-
Ο Νίκος έχει γράψει τα ομορφότερα-ελληνικά-κείμενα που έχω διαβάσει ποτε για την αυτοκίνηση.Οι παλιοί θα θυμούνται εκείνο το υπέροχο 'ο άνθρωπος που ετοίμαζε το αυτοκiνητο tou' (και το οποιο υπάρχει στο site)
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
'Αναρχικός μεγαλοδικηγόρος': Το καινούριο ανέκδοτο.Τι λες για τη συνήγορο των κυρίων της 17Ν?
Πάντως η παρατήρησή μου δεν είχε να κάνει με το αν 'ενδημεί'...στον πλανήτη το είδος που ανέφερες. Όντως ως ανέκδοτο είναι καλό...και σύντομο.
Το θέμα αυτό όμως είναι άσχετο με το thread. Το ξεκίνησα, οπότε εγώ μάλλον πρέπει να το κλείσω.
-
Ο χρήστης mecano έγραψε:
[snip]Dιάβασα όλα τα posts μέχρι τώρα και αντί να πω περισσότερα παραπέμπω σε ένα κλασσικό δοκίμιο του Νίκου Δήμου με το οποιο σύμφωνο σχεδόν απόλυτα.
http://www.ndimou.gr/articledisplay.asp ... 8&cat_id=2
[snip]Λοιπόν...
Ποιος ονομάζεται «ανθέλλην»; Συνήθως ο Έλληνας ή ξένος που γράφει (η λέει) πράγματα δυσάρεστα για τους
Έλληνες, που ασκεί κριτική ή διατυπώνει απόψεις που δεν μας αρέσουν. Στην περίπτωση του Έλληνα, είναι άραγε δύσκολο να καταλάβουμε πως ένας τέτοιος κριτικός σχολιαστής ωφελεί περισσότερο την πατρίδα του από έναν ενθουσιώδη υπέρμαχο;Εγώ που υποστηρίζω πως 'ανθέλλην' ονομάζεται συνήθως ο Ελληνας ή ξένος που γράφει (ή λέει) πράγματα που βλάπτουν την Ελλάδα είμαι εκτός τόπου & χρόνου σύμφωνα με τον ορισμό του Νίκου Δήμου; Ή ότι ανθέλλην ή μισέλλην ονομάζεται όποιος μισεί την Ελλάδα, είμαι πάλι εκτός τόπου & χρόνου; Διότι σύμφωνα με το δικό μου ορισμό, η εχγώρια ή ξένη κριτική χαρακτηρίζεται ανθεληνική μόνο αν βλάπτει την Ελλάδα ή τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από 'ανθελληνική' (έως και χρήσιμη).
Ξεκινάει λοιπόν σε, τουλάχιστον, αμφισβητούμενη βάση την επιχειρηματολογία του ο Νίκος Δήμου.
Ας πούμε βέβαια πως όλη αυτή η διαίρεση ανθρώπων σε φιλέλληνες και μισέλληνες (ή ανθέλληνες) είναι το λιγότερο αφελής.
Σπάνια οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί και (πολύ λιγότερο) οι επιστήμονες - ιστορικοί κλπ. - σκέπτονται και ενεργούν με συναισθηματικά κριτήρια. (Αμφιβάλλω αν ο Fallmereyer αντιπαθούσε τους Έλληνες). Ούτε είναι τόσο ρατσιστές ώστε να έχουν προκαταλήψεις για ολόκληρους λαούς. Η φαιδρότητα της ετικέτας φαίνεται ιδιαίτερα όταν κάποιος θεωρούμενος και αποκαλούμενος από χρόνια μισέλλην (όπως ο Kissinger), τοποθετείται στο Μακεδονικό υπέρ των Ελλήνων - οι οποίοι αμέσως του αποδίδουν «φιλελληνική στάση».
Για να χαρακτηριστούν οι πράξεις κάποιου ως ανθέλληνικές (μισέλληνικές) ή φιλλέληνικές δεν είναι απαραίτητο -να εξεταστεί το βαθύτερο 'πιστεύω' του. Αρκούν οι πράξεις τους και τα λόγια του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Την καταξίωσή μου όμως (ως ανθέλλην) την επέτυχα οριστικά την πενταετία 1991-96 όταν αντέδρασα στην έξαρση του ελληνικού εθνικισμού.
Τα τελευταία χρόνια ένα κύμα εθνικισμού, θρησκευτικού φονταμενταλισμού, ρατσισμού, αντιδυτικισμού και απομονωτισμού, έχει κατακλύσει τον τόπο μας. Διαβάζω τις διάφορες έρευνες που αναλύουν την σκέψη, την στάση και την νοοτροπία των Ελλήνων και σκέπτομαι ότι άδικα κοπίασα. Η πλύση εγκεφάλου από τους Ελληνοκεντρικούς είναι συνεχής και υποδόρια. Στον πνευματικό μας χώρο οι λέξεις ευρωπαϊστής, ακόμα και εκσυγχρονιστής, ακούγονται πια σαν ύβρεις ή το λιγότερο σαν ειρωνείες.
Σε ποια έξαρση εθνικισμού το 1991-1996 αναφέρεται ο Δήμου. Σε ποιο ρατσισμό, αντιδυτικσμό και απομονωτισμό; Για βοηθήστε με λιγάκι εδώ, γιατί ειλικρινά δεν τον καταλαβάινω τον... ποιητή.
Ίσως τελικά το να είχα φύγει εγώ, θα ήταν και πιο απλό και πιο αποτελεσματικό σε προσωπικό επίπεδο. Δεν είμαι δέσμιος.
Από ένα σημείο και πέρα είχα (με αρκετό κόπο) αποκτήσει την οικονομική ανεξαρτησία για να ζήσω έξω. Οι άλλες προϋποθέσεις (π.χ. γλώσσες, εξοικείωση με τον τρόπο ζωής) υπήρχαν ήδη. Και ομολογώ ότι ήρθαν πραγματικά στιγμές που το σκέφθηκα.
Πικραίνομαι όταν παραβάλλω την πορεία μου με αυτή δυτικοευρωπαίων φίλων και συμφοιτητών οι οποίοι δεν γνώρισαν την ανθρωποφαγική και μικρόψυχη συμπεριφορά που κυριαρχεί στην στενάχωρη πνευματική αγορά μας.
Αν δεν μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι συμφοιτητές, σε ποια επίπεδα παραβάλλονται με την πορεία του Δήμου, σε ποιες χώρες ζουν και τι έχουν καταφέρει, έχουμε πιστέυω κάθε δικαίωμα να θεωρούμε το συμπέρασμα του παραπάνω 'επιχειρήματος' ως ένα στείρο κομμάτι εντυπωσιασμού.
Πιστεύω πως αυτή η χώρα έχει πολλά να κερδίσει από τον σωστό εκσυγχρονισμό και από την μελέτη της Δύσης. Γιατί η Δύση δεν είναι κάτι ξένο - είναι η δική μας συνέχεια. Η σωστή Ελλάδα θα πρέπει να είναι η σύνθεση των θετικών πλευρών της νεοελληνικής ταυτότητας και παράδοσης με τις θετικές στιγμές της Δύσης. (Προς το παρόν ζούμε όλοι το αντίθετο: τα αρνητικά του χαρακτήρα μας συνδυασμένα με ό,τι αρνητικό διαθέτει η Δύση…)
Σε αυτό μάλλον συμφωνώ κι εγω!
Αγάπη όμως για μένα δεν είναι η άκριτη δοξολόγηση, η προσήλωση σε μύθους και οράματα, η εθνοκαπηλία και πατριδοκαπηλία.
Μα που τα βλέπει επιτέλους όλα αυτά ο κύριος Δήμου; Μήπως νομίζει ότι βρισκόμαστε ακόμα υπό τη χούντα; Γιατί εγώ μόνο εκεί θυμάμαι να επικρατούσαν όλα αυτά, ταυτόχρονα και στο βαθμό που τα περιγράφει (τόσο γλαφυρά)! Θα μας τρελλάνει εντελώς; Εδώ έχουμε νεαρούς Έλληνες που δεν τους καίγεται καρφί για γλώσσα, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, πολιτισμό και ο κος Δήμου βλέπει άκριτη δοξολόγηση, προσήλωση σε μύθους & οράματα, εθνοκαπηλίες και πατριδοκαπηλίες. Και από ότι καταλαβαίνω τα βλέπει να συμβαίνουν και ταυτόχρονα!!!!!
Όπως έχω γράψει και αλλού, η εικόνα που έχω για την πατρίδα δεν είναι ιδέα, αλλά αίσθηση - μία θαλπωρή του οικείου. Δεν θεωρώ τη χώρα μου ούτε καλύτερη ούτε σημαντικότερη από τις άλλες, την αγαπώ επειδή είναι η γωνιά μου μέσα στην οικουμένη
- όπως αγαπώ την γειτονιά μου. Αλλά όπως δεν θα σκεπτόμουν ποτέ να μετατρέψω την γειτονιά μου σε ιδεολόγημα και να σκοτώσω γι αυτήν, έτσι δεν θεωρώ λογικό να μετατρέπουμε την πατρίδα σε έθνος – και να θυσιάζονται άνθρωποι για «ένα πουκάμισο αδειανό…»
Αγαπάω την Ελλάδα όπως αγαπάει κανείς το σπίτι του και τους δικούς του. Όμως αυτό δεν με κάνει να παραβλέπω τα στραβά της, ούτε να θεωρώ το δικό μου σπίτι και τους δικούς μου συγγενείς καλύτερους από τους άλλους ανθρώπους. Από μικρό παιδί απορούσα όταν έβλεπα φανατικούς – κάθε είδους. Κι ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κανείς ορκισμένος οπαδός, ή καραμπινάτος πιστός. Έβλεπα τους μεγάλους να τσακώνονται για πολιτικά κόμματα ή ποδοσφαιρικές ομάδες, να «κόβουνε την καλημέρα» σε φίλους διότι υποστήριζαν άλλη παράταξη - και ξαφνιαζόμουν.
Δεν χρειάζεται να θεωρείς καλύτερη την πατρίδα σου ή καλύτερους τους πολίτες της για να την/τους υπερασπιστείς αν και όταν χρειαστεί. Ούτε είσαι φανατικός αν θεωρείς χρέος σου να υπερασπιστείς την πατρίδα σου.
Υπερασπίζοντας την πατρίδα σου, υπερασπίζεσαι το δικαίωμά σου να υπάρχεις ως ξεχωριστή οντότητα, με άποψη, λόγο και τρόπο έκφρασης στον κόσμο.Κατηγορήθηκα κάποτε - με σαφή (και ηθελημένη) παρερμηνεία των κειμένων μου - ότι υβρίζω τον στρατό και την εκκλησία. Δεν συνηθίζω να βρίζω, αλλά να σκέπτομαι. Στην περίπτωση αυτή απλά προσπάθησα να καταλάβω πώς γίνεται οι Έλληνες να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτούς τους δύο θεσμούς από ότι στην επιστήμη, την τέχνη, την παιδεία, την δικαιοσύνη, την πολιτική - θεσμούς σίγουρα πιο δημιουργικούς και δημοκρατικούς.
Διότι ο άνθρωπος δεν αποτελείται μονάχα από ύλη αλλά και από ψυχή. Και η ψυχή (ο ψυχισμός) δεν ακολουθεί κανόνες, δεν καλουπώνεται, δεν χαλιναγωγείται εύκολα (σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις και καθόλου). Βασίζεται περισσότερο στο ένστικτο παρά στην οργάνωση και αποτελεί σημαντικό συστατικό της ζητούμενης διαφορετικότητας (της απομάκρυνσης δηλαδή από την στεγνή, πεζή, βαρετή ομοιομορφία). Η ψυχή είναι αυτή που δεν υποτάσσεται ακόμα κι αν χάσεις έναν πόλεμο, η ψυχή διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες, η ψυχή κάνει την έκπληξη, την υπέρβαση. Αφού λοιπόν η ψυχή επιστεύεται ή/και είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τον
στρατό και τη θρησκεία περισσότερο από ότι με την επιστήμη, τη δικαιοσύνη κλπ, κλπ κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν.Μπορεί για παράδειγμα ένας λόγος να είναι ότι χωρίς πίστη και στρατό είναι μάλλον αδύνατον να φτάσεις σε επίπεδο που να σε απασχολεί η πολιτική, η τέχνη η δικαιοσύνη, η επιστήμη και η πολιτική. Με απλούστερα λόγια, η θρησκεία πρώτα και οσυτρατός μετά αποτέλούν βάση για να χτίσεις.
Κατάλαβα - και από την αντίδραση στα κείμενά μου - πως η βασική αιτία είναι η καταραμένη ανασφάλεια των Eλλήνων. Αυτή η ίδια που τους ωθεί να είναι επιθετικοί και εριστικοί, υπερβολικοί και κυκλοθυμικοί. Η ανασφάλεια τους ωθεί να εμπιστεύονται μορφές οργάνωσης που είναι στατικές, εσωστρεφείς, ιεραρχημένες και πειθαρχημένες. Και να φοβούνται το ανοιχτό, το καινούργιο, το δημιουργικό και το διαφορετικό.
Δεν είναι θέμα εθνικότητας, είναι πάγιο χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων. Δείξτε μου εσείς έναν ασφαλή άνθρωπο, οποιασδήποτε
εθνικότητας. Η ανασφάλεια του ανθρώπου είναι 'βιολογική', απλά διαφέρει ο βαθμός έντασής της, ανάλογα με τα βιώματα, συνθήκες, γαλουχίας κλπ, κλπ. Ας μην ξεχωρίζει λοιπόν μονάχα τους Έλληνες ως ανασφαλείς ο κύριος Δήμου, σαν να πρόκειται για ελάττωμα της μονάχα της συγκεκριμένης φυλής. Οι Αμερικάνοι κατά την άποψή σας είναι ασφαλείς ή ανασφαλείς; Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Ρώσοι;Φυσικά δεν κρύβω το γεγονός ότι δεν ανήκω στους θιασώτες αυτών των δύο θεσμών. Για τον στρατό πιστεύω - και το έγραψα - πως είναι απλά ένα αναγκαίο κακό, μέχρι ο άνθρωπος να καταλάβει την ηλιθιότητα και τον παραλογισμό του πολέμου. Τότε δεν θα χρειάζεται επαγγελματίες της μαζικής δολοφονίας.
Ας με συγχωρέσει ο κύριος Δήμου, αλλά εγώ βρίσκω παράλογο και ηλίθιο να νομίζει κανείς ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς στρατό.
Για μένα, θα το πω ξερά, όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει ποτέ αγγελικά πλασμένη γη, χωρίς σύνορα, με αρμονική συμβίωση όλων, όπου θα επικρατεί αγάπη, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, επιστήμη, τέχνη, ευμάρεια και ευημέρια είναι ή ηλίθιος ή ανιστόρητος ή και τα δυο μαζί!
Για την εκκλησία δεν σχολιάζω, είτε γιατί συμφωνώ με τον κύριο Δήμου, είτε γιατί εκτιμώ πως δεν είναι επί του παρόντος.
Πάμε τώρα στην 'Αυτογνωσία', την 'κακή Δύση' την 'ιστορία ως Ουέστερν' και το 'εκαν και μόνο 'εθνικό' θέμα' του κυρίου Δήμου.
Προς μεγάλη έκπληξη πιστεύω αρκετών, ΣΥΜΦΩΝΩ σχεδόν συντριπτικά με τα όσα γράφει. Η μόνη μου (αν και βασική) διαφωνία είναι ως προς την υπεράσπιση της συνέχειάς μας ως Έλληνες. Προσωπικά ΟΥΤΕ εγώ θεωρώ τους Έλληνες γενικά καλύτερους από τους υπόλοιπους λαούς, ΔΕΝ θεωρώ τη φυλή μου γενικά καθαρότερη από τις υπόλοιπες, ΔΕΝ θεωρώ τη γλώσσα μου γενικά καλύτερη από τις υπόλοιπες.
Τα θεωρώ όμως καλύτερα σε κάποιους τομείς από άλλους λαούς και χειρότερας σε κάποιους άλλους τομείς.
Το βασικό είναι πως μας θεωρώ διαφορετικούς (όπως και όλους τους άλλους λαούς, τον καθένα ξεχωριστά) και θεωρώ χρεός κι ευθύνη μου να υπερασπιστώ την ομαδική διαφορετικότητά μας (ως λαού) με όλα τα μέσα που διαθέτω.
-
Τώρα δεν πρόκειται να απαντάω για τον ΝΔ.Ο άνθρωπος έχει γράψει ένα σορό βιβλία-άμα θες να μάθεις καλύτερα τις απόψεις του διάβασε τα.Στείλε του email-τα διαβάζει όλα.Αν και σιγουρα εχει ακουσει ολες τις αποψεις πολλες φορες(παλιος βλεπεις).
(Για την περίοδο 91-95 αναφέρεται στο μακεδονικό προφανως).
-
Ο χρήστης mecano έγραψε:
Τώρα δεν πρόκειται να απαντάω για τον ΝΔ.Ο άνθρωπος έχει γράψει ένα σορό βιβλία-άμα θες να μάθεις καλύτερα τις απόψεις του διάβασε τα.Στείλε του email-τα διαβάζει όλα.Αν και σιγουρα εχει ακουσει ολες τις αποψεις πολλες φορες(παλιος βλεπεις).(Για την περίοδο 91-95 αναφέρεται στο μακεδονικό προφανως).
Παρντον; Εσύ δεν 'έφερες' τον Δήμου στη συγκεκριμένη συζήτηση; Εσύ δεν έγραψες ότι σε βρίσκει απόλυτα σύμφωνο;
Δεν χρειάζεται να απαντήσεις για αυτόν. Ούτε καν για σένα (που είσαι απόλυτα σύμφωνος με τον Δήμου) δεν χρειάζεται να απαντήσεις. Δεν είναι υποχρεωτικό το φόρουμ... προαιρετικό είναι!
-
Σχεδον ειπα οχι 100% .Παντως σχετικά με στρατό/εκκλησια σύμφωνο απόλυτα μαζί του-βλέπε θεοκρατικά/στρατοκρατικά καθεστώτα.το site του πάντως έχει αρκετό υλικό που μπόρεις να διαβάσεις
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
'Αγάπη όμως για μένα δεν είναι η άκριτη δοξολόγηση, η προσήλωση σε μύθους και οράματα, η εθνοκαπηλία και πατριδοκαπηλία'
Μα που τα βλέπει επιτέλους όλα αυτά ο κύριος Δήμου; Μήπως νομίζει ότι βρισκόμαστε ακόμα υπό τη χούντα; Γιατί εγώ μόνο εκεί θυμάμαι να επικρατούσαν όλα αυτά, ταυτόχρονα και στο βαθμό που τα περιγράφει (τόσο γλαφυρά)! Θα μας τρελλάνει εντελώς; Εδώ έχουμε νεαρούς Έλληνες που δεν τους καίγεται καρφί για γλώσσα, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, πολιτισμό και ο κος Δήμου βλέπει άκριτη δοξολόγηση, προσήλωση σε μύθους & οράματα, εθνοκαπηλίες και πατριδοκαπηλίες. Και από ότι καταλαβαίνω τα βλέπει να συμβαίνουν και ταυτόχρονα!!!!!υπερβάλει εδώ αλλα όχι και ότι οι νέοι έλληνες που περιγράφεις αποτελούν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού!Είμαστε μια γερασμένη χωρα
Ας με συγχωρέσει ο κύριος Δήμου, αλλά εγώ βρίσκω παράλογο και ηλίθιο να νομίζει κανείς ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς στρατό.
Για μένα, θα το πω ξερά, όποιος πιστεύει ότι θα υπάρξει ποτέ αγγελικά πλασμένη γη, χωρίς σύνορα, με αρμονική συμβίωση όλων, όπου θα επικρατεί αγάπη, δικαιοσύνη, αξιοκρατία, επιστήμη, τέχνη, ευμάρεια και ευημέρια είναι ή ηλίθιος ή ανιστόρητος ή και τα δυο μαζί!
Αυτό που εννοεί ο Δήμου είναι ότι λιγότερα έθνη=λιγότερος στρατός.Όταν 2 έθνη που κάποτε ήταν 'στα μαχαιρια' αποφασίσουν να συνεργαστούν δεν χρειάζεται τα μεταξύ τους σύνορα να είναι φρούρια.(πχ γερμανία/γαλλία).Κάποτε η ελλάδα ήταν χωρισμένη σε κρατίδια και σφαζόντουσαν.Όχι πια.Ο σπαρτιάτης εξακολουθεί να έχει πατρίδα του την σπάρτη αλλα δεν έχει πια πόλεμο με την αθηνα.Έτσι (ελπίζω) ότι θα έχουμε στο(μακρινό?)μέλλον μια ενωμένη ευρώπη (χωρίς εθνικούς στρατούς) όπου θα είμαι έλληνας αλλα και ευρωπαίος.Πατρίδα ελλάδα αλλα έθνος ευρώπη.Όπως ο κριτικός έχει πατρίδα του το νησί αλλα είναι έλληνας.Αλήθεια λοιπόν για ποσο ακόμα πιστεύεις ότι θα υπάρχουν έθνη/κράτη που θα πολεμούν μεταξύτους για εδάφη θρησκεία κλπ?Σήμερα η στρατιωτική ισχύ είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν 50 χρονια που ήταν πολύ μεγαλύτερη από πριν 100 χρονια.Για ποσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό πριν φτάσουμε στο οριακό σημείο? Δηλ η να λύσουμε ειρηνικά (πολλές από τις) διαφορες μας η να καταστραφούμε.Σαν ανθρωπότητα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο:δεν έχουμε σημαντικές διαφορες από τον άνθρωπο των σπηλαίων,έχουμε ακόμα τα αγρια ένστικτα του κλπ αλλα από την άλλη έχουμε τεραστια δύναμη στα χερια μας αρκετή να εξαφανίσουμε την ζωή στην γη(όπλα γενετικά/πυρηνικά κλπ).Για ποσο ακόμα?30 χρονια?60?Θέλω να πω δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται για πάντα
-
Ο χρήστης George Mavridis έγραψε:
'Αναρχικός μεγαλοδικηγόρος': Το καινούριο ανέκδοτο.
Τι λες για τη συνήγορο των κυρίων της 17Ν?
Αρπακτικό.
Το θέμα αυτό όμως είναι άσχετο με το thread.
Νομίιζω ότι δεν είναι τόσο άσχετο, έχει να κάνει με ανοχές της μαμάς πατρίδας. Θα γίνει άσχετο αν το τραβήξουμε, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει λόγος.
-
Αλήθεια λοιπόν για ποσο ακόμα πιστεύεις ότι θα υπάρχουν έθνη/κράτη που θα πολεμούν μεταξύτους για εδάφη θρησκεία κλπ?Σήμερα η στρατιωτική ισχύ είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν 50 χρονια που ήταν πολύ μεγαλύτερη από πριν 100 χρονια.Για ποσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό πριν φτάσουμε στο οριακό σημείο? Δηλ η να λύσουμε ειρηνικά (πολλές από τις) διαφορες μας η να καταστραφούμε.Σαν ανθρωπότητα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο:δεν έχουμε σημαντικές διαφορες από τον άνθρωπο των σπηλαίων,έχουμε ακόμα τα αγρια ένστικτα του κλπ αλλα από την άλλη έχουμε τεραστια δύναμη στα χερια μας αρκετή να εξαφανίσουμε την ζωή στην γη(όπλα γενετικά/πυρηνικά κλπ).
Οσο υπάρχουν ακόμα οι 3 φρικτές θρησκείες της ερήμου ( Ιουδαισμός , Μουσουλμανισμός και Χριστιανισμός ). που δημιουργούν στρατιές φανατισμένων γενίτσαρων τυφλωμένων από μίσος για κάθε τι σύγχρονο και προοδευτικό. !!
-
Ο χρήστης στη σελ. 15 ililias έγραψε:
....Όσο πιο γρήγορα μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν (ή συνειδητοποιήσουν όσοι γνωρίζουν αλλά για χ, ψ λόγους αρνούνται να παραδεχτούν) ότι η οργάνωση σε κοινωνία αποτελεί ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ανάγκη επιβίωσης ακόμα και για ζώα, τόσο ευκολότερα θα αντιληφθούν την ανάγκη υπεράσπισης της κοινωνίας στην οποίαν ανήκουν.
Επί του θέματος και μόνον (αφού το άλλο έχει σχεδόν εξαντληθεί), θα πρότεινα να το ρίξουμε στην αναπαραγωγική πράξη όλοι μεταξύ μας, άσπροι, μαύροι, κίτρινοι κλπ, μέχρι να γίνουμε ομοιόμορφοι. Και τότε να αρχίσουμε να υπερασπίζουμε όλοι μαζί την πραγματική μας πατρίδα: Τη γη.
Στη σελίδα 17, το επαναλαμβάνω: Όσο πιό γρήγορα το ρίξουμε στο γ@μήσι, τόσο πιό γρήγορα θα ηρεμήσουμε.
-
Ο χρήστης mecano έγραψε:
Αυτό που εννοεί ο Δήμου είναι ότι λιγότερα έθνη=λιγότερος στρατός.Όταν 2 έθνη που κάποτε ήταν 'στα μαχαιρια' αποφασίσουν να συνεργαστούν δεν χρειάζεται τα μεταξύ τους σύνορα να είναι φρούρια.(πχ γερμανία/γαλλία).Κάποτε η ελλάδα ήταν χωρισμένη σε κρατίδια και σφαζόντουσαν.Όχι πια.Ο σπαρτιάτης εξακολουθεί να έχει πατρίδα του την σπάρτη αλλα δεν έχει πια πόλεμο με την αθηνα.Έτσι (ελπίζω) ότι θα έχουμε στο(μακρινό?)μέλλον μια ενωμένη ευρώπη (χωρίς εθνικούς στρατούς) όπου θα είμαι έλληνας αλλα και ευρωπαίος.Πατρίδα ελλάδα αλλα έθνος ευρώπη.Όπως ο κριτικός έχει πατρίδα του το νησί αλλα είναι έλληνας.Αλήθεια λοιπόν για ποσο ακόμα πιστεύεις ότι θα υπάρχουν έθνη/κράτη που θα πολεμούν μεταξύτους για εδάφη θρησκεία κλπ?Σήμερα η στρατιωτική ισχύ είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι ήταν πριν 50 χρονια που ήταν πολύ μεγαλύτερη από πριν 100 χρονια.Για ποσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό πριν φτάσουμε στο οριακό σημείο? Δηλ η να λύσουμε ειρηνικά (πολλές από τις) διαφορες μας η να καταστραφούμε.Σαν ανθρωπότητα είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο:δεν έχουμε σημαντικές διαφορες από τον άνθρωπο των σπηλαίων,έχουμε ακόμα τα αγρια ένστικτα του κλπ αλλα από την άλλη έχουμε τεραστια δύναμη στα χερια μας αρκετή να εξαφανίσουμε την ζωή στην γη(όπλα γενετικά/πυρηνικά κλπ).Για ποσο ακόμα?30 χρονια?60?Θέλω να πω δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται για πάντα
A. Η ΕΕ θέλει να ξαναπάρει τα πρωτεία στο κόσμο (κάτι που έχασε από
τις ΕΣΣΔ και ΗΠΑ μέτα τον Β ΠΠ) οπότε τα περί ΕΕ χωρίς στρατό
απλά είναι ανέφικτα και δείγμα ονειροπολισμού....Β. Εφόσον ο Clausewitz τελικά ομολόγησε ότι πέραν του ολοκληρωτικού
πολέμου (αλλά Ναπολέων και Χίτλερ) με στόχο την ολοκληρωτική εξό-
ντωση του αντιπάλου και την πλήρη ανατροπή του υφίσταται και μία άλλη
μορφή πολέμου (που ονομάστηκε και ψυχρός πόλεμος κάποτε) και εφόσον
ο πόλεμος είναι μία έκφραση της πολιτικής (του ιδίου και πάλι) δεν είναι δυνατό να υφίστανται
έθνη χωρίς εθνικούς στρατούς. Κοινώς η ΕΕ για να επιβάλει την πολιτική
της θα πρέπει να αποκτήσει ανάλογη αποτρεπτική ικανότητα όπως το
ορίζει το σημερινό στρατιωτικό status qvo (είδε ΗΠΑ) και ταυτοχρόνως
να επιδικνύει στρατιωτική ισχύ μεγαλύτερη των υπολοίπων σφεταιριστών
της πρωτοκαθεδρίας στον κόσμο (είδε Κίνα, Ρωσία Ινδία και δεν συμαζεύε-
ται). Εφόσον αριθμητικά ακόμα και με την είσοδο της Ρωσίας και της Τουρ-
κίας σε μία μελοντική ΕΕ που θα ξεκινά από όσο δυτικά όσο η Πορτογαλία
(είπαμε το ΗΒ θα ενωθεί με τις ΗΠΑ) και τόσο Ανατολίκα όσο το Βλαδιβο-
στόκ δεν θα υπερβαίνει τα 600 εκατ. πληθυσμό μάλλον ετοιμαστείτε για
να βάλουμε πολύ βαθιά το χέρι στη τσέπη (καθώς ότι δεν μπορώ να το
αποκτήσω σε αριθμούς τα αποκτώ σε αξία... κάτι που γνώριζαν πολύ
καλά οι αρχαίοι που είχαν επενδύσει πάρα πολύ στην αξία του απλού
οπλίτη και για το λόγο αυτό μόνον έθνη που στηρίχτηκαν και στην ποιοτική
αναβάθμιση του στρατού τους μετατράπησαν σε κυρίαρχοι του κόσμου
(είδε Ελλάδα ο πρώτος διδάξας, Ρώμη, Βυζάντιον, Ισπανία, Αγγλία,
ΗΠΑ κλπ. κλπ.)Γ. Η πιθανότητα να λύσεις ειρηνικά τις διαφορές σου με κάποιον αντίπαλο
που έχει μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ είναι απλά μηδενικές καθώς γιατί
να περιοριστεί αυτός στη 2η θέση όταν μπορεί να έχει την 1η??? Αν δεν
είναι διατεθιμένος να υποχωρήσει αυτός που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση
ο ισχυρός θα τα πάρει με την βία (είδε ΙΡΑΚ 2002~2003). Αρά τα
περί ειρηνικών διαφορών είναι λόγια των αδυνάτων που ευελιπιστούν
να κερδίσουν λίγο χρόνο πριν την κατάρευση (Καβάφης περί Βαρβάρων).
Κοινώς οποιαδήποτε μορφής διαπραγμάτευση χωρίς την απαραίτητη
στρατιωτική ισχύ θα οδηγήσει σε πολιτική και διπλωματική ήττα καθώς ο
αντίπαλος δεν είναι ηλίθιος ή προδότης να απεμπολίσει τα κεκτιμένα του
(που έχει αποκτήσει με άμμεσα μη κερδοφόρες επενδύσεις όπως οι
εξοπλισμοί αν και οι αναλυτές δεν συμφωνούν ότι οι επενδύσεις σε όπλα
είναι χαμένα λεφτά καθώς επιτρέπουν στις ισχυρές χώρες να επιβάλλουν
τους δικούς τους κανόνες σε όλες τις συμφωνίες και κατ' επέκτασιν και
στις οικονομικές.....) όπως κάποτε εμμέσως πλην σαφώς είχε τονίσει και
ο Βενιζέλος με το γνωστό περί εθνικών συμφερόντων έναντι των εθνικών
δικαίων...Αυτά τα ολίγα....
-
παρακαλώ τον moderator να κόψει τα διπλά μου postings....
-
καταρχήν δεν είπα ότι το έθνος ευρώπη δεν θα έχει στρατό.Προφανώς θα έχει.Είπα να σταματήσει το καθένα 'κρατος' να έχει δικό του και τα σύνορα μεταξύτους να είναι φρούρια.Αυτό που έχουμε κάνει εμείς με τους Τούρκους.Και εννοείται ότι ο στρατός αυτός θα είναι καθαρά επαγγελματικός:Οποτε δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν πρέπει να πολεμήσεις για την γλώσσα τους αρχαιους η δεν ξέρω gv τι.Θα το έχεις δεχτεί από πριν ότι το θα είναι η δουλειά σου.
-
Οι 'αντίπαλοι' των ΗΠΑ (αφγανιστάν ιράκ σερβία) είναι τις πλακας γιαυτο δεν ασχολούνται με 'ειρηνική επίλυση'.Δεν βρισκόμαστε στην αρχαία εποχή ούτε στον δέκατο ένατο αιώνα.Τώρα είμαστε σε πυρηνική εποχή.Αν η ΕΕ έχει έναν όχι μεγάλο αλλα εξελιγμένο στρατό και βεβαια με πυρηνικό οπλοστάσιο(όχι του μεγέθους των ΗΠΑ αλλα deadly enough) πιστεύει κανεις ότι οι αμερικανοι θα άνοιγαν πόλεμο μαζί της η θα προσπαθούσαν να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους?.Είναι το ' φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη' ο κυριότερος λόγος που ο 'ψυχρός πόλεμος' δεν οδήγησε σε ολοκληρωτική σύρραξη USSR-USA η όχι?
-
η ψυχή επιστεύεται ή/και είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τον
στρατό και τη θρησκεία περισσότερο από ότι με την επιστήμη, τη δικαιοσύνηοχι η δικη μου ψυχη παντως.Οχι δεν πιστεύω ότι η πιστη σε μια θρησκεία κάνει τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα.Από τις αρχές τις ανθρώπινης ιστορίας εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε θρησκευτικούς πολέμους.Είναι η πρώτη αιτια βίαιου θανάτου στην ιστορία.Και ακόμα μυαλό δεν εχουμε βαλει
Σκότωσε έναν και είσαι δολοφόνος
Σκότωσε πολλούς και είσαι κατακτητής
Σκότωσε τους όλους και είσαι Θεόςαυτό είναι οι θρησκείες για μένα
Οσο υπάρχουν ακόμα οι 3 φρικτές θρησκείες της ερήμου ( Ιουδαισμός , Μουσουλμανισμός και Χριστιανισμός ). που δημιουργούν στρατιές φανατισμένων γενίτσαρων τυφλωμένων από μίσος για κάθε τι σύγχρονο και προοδευτικό
Σύμφωνο απόλυτα
-
..με την παραπομπη απ'το θεμα της 28ης Οκτωβριου, επεσα σε αυτη τη σελιδα.
δυο σχολια:- ενδιαφερουσα αναλυση f1
φαινεται πως ηταν 'ταλιμπαν της παγκοσμιοποιησης' ο dr.
αραγε πως να αισθανεται σημερα σε σχεση με το '91?
2.>Ο χρήστης nasos έγραψε:
Συμφωνώ και επαυξάνω, καθώς θυμάμαι πολλούς Κύπριους να λένε πως σε περίπτωση πολέμου θα την κάνουν για Αγγλία. Οπως επίσης **θυμάμαι τις πόρτες που έτρωγα στη Λευκοθέα και το Da Capo, μόνο και μόνο επειδή ήμουν Ελληνας φαντάρος **(ΕΛΔΥΚ/2οΤΠ 1995)...
..αξεχαστες
...δηλαδη τωρα που απολυθηκες και εισαι στην Αθηνα ειναι καλυτερα τα πραματα?
εχει κι εδω da capo και μαλιστα χωρις πορτιερη αλλα και παλι σε διωχνουνε τα γκαρσονια
..ακου'κει 'να ανοιξουμε αλλα απο την παχη...'
- ενδιαφερουσα αναλυση f1
-
Ο χρήστης mecano έγραψε:
η ψυχή επιστεύεται ή/και είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τον
στρατό και τη θρησκεία περισσότερο από ότι με την επιστήμη, τη δικαιοσύνηοχι η δικη μου ψυχη παντως.Οχι δεν πιστεύω ότι η πιστη σε μια θρησκεία κάνει τους ανθρώπους να ζουν καλύτερα.Από τις αρχές τις ανθρώπινης ιστορίας εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε θρησκευτικούς πολέμους.Είναι η πρώτη αιτια βίαιου θανάτου στην ιστορία.Και ακόμα μυαλό δεν εχουμε βαλει
Σκότωσε έναν και είσαι δολοφόνος
Σκότωσε πολλούς και είσαι κατακτητής
Σκότωσε τους όλους και είσαι Θεόςαυτό είναι οι θρησκείες για μένα
Οσο υπάρχουν ακόμα οι 3 φρικτές θρησκείες της ερήμου ( Ιουδαισμός , Μουσουλμανισμός και Χριστιανισμός ). που δημιουργούν στρατιές φανατισμένων γενίτσαρων τυφλωμένων από μίσος για κάθε τι σύγχρονο και προοδευτικό
Σύμφωνο απόλυτα
Δεν υποστήριξα πουθενά πως η πίστη σε κάνει να ζεις καλύτερα. Υποστήριξα πως η ψυχή είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τη θρησκεία από ότι με την επιστήμη (συνέκρινε πιστούς και επιστήμονες διαχρονικά και θα δεις). Είναι διαπίστωση της πραγματικότητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως απάντηση στην απορία του Ν.Δήμου (και όχι ως υποδειξη του τι πρέπει να κάνεις εσύ στη ζωή σου).
-
Ο χρήστης mecano έγραψε:
Και εννοείται ότι ο στρατός αυτός θα είναι καθαρά επαγγελματικός:Οποτε δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέσαι αν πρέπει να πολεμήσεις για την γλώσσα τους αρχαιους η δεν ξέρω gv τι.Θα το έχεις δεχτεί από πριν ότι το θα είναι η δουλειά σου.Ο επαγγελματικός στρατός είναι η αρχή μιας σκληρής και μακρόχρονης δικτατορίας.
-
Δεν το νομίζω leonp.
Μην συγχέεις τον μισθοφορικό στρατό με τον επαγγελματικό. Και σήμερα επαγγελματικός είναι ο στρατός μας, με την έννοια ότι όλα τα όπλα πλην των ελαφρών τα χειρίζονται κατά βάση επαγγελματίες οπλίτες και αξιωματικοί.
Όλοι δε είναι (και θα είναι) Έλληνες πολίτες, όμως πιο αξιοπόλεμοι από εμάς που είχαμε μάθει να στρώνουμε άριστα το κρεβάτι και να σφουγγαρίζουμε πατώματα.Διατηρώ πάντως μια επιφύλαξη για τη νοοτροπία του επαγγελματία στρατιώτη σε περίπτωση πολέμου. Φοβάμαι δηλαδή μην τη δει σαν τους αστυνομικούς που σκέφτονται 'Για 1000 ευρώ θα πάω να πιάσω τον μαφιόζο με το καλάσνικωφ;'.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν το νομίζω leonp.Διατηρώ πάντως μια επιφύλαξη για τη νοοτροπία του επαγγελματία στρατιώτη σε περίπτωση πολέμου. Φοβάμαι δηλαδή μην τη δει σαν τους αστυνομικούς που σκέφτονται 'Για 1000 ευρώ θα πάω να πιάσω τον μαφιόζο με το καλάσνικωφ;'.
ενω ο απλος πολιτης που δεν θα παιρνει ουτε 1000 ευρω τι κινητρο θα χει ?
Η ΜΑΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ........ ΘΕΛΕΙ!!