-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Οτι και να λετε, 'αναμεσα μας', υπαρχει καποια που πηγε να πιασει τη δουλεια... και δε σταθηκε στην παραφιλολογια 'στην αμισθι θεση με τον κακο εργοδοτη' και αλλα ωραια που ακουγονται. Προφανως, οπως γραφει και ο dimik παραπανω, οι περισσοτεροι απο εσας, δεν εχετε ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ τι σημαινε παλιοτερα το 'ελα πιτσιρικο να μαθεις την τεχνη'.
Αν το τσιμπαει το 1600αρακι τωρα, η κοπελα, ΑΥΤΟ εχει νοημα.
Παμε να δουμε την διαφορετικη οπτικη.
Σα να ανοιγεις επιχειρηση. Στην αρχη 'βαζεις' λεφτα, ΚΕΦΑΛΑΙΟ (φτου κακα μακρια απο εμας ) επενδυεις, και αναμενεις κερδη. Στην περιπτωση μας, το 'βιωσιμο' της επιχειρησης θα φανει απο τον 3ο μηνα, σε ποια επιχειρηση μπορει να γινει αυτο?Ετσι λοιπον, εχουμε 'προσληψη' ας πουμε τον 06/2013.
Τον 06/14, αν η επενδυση αποδωσει, θα εχουμε 9Χ1600=14.400 ανα ετος, ήτοι 1200 το μηνα. Αμα επαιρνε 1200 το μηνα δε θα ειχατε προβλημα ετσι?Ποιος ειναι εξυπνοτερος, εσεις κρινετε. Αυτος που ΚΥΝΗΓΑΕΙ τα 1200 το μηνα για πρωτο χρονο, και 1600 μετα, ή αυτος που δεν παει γιατι 'δεν δουλευω αμισθι' και αλλες φούντες.
Λοιπον σου χω μια εργασιακη προταση:
Ελα να δουλεψεις στα λιοστασια μου για ΟΛΟ το Φθινοπωρο- αντε και Δεκεμβρη- χωρις να σε πληρωσω και μετα -ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ (και ως γνωστον ο λογος μου ειναι συμβολαιο αγγλικων προδιαγραφων ( )- θα σου δωσω 5 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για 9 μηνες, 10 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για τους επομενους δωδεκα και ασε τους αλλους να δουλευουν για 1500/μηνα ενω εσυ εχεις ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ απο τωρα 6.875/μηνα.Εχεις πολυεθνικα λιοστασια, που δουλευουν ολο το χρονο, ετσι?
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Διαβάζω τις απόψεις κάποιων εδώ μέσα αρχίζω και καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πόσο τραγικοί είμαστε ως χώρα πόσο έχουμε γραμμένο στα @@ μας τους υπόλοιπους κλπ και φυσικά γιατί είμαστε ένα απέραντο μπουρδέλο και μάλιστα χρεωκοπημένο δεν ξέρω πόσες φορές. Εργασία αμισθί δεν είναι εργασία αγαπητέ dimik. Tρεϊνί (sic) άμισθος δεν παίζει ούτε για φοιτητάκια που είναι υποχρεωμένα να κάνουν τέτοια πράγματα απο τα Πανεπιστήμια τους στα εξωτερικά. Αλλά εμείς ή μάλλον ώς άλλον tryphon εσείς στο Ελλάδα νομίζεται πως έτσι πρέπει να γίνονται τα πράγματα και πως πρέπει ο άλλος να κάνει κωλοτούμπες γιατί θα κάνει τον τρίτο αναπληρωματικό νερουλά σε μεγάλη πολυεθνική (sic) για να το βάλει στο CV.
Είναι και βαρβάτος ο μισθός dimik. Μου αρέσει που είσαι και ΣΙΓΟΥΡΟΣ. Αλήθεια τι είναι για σένα ΒΑΡΒΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ.
Καλά το παράδειγμα με την δοκιμαστική περίοδο σε σύγκριση με άμισθη εργασία μόνο ο Ιονέσκο θα το θεωρούσε λογικόΝαι κι εγώ μαζί σας, δεν θεωρείται εργασία είναι παράνομο, είναι εκμετάλλευση είναι είναι είναι....όμως
ΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ θα ταΐζει αυτό το άτομο που αρνείται να δουλέψει αμισθί αρχικά θα μου πει κανείς????
Έχετε καταλάβει που έχει φτάσει το αγγούρι ή μιλάμε αφ υψηλού?Για κάποιους λόγους που δεν άπτονται της συζήτησης η κατάσταση είναι ΣΚΑΤΑ, προσφέρεται μια ευκαιρία και προϋποθέτει μια θυσία, αν έχεις ανάγκη να βγάλεις τα προς το ζην το ποιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ας πούμε είναι να κάνεις εμπανάσταση και να αρνηθείς ελπίζοντας ότι θα βρεις κάτι άλλο σε μια χρεοκοπημένη χώρα με ανεργία στον θεό
Στην Ελλάδα του 2013 για κάποιον χωρίς προυπηρεσία τα 1000€ καθαρά π.χ δεν είναι βαρβάτος μισθός? Τόσο έχουν καταλήξει να παίρνουν άνθρωποι με προϋπηρεσία 10ετιών. Δεν θα τον συγκρίνω με τον Ιταλό φίλο μου που δουλεύει στην Voda στην Φρανκφούρτη και παίρνει 3000€ καθαρά, μιλάω για την Ελλάδα την δεδομένη χρονική στιγμή.
Το ποιο είναι σωστό το ξέρω πολύ καλά, το θέμα είναι ότι όταν τίθεται θέμα επιβίωσης και σου χαρίζουν γαίδαρο θα τον κοιτάς στα δόντια?
Κι εγώ όλα έτοιμα τα βρήκα στην ζωή μου ρε παιδιά αλλά έχω την συναίσθηση του πως είναι να μην έχεις 2€ για εισιτήρια, και το πως είναι να σε οδηγεί στην αυτοκτονία ο οικονομικός μαρασμός όπως στον κολλητό μου που τον έπαιρνα τηλ για χρόνια πολλά και αυτός κρεμόταν από το κάσωμα
Τέσπα συνεχίστε την φιλολογία περί εργασιακών σχέσεων μέσω ίντερνετ και λοιπά χαρωπά
+1000
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Οτι και να λετε, 'αναμεσα μας', υπαρχει καποια που πηγε να πιασει τη δουλεια... και δε σταθηκε στην παραφιλολογια 'στην αμισθι θεση με τον κακο εργοδοτη' και αλλα ωραια που ακουγονται. Προφανως, οπως γραφει και ο dimik παραπανω, οι περισσοτεροι απο εσας, δεν εχετε ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΑ τι σημαινε παλιοτερα το 'ελα πιτσιρικο να μαθεις την τεχνη'.
Αν το τσιμπαει το 1600αρακι τωρα, η κοπελα, ΑΥΤΟ εχει νοημα.
Παμε να δουμε την διαφορετικη οπτικη.
Σα να ανοιγεις επιχειρηση. Στην αρχη 'βαζεις' λεφτα, ΚΕΦΑΛΑΙΟ (φτου κακα μακρια απο εμας ) επενδυεις, και αναμενεις κερδη. Στην περιπτωση μας, το 'βιωσιμο' της επιχειρησης θα φανει απο τον 3ο μηνα, σε ποια επιχειρηση μπορει να γινει αυτο?Ετσι λοιπον, εχουμε 'προσληψη' ας πουμε τον 06/2013.
Τον 06/14, αν η επενδυση αποδωσει, θα εχουμε 9Χ1600=14.400 ανα ετος, ήτοι 1200 το μηνα. Αμα επαιρνε 1200 το μηνα δε θα ειχατε προβλημα ετσι?Ποιος ειναι εξυπνοτερος, εσεις κρινετε. Αυτος που ΚΥΝΗΓΑΕΙ τα 1200 το μηνα για πρωτο χρονο, και 1600 μετα, ή αυτος που δεν παει γιατι 'δεν δουλευω αμισθι' και αλλες φούντες.
Λοιπον σου χω μια εργασιακη προταση:
Ελα να δουλεψεις στα λιοστασια μου για ΟΛΟ το Φθινοπωρο- αντε και Δεκεμβρη- χωρις να σε πληρωσω και μετα -ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ (και ως γνωστον ο λογος μου ειναι συμβολαιο αγγλικων προδιαγραφων ( )- θα σου δωσω 5 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για 9 μηνες, 10 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ για τους επομενους δωδεκα και ασε τους αλλους να δουλευουν για 1500/μηνα ενω εσυ εχεις ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ απο τωρα 6.875/μηνα.Εχεις πολυεθνικα λιοστασια, που δουλευουν ολο το χρονο, ετσι?
Δηλαδη θα σε πληρωνω κανα 7k το μηνα χωρις να μου δουλευεις full time?
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
'Τους εργατες που κανουν απεργια δεν τους πληρωνω μεροκαματα, παει πισω η παραγωγη, αλλα δε μορω να κανω και τιποτα. Κανονισε αν μπορεις, να κανουν απεργια κι οι διοικητικοι, 2-3 ημερες το μηνα, οχι παραπανω. Οτι δε θα τους πληρωνω λογω απεργιας, θα τα μοιραζομαστε, ετσι και αλλιως τη δουλεια θα τη βγαζουν αυτοι με λιγο στριμωγμα'.
Εννοειται οτι τα 'μεροκαματα' των διοικητικων, ηταν σημαντικο νουμερο...Πόσα καράβια έχει τώρα ο τύπος αυτός; Μπέσα, όμως...
Δεν ξερω αν υπαρχει καν η εταιρια ακομα, δεν ξαναμιλησαμε, δεν κανανε τα λογισμικα μας για αυτους, ηρθε η πολυεθνικη που ειχε μεριδιο και επεβαλε αλλα.
Υποτιθεται οτι δε δεχτηκε να το κανει, το σκηνικο το ανεφερε για να μας πει οτι 'ειναι σπανιο ο καλος εργοδοτης' κλπ, αλλα απο την αλλη γελαγε και ολας οταν μιλουσε. -
Κάποιος χωρίς προϋπηρεσία πόσο πιθανό είναι να έχει μισθό 1000€ και όχι τον βασικο;
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Ναι κι εγώ μαζί σας, δεν θεωρείται εργασία είναι παράνομο, είναι εκμετάλλευση είναι είναι είναι....όμωςΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ θα ταΐζει αυτό το άτομο που αρνείται να δουλέψει αμισθί αρχικά θα μου πει κανείς????
Έχετε καταλάβει που έχει φτάσει το αγγούρι ή μιλάμε αφ υψηλού?Για κάποιους λόγους που δεν άπτονται της συζήτησης η κατάσταση είναι ΣΚΑΤΑ, προσφέρεται μια ευκαιρία και προϋποθέτει μια θυσία, αν έχεις ανάγκη να βγάλεις τα προς το ζην το ποιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο ας πούμε είναι να κάνεις εμπανάσταση και να αρνηθείς ελπίζοντας ότι θα βρεις κάτι άλλο σε μια χρεοκοπημένη χώρα με ανεργία στον θεό
Στην Ελλάδα του 2013 για κάποιον χωρίς προυπηρεσία τα 1000€ καθαρά π.χ δεν είναι βαρβάτος μισθός? Τόσο έχουν καταλήξει να παίρνουν άνθρωποι με προϋπηρεσία 10ετιών. Δεν θα τον συγκρίνω με τον Ιταλό φίλο μου που δουλεύει στην Voda στην Φρανκφούρτη και παίρνει 3000€ καθαρά, μιλάω για την Ελλάδα την δεδομένη χρονική στιγμή.
Το ποιο είναι σωστό το ξέρω πολύ καλά, το θέμα είναι ότι όταν τίθεται θέμα επιβίωσης και σου χαρίζουν γαίδαρο θα τον κοιτάς στα δόντια?
Κι εγώ όλα έτοιμα τα βρήκα στην ζωή μου ρε παιδιά αλλά έχω την συναίσθηση του πως είναι να μην έχεις 2€ για εισιτήρια, και το πως είναι να σε οδηγεί στην αυτοκτονία ο οικονομικός μαρασμός όπως στον κολλητό μου που τον έπαιρνα τηλ για χρόνια πολλά και αυτός κρεμόταν από το κάσωμα
Τέσπα συνεχίστε την φιλολογία περί εργασιακών σχέσεων μέσω ίντερνετ και λοιπά χαρωπά
Αν ο εργοδότης όμως δέν τηρήσει την (προφορική) συμφωνία της πρόσληψης μετά το τρίμηνο, ο εργαζόμενος έχει χάσει 3 μήνες απο τη ζωή του χωρίς να πληρώνεται που πιθανόν θα μπορούσε να βρεί κάποια άλλη δουλειά που να πληρώνει σε αυτό το διάστημα, θα ξοδεύει χρήματα για έξοδα μετακίνησης, ενώ παράλληλα δέν έχει κανένα νομικό έρισμα να στραφεί εναντίον του εργοδότη.
Επίσης ούτε καν στο CV δέν μπορεί να βάλει τους 3 μήνες σαν προυπηρεσία, αφού δέν φαίνεται να δούλεψε ποτέ εκεί.
-
Αναλογως τον τομεα Bill. Συζηταω με εταιρεια στην Ελλαδα που το αντικειμενο ειναι κοντα στο μεταπτυχιακο μου παρ ολ αυτα ειναι καποια πραγματα και εργαλεια που χρησιμοποιουν που δεν τα γνωριζω. Απο μισθο εχουμε πει 1200 καθαρα και οτι καλυτερο μπορει να προκυψει. ΘΑ μιλησω την ερχομενη εβδομαδα για τις τελικες μας αποφασεις.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Κάποιος χωρίς προϋπηρεσία πόσο πιθανό είναι να έχει μισθό 1000€ και όχι τον βασικο;Πρέπει να κοιτάς πάντοτε το εργοδοτικό κόστος και όχι τον ίδιο το μισθό.
Σε έναν νέο, πχ, μηχανικό/ΕΕ είναι πιθανό να τα δώσει (χονδρικά 1200ευρώ/μήνα εργοδοτικό κόστος). Σε έναν πιο μεγάλο σε ηλικία (εννοώ με περισσότερα χρόνια στο ΤΕΕ/ΤΕΒΕ, όχι απαραίτητα με εργασιακή εμπειρία) δύσκολα... -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Ναι κι εγώ μαζί σας, δεν θεωρείται εργασία είναι παράνομο, είναι εκμετάλλευση είναι είναι είναι....όμως
ΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ θα ταΐζει αυτό το άτομο που αρνείται να δουλέψει αμισθί αρχικά θα μου πει κανείς????
Αν ο εργοδότης όμως δέν τηρήσει την (προφορική) συμφωνία της πρόσληψης μετά το τρίμηνο, ο εργαζόμενος έχει χάσει 3 μήνες απο τη ζωή του χωρίς να πληρώνεται που πιθανόν θα μπορούσε να βρεί κάποια άλλη δουλειά που να πληρώνει σε αυτό το διάστημα, θα ξοδεύει χρήματα για έξοδα μετακίνησης, ενώ παράλληλα δέν έχει κανένα νομικό έρισμα να στραφεί εναντίον του εργοδότη.
Επίσης ούτε καν στο CV δέν μπορεί να βάλει τους 3 μήνες σαν προυπηρεσία, αφού δέν φαίνεται να δούλεψε ποτέ εκεί.
Μια χαρα μπορει να τους βαλει στο CV τους 3μηνες, με το που ανοιξει το στομα στη συνεντευξη θα φανει αν ηταν εκει η οχι. Δεν ειναι δημοσιο 'φερτε μου το πιστοποιητικο αλλιως δεν '
Το οτι 'εχει δουλεια' δε σημαινει οτι δεν μπορει στο ενδιαμεσο να ψαχνει και αλλου.Χρηματα θα ξοδευει ετσι και αλλιως για να βγαινει εξω ή να μιλαει στο κινητο με τις φιλες, θα χρειαστει λιγα παραπανω για τις μετακινησεις και λοιπον? Αν τα εχει τα λιγα παραπανω δεν υπαρχει λογος να μη παει αν ΘΕΛΕΙ να δουλεψει. Αν δε θελει, ειναι δικαιωμα του καθενος να ειναι σπιτι του.
και τωρα που το θυμηθηκα:
Για οσους γκρινιαζουν για το 3μηνο, υπενθυμιζω οτι ακομα και στις παλιες καλες εποχες, οσοι εκαναν 8μηνα στο δημοσιο συμβασεις ή κανανε σεμιναρια επιδοτουμενα και αλλα τετοια, τα λεφτα τους τα επαιρναν ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ το τελος της συμβασης, γιατι 'αργουσαν οι διαδικασιες', 'δεν ειχε υπογραψει ο υπουργος', 'δεν ειχε χρηματα στο ΚΑΔ' και αλλα χαρωπα.Αυτοι πως ζουσαν ολο τον καιρο της συμβασης και κανα 3μηνο μετα = 10 μηνες κι πανω που τα επαιρναν μαζεμενα?
Αλλα εκει ηταν δημοσιο θα μου πειτε...
Αλλη αισθηση,το 3μηνο σε πολυεθνικη μας πειραζει. -
Ισα ισα θα κανει και οικονομια αν δουλευει. Λιγοτερες ελευθερες ωρες --> λιγοτερα εξοδα
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Ισα ισα θα κανει και οικονομια αν δουλευει. Λιγοτερες ελευθερες ωρες --> λιγοτερα εξοδα -
Η 'δοκιμαστική περίοδος' ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, εκτός από τις περιπτώσεις πρακτικής άσκησης για τελειόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τα υπόλοιπα είναι τρίχες.
Είναι μήπως πολύ σκληρό για ένα εργοδότη να προσλάβει εργαζόμενο με ΜΕΙΚΤΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ για ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ (8ωρο) 586,08€ για μερικές εβδομάδες; Και χωρίς να προβλέπεται οποιαδήποτε αύξηση ή επίδομα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εργασίας, παρά μόνο μια αστεία -με τέτοιο ύψος μισθών- αποζημίωση απόλυσης μόνο μετά τους πρώτους 12 μήνες εργασίας;
Αν είναι εντελώς άχρηστος, τον διώχνει. Χωρίς αποζημίωση και μόνο για τις ημέρες που εργάστηκε. Σιγά.
Θέλει κάποιος να ονομάζεται σοβαρός, όταν αρνείται να δώσει κανα 20άρι τη μέρα για να δει αν η 'μηχανή' της επιχείρησής του αξίζει για να προσληφθεί μακροχρόνια; Ούτε για αστείο.Όσον αφορά την 'υπόσχεση' εργασίας μετά το τρίμηνο με καλό μισθό κλπ, χωρίς γραπτή δέσμευση, έστω της μορφής 'ξέρετε, αν μας κάνετε θα πάρετε 1500, αν όχι, σας δίνουμε για το πρώτο τρίμηνο Χ λεφτά - τουλάχιστον τον κατώτατο νόμιμο μισθό φυσικά', τότε είναι για τα σίδερα.
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
@manosk Κόψανε κάποια επιδόματα στους υπαλλήλους του ΙΚΑ και θέλουν, με οποιον τρόπο μπορούν οι άνθρωποι, να αυξήσουν λίγο τα 'εισοδήματά' τους, μωρέ...
Αν δεν αποφασίσουν να κόψουν κώλους στις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου.Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά οι συγκεκριμένοι ελεγκτές δεν νομίζω ότι παίρνουν ποσοστά ανάλογα με το πόσα πρόστιμα κόβουν.
Πάντως, τώρα με το 10χίλιαρο ανά αδήλωτο εργαζόμενο θα γελάσουμε ΠΟΛΥ με τα ουρλιαχτά των εργοδοτών και άλλων ατμομηχανών της ελληνικής οικονομίας.
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Ο ιδιος που θα τον ταϊζει ενω δουλευει αμισθι.
Elementary.^Το απάντησε
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Ισα ισα θα κανει και οικονομια αν δουλευει. Λιγοτερες ελευθερες ωρες --> λιγοτερα εξοδα
Γελας μεν, αλλα ειναι σωστο αυτο.
-
Ο χρήστης trident1971 έγραψε:
Γελας μεν, αλλα ειναι σωστο αυτο.
το σωστο και το νομιμο και ηθικο ειναι να πληρωθει απο την 1η ημερα εργασιας.Ολα τα αλλα αφηνουν τρελλα περιθωρια-παραθυρα στα Ελληνικα λαμογια εργοδοτες να σου πιουν το αιμα με μπουρι απο σομπα.
Δεν υπαρχει ΚΑΝΕΝΑΣ λογος σε μια μεγαλη πολυεθνικη η μη εταιρια, να δουλεψεις 3 μηνες αμισθος._ -
Ο χρήστης Nikos! έγραψε:
Γιατι ολοκληρος ομιλος ηθελε εργαζομενο που δεν θα τον πληρωνε για 3 μηνες; Δεν ειχαν λεφτα να την πληρωσουν;
Επειδή βαριέμαι να απαντάω σε έναν-έναν (ειδικά σε μαλακισμένα σχόλια), Internship βασικά, δοκιμαστικά για 3 μήνες αλλά με option 1600 μικτά.
Νταξ, δε το λες κι άσχημο για κάποιον με μηδέν προυπηρεσία τη στιγμή που μπαίνεις σε εταιριάρα και ξεκινάς από τα 1600 στα 26 σου...
α) αυτο που περιγραφεις ΕΤΣΙ, ΤΩΡΑ, δεν εχει κ πολυ σχεση με αυτο που θα καταλαβαινε ο οποιοσδηποτε μεσος λογικος ανθρωπος απο αυτο που εγραψες αρχικα.
β) Συμφωνω, 'δε το λες κι άσχημο για κάποιον με μηδέν προυπηρεσία τη στιγμή που μπαίνεις σε εταιριάρα και ξεκινάς από τα 1600 στα 26 σου', αλλα ολα αυτα στο μιλητο. Χιερ ιζ δε ποτχόουλ ιν δε φάβα...Εκτος αν προσπαθησεις να μας πεισεις οτι η εταιριαρα θα εβαζε στα χαρτια αυτη τη προσφορα, δηλαδη θα παραδεχοταν εγγραφως οτι θα απασχολησει εναν εργαζομενο για 3 μηνες μαυρα...
Εγώ ξέρω ότι στις καλές σχετικά εποχές 2006-2006 μεταξύ στρατού και σπουδών δούλεψα αμισθί ένα 6μηνο (άσχετα αν τελικά στο τέλος ο εργοδότης εκτίμησε την προσφορά μου και μου έδωσε κατιτις) σε σχετικά μέτρια επιχείρηση απλά για να έχω κάτι στο βιογραφικό μου.
διαφορά #1: Αυτη δεν χρειαζοταν την εμπειρια για να τη γραψει σε ενα CV (ασχετα αν ειναι προσθετο καλο), αλλα ΛΕΦΤΑ = ΜΙΣΘΟ.
Μόλις απολύθηκα (2008) σε λιγότερο από μήνα βρήκα δουλειά σε εταιρεία που έψαχνε κάποιον με όχι μεγάλη εμπειρία και πλήρωνε 900€ καθαρά. Άσχετα που κατέληξα να κάνω πράγματα ψιλοάσχετα εκεί μέσα καθώς βρήκαν ευκαιρία να απολύσουν υπάλληλο και να μου αναθέσουν τις αρμοδιότητες τους, και το εργασιακό περιβάλλον ήταν για το ανάθεμα.
Αν μου προσέφεραν σε αυτή την εποχή θέση trainee αμισθί σε εταιρεία όπως αυτή που υποστηρίζει ο Nikos και μάλιστα με σίγουρη πρόσληψη μετά θα έκανα 3ήμερο πάρτυ.
διαφορά #2: πολυ αμφιβαλλω για τη 'σιγουρη προσληψη' για το λογο που γραφω απο πανω: πως θα ειναι σιγουρη? Θα ειναι γραπτο το σεναριο '3 μηνες τσαμπα κ χωρις προσληψη κ μετα σε παιρνω σιγουρα'? Δυσκολο...
Ακόμα και αν δεν με προσελάμβαναν στο τέλος θα είχαν ένα δυνατό όνομα στο CV. Αν γινόταν η πρόσληψη και δεν μου έδιναν όσα υποσχέθηκαν ή οι συνθήκες ήταν χάλια θα έκανα 2-3 χρόνια υπομονή ψάχνοντας το επόμενο βήμα.
Τώρα με ποια λογική αρνείται κάποιος τέτοια ευκαιρία δεν μπορώ να καταλάβω, εκτός αν η καβάντζα του μπαμπά είναι αρκετά μεγάλη ή ψάχνω χλιδάτο γαμπρό που θα με ζει για να μην εργαστώ ποτέ σε περίπτωση κοπέλας.
διαφορά #3: Ποια 'ευκαιρια' βρε μαστορα? Της λεγανε να δουλευει τσαμπα. ΕΚΤΟΣ αν, ειπαμε, ηταν εγγυημενη η προσληψη, πραγμα που αμφιβαλλω.
Σε κάθε περίπτωση αν σκοπεύεις να απεξαρτηθείς από τον γονικό κουμπαρά και να δημιουργήσεις κάτι στην ζωή σου ειδικά σε αυτή την εποχή αρπάζεις κάθε ευκαιρία ανεξαρτήτως θυσίας, έτσι κι αλλιώς δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις και η ιδεολογία δεν σε ταΐζει.
Ουτε αυτη η 'δουλεια' θα την ταιζε...
Τώρα με ποια λογική αρνείται κάποιος τέτοια ευκαιρία δεν μπορώ να καταλάβω
Με την λογική ότι είναι εκμετάλλευση και παρανομία!!! Σαν εργοδότης δεν θα μου περνούσε καν από το μυαλό να προτείνω κάτι τέτοιο σε έναν συνάνθρωπό μου.
3 μήνες χωρίς πληρωμή και πρόσληψη με βαρβάτο μισθό μετά συγνώμη αλλά μόνο εκμετάλλευση δεν μου φαίνεται.
ΑΝ γινει.
Ο συνάνθρωπος δεν θα χάσει και τίποτα, ακόμα και αν δεν προσληφθεί θα μάθει πολλά και χρήσιμα.
Εγω νομιζω οτι δεν θα μαθει τιποτα, απλα θα εχει προσφερει 3 μηνες αγγαροδουλειας τσαμπα κ μετα ο εργοδοτης παει για αλλα κοροιδα...
Κάποτε οι πιτσιρικάδες πήγαιναν αμισθί ή με πενταροδεκάρες για χρόνια δίπλα σε μάστορες για να μάθουν την δουλειά και μετά έκαναν την δικιά τους επιχείρηση και πολλές φορές με καλύτερα αποτελέσματα από τον μάστορα, εκμετάλλευση ήταν και αυτό? Οι περισσότεροι πάντως ήταν ευγνώμονες μετά.
Κ συνεχιζουν. Αλλα εδω δεν μιλαμε για πιτσιρικαδες, ουτε για τον υδραυλικο της γειτονιας...
Εδώ υπάρχει το σύστημα ότι οι πρώτοι 6 μήνες στην δουλειά είναι δοκιμαστικοί και μπορείς να απολυθείς χωρίς προειδοποίηση και αποζημίωση όπως και μπορείς να παίρνεις χαμηλότερο μισθό, όχι χαμηλότερο του ελάχιστου θεσπισμένου νομοθετικά όμως. Εκμετάλλευση κάργα ε?
Δηλαδη να εχεις προσληφθει κανονικα, να παιρνεις καποιο μισθο κ να εισαι κ ασφαλισμενος. Τι σχεση εχει με το παραπανω ελληναραδικο σεναριο?
Σαν να μας διάβασε ο Υπουργός:
Αθήνα
Περί τους 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκινούν από αύριο, Κυριακή, σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων. Τα τσουχτερά πρόστιμα -10.550 ευρώ «στο κεφάλι»- δεν θα επιβαλλονται ποτε γιατι οι ελεγκτες θα λενε 'δωσε ενα χιλιαρικο στο καθενα μας = 3-4-5 χιλιαρικα για να μην σου γραψουμε 10.550ε ανα κεφαλι' κ θα ειναι ολοι χαρουμενοι...Διορθωθηκε. Ποτε επιτελους θα καταλαβουν σε αυτη τη χωρα οτι οσο μεγαλυτερα τα (καθε ειδους, σε οποιοδηποτε τομεα) προστιμα, τοσο μεγαλυτερο το περιθωριο για διαπραγματευση υπερ του ελεγκτη ΚΑΙ του παρανομουντα?
-
Δεν υπάρχει σοβαρή ελληνική ή πολυεθνική εταιρεία που προτείνει σε υποψήφιο εργαζόμενο να δουλέψει τσάμπα για το οποιοδήποτε διάστημα.
Δεν έχω γνωρίσει υπάλληλο που να δουλεύει χωρίς να πληρώνεται έστω βασικό μισθό για τις υπηρεσίες που παρέχει.
Τα internships είναι άλλο θέμα.
Εδώ μιλάμε για ΠΡΟΣΛΗΨΗ προσωπικού.
Αν κάποια εταιρεία παίρνει άτομα έτσι, τότε δεν είναι σοβαρή. Και αν μαθευτεί κάτι τέτοιο, θα γελάει ο κόσμος (του χώρου της) με την πάρτη της.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Βγαλανε κερδος ομως Realzeus αυτοι... επομενως ο εθελοντισμος περιτυλιγμα ηταν. Τουλαχιστον στην περιπτωση του Νικου υπηρχε και το τυρακι στην φακα, ο εθελοντισμος ουτε τυρακι δεν εχει.Ναι αλλά το είπανε από την αρχή ότι ψάχνουν χομπίστες. Το θεωρώ πολύ πιο σωστή και σοβαρή αντιμετώπιση από το να έχεις κάποιον σαν υπάλληλο μόνο που δεν θα πληρώνεται.
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Σαν να μας διάβασε ο Υπουργός:
Αθήνα
Περί τους 1.000 ελεγκτές του υπουργείου Εργασίας και της Οικονομικής Αστυνομίας ξεκινούν από αύριο, Κυριακή, σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζόμενων. Τα τσουχτερά πρόστιμα -10.550 ευρώ «στο κεφάλι»- δεν θα επιβαλλονται ποτε γιατι οι ελεγκτες θα λενε 'δωσε ενα χιλιαρικο στο καθενα μας = 3-4-5 χιλιαρικα για να μην σου γραψουμε 10.550ε ανα κεφαλι' κ θα ειναι ολοι χαρουμενοι...Διορθωθηκε. Ποτε επιτελους θα καταλαβουν σε αυτη τη χωρα οτι οσο μεγαλυτερα τα (καθε ειδους, σε οποιοδηποτε τομεα) προστιμα, τοσο μεγαλυτερο το περιθωριο για διαπραγματευση υπερ του ελεγκτη ΚΑΙ του παρανομουντα?
Με αυτή τη λογική δεν πας πουθενά.
Όταν είναι χαμηλά τα πρόστιμα 'δεν αρκούν, συμφέρει να παρανομείς'.
Όταν είναι βαριά, 'θα τα παίρνει ο ελεγκτής' (δηλαδή αυτό είναι σίγουρο, δεν υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι, όλοι είναι σαν τους εφοριακούς, την πολεοδομία και κάθε αφισοκολλητή γλύφτη χωρίς αξιοπρέπεια;)Λοιπόν, στην 1η περίπτωση, είναι βέβαιο ότι το πρόστιμο ΔΕΝ λειτουργεί αποτρεπτικά.
Στη 2η περίπτωση, υπάρχει ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει αποτρεπτικά.Προτιμάμε το βέβαιο αρνητικό ή το πιθανό -λίγο ή πολύ- αρνητικό;
-
Ο χρήστης g8777 έγραψε:
Ο ιδιος που θα τον ταϊζει ενω δουλευει αμισθι.
Elementary.Ναι ε? αυτό το elementary να πας να το πεις σε καμιά οικογένεια με άνεργο τον ένα γονιό, με κουτσουρεμένο μισθό στον άλλο που κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να επιβιώσουν.
Πήγαινε πες τους ξέρετε πρέπει να ταΐζετε τον κανακάρη σας για 5-10 χρόνια ακόμα γιατί αν εργασθεί αμισθί για 3 μήνες και προσληφθεί μετά κανονικά γαμάει την αγορά, γίνεται σκλάβος...και και και
Η κατάσταση δεν αλλάζει έτσι.
edit: στο όλο σενάριο εννοείται ότι έχουμε σαν δεδομένο ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στην πρόσληψη λόγω είτε ονόματος, είτε συμβολαίου, είτε είτε.....
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....