Ο χρήστης kinq1 έγραψε:
Είχα αγοράσει 200 μετοχές ΕΤΕ, τιμή αγοράς 4,5 ευρώ (900ευρώ σύνολο). Είχα 20 μετοχές και 20 δικαιώματα μετά το reverse split. Πούλησα τις 20 μετοχές στα 4,5 (όσο τις είχα αγοράσει ανά τεμ. αλλά... 90% χασούρα) και αγόρασα 20 δικαιώματα. Θα ασκήσω τα 40 δικαιώματα που έχω πλέον, δίνοντας 170 ευρώ. Θα έχω και τα περίπου 360 warrants. Πόσο θα πρέπει να φτάσει η μετοχή για να ρεφάρω τα 1170 ευρώ που θα μου έχει στοιχίσει συνολικά; (απάντηση: 360 warrants X 4,29 = 1545 + 1170 = 2715 συνολικό κόστος. Διά 400 μετοχές (360 από warrants + 40 από δικαιωματα) = 6,8. Σωστά;
Κάπου υπάρχει μπέρδεμα... δες το εργαλείο υπολογισμού που έχει εδώ http://www.nbg.gr/wps/portal/el/Home
Γενικά δεν συμφωνώ με την λογική του 'ρεφάρω' και παίρνουμε αποφάσεις ανάλογα με τι χάσαμε ή κερδίσαμε στο παρελθόν. Η αξία κάθε επένδυσης είναι δεδομένη κάθε μέρα και δεν γυρίζει πίσω, κοιτάμε μόνο μπροστά και πράττουμε ανάλογα.
Επειδή όμως μου αρέσουν οι υπολογισμοί, θα κάνω κι εγώ μια μια προσπάθεια...
Έχεις ξοδέψει μέχρι τώρα για αγορά μετοχών 900 ευρώ, πήρες 90 από την πώληση των νέων μετοχών και επίσης πλήρωσες κάπου 5 ευρώ (;) για τα επί πλέον δικαιώματα. Άρα κόστος μέχρι στιγμής 815.
Έχεις 40 δικαιώματα (20 από τις παλιές μετοχές και 20 που αγόρασες).
Αν τα ασκήσεις πλήρως θα πάρεις 40 Χ 2.2...κάτι = 89 νέες μετοχές και 89 warrants.
Θα πληρώσεις για την συμμετοχή σου στη αύξηση 89 Χ 4,29 = 382
(Άρα μαζί με το αρχικό κόστος, συνολικό κόστος 1.197)
Η τιμή που θα πουληθούν τα warrants φυσικά δεν μπορεί να προβλεφθεί (θα διαπραγματεύονται παράλληλα με την μετοχή). Αν η τιμή της μετοχής δεν ξεπεράσει ποτέ τα 4,29 τα warrants δεν θα έχουν καμιά αξία και δεν θα ρεφάρεις ποτέ, η αξία της επένδυσής σου θα περιοριστεί στην τρέχουσα αξία των 89 μετοχών που θα έχεις.
Αν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον σε συμφέρει και ασκήσεις τα warrants, αυτά θα μετατραπούν σε 652 μετοχές (τουλάχιστον, ανάλογα με την επιτυχία που θα έχει η τωρινή αύξηση, δες στο παραπάνω link).
Για να μην έχουμε εξίσωση με 2 αγνώστους λοιπόν, ας πούμε ότι το κέρδος από κάθε μετοχή που θα προέλθει από τα warrants θα είναι περίπου όσο η διαφορά της τρέχουσας τιμής της μετοχής μείον την τιμή άσκησης (που θα είναι 4,29 + μια προσαύξηση, ας πούμε συνολικά 4,40)
Η εξίσωση λοιπόν γίνεται: Χ * 89 + 652 * (Χ - 4,40) = 1197
Άρα Χ = 5,49
...εκτός λάθους ή παραλείψεως που λένε και οι τραπεζίτες