-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
leonp, αφού είπαμε - δεν περνάει ούτε μυρμήγκι! Εδώ μερικοί ήθελαν να περάσουν οι Τούρκοι!
Πότε πήγες στην Α. Γερμανία;
Αφού περάσατε μέσα πως ήταν τα πράγματα; Πεινούσαν; Τίγκα στις πουτάνες ήταν; Τα σπίτια τους;
Έπεφταν πάνω σας;
ΠΩΣ ΗΤΑΝ;
Την αλήθεια, όμως!1973, για 1 μέρα - δεν επιτρέπεται παραπάνω στο Αν. Βερολίνο.
Ήταν φτωχοί, καμία σχέση με τα αμάξια που κυκλοφορούσαν στη Δυτική Γερμανία.
Τα ρούχα ήταν λίγο παλιομοδίτικα αλλά δεν έβλεπες πείνα, πουτάνες κλπ.
Ήμουν μικρός και δεν καταλάβαινα πολλά αλλά θυμάμαι ότι περίμενα να είναι πολύ φτωχοί και να ζητιανεύουν - όμως δεν έβλεπες τέτοια.Είχε μεγάλες πλατείες, όχι πολύ κόσμο, και δεν είχε τα πολλά μαγαζιά και τα εστιατόρια που είχε το Δυτικό Βερολίνο.
Πάντως εμείς είμασταν μια χαρά τουρίστες εκεί, όχι όπως στο Μονακό που φαινόμασταν γύφτοι με φτηνό αμάξι (καινούριο Citroen DS).Τώρα αν τους έφταναν τα λεφτά που παίρνανε δεν ξέρω - πάντως ήθελαν να φύγουν γιατί οι πολυκατοικίες κοντά στο ποτάμι και το τείχος ήταν άδειες και εγκαταλελειμένες.
Δεν τους άφηναν να μένουν εκεί για να μη βλέπουν απέναντι ή να σχεδιάζουν αποδράσεις.
Και μας πήραν όλα τα περιοδικά για να μην έχουν εικόνα του Δυτικού κόσμου.Από το Ανατολικό μπλοκ φτώχεια ελεεινή είχε στη Βουλγαρία. Και τώρα δεν είναι πλούσιοι αλλά τώρα είναι λίγο καλύτερα, τουλάχιστον αν έχεις λεφτά μπορείς να αγοράσεις ότι θέλεις. Τότε στη Σόφια είχε κρατικά μαγαζιά με άδεια ράφια. Αν είχε κάτι το αγοράζαμε γιατί ήταν καλό και φτηνό (σαλάμι, χαβιάρι κλπ).
Στο Ανατολικό Βερολίνο δεν είδαμε τέτοια μαγαζιά με άδεια ράφια.
Η Βόρεια Γιουγκοσλαβία ήταν κανονικά Ευρώπη (σε σχέση με Ελλάδα) μόνο τα αμάξια ήταν άθλια (όχι αυτά με τις κόκκινες πινακίδες - αυτά ήταν καινούρια).Να το επαναλάβω, στο Ανατολικό μπλοκ υπήρχε σκληρή δικτατορία και φτώχεια. Αλλού ήταν φτωχοί και αλλού πολύ φτωχοί.
Η μεγάλη διαφορά όμως ήταν στα πράγματα που μπορούσες να αγοράσεις - εκτός από τρόφιμα δεν είχε τίποτε άλλο.
Και τα τρόφιμα δεν ήταν σπουδαία, μόνο τα πολύ ακριβά γι αυτούς (και φτηνά για εμάς) ήταν καλά.
Αντίθετα στην Δυτική Ευρώπη ήμουν συνέχεια με ανοιχτό στόμα. Απίστευτα πράγματα και στα μαγαζιά και τα κτίρια και τα μουσεία και όλα.
Στην Ολλανδία έπαθα την πλάκα μου στη Madurodam. Το 1973 ούτε στον ύπνο μου δεν είχα δει τέτοια πράγματα.
...και άλλα πολλά και πολύ όμορφα πράγματα είδα εκείνο το καλοκαίρι.
(όχι όμως στην Ανατολική Ευρώπη)Ευχαριστώ πολύ, leonp!
- Πότε πήγες στην Βουλγαρία που δεν είχε ρεύμα;
Το Ανατολικό Βερολίνο έχανε σε σχέση με την Ευρώπη (by leonp).
2. Με την τότε Ελλάδα;
3. Αν λογαριάσεις το 70% κάτοικων της Ελλάδος;Άρα, κλείνουμε με την Γιουγκοσλαβία, έτσι; - 'Γιουγκοσλαβία ήταν κανονικά Ευρώπη'
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Φτωχός ειναι αυτός που του κλείνουν τους ορίζοντες... Αυτός πο εχει δυνατότητες και τον εξαναγκαζουν να ζει στον πάτο...
Εδώ λοιπόν είμαστε ετοιμαθάνατοι από την φτώχια!
τουλαχιστον εχεις την ελευθερια να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο και να μας αφησεις στη φτωχεια μας. Αλλα μαλλον εισαι κρυφοκαπιταλας
Έμενα, προσωπικά, δεν μου αρέσει κάτι σαν αυτό 'να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο' !
Γιατί να πάω κάπου; Εδώ είναι πατρίδα μου και θέλω εδώ να μείνω!! -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Φτωχός ειναι αυτός που του κλείνουν τους ορίζοντες... Αυτός πο εχει δυνατότητες και τον εξαναγκαζουν να ζει στον πάτο...
υπερβολές σε όλο τους το μεγαλείο... οι καφετέριες γεμάτες, οι δρόμοι μποτιλιαρισμένοι κλπ κλπ...
στην τελική έχεις πάντα την δυνατότητα να επιλέξεις αν θα μετοικίσεις σε κομμουνιστικό (πάντα υπάρχουν βλαμμένοι) ή σε ασφυκτικά καπιταλιστικό περιβάλλον... προσωπικά νιώθω τυχερός ? εσύ?
-
Περιμένω από τον **dim8 **μια απάντηση στο παρακάτω:
Ο χρήστης iant έγραψε:
- Λες για 1993-4;
- Ρότα 100 πενηντάρηδες και πες μας τι σου απάντησαν!
Κάλο είναι όταν γράφουμε κάτι να λέμε πότε το είδαμε σε ποια χώρα και σε ποιο χωρίο/πόλη...
και από τον roman_k:
roman_k , αν είναι εύκολο πες μας, παρακαλώ (στο περίπου έστω)
- Πόσων χρονών είσαι;
- Πότε έφυγες από την ΕΣΣΔ
- Που έμεινες εκεί (περίπου, σαν 'περιοχή Οδησσού')
- Που έμειναν οι γονείς σου εκεί (περίπου, σαν 'περιοχή Οδησσού')
-
Θα με ενδιέφερε να μου προτείνατε κάποιο σχετικό ανάγνωσμα (εκλαϊκευμένο ει δυνατόν), κατά προτίμηση ιντερνετικό σχετικά με τα αίτια της πτώσης.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα στη Ρωσία, όμως η δύναμη του είναι πενιχρή. Γι' αυτό και επανέρχομαι στα προηγούμενα - εφ' όσον ήταν τόσο καλύτερα επί 'καθεστώτος', γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που ευαγγελίζονται την επιστροφή δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν σοβαρά ποσοστά;
-
1 στους 5 με πολύ μεγάλη άνοδο στις εκλογές και ευρειες καταγγελίες για νοθεία (φαντάζομαι ότι η νοθεία ειναι ΥΠΕΡ καποιου άρα αφορά όλους τους άλλους), δεν το λες και πενιχρό
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
τουλαχιστον εχεις την ελευθερια να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο και να μας αφησεις στη φτωχεια μας. Αλλα μαλλον εισαι κρυφοκαπιταλας
Έμενα, προσωπικά, δεν μου αρέσει κάτι σαν αυτό 'να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο' !
Γιατί να πάω κάπου; Εδώ είναι πατρίδα μου και θέλω εδώ να μείνω!!γιατι οι Αμερικανοι λενε 'put your money where your mouth is' ή το 'talk is cheap'.
γιατι να περιμενεις την επανασταση και δε πας εκει που εχει ηδη γινει; Να ζησεις το ονειρο βρε αδερφε, να περασεις και συ καλα, να ξεφυγεις απο τα δεσμα του καπιταλισμου, να εχεις ενα πιατο φαι και σπιτι.
οχι τιποτε αλλο, αλλα εδω δε βλεπω επανασταση. 3 και ο κουκος ουτε για πρεφα δε φτανουν, οχι για επανασταση.
το καλο ειναι οτι εχεις 3 σοβαρες επιλογες:
β. κορεα
λαος
βιετναμολες οι αλλες χωρες αποφασισαν να τραβηξουν διαφορετικο δρομο.
τρεξε οσο ειναι καιρος, ζησε και συ το ονειρο. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Γιατί να πάω κάπου; Εδώ είναι πατρίδα μου και θέλω εδώ να μείνω!!γιατι οι Αμερικανοι λενε 'put your money where your mouth is' ή το 'talk is cheap'.
γιατι να περιμενεις την επανασταση και δε πας εκει που εχει ηδη γινει; Να ζησεις το ονειρο βρε αδερφε, να περασεις και συ καλα, να ξεφυγεις απο τα δεσμα του καπιταλισμου, να εχεις ενα πιατο φαι και σπιτι.
οχι τιποτε αλλο, αλλα εδω δε βλεπω επανασταση. 3 και ο κουκος ουτε για πρεφα δε φτανουν, οχι για επανασταση.
το καλο ειναι οτι εχεις 3 σοβαρες επιλογες:
β. κορεα
λαος
βιετναμολες οι αλλες χωρες αποφασισαν να τραβηξουν διαφορετικο δρομο.
τρεξε οσο ειναι καιρος, ζησε και συ το ονειρο.Δηλαδή αύριο μια κομμουνιστική (υποθετικά) χώρα θα κηρύξει πόλεμο με μας πρέπει με τα χαράς να τρέξω μαζί τους κόντρα στην Ελλάδα;
spiros, ας το αφήσουμε καλύτερα ... -
Ο χρήστης iant έγραψε:
Περιμένω από τον **dim8 **μια απάντηση στο παρακάτω:- Λες για 1993-4;
Κάλο είναι όταν γράφουμε κάτι να λέμε πότε το είδαμε σε ποια χώρα και σε ποιο χωρίο/πόλη...
ιαντ δεν εχω να συζητησω τιποτα με ανθρωπους που με βγαζουν ψευτη για πραγματα που εχω δει.Ειναι φανερη η προσπαθεια σου να βγαλεις ολες τις πρωην κομμουνιστικες χωρες σε καλυτερο επιπεδο απο την Ελλαδα και την Ευρωπη.
Εμενα δεν με ενδιαφερει τετοια συζητηση με παρωπιδες και προσανατολισμο κομματικου επιπεδου.Προτιμω και κρατω τις συζητησεις που ειχα κανει με τον πατερα μου που ταξιδευε επι 30+ χρονια στην εσσδ,κραταω τις συζητησεις με τα πρωην αφεντικα μου που ειχαν ερθει απο την εσσδ στο τελος της δεκαετιας του 60,κραταω τις συζητησεις που εχω κανει με δεκαδες γνωστους/φιλους/πελατες μου ομογενεις απο διαφορα μερη της πρωην εσσδ. -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
τουλαχιστον εχεις την ελευθερια να πας να ζησεις σε καποιον κομμουνιστικο παραδεισο και να μας αφησεις στη φτωχεια μας. Αλλα μαλλον εισαι κρυφοκαπιταλαςΕπιχείρημα για παιδάκια!
Δεν έχω καμία κοινωνική, πολιτιστική και γλωσσική επαφή με τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα. Άντε και πες πάω στην Κίνα... Ακόμα και αν με δεχόταν (αμφίβολο), να κάνω τι εκεί;υπερβολές σε όλο τους το μεγαλείο... οι καφετέριες γεμάτες, οι δρόμοι μποτιλιαρισμένοι κλπ κλπ...
Οι μισές έχουν κλείσει, γεμίζουν οι άλλες μισές. Δες όμως το τι ξόδευες εσύ ή η οικογένειά σου πριν 10 χρόνια (ή έστω και 2-3) σε σχέση με αυτά που ξοδεύεις σήμερα και θα καταλάβεις γιατί στενάζει η αγορά. Το ότι 10.000 ρεμπελόσκυλα λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ έναν καφέ (κάτι που Ιταλός π.χ. θα έπινε σε 3 λεπτά) δεν είναι μέτρο σύγκρισης.
προσωπικά νιώθω τυχερός ? εσύ?
Καθόλου. Χαράτσια και φορολογία για εισοδήματα που δεν υπάρχουν, ελάχιστες κοινωνικές παροχές, μηδέν δουλειά και καμία προοπτική για το μέλλον σε πολλούς τομείς.
Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα στη Ρωσία, όμως η δύναμη του είναι πενιχρή. Γι' αυτό και επανέρχομαι στα προηγούμενα - εφ' όσον ήταν τόσο καλύτερα επί 'καθεστώτος', γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που ευαγγελίζονται την επιστροφή δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν σοβαρά ποσοστά;
Επιμένεις! Το ΚΚΡ είναι το 2ο σε ψήφους κόμμα με κοντά 20% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές. Ναι, είναι πολύ πίσω από το κόμμα του Πούτιν αλλά δεν προκαλεί έκπληξη αυτό όταν μιλάμε για τον σύγχρονο Τσάρο.
-
Διάβασε την μεγάλη περιπέτεια του μαρξισμού, έχει πολλά ενδιαφέροντα και είναι ευπεπτο
-
Ο χρήστης dim8 έγραψε:
Περιμένω από τον **dim8 **μια απάντηση στο παρακάτω:
- Λες για 1993-4;
ιαντ δεν εχω να συζητησω τιποτα με ανθρωπους που με βγαζουν ψευτη για πραγματα που εχω δει.Ειναι φανερη η προσπαθεια σου να βγαλεις ολες τις πρωην κομμουνιστικες χωρες σε καλυτερο επιπεδο απο την Ελλαδα και την Ευρωπη.
Εμενα δεν με ενδιαφερει τετοια συζητηση με παρωπιδες και προσανατολισμο κομματικου επιπεδου.Προτιμω και κρατω τις συζητησεις που ειχα κανει με τον πατερα μου που ταξιδευε επι 30+ χρονια στην εσσδ,κραταω τις συζητησεις με τα πρωην αφεντικα μου που ειχαν ερθει απο την εσσδ στο τελος της δεκαετιας του 60,κραταω τις συζητησεις που εχω κανει με δεκαδες γνωστους/φιλους/πελατες μου ομογενεις απο διαφορα μερη της πρωην εσσδ.Δεν απάντησες ... Τουλάχιστον στο 'Λες για 1993-4; ' απάντησε!
Εσύ προσπαθείς να με βγάλεις ψεύτη!!!
Εσύ λες για έναν λαό 300+ εκκ πως ήταν .... άσε, δεν μπορώ να πω καν! -
Ο χρήστης iant έγραψε:
... Αφού ξέρουμε πως δεν ήταν ανοιχτά τα σύνορά της για ΟΛΟΥΣ;Θυμάμαι να στήνεται ολόκληρο πανηγύρι κάθε φορά που κάποιος Δυτικός αυτομολούσε στο Ανατολικό μπλοκ, λάθος θυμάμαι;
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
... Αφού ξέρουμε πως δεν ήταν ανοιχτά τα σύνορά της για ΟΛΟΥΣ;
**Θυμάμαι να στήνεται ολόκληρο πανηγύρι **κάθε φορά που κάποιος Δυτικός αυτομολούσε στο Ανατολικό μπλοκ, λάθος θυμάμαι;
Οι κοπέλες στο ανατολικό μπλοκ απλά πηδιόντουσαν όποτε ήθελαν.
Είναι που μυρίζονταν φρέσκο κρέας.
-
Ο χρήστης iant έγραψε:
.
.
.
Δηλαδή αύριο μια κομμουνιστική (υποθετικά) χώρα θα κηρύξει πόλεμο με μας πρέπει με τα χαράς να τρέξω μαζί τους κόντρα στην Ελλάδα;
spiros, ας το αφήσουμε καλύτερα ...απο ολα οσα εγραψα, αυτο ειναι το προβλημα σου?
ναι ας το αφησουμε, ολοι καταλαβαμε αλλωστε -
Επιχείρημα για παιδάκια!
Δεν έχω καμία κοινωνική, πολιτιστική και γλωσσική επαφή με τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα. Άντε και πες πάω στην Κίνα... Ακόμα και αν με δεχόταν (αμφίβολο), να κάνω τι εκεί;εχεις ιδια πολιτικη ταυτοτητα.
να πας να ζησεις μαζι με τα συντροφια, μακρια απο τους καπιταλιστες που σε καταπιεζουν και σε φορολογουν.οχι δε καταλαβες, παει ο Κομμουνισμος στη Κινα. Οι επιλογες σου ειναι οι 3 που εδωσα πιο πανω...
-
... Άντε και πες πάω στην Κίνα... Ακόμα και αν με δεχόταν (αμφίβολο), να κάνω τι εκεί;Πως ;;;;;;
-
Δεν δέχονται κομμουνιστές εισαγωγής στην Κίνα, έχουν τεράστιο στοκ δικό τους ήδη, μόνο καπιταλιστές με φουσκωμένα πορτοφόλια
-
Αααααα, εντάξει, τώρα κατάλαβα.
Όπως βαφτίζουμε το κρέας ψάρι, δεν μπορούμε να βαφτίσουμε τον REALZEUS καπιταλιστή, να τον δεχτούν; -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Επιχείρημα για παιδάκια!
Δεν έχω καμία κοινωνική, πολιτιστική και γλωσσική επαφή με τις χώρες που εφαρμόζεται αυτό το σύστημα. Άντε και πες πάω στην Κίνα... Ακόμα και αν με δεχόταν (αμφίβολο), να κάνω τι εκεί;εχεις ιδια πολιτικη ταυτοτητα.
να πας να ζησεις μαζι με τα συντροφια, μακρια απο τους καπιταλιστες που σε καταπιεζουν και σε φορολογουν.οχι δε καταλαβες, παει ο Κομμουνισμος στη Κινα. Οι επιλογες σου ειναι οι 3 που εδωσα πιο πανω...
Eσύ ρε spiros για ποιο λόγο δεν πας σε ένα σοβαρό καπιταλιστικό κράτος να δούμε τί πιάνεις και κάθεσαι στην ντεμεκ μπανανία της ελλάδας και γαυγίζεις μέσα σε φορουμζ για το πόσο χάλια δουλεύει η αγορά κι ο ανταγωνιζμοσ ?
Αντί να μας τα κάνεις τσουρέκια, δε κάνεις μια βόλτα μέχρι την USA ή έστω την αγγλία ρε παιδάκι μου, είμαι σίγουρος ότι το άστρο σου θα λάμψει
Capitalism vs Communism Mother of all topics