Η οικονομική κατάσταση στο Ελλαδιστανήσι είναι σχεδόν τραγική.
Είναι σεβαστή η άποψη όποιων φίλων πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση αυτά που θα εισπράξει, θα τα διαχειριστεί όπως η προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την πλευρά μου όμως επειδή δεν ήμουν χαρούμενος με την προηγούμενη διαχείριση και επειδή πριν δεν αισθανόμουν ότι ζούσα βασιλικά αλλά έβλεπα τα δάνεια και το χρέος όλων μας να διογκώνεται, έχω την ελπίδα ότι ίσως αυτοί να μην κάνουν το ίδιο.
Τους 'πριν' τους ξέρω, τους 'τώρα', θα τους πιστώσω χρόνο* για να δείξουν τι έχουν στο μυαλό τους και τι μπορούν να καταφέρουν.
*χρόνο: Τουλάχιστον μέχρι να έρθει η ώρα να τους κρίνω πάλι.
Μπορεί να μην είμαι οικονομολόγος αλλά οι μέχρι τώρα κινήσεις τους μου φάινονται λογικές.
Θέλησαν να πάρουν την εταιρεία που λέγεται κράτος στον πλήρη έλεγχό τους (π.χ. σε πρόσωπα κλειδιά), θέλησαν να δουν σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκεται το κράτος (π.χ. με την απογραφή), και αποφάσισαν ότι μία από τις λύσεις είναι να μας στείλουν ξυπόλητους σε ένα χωράφι με αγγούρια.
Ναι, θα περιορίσω ακόμα περισσότερο τα 'περιττά' έξοδα, και ίσως και κάποιες από τις μικρές πολυτέλειες που συνηθίζω να απολαμβάνω (όπως όλοι μας)...
Ούτως ή άλλως αυτό δεν έκανα τα τελευταία χρόνια;
Πολλοί κατηγορούν το ότι πληρώνουμε τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν παράγουν έργο, ξεχνάνε όμως ότι κάποιοι άλλοι τους προσέλαβαν με αδιαφανή κριτήρια, όπως επίσης το ότι είναι αδύνατον να τους απολύσει η νέα κυβέρνηση... Αυτούς θα τους πληρώνουμε ό,τι και να γίνει. Αυτό που πρέπει να μην συνεχίσει να γίνεται, είναι το κάθε είδους λαδόσημο που μας υποχρεώνει το κάθε κάθαρμα που βρίσκεται σε μία θέση του δημοσίου, προκειμένου να κάνουμε ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ.
Τα μηνιαία έξοδά μας θα αυξηθούν αρκετά πιο πολύ από 1%.
Όσον αφορά το εμπόριο: Παρακαλώ όσοι δεν ασχολούνται με το άθλημα να μην κατηγορούν το ποσοστό κέρδους (που μπορεί να πλησιάζει το %300 και το %500 και όσο τέλος πάντων επιβάλλει η κάθε κατηγορία). Σε αυτό το ποσοστό κέρδους περιλαμβάνονται:
- Οι πελάτες ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΑΛΛΑ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ.
- Η διευκόλυνση που θα παρέχει το κατάστημα (λόγω καλής σχέσης με κάποιους πελάτες) σε δόσεις, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ (το γνωστό των τραπεζών άτοκο).
- Οι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.
- Το νταβατζιλίκι και η φορομπηχτική στάση που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. (εδώ μπαίνει και η φοροδιαφυγή). Όταν τον έμπορο τον φέρνεις στο σημείο που θα τον συμφέρει να κλέψει και/ή να αυξήσει το ποσοστό κέρδους του (είναι σχετικά μονόδρομος) ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ;
- Το ότι το ποσοστο κέρδους δεν πάει στην τσέπη του εμπόρου. Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΤΑΙ συνεχώς (με κεφάλαια), για να αντιμετωπίσει τον -αθέμιτο- ανταγωνισμό*, ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.
*αθέμιτος ανταγωνισμός: Αυτοί που λυμαίνονται τα πεζοδρόμια, τις λαϊκές κλπ, χωρίς να πληρώνουν φόρους, χωρίς να πληρώνουν αντικειμενικά κριτήρια. Αφού δεν προστατεύει το κράτος, ποιος θα προστατέψει;
- Και στο κάτω κάτω, όποιος έχει το στομάχι ας πάει να ανοίξει ένα εμπορικό κατάστημα και ας το λειτουργήσει,...
Όσον αφορά τα super market και τις 'ευκαιρίες', πέρα από το ότι υπάρχουν πολλοί 'κράχτες' (γιατί έτσι είναι το εμπόριο), ας δουν και τι πληρώνουν ακριβώς στο ταμείο...
Για να χαριτολογήσουμε και λίγο, ορίστε τι θα κρατάμε σε λίγο: