-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Έχει πλάκα το αντανακλαστικό: ανθρωπιστής->αριστερό τσιτάτο, αριστερός κλπ.
Spartan δεν καταλαβαίνω γιατί υποβαθμίζεις τόσο τους δεξιούς αποκλείοντάς τους από την δυνατότητα να είναι κι αυτοί ανθρωπιστές, είναι άδικο. Είναι σαν να λες πως αν κάποιος δεν είναι Χριστιανός δεν μπορεί να είναι καλός άνθρωπος.Αυτό που έχει πλάκα, είναι η αυθαίρετη συνεπαγωγή που κάνεις. Θα κάνω κι εγω μία, επίσης... πλακερή.
Ανθρωπιστής-> όποιος δε γουστάρει τον όρο 'λαθρομετανάστης'.
Μην μπερδεύεσαι, την αυθαίρετη πορεία την ξεκίνησες εσύ ονομάζοντας το 'ανθρωπιστής' αριστερό τσιτάτο.
Sent from my Note 3 using smoke signals.
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Ποιός ο λόγος που φωνάζεις, βάζεις ταμπέλες και πολώνεσαι Spartan?
Ο λόγος που φώναξα (δεν έβαλα ακριβώς ταμπέλες , ούτε πολώθηκα), είναι οι προηγούμενοι ηλίθιοι-απαράδεκτοι-υποτιμητικοί για τη νοημοσύνη μας παραλληλισμοί. Αν δεν ξέρεις τί εννοώ (που ξέρεις πολύ καλά), μπορώ να τους επαναλάβω.
Ναι δεν έβαλες ακριβώς ταμπέλες σε όλους, μόνο σε όσους διαφωνούν με την άποψή σου, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ, αν όχι μπορώ να σου δείξω:
-Τεσπα, ο εθισμός στις ιδεολογίες είναι ισχυρός, δεν σας κατηγορώ...
-Νάτο το αριστερό τσιτάτο..
-Μόνο η αριστερή... διανόηση προσπαθεί επιτακτικά να μας πείσει εδω και λίγα χρόνια οτι πρόκειται περι βρισιάς.Οι παραλληλισμοί μια χαρά είναι, οι δικοί μου τουλάχιστον. Αν διαφωνείς μπορείς να το εκθέσεις ανθρώπινα και ευθέως, σε ΕΜΕΝΑ στο πρώτο σου ποστ, και όχι να βαράς τουφεκιές στον αέρα.
Και εγώ θεωρώ ότι ο όρος παράτυπος μετανάστης δεν είναι και τόσο to the point και θέλει προσοχή το πράγμα, αλλά μην κάνουμε τους ανήξερους ότι η λέξη λαθρομετανάστης είναι ουδέτερη και δεν υποτιμά αυτόν που περιγράφει. Ότι είναι φιλοσοφική συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, διότι δεν είναι, και εξήγησα καμιά 500αριά φορές γιατί.
Κι εγω εξήγησα άλλες τόσες γιατί είναι....Στις πόσες σταματάμε...? Εκτος κι αν λήγει όταν σφυρίζεις εσυ... (αυτό, γιατί κάπως απότομα πας να την ξεκόψεις την κουβέντα και χωρίς διάθεση να σε ειρωνευτώ).
Μπα, μπορώ να συνεχίζω όσο θέλεις, απλά με τις φωνές και τα πολλά σημεία στίξεως δεν τα πάω καλά. Εσείς κάνετε γλωσσολογική ανάλυση, χωρίς να είστε γλωσσολόγοι, εγώ απλά κοιτώ την παρούσα έννοια της λέξης. beat that
Το λοιπόν, ας κάτσει ο νομοθέτης να βρει την κατάλληλη λέξη, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται σωστά στα νομικά κείμενα.
Οχι λοιπόν, ας ασχοληθεί και ας αναλώσει το χρόνο του σε πιο δημιουργικά και ουσιώδη θέματα ο νομοθέτης, διότι εδω δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μόνο παιχνίδι εντυπώσεων. Η λέξη είναι σαφής, περιγραφική, ακριβής, κόσμια και επαρκέστατη.[/size]
Εντάξει, αφού δίκασες και καταδίκασες εσύ, τελείωσε η κουβέντα. Βέβαια στο εξωτερικό, μιας και εδώ είμαστε χαλαρά σε τέτοια θέματα μονίμως 30 χρόνια πίσω, γίνεται debate ακόμα και για τον όρο παράνομος μετανάστης. Να τους ενημερώσουμε ότι έβγαλες απόφαση, να μην ψάχνονται τα παιδιά.
Για ανθρώπους που δεν σας αρέσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις και τα θεωρείτε όλα αυτά επουσιώδεις λεπτομέρειες, πολύ ασχολείστε πάντως.
2η φορά που το επισημαίνεις, προσωπικά δεν τραβάω κανα ζορι πώς θα τους πούμε (+Καταστήματα Κράτησης... ). Η υποκρισία και το πολίτικαλι κορέκτνες (οπως ξαναείπα) με ενοχλεί, αλλά με ενδιαφέρει και τί θα γίνει με τα προβλήματα που δημιουργούν σε μας και παράλληλα στον ευατό τους. Μη με παρεξηγήσεις για τη σειρά προτεραιότητας. Ναι, παραδόξως, πρώτα με ενδιαφέρει για εμας και τα δικά μας προβλήματα και μετά για τα δικά τους. Οσο και αν τους λυπάμαι και τους συμπονώ.
Ναι, σε βλέπω ότι δεν τραβάς κανένα ζόρι για αυτό και χρησιμοποιείς τις μεγάλες γραμματοσειρές, για να σε βλέπει η Σάντρα Μπούλοκ από το διάστημα.
Βέβαια έχω δηλώσει ότι δεν πρόκειται για θέμα πολίτικαλ κορέκτνες, αλλά για μια προκατάληψη που δημιουργούν μειωτικοί όροι σε διάφορες ομάδες ανθρώπων, και όσο να ναι έχει μια βαρύτητα όταν πρόκειται για νομικά κείμενα (που μπορεί να επηρεάσουν μια απόφαση για ένα άνθρωπο) και όχι για την LiFo αυτής της εβδομάδας. -
σε αλλες Ευρωπαικες χωρες ποιον χαρακτηρισμο χρησιμοποιουν?
-
colored
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
σε αλλες Ευρωπαικες χωρες ποιον χαρακτηρισμο χρησιμοποιουν?illegal alien ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Alien_(law) -
Έτσι για το άρωμα που λένε -->
A. Ηνωμένα Έθνη (λινκ) όταν πάει να πει
In recent years, irregular migration1 has become a major concern for the Member States of the European Union, thereby prompting them to pursue wide-ranging preventive, deterrence and punitive measures.βάζει την παρακάτω υποσημείωση:
B. και ένα συνοπτικό πινακάκι από βρετανικό think tank για τους διάφορους όρους και σχόλια πάνω σε αυτούς:
**
Γ.** Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Irregular immigration
ενώ και σε άλλα έγγραφα υπάρχει και ο όρος παράνομος μετανάστης.Δ. Ορισμός του διακυβερνητικού οργανισμού International Organization for Migration
** irregular migrant **- A person who, owing to unauthorized entry, breach of a condition of entry, or the expiry of his or her visa, lacks legal status in a transit or host country. The definition covers inter alia those persons who have entered a transit or host country lawfully but have stayed for a longer period than authorized or subsequently taken up unauthorized employment (also called clandestine/undocumented migrant or migrant in an irregular situation). The term 'irregular' is preferable to 'illegal' because the latter carries a criminal connotation and is seen as denying migrants' humanity.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
coloredΕτσι ακόμα ένας μη πολιτικαλ κορεκτ με το χωρατο.
Sent from my Nexus 4 using 3
-
Η αλλαγή νομικού χαρακτηρισμού των ανθρώπων που περνάνε παράνομα τα σύνορα έχει τη σημασία του και καλώς (εάν γίνει) να γίνει....
καμιά σοβαρή πρόταση από τη συγκυβέρνηση (απ' την αντιπολίτευση ούτε λόγος ) θα δούμε ποτέ...? και δεν εννοώ στη Βουλή αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ....
παρ' όλη τη κρίση και την απόφαση πολλών μεταναστών να γυρίσουν στις πατρίδες τους...οι συνθήκες περιφερειακά δημιουργούν δεδομένα νέου κύματος μεταναστών προς την Ευρώπη....και όπως πάντα εμείς είμαστε οι θυρωροι...Μπορεί με τις σύγχρονες αντιλήψεις να 'αντέχει' η χώρα ίσως και μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών από αυτόν που έχει....το πρόβλημα είναι η παντελής έλλειψη σχεδιασμου, κανόνων και ελέγχου των μεταναστών ώστε το 'ταξίδι' για ένα καλύτερο αύριο να μη γίνεται με συνθήκες γαλέρας...αλλά ούτε και παράτυπα.....
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Μισες δουλειες ομως.
Την 'λαθροϋλοτομια' την εβαλες μεσα στην φωλιτσα να ζεσταθει.Ναι γιατι ανηκει στο θεμα, ενω τα λαδικα όχι. Αν εχεις να πεις τωρα κατι επι του θεματος, να το ακουσουμε.
Έτσι για το άρωμα που λένε -->
A. Ηνωμένα Έθνη (λινκ) όταν πάει να πει
In recent years, irregular migration1 has become a major concern for the Member States of the European Union, thereby prompting them to pursue wide-ranging preventive, deterrence and punitive measures.βάζει την παρακάτω υποσημείωση:
B. και ένα συνοπτικό πινακάκι από βρετανικό think tank για τους διάφορους όρους και σχόλια πάνω σε αυτούς:
**
Γ.** Η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Irregular immigration
ενώ και σε άλλα έγγραφα υπάρχει και ο όρος παράνομος μετανάστης.Δ. Ορισμός του διακυβερνητικού οργανισμού International Organization for Migration
** irregular migrant **- A person who, owing to unauthorized entry, breach of a condition of entry, or the expiry of his or her visa, lacks legal status in a transit or host country. The definition covers inter alia those persons who have entered a transit or host country lawfully but have stayed for a longer period than authorized or subsequently taken up unauthorized employment (also called clandestine/undocumented migrant or migrant in an irregular situation). The term 'irregular' is preferable to 'illegal' because the latter carries a criminal connotation and is seen as denying migrants' humanity.
Ολα καλα, ο καθενας λεει το μακρυ του και το κοντο του και την αποψή του. Μερικες σκεψεις επι των γραπτών:
Α) Δουλιτσα του UNCHR ειναι να ασχολειται με τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Οι προσφυγες, (οι πραγματικά εχοντες ανάγκη να φύγουν να γλυτωσουν το τομάρι τους, πχ Σμύρνη 1922) ειναι ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ των παράνομων μεταναστων. Ας ασχοληθει με τους πρόσφυγες λοιπον και οχι να ονοματιζει το σύνολο οπως προτιμά. Εν τω μεταξυ, το κειμενο ειναι απο το 2002 και δεν εχει αλλαξει το πραγμα απο illegal σε irregular και ας το 'προτιμα' ο UNCHR.
Β) Το think tank καλα τα λεει, το εξεταζει, και παραθετει σκεψεις (οπως εσύ και εγω δηλαδη, απλα σε πιο καλοπληρωμενο επιπεδο)
Ξεσκιζει με ευγενικο τροπο την 'προτιμηση' του UNCHR ώς λιγο ελαφρομυαλη.
Χρησιμοποιει αρκετα το 'may' ... 'may undermine', 'may jeopardise'... το οποιο μπορω να το θεωρησω εικασία, γιατι οσο και να 'may', τελικα τους φερομαστε με το νόμιμο τρόπο. Δικηγορους εχουν οταν χρειαστει, υπαρχουν καργα καλοθελητες που βοηθάνε (και με εισαγωικα και χωρις), τι αλλο θα μπορουσε να γινεται, δεδομενου οτι μπηκαν στη χωρα παράνομα? να τους δινουμε αυτοματα διαβατηριο ικανοποιώντας την ονειρωξη μερικων?Γ) εδω λεει ενα σωστο κατα τη γνωμη μου '......most irregular migrants originally entered the EU legally on short-stay visas, but remain in the EU for economic reasons once their visa has expired'. Αυτους ναι, να τους πεις irregular. ΕΙΧΑΝ ΧΑΡΤΙΑ που εληξαν, μπηκαν κανονικοτατα με visa, και το 'irregular' ειναι οτι έμειναν. Τεραστια διαφορα απο το να μπεις κρυφιως (να μη ξεχναμε και το λεξικο) δεν εχει?
Αν ληξει η visa του, ή εργαστει χωρις να εχει αδεια εργασιας στο UK, ή κατι τετοιο χαζό, irregular μπορει να γινει και ο drdino, μην τον βαζουμε ομως τωρα κατω απο την ιδια επικεφαλιδα με τον τυχαιο Allahu Ackbar που περασε το channel κολυμπωντας.Απο την αλλη βεβαια συνεχιζει με τις κλασικες γραφειοκρατικες παπαριες 'αποτελεσματικοτερος έλεγχος στα συνορα' (τι εννοει ομως, να τους γυριζουμε πισω, να τους (ν)τουφεκαμε, να τους υποδεχομαστε με γλυκα???), και αλλα τετοια γλυκαναλατα που γεμιζουν σελιδες.
Δ) εινα αλλο πραγμα, μιλαει για τυπους που επιασαν δουλεια εχοντας student visa κλπ, οπως εγραψα και παραπανω, ψιλοσυμφωνω, ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ.
Migrant ήταν και ο Γαλλος ο διευθυντης της εταιριας που εφτιαξε τη γεφυρα στο Ριο, ή εκεινος ο Ινδος επισκεπτης καθηγητης που εφαγε ξυλο (καλα θυμαμαι?) στην ΑΣΟΕΕ επειδη ηταν σκουρος, αλλα τωρα μην εθελοτυφλουμε οτι οι τυποι αυτοι ειναι ισα και ομοια με τους Σομαλους που βαρανε ηρωινη στις εισοδους των πολυκατοικιων της Στουρναρη, ετσι?
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Μισες δουλειες ομως.
Την 'λαθροϋλοτομια' την εβαλες μεσα στην φωλιτσα να ζεσταθει.Ναι γιατι ανηκει στο θεμα, ενω τα λαδικα όχι. Αν εχεις να πεις τωρα κατι επι του θεματος, να το ακουσουμε.
Φυσικα και δεν εχω να πω κατι επι του θεματος, πανω σε ποια ακριβως βαση μπορει να ξεκινησει μια συζητηση εχοντας προηγηθει αυτο
Α) Δουλιτσα του UNCHR ειναι να ασχολειται με τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. Οι προσφυγες, (οι πραγματικά εχοντες ανάγκη να φύγουν να γλυτωσουν το τομάρι τους, πχ Σμύρνη 1922) ειναι ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ των παράνομων μεταναστων
δεν θα κοιμισω βαφλα εν Αθηναις και να προχωρησω στον σχολιασμο του παραπανω. Ας το κανουν αυτοι που χουν τα σκωτια και το βιτσιο να σε ξαναπανε μια βολτα απο την Α δημοτικου.
-
Καλα, τραγούδα.
-
oχι, μην τραγουδήσεις να χαρείς, αρκετό πονοκέφαλο μαζέψαμε με τις τριντενολογίες
-
Καταδιωξη δουλεμπορικου στις Οινουσες με πυροβολισμους...
-
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
Καταδιωξη δουλεμπορικου στις Οινουσες με πυροβολισμους...Είναι υποτιμητικός ο χαρακτηρισμός δουλέμπορος. Ας χρησιμοποιούμε παράτυπος μεταφορέας...
Και μετά ας ασχοληθούμε με το περιστατικό...
JfC δηλαδή...
-
ΦΟΝΙΑΔΕΣ, επιτηδες τραυματισαν τους μεταναστες.
Ειναι οργανωμενο σχεδιο της κυβερνησης, σιγα σιγα να περνανε οι τραυματισμοι των παράτυπων μεταναστων στα ψιλα, να μας κανουν να συνηθίζουμε στη βια, να αποχαυνωνομαστε απο τη συνεχη επαναληψη της τραγωδιας, να πνιγουμε τη συμπονια μας για τον αδελφό μας στο αιμα του.
Αλληλεγγύη τωρα στους τραματισμενους μεταναστες, η νεα ταξη που ονειρευονται δε θα περασει.
Ολοι στο Σύνταγμα, το Σάββατο 8 του Μάρτη, θα μιλησει ο αμισθος αναπληρωτης ειδικος γραμματεας της αρκετά αριστερης αλλα οχι κομμουνιστικης και ισως λιγακι αναρχικης πτερυγας του ριζοσπαστικου ανανεωτικου μετωπου δρασης, αγώνα, και παλλαικής αλληλεγγύης για τους μεταναστες, με συμμετοχη ολων των υπόλοιπων γνωστων ηλιθιων.
(Με λιγη προπονηση, θα πιασω δουλεια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ)in other news,
Μετα θα κυκλοφορησει βιντεο που θα λενε στο συλληφθέντα δουλέμπορο 'Get down ρε μουνί, μη μιλας, Μήτσο δέστον' και θα δειχνει την ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ και το ΜΙΣΟΣ των λιμενικών προς τους ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣ που ΠΑΛΕΥΟΥΝ για μια ΝΕΑ ΖΩΗ.Σφαιρα στο κεφαλι και αστον να επιπλεει. Θα τον βρουν οι φιλοι του και θα τον δωσουν στη μανα του να τον φιλήσει κρύο, και θα παρουν το μηνυμα.
-
@trident1971
επιγραμματικάΑ. Αφήνω ασχολίαστο ότι δεν σου κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη ως πηγή επειδή ασχολούνται με πρόσφυγες. Στο εν λόγω έγγραφο, που είναι έγγραφο COM με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλά για το σύνολο. Άσε που έχει ξεκάθαρο τίτλο illegal Immigration, πόσο πιο ξεκάθαρα να στο πει;
Όσο δε για το ότι το έγγραφο είναι από το 2002, σίγουρα είναι πιο καινούργιο από ένα κιτρινιασμένο λεξικό. Και δεύτερον μίλησα για debate, δεν είπα ότι έχει καθιερωθεί διεθνώς κάποιος όρος.Β. Βασικά δε θέλω να θίξω τα Αγγλικά σου, αλλά δε λέει σε καμία περίπτωση ότι η επιλογή των Ην Εθνών είναι ελαφρόμυαλη. Αντίθετα το illegal το θεωρεί 'objectionable' (χοντρός χαρακτηρισμός) , και φυσικά το may δεν ακυρώνει αυτά που ακολουθούν, αλλά λέει πολύ απλά ότι δύναται/μπορεί να συμβούν για αυτό και είναι 'objectionable' όρος. Εκφράζει μια πιθανότητα, και ακριβώς η ύπαρξη της πιθανότητας να θιγούν κάποια από τα δικαιώματα του ανθρώπου καθιστούν τον όρο 'objectionable'.
Γ. Αν διαβάσεις το γλωσσάρι της υπηρεσίας αναφέρει
Irregular immigration :The immigration of a person to a new place of residence using irregular or illegal means, without valid documents or carrying false documents.
Χώρια που λέει most migrants, που δεν είναι όλοι
όπως επίσης πάνω από αυτό που ανέφερες γράφειImages of migrants crammed into unseaworthy boats making perilous voyages to Europe grab the headlines and have come to symbolise the irregular migration phenomenon.
Σου περιγράφει το Φαρμακονήσι, και εσύ μας λες για βίζες και παραμονές σε έδαφος πέρα της νόμιμης περιόδου.
Δ) Καμία σχέση πάλι αυτά που λες με την πραγματικότητα
μιλάει ξεκάθαρα στην αρχή για- unauthorized entry
- breach of a condition of entry,
καμία σχέση με μαθητικές βίζες που έληξαν. Εμπεριέχονται και αυτές αλλά είναι υποσύνολο όπως λες.
Πάλι για Φαρμακονήσι σου λέει, και συν τις άλλοις τα 'μπήκα και έκατσα παραπάνω από όσο έπρεπε'.
4 στα 4 έπεσες έξω.
-
Ο χρήστης nikospappas έγραψε:
@nikospappas...
Προφανώς δεν διάβασες τις προηγούμενες 2-3 σελίδες, γιατί μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί και η γνώμη αυτου του νομικού κι επ΄αυτού επίσης γίνεται η συζήτηση. Ομως όταν σε προτρέπω να ψάξεις τί σημαίνει η λέξη και το πρώτο συνθετικό της, δεν εννοώ να μου παραθέσεις τη γνώμη του κάθε νομικού-blogger-αριστερού-δεξιού-φιλελεύθερου-ανελεύθερου-θρησκευόμενου-αγνωστικιστή whatever ανθρώπου. Σου μιλάω για τα λεξικά της Ελληνικής Γλώσσας, απλά πράγματα. Αντι αυτών, εσυ επιλέγεις να μου παραθέσεις μιαν (υποκειμενική) άποψη που είναι πιο κοντά στη δική σου. Τεσπα....Η λεξη λαθρος σημαινει κρυφος.
Τωρα τα λεξικα συνηθως ερμηνευουν μια λεξη συμφωνα με τις χρησεις που εχει στην γλωσσα. Δοκιμες η αδοκιμες.
Θυμασαι πριν χρονια τον χαμο που ειχε γινει με την ερμηνεια Βουλγαρος στο λεξικο του Μπαμπινιωτη ?Ετσι ακριβώς λοιπόν...'Κρυφός' σημαίνει και αφορά την ενέργεια. 'Ουτε καν παράνομος δηλαδή αν το καλοσκεφτείς...!
Η αντιστοιχία δε με την περίπτωση 'βούλγαρος', δεν είναι ακριβής. Σ' αυτό που συζητάμε δεν υπάρχει κυριολεκτική έννοια-χρήση της λέξης και μεταφορική που να πηγάζει απο την καθομιλουμένη, ωστε να υπάρχει παρανόηση. Είναι μία και σαφής.Τωρα για τον αν η λεξη λαθρος κολαει στο μεταναστης, οι γνωμη μου ειναι οχι.
Ο μεταναστης δεν ειναι κρυφος, αν θεωρουμε πως το 'λαθρος' παει στην κρυφη εισοδο του στην χωρα και μονο, δηλαδη οτι δεν εχει τα νομιμα εγγραφα, τοτε γιατι δεν λεμε λαθροοδηγος για καποιον που δεν εχει αδεια οδηγησης ?Ε, αυτή η λέξη δεν υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο (σε αντίθεση με τις άλλες), τί να κάνουμε, να την εφεύρουμε...?
Οπως και για τα παραδειγματα που εβαλες, το λαθροθηρας ισχυει οταν καποιος κυνηγα σε περιοδο που απαγορευετε το κυνηγι γενικα, ενω δεν ισχυει οταν κυνηγα ειδος που δεν επιτρεπεται σε περιοδο κυνηγιου.
Ναι, πιο λάθος δεν γίνεται..! Το θέμα 'λαθροθηρία' δεν είναι απλό, οπότε ξεκίνα απο εδώ για αρχή, μ' ενα λινκ που βρήκα τυχαία.
Επίσης υπάρχει η λέξη 'λαθρεπιβάτης' και 'λαθρεπιβίβαση'. Μήπως να την απαλείψουμε κι αυτή ως 'αρνητικά' φορτισμένη και ρατσιστική...?
Έχει πλάκα το αντανακλαστικό: ανθρωπιστής->αριστερό τσιτάτο, αριστερός κλπ.
Spartan δεν καταλαβαίνω γιατί υποβαθμίζεις τόσο τους δεξιούς αποκλείοντάς τους από την δυνατότητα να είναι κι αυτοί ανθρωπιστές, είναι άδικο. Είναι σαν να λες πως αν κάποιος δεν είναι Χριστιανός δεν μπορεί να είναι καλός άνθρωπος.Αυτό που έχει πλάκα, είναι η αυθαίρετη συνεπαγωγή που κάνεις. Θα κάνω κι εγω μία, επίσης... πλακερή.
Ανθρωπιστής-> όποιος δε γουστάρει τον όρο 'λαθρομετανάστης'.
Μην μπερδεύεσαι, την αυθαίρετη πορεία την ξεκίνησες εσύ ονομάζοντας το 'ανθρωπιστής' αριστερό τσιτάτο.
Εγω μπερδεύομαι....? Για δείξε μου το ξεκίνημα αυτό της... αυθαίρετης πορείας... Μπορείς να μας παραπέμψεις καπου ή απλά βάζεις λόγια στο στόμα μου...?
Αναφέρθηκα ξεκάθαρα στη φράση του nikospappas 'Ναι σου διαφευγει, οι ανθρωποι δεν μπορει ποτε να ειναι λαθραιοι, δεν ειναι εμπορευματα. ', φράση την οποία ΕΓΩ προσωπικά άκουσα για πρωτη φορά πριν λίγα χρόνια να εκφέρεται απο εκπρόσωπο της αριστεράς στην τηλεόραση, αναπτύσσοντας και τη σχετική επιχειρηματολογία (μέσες-άκρες παρόμοια με αυτη εδω, στο νήμα) γύρω απο αυτήν την διατύπωση. Αν για σένα βέβαια τα παραπάνω εντελώς άστοχα (κι εξηγώ στις τελευταίες σελίδες γιατί είναι άστοχα), αποτελούν απόδειξη ανθρωπισμού, αυτό είναι δική σου ερμηνεία. Εγω όπως ήδη είπα, τη συνεπαγωγή 'Ανθρωπιστής-> όποιος δε γουστάρει τον όρο 'λαθρομετανάστης', δεν μπορώ να την κάνω. Την αφήνω σε σένα. Απο την άλλη, δείξε μου πότε ισχυρίστηκα οτι 'ανθρωπιστής'-> αριστερό τσιτάτο.
-
Ο χρήστης Red Garland έγραψε:
Ποιός ο λόγος που φωνάζεις, βάζεις ταμπέλες και πολώνεσαι Spartan?
Ο λόγος που φώναξα (δεν έβαλα ακριβώς ταμπέλες , ούτε πολώθηκα), είναι οι προηγούμενοι ηλίθιοι-απαράδεκτοι-υποτιμητικοί για τη νοημοσύνη μας παραλληλισμοί. Αν δεν ξέρεις τί εννοώ (που ξέρεις πολύ καλά), μπορώ να τους επαναλάβω.
Οι παραλληλισμοί μια χαρά είναι, οι δικοί μου τουλάχιστον. Αν διαφωνείς μπορείς να το εκθέσεις ανθρώπινα και ευθέως, σε ΕΜΕΝΑ στο πρώτο σου ποστ, και όχι να βαράς τουφεκιές στον αέρα.
Το να δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις ή να ακολουθήσεις μια συζήτηση ίσως και λόγω ταχύτητας κι επιπολαιότητας, το κατανοώ. Το να προσπαθεις να δημιουργήσει εντυπώσεις όμως, είναι απαράδεκτο.
**Ρε 'σεις....! Μιλάτε σοβαρά τώρα....??? Τί σχέση έχει ο 'πούτσος', η 'πουτάνα' και ο 'άπλυτος' και το 'μουνί της Χάιδως' με τον όρο 'λαθρο-μετανάστης'....? **
Με μέμφεσαι που φώναξα κλπ και μου ζητάς να μη 'βαράω τουφεκιές στο αέρα' και να απαντήσω σε σένα. Ο σχολιασμός μου και οι 'φωνές' μου [βλ. quote παραπάνω] αφορούν τα παραπάνω σχόλια και παραλληλισμούς, που ΔΕΝ έχεις κάνει εσυ. Απλά να το πω, γιατί ανακατεύεσαι ΕΣΥ, όταν σχολιάζω λεγόμενα άλλων και μου ζητάς να απαντήσω σε ΣΕΝΑ 'ανθρώπινα κι ευθέως' για κάτι που δε σε αφορά...?
Και εγώ θεωρώ ότι ο όρος παράτυπος μετανάστης δεν είναι και τόσο to the point και θέλει προσοχή το πράγμα, αλλά μην κάνουμε τους ανήξερους ότι η λέξη λαθρομετανάστης είναι ουδέτερη και δεν υποτιμά αυτόν που περιγράφει. Ότι είναι φιλοσοφική συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, διότι δεν είναι, και εξήγησα καμιά 500αριά φορές γιατί.
Κι εγω εξήγησα άλλες τόσες γιατί είναι....Στις πόσες σταματάμε...? Εκτος κι αν λήγει όταν σφυρίζεις εσυ... (αυτό, γιατί κάπως απότομα πας να την ξεκόψεις την κουβέντα και χωρίς διάθεση να σε ειρωνευτώ).
Μπα, μπορώ να συνεχίζω όσο θέλεις, απλά με τις φωνές και τα πολλά σημεία στίξεως δεν τα πάω καλά. Εσείς κάνετε γλωσσολογική ανάλυση, χωρίς να είστε γλωσσολόγοι, εγώ απλά κοιτώ την παρούσα έννοια της λέξης. beat that
Καμμία γλωσσολογική ανάλυση δεν κάναμε και ούτε χρειάζεται να είμαστε γλωσσολόγοι για να διαβάσουμε στο λεξικό τί σημαίνει μια λέξη. Αν έκανες κι εσυ το ίδιο θα γνώριζες και την παρούσα έννοια της λέξης. beat what....? Fanaticism...? Noooo!
Το λοιπόν, ας κάτσει ο νομοθέτης να βρει την κατάλληλη λέξη, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται σωστά στα νομικά κείμενα.
Οχι λοιπόν, ας ασχοληθεί και ας αναλώσει το χρόνο του σε πιο δημιουργικά και ουσιώδη θέματα ο νομοθέτης, διότι εδω δεν υπάρχει κανένα θέμα. Μόνο παιχνίδι εντυπώσεων. Η λέξη είναι σαφής, περιγραφική, ακριβής, κόσμια και επαρκέστατη.[/size]
Εντάξει, αφού δίκασες και καταδίκασες εσύ, τελείωσε η κουβέντα. Βέβαια στο εξωτερικό, μιας και εδώ είμαστε χαλαρά σε τέτοια θέματα μονίμως 30 χρόνια πίσω, γίνεται debate ακόμα και για τον όρο παράνομος μετανάστης. Να τους ενημερώσουμε ότι έβγαλες απόφαση, να μην ψάχνονται τα παιδιά.
Δε ξέρω τί κάνουν στο εξωτερικό. Ισως εκει να έχουν θέμα με τις λέξεις, ίσως στη συγκεκριμένη περίπτωση το λεξιλόγιο στα Αγγλικά να είναι ανεπαρκές και οχι ικανό να αποδώσει τον ακριβή όρο. Ποιά είναι άλλωστε η ακριβής μετάφραση της λέξης 'λαθρομετανάστης'....? (sneaky migrant...?)Ποιά είναι η προσβλητική-λάθος-αρνητικά φορτιμένη λέξη στα Αγγλικά που θέλουν να αντικαταστήσουν...?
α)Το 'λαθρομετανάστης' με το 'παράτυπος μετανάστης'....?
β)ή το 'παράνομος μετανάστης' με το 'παράτυπος μετανάστης'....?
Μάλλον το δεύτερο αν κατάλαβα καλά, γιατί αντίστοιχη λέξη με 'λαθρομετανάστης' δεν έχουν. Το 'παράνομος μετανάστης' (illegal) είναι που τους κάθεται βαρύ, γιατί υποδηλώνει-υπαινίσσεται οτι κάποιος σχετίζεται με την εγκληματικότητα κι ετσι προκρίνουν το irregular σαν πιο light (που η ακριβής μεταφορά του στα ελληνικά, παραείναι light όπως είπαν κι άλλοι εδω).
Στην τελική, λίγο πιο ψύχραιμα και πιο σοβαρά να το βλέπατε το θέμα, θα διαπιστώνατε οτι ο ελληνικός όρος (λαθρομετανάστης), όρος ο οποίος προφανώς δεν υφίσταται στα Αγγλικά (εξ' ου και το δίλημμά τους), είναι ο πιο δόκιμος και.... ισοβαρής απο όλους. Ούτε πολύ βαρύς και.... καταδικαστικός σαν το 'παράνομος (illegal) μετανάστης', ούτε πολύ ελαφρύς σαν το 'παράτυπος (irregular) μετανάστης'. 'Λαθρομετανάστης'= ο κρυφά εισερόμενος στη χώρα μετανάστης, χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα και without meeting the State' s legal requirements for entry, residance or exercise of an economic or any other activity...Kαν΄τε και ΄σεις καμμιά μετάφραση-μεταφορά στα ελληνικά, μην το κάνω εγω ο σκληρός κι απάνθρωπος.
Για ανθρώπους που δεν σας αρέσουν τα παιχνίδια με τις λέξεις και τα θεωρείτε όλα αυτά επουσιώδεις λεπτομέρειες, πολύ ασχολείστε πάντως.
2η φορά που το επισημαίνεις, προσωπικά δεν τραβάω κανα ζορι πώς θα τους πούμε (+Καταστήματα Κράτησης... ). Η υποκρισία και το πολίτικαλι κορέκτνες (οπως ξαναείπα) με ενοχλεί, αλλά με ενδιαφέρει και τί θα γίνει με τα προβλήματα που δημιουργούν σε μας και παράλληλα στον ευατό τους. Μη με παρεξηγήσεις για τη σειρά προτεραιότητας. Ναι, παραδόξως, πρώτα με ενδιαφέρει για εμας και τα δικά μας προβλήματα και μετά για τα δικά τους. Οσο και αν τους λυπάμαι και τους συμπονώ.
Ναι, σε βλέπω ότι δεν τραβάς κανένα ζόρι για αυτό και χρησιμοποιείς τις μεγάλες γραμματοσειρές, για να σε βλέπει η Σάντρα Μπούλοκ από το διάστημα.
Το λύσαμε αυτό, n' est-ce pas...?
-
Κοίτα που είπε μια μαλακία το ΠΑΣΟΚ και θα το αναλύσετε μέχρι τελείας...
-
Σελίδες επί σελίδων γιά να αλλάξουμε τον πλέον δόκιμο όρο , επειδή κάποιοι έχουν συμπλέγματα
Αλλά και ο άλλος που πόσταρε το μπλόγκ του νομικού που λέει ότι οι λαθρομετανάστες έχουν το τεκμήριο της αθωότητος , όταν κάνουν παράνομη πράξη ακριβώς με την είσοδο τους στην χώρα . Τι άλλο θα ακούσουμε ?
ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΡ Η ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;