-
Προκειμένου για ενδοκοινοτικές συναλλαγές, καμία υπηρεσία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αυτό λέω.
Για το 'υποκείμενος στο φόρο' έχεις εσύ δίκιο
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Προκειμένου για ενδοκοινοτικές συναλλαγές, καμία υπηρεσία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αυτό λέω.http://en.wikipedia.org/wiki/European_U ... f_services
European Union value added tax - Supply of Services
....
The mechanism for collecting VAT when the place of supply is not in the same member state as the supplier is similar to that used for Intra-Community Acquisitions of goods, i.e. zero-rating by the supplier and reverse charge by the recipient of the services (if a taxable person). But if the recipient of the services is not a taxable person (i.e. a final consumer), the supplier must generally charge VAT at the rate applicable in its own member state.If the place of supply is outside the EU, no VAT is charged.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
(Για υπηρεσίες. Για προϊόντα δεν ξέρω)Ούτε στα προιόντα υπάρχει ΦΠΑ. Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές κι αυτά γράφονται.
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
(Για υπηρεσίες. Για προϊόντα δεν ξέρω)
Ούτε στα προιόντα υπάρχει ΦΠΑ. Στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές κι αυτά γράφονται.
Φυσικά και υπάρχει ΦΠΑ.
Το να το περνάς στη δήλωση ενδοκοινωτικών συναλλαγών δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλά ότι δε σου χρεώθηκε ώστε να μη χρειάζεται να το συμψηφίσεις με το ΦΠΑ που χρέωσες εσύ στους πελάτες σου ώστε να βγει το τελικό ποσό που πρέπει να καταθέσεις στην εφορία. -
Αν τη μετάφραση τη ζητήσει γάλλος ιδιώτης εσυ θα εκδώσεισ απόδειξη και θα αποδόσεις ΦΠΑ στο κράτος.
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Αν τη μετάφραση τη ζητήσει γάλλος ιδιώτης εσυ θα εκδώσεις απόδειξη και θα αποδόσεις ΦΠΑ στο κράτος.Έτσι ακριβώς.
[EDIT]
Αυτό προφανώς AN θες να είσαι νόμιμος, γιατί αν από τις μεταφράσεις βγάζεις 5-6 κατοστάρικα το μήνα, κάτι μου λέει ότι δε θα δίνεις τα μισά στον ΟΑΕΕ κι ότι θα δουλεύεις 'μαύρα'...
Και κάπου εκεί βρίσκεται και το νόημα του άρθρου που έβαλα πιο πάνω, το οποίο το προσπεράσαμε προσπαθώντας να βρούμε τι ισχύει με τον ΦΠΑ. -
Αν όμως την ίδια μετάφραση στη ζητήσει εταιρία, λογικά θεωρείται ενδοκοινοτικη συναλλαγη, και δεν χρεώνεται, ούτε εισπράττεται ΦΠΑ.
-
-
Προσοχή στα λαμόγια ΚΕΚατζήδες:
http://www.skai.gr/news/greece/article/ ... kata-gsee/
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ξέχνα το 'B2B', πες ότι σου ζητάει ένας ιδιώτης, που σε παίρνει τηλέφωνο από Γαλλία, να του κάνεις μια μετάφραση ενός Ελλνικού κειμένου στα Γαλλικά.Τι εννοείς ξέχνα το;?
B2B δεν βάζεις ΦΠΑ και έχει χρεωπίστωση, B2C όχι. Έχει 'όλη τη διαφορά του κόσμου'Το 'μπορεί να μη θεωρείται υπηρεσία' δεν το καταλαβαίνω, τι άλλο μπορεί να θεωρείται?
προϊόν.
edit μόνος σου τα γράφεις:
The mechanism for collecting VAT when the place of supply is not in the same member state as the supplier is similar to that used for Intra-Community Acquisitions of goods, i.e. zero-rating by the supplier and reverse charge by the recipient of the services (if a taxable person). But if the recipient of the services is not a taxable person (i.e. a final consumer), the supplier must generally charge VAT at the rate applicable in its own member state.
αν είναι B2B -> zero rating και reverse charge [το τιμολόγιο γράφει ΦΠΑ=0, κανένας δεν πληρώνει ΦΠΑ για τη συναλλαγή]
αν δεν είναι -> χρεώνεις VAT [και το πληρώνεις στη χώρα σου που φορολογείσαι] -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Ξέχνα το 'B2B', πες ότι σου ζητάει ένας ιδιώτης, που σε παίρνει τηλέφωνο από Γαλλία, να του κάνεις μια μετάφραση ενός Ελλνικού κειμένου στα Γαλλικά.
Τι εννοείς ξέχνα το;?
B2B δεν βάζεις ΦΠΑ και έχει χρεωπίστωση, B2C όχι. Έχει 'όλη τη διαφορά του κόσμου'Τι εννοώ: Ότι αν παρέχεις μια υπηρεσία (ή ένα προϊόν) μπορεί να την (/το) παρέχεις ΚΑΙ σε εταιρίες ΚΑΙ σε ιδιώτες, άρα λοιπόν εφόσον δεν ισχύει το ίδιο και για τις δύο περιπτώσεις, κι όπως έγραψες υπάρχει 'όλη η διαφορά του κόσμου', ας μην κολλάμε με το 'B2B' και νομίζει κάποιος που τα δαιβάζει όλα αυτά ότι γενικά δε θα κόβει ΦΠΑ προς π.χ. Γαλλία.
Το 'μπορεί να μη θεωρείται υπηρεσία' δεν το καταλαβαίνω, τι άλλο μπορεί να θεωρείται?
προϊόν.
Τι να σπυ πω, εγώ ως 'translation services' τις ξέρω. Από κει και πέρα αν το πάμε με τη λογική ότι ένα CD με π.χ. τα Windows είναι 'προϊόν', και μια μετάφραση μπορείς να τη γράψεις και να τη στείλεις σε CD, υποθέτω ότι θα μπορούσαν να τη βαφτίσουν κι αυτή 'προϊόν' αντί για υπηρεσία.... Τώρα το αν θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας στην προκειμένη περίπτωση......
μόνος σου τα γράφεις:
The mechanism for collecting VAT when the place of supply is not in the same member state as the supplier is similar to that used for Intra-Community Acquisitions of goods, i.e. zero-rating by the supplier and reverse charge by the recipient of the services (if a taxable person). But if the recipient of the services is not a taxable person (i.e. a final consumer), the supplier must generally charge VAT at the rate applicable in its own member state.
αν είναι B2B -> zero rating και reverse charge [το τιμολόγιο γράφει ΦΠΑ=0, κανένας δεν πληρώνει ΦΠΑ για τη συναλλαγή]
αν δεν είναι -> χρεώνεις VAT [και το πληρώνεις στη χώρα σου που φορολογείσαι]Από το παραπάνω είναι ξεκάθαρο, ελπίζω, ότι το 'προκειμένου για ενδοκοινοτικές συναλλαγές, καμία υπηρεσία δεν υπόκειται σε ΦΠΑ' που γράφτηκε νωρίτερα δεν ισχύει ΓΕΝΙΚΑ.
-
Συγνώμη αν παραπληροφόρησα, αυτή την πληροφόρηση είχα λάβει και γω από τη ΔΟΥ μου όταν έκανα ενδοκοινοτικές συναλλαγές (αλλά όντως ο λήπτης της υπηρεσίας ήταν επιχείρηση οπότε απλά μπορεί να μην είχαν ασχοληθεί να μου εξηγήσουν την περίπτωση του 'ιδιώτη')
Πως όμως ξεχωρίζουμε την 'επιχείρηση' από τον 'ιδιώτη' ? Πχ. εσύ πουλάς τη μετάφρασή σου στο Γάλλο nass ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο με ΑΦΜ γραμμένος στο σύστημα VIES (*). Βάζεις ΦΠΑ ? Αν ο nass μεταπωλήσει τη μετάφρασή σου στο Γάλλο mjacob ?
(*) Νομίζω βασικά η ειδοποιός διαφορά είναι αυτό, ότι στο VIES γράφονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες άρα όλοι αυτοί θεωρούνται B2B και άρα δεν έχει ΦΠΑ. Δεν μπορεί να γραφτεί στο VIES ο τυχαίος μισθωτός άρα θεωρείται 'ιδιώτης' άρα πληρώνει ΦΠΑ.
Τσεκάρισα και τα τιμολόγια που είχα κόψει και λένε 'VAT 0 (zero) - Excluded'.
Σε σχέση με κάτι που είχε αναφερθεί παραπάνω, στη Μεγ. Βρετανία (που κάτι παραπάνω καταλαβαίνουν από επιχειρηματικότητα ) το όριο τζίρου για να υπόκειται κάποια επιχείρηση σε ΦΠΑ είναι 79000 λιρόνια! (€92000 ) Γενικά ο ΦΠΑ για μικροεπιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες (πχ. υδραυλικούς κτλ.) είναι σοβαρή αιτία φοροδιαφυγής.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Σε σχέση με κάτι που είχε αναφερθεί παραπάνω, στη Μεγ. Βρετανία (που κάτι παραπάνω καταλαβαίνουν από επιχειρηματικότητα ) το όριο τζίρου για να υπόκειται κάποια επιχείρηση σε ΦΠΑ είναι 79000 λιρόνια! (€92000 ) Γενικά ο ΦΠΑ για μικροεπιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες (πχ. υδραυλικούς κτλ.) είναι σοβαρή αιτία φοροδιαφυγής.
Πάντως το 'αν θες απόδειξη τότε είναι συν ΦΠΑ' ή το 'τόσο είναι με απόδειξη, και τόσο χωρίς' δεν το έχω ακούσει ποτέ όσο ζούσα στην Αγγλία...
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Τι εννοώ: Ότι αν παρέχεις μια υπηρεσία (ή ένα προϊόν) μπορεί να την (/το) παρέχεις ΚΑΙ σε εταιρίες ΚΑΙ σε ιδιώτες, άρα λοιπόν εφόσον δεν ισχύει το ίδιο και για τις δύο περιπτώσεις, κι όπως έγραψες υπάρχει 'όλη η διαφορά του κόσμου', ας μην κολλάμε με το 'B2B' και νομίζει κάποιος που τα δαιβάζει όλα αυτά ότι γενικά δε θα κόβει ΦΠΑ προς π.χ. Γαλλία.Εντάξει. Εγώ στο παράδειγμα του άρθρου αναφερόμουν εξαρχής, όπως ξεκαθάρισα από το δεύτερο post επί του θέματος, το οποίο αφορούσε B2B [γιατί δεν νοείται outsourcing σε ιδιώτη].
Τι να σπυ πω, εγώ ως 'translation services' τις ξέρω. Από κει και πέρα αν το πάμε με τη λογική ότι ένα CD με π.χ. τα Windows είναι 'προϊόν', και μια μετάφραση μπορείς να τη γράψεις και να τη στείλεις σε CD, υποθέτω ότι θα μπορούσαν να τη βαφτίσουν κι αυτή 'προϊόν' αντί για υπηρεσία.... Τώρα το αν θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας στην προκειμένη περίπτωση......
Πολλές φορές ισχύουν περίεργες διατάξεις για συγκεκριμένα υπηρεσιοπροϊόντα
Δεν είναι το αν πάμε εμείς με την τάδε ή τη δείνα λογική αλλά αν το πάνε 'αυτοί'. Το αν θα έχει κάτι CD ή όχι, σαφώς είναι ειδοποιός διαφορά για ορισμένα. 'Electronic goods' καλή ώρα. Αν από εμένα αγοράζει ένα link και κατεβάζει μόνος του το λογισμικό λ.χ. -> υπηρεσία. Αν του στέλνω το ίδιο εν λόγω λογισμικό σε CD -> προϊόν.
εεπ, έχω την εντύπωση ότι από 2016 or smthng θα αλλάξει πανευρωπαϊκά το σύστημα VAT.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Πως όμως ξεχωρίζουμε την 'επιχείρηση' από τον 'ιδιώτη' ? Πχ. εσύ πουλάς τη μετάφρασή σου στο Γάλλο nass ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο με ΑΦΜ γραμμένος στο σύστημα VIES (*). Βάζεις ΦΠΑ ? Αν ο nass μεταπωλήσει τη μετάφρασή σου στο Γάλλο mjacob ?(*) Νομίζω βασικά η ειδοποιός διαφορά είναι αυτό, ότι στο VIES γράφονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες άρα όλοι αυτοί θεωρούνται B2B και άρα δεν έχει ΦΠΑ. Δεν μπορεί να γραφτεί στο VIES ο τυχαίος μισθωτός άρα θεωρείται 'ιδιώτης' άρα πληρώνει ΦΠΑ.
Αυτό είναι δική σου υποχρέωση, και χέστηκαν πως θα το κάνεις. Θα πιστεύουν ό,τι τους πεις, μέχρι να σε ελέγξουν
Γενικά δεν είναι τόσο δύσκολο βέβαια, καθ' ότι με τις επιχειρήσεις θα έχεις κάποια σύμβαση, ενώ για τους ιδιώτες θα προκύπτει από τα terms of service.Εμείς στην ελλάδα έχουμε το θέμα ότι το λέμε ΑΦΜ και το έχουν όλοι γιατί έχει γενικότερη χρήση [δεν ξέρω αν παίζει αυτή η σύγχυση και σε άλλες χώρες]
Έξω είναι VAT number [επί τούτου αριθμός για το ΦΠΑ δλδ] και εξ ορισμού δεν μπορεί να έχει ένας ιδιώτης. Και δεν γίνεται να έχεις VAT number που δεν είναι στο VIES.Τσεκάρισα και τα τιμολόγια που είχα κόψει και λένε 'VAT 0 (zero) - Excluded'.
κανονικά πρέπει επίσης να γράφεις σε κάποιο σημείο 'subject to reverse charge in the country of receipt'
-
Επαλήθευση αριθ. ΦΠΑ
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=el -
μπραβο στο Κ.Κ.Ε που αντεδρασε με βροντερη ανακοινωση στις φημες για κλεισιμο της ΕΡΤ..
νομιζω το ιδιο ειχε κανει κ για τον 902 .. -
Ο χρήστης giannik1977 έγραψε:
μπραβο στο Κ.Κ.Ε που αντεδρασε με βροντερη ανακοινωση στις φημες για κλεισιμο της ΕΡΤ..
νομιζω το ιδιο ειχε κανει κ για τον 902 ..
Εκεί θα πλήρωνε εκείνο. Για να καταλαβαίνουν οι άσχετοι το ποιον των σταλινικών.
Α. -
Στην οποια ΕΡΤ ακομα διοριζει η συγκυβερνηση (κατα το Στο Βιλαμπαχο ακομα τριβουν),δεν ξερω εαν κουραστηκαν και εχουν κανει λιγο κρατει το 13
Σιγα μην την κλεισουν,θα μειωσουν τις συνταξεις λιγο παραπανω. -
θα ανοιξουμε μεγαλη κουβεντα , αλλα ποια η σημασια υπαρξης της ΕΡΤ και μαλιστα 3 καναλιων και 4-5 ραδιοφων προγραμματων ;
περα απο τον ernani αραγε ακουει αλλος ερα/3ο προγραμμα;
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....