να είναι χριστιανός, θα βαφτίζεται όταν ενηλικιώνεται, επειδή το αποφάσισε ο ίδιος'.
-
Αυτά λέτε και θα πληγεί και άλλος κλάδος της οικονομίας.
http://goo.gl/tm0Gfn -
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Εντάξει, το ομολογώ, είμαι άξιος συνεχιστής των σταυροφόρων και με τη βία προσηλυτίζω το σπλάχνο μου ρίχνοντας κρέας στην αχόρταγη μηχανή των παπάδων, μπας και καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους μουσουλμάνους
Μην τα φουσκώνεις για να δημιουργήσεις εντυπώσεις.
Δεν τα φουσκώνω, συνόψισα το προηγούμενό σου post
Εντάξει, προφανώς δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, και δεν υπάρχει και λόγος. Οσο καλή διάθεση κι αν έχει η μία πλευρά να δει τα πράγματα από τη σκοπιά της αλλης δεν θα παύεις εσύ να βλέπεις την Ορθοδοξία σαν, απλώς, μία (και πιθανότατα κακή) επιλογή, ενώ εγώ ως χριστιανός μουτζαχεντίν ( ) το βλέπω ως τη μόνη επιλογή για μένα και μια πολύ καλή επιλογή για το παιδί μου
Κι αυτή η θέση του καθενός, αναπόφευκτα επηρεάζει και τη σχετική επιχειρηματολογία
Αλλα ρε συ Viper πολύ με στενοχώρησες γι'αυτό που είπες για τη ψήφο -
Μα εδώ είναι το ζουμί. Η ίδια η πίστη σου που υπερτονίζει την σημασία της ελεύθερης θέλησης, σε βάζει να την αφαιρέσεις από τα παιδιά σου για κάτι τόσο σημαντικό όπως η ένταξη στην θρησκεία. Δεν είναι προτιμότερο να τους αφήσεις την χαρά να έρθουν από μόνα τους, συνειδητά πια, στην εκκλησία όταν θα είναι αρκετά μεγάλα για να αποφασίσουν; Ή μήπως φοβάσαι ότι η κατήχηση που τους κάνεις από μωρά δεν είναι αρκετή για να τα πείσει;
-
Δε θα φτάνει η κατήχηση και θα κάνει τη διαφορά η βάφτιση ?
Θρησκείες και παραλογισμός