-
Το μαύρισμα όπως αναφέρθηκε δεν έχει να κάνει με ρινίσματα αλλά με άλλα πράματα, βασικά με την καύση και το καύσιμο (κακή καύση, υπολείμματα καύσης, fuel dilution). Αν τα προηγούμενα λάδια δεν είχαν καλές καθαριστικές ικανότητες τότε το καινούργιο θα μαυρίσει πολύ γρήγορα καθαρίζοντας τα υπολείμματα από τα προηγούμενα λάδια. Ή αν δεν ζεσταίνεται καλά μπορεί να μαζεύεται άκαυτο καύσιμο που θα οξειδωθεί. Επίσης χαρακτηριστικό ότι αν καις υγραέριο τα λάδια δεν μαυρίζουν σχεδόν καθόλου αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει φθορά κινητήρα και πτώση επιδόσεων λαδιού, απλά δεν δημιουργούνται τα υπολείμματα οπότε δεν τα βλέπεις και στο λάδι. Θέλει λίγο προσοχή αν κρίνεις τα λάδια με βάση το χρώμα ιδίως αν είναι πρώτη φορά με νέο λάδι. Γενικά το μαύρισμα είναι δείγμα παλαιότητας (δηλαδή έχει κάνει χλμ χωρίς όμως απαραίτητα να είναι τελειωμένο) αλλά σε νέο λάδι το γρήγορο μαύρισμα είναι και δείγμα καλής καθαριστικής ικανότητας σε σχέση με το προηγούμενο λάδι.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
δίνουν, 2 τιμές φθοράς .... μια μέτρηση απ το δικό σου λάδι και μια από άλλα σχετικά δείγματα (αναγωγή, με ανάλογα χλμ) για να μπορείς να συγκρίνεις.
Όχι, δεν κάνουν αναγωγή με βάση τα χιλιόμετρα. Είναι χύμα όλα μέσα και ένας απλός μέσος όρος, χωρίς καν να σου αναφέρουν και το μέσο όρο των χιλιομέτρων.
Συνήθως δε είναι σχετικά λίγα χιλιόμετρα και ειδικά όταν μιλάμε για long life λάδια μπορεί να έχεις κάνει τα 3πλάσια χιλιόμετρα από τον μέσο όρο των averages που αναφέρουν.Eνας απο τον διαλογο που ειχα μαζι τους
'The viscosity and TBN are good for 15W/40 oil. No problem there.
Our average file for that engine only has 3 samples in it so far so more iron is probably fine. We do not have a solid average file yet for that engine so you do not need to worry about iron. It and lead may show a little more wear than normal, but not bad.
Run 120 hours again on the next sample, then resample to see if wear metals are going up or down, or staying steady.
Υ.Γ το λαδι ειναι απο το τρακτερ μου -
ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ (πιστευω οτι ειναι ποιο σχετικο το τοπικ)
ΑΠΟ Re: Διάφορες Τεχνικές απορίες..........
Δημοσίευσηαπό maik79 » 13/04/13 21:57
καλησπερα παιδες!
δεν ξερω αν εδω ειναι σχετικο το τοπικ ή το περι λιπαντικων απλα θα πω εδω το προβλημα μου για να μην ανοιγω τζαμπα νεο θεμα.Στο επαγγελματικο μου ford fiesta courier 1,8 DI Model του ''00 (εχει 300.000χλμ) απο το καλοκερακι του 2012 που μας περασε ειχα μια αυξιση θερμοκρασιας 95-100 βαθμους για περιπου 10 λεπτα
( ελιψη παραφλου περιπου 1 lit συμπλιρωσα νερο στο προτο περιπτερο που βρηκα )
μετα απο καπιο χρονικο διαστιμα αρχισε να διχνει εξωτερικα μια μικρη διαροη λαδιου απο τον χορο του εξωστερ των αναθιμιασεων,
Η διαροη μεγαλωνει οταν το λαδι ξεπερνα τις 3500 χλμ (αλλαγη κανω στις 5000χλμ )το αρχικο λαδι που επερνε ηταν το 5W30 μετα της 200.000χλμ η αντιπροσοπια λεει καλο ειναι να βαζω 10W40 (οπως και γινεται μεχρι σημερα)
ο μαστορας μου λεει οτι πιθανων απο την αυξιση θερμοκρασιας που ειχα 95-100 βαθμους για 10 λεπτα και συν τα χιλιομετρα που εχει στην πλατη του η μηχανη επιρεασε το επανω ελατηριο του πιστονιου με αποτελεσμα να εχω περισωτερες αναθιμιασεις
να σημιωσω οτι δεν εχω φουσκοματα νερου και νερα στα λαδια ή το αντηστροφο ουτε εχω παρατηρισει μειωση αποδωσεις του κινητηρα
η προταση του μαστορα μου ειναι να δoκιμασουμε χοντροτερο λαδι να παμε σε 15W50 - 20W50 πιστευοντας οτι θα σταματισει η διαροη , Η αντιπροσοποια λεει ΟΧΙ χοντροτερο απο 10W40 θα παθει ζημια ο κινητηρας .
Δν ξερω τι να κανω;;; σκευτικα σε καποια φαση να δω αν υπαρχουν προσθετα-ενισχιτικα λαδιου ετσι ωστε να μην παω σε χοντροτερο λαδι τι λετε;;
εχει υποψην κανεις κατι αλλο για να αντημετοπισω το προβλημα;;
ΥΓ:ευχαριστω για τον χρονο σας
-
Re: Διάφορες Τεχνικές απορίες..........
Δημοσίευσηαπό maik79 » 15/04/13 23:46
σημερα ειχα μια συζητιση με εναν μεγαλολαδεμπορα (λιπαντικων αυτοκηνιτου) και μου ειπε οτι κακος ακουσα την αντιπροσοπια να παω σε 10W/40 μετα τα 200.000χλμ απο το αρχικο 5W/30 (ακομη κι αν εκεγαι )
ξεφυγα απο την προδιαγραφη της ford WSS-M2C-913-B
με αποτελεσμα να εχει κανει ο κινητιρας ανοχες
και οτι το λαδι που χρισιμοποιω 10w/40 aral blue tronic δεν ειναι το σωστο δεν βασταει τοσο στις αναπτισομενες θερμοκρασιες του turbo diesel με αποτελεσμα να εχει διατμιση και αναθιμιασεις .
και οτι αν εχει τωρα κανει ανοχες o κινητηρας και δεν δεχεται ποια το 5w/30 (δηλαδη να το καιει πλεων )
να βαζω ενα λαδι 10W/40 για turbo diesel π.χ aral mega turboral 10w/40τι λετε οι γνωστες του αντικιμενου εχει δικιο ο τυπος ;;;;
-
Διάβασε το βιβλιαράκι οδηγιών και κάνε ό,τι λέει. Σε καμία περίπτωση μη βάλεις πιο χοντρό λάδι. Ενίοτε και οι αντιπροσωπείες λένε λάθος πράγματα (δεν ξέρω συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου).
Αν στο βιβλιαράκι σου λέει συγκεκριμένη προδιαγραφή φρόντισε οπωσδήποτε το λάδι που βάζεις να την καλύπτει ή να καλύπτει νεότερη που την αντικαθιστά.
Αν σου λέει το βιβλιαράκι μόνο 5w-30 λάδι και όχι πιο χοντρό, κάνε μερικές αλλαγές με 5w-30 και ας το χάνει χειρότερα από το 10w-40.
200.000 χιλιόμετρα είναι ελάχιστα για diesel μοτέρ με σωστό service. Πρέπει να σου αντέξει 3πλάσια και γιατί όχι 6πλάσια χιλιόμετρα. -
Ακριβώς όπως τα λέει ο Nicolas!
Γιατι κατανάλωση μιλάμε και σε ποσά χλμ ;
Αν βάζεις το 5w30 της Ford συνήθως είναι πολχαμηλών HTHS C2 Μπορεί και C1, καλύτερα να πας σε C3 ACEa όχι όμως σε 10w40 με τίποτα. -
Οι κινητήρες δεν ξεχειλώνουν όταν βάζεις χοντρά λάδια.
Το 10W40 που βάζεις μπορεί να μην είναι καλής ποιότητας και να έχει γεμίσει τα ελατήρια με κατάλοιπα.
Τότε τα ελατήρια δεν κινούνται ελεύθερα και ο κύλινδρος φθείρεται γρήγορα.Δοκίμασε ένα άλλο 5W30 (άλλη μάρκα)
Αν το καίει κι αυτό, τότε βάλε 15W40 - θα πρέπει όμως να περιμένεις να ζεσταθεί καλά πριν το πατήσεις. -
τωρα μολις εκλεισα το τηλ με επικοινονια που ειχα με τεχνικο της Ford στη θεσ/νικη
και μου ειπε οτι το 10W40 η ford το δεινει σαν δευτερη επιλογη .αυτο το παλιο μνμ απευθηνεται στην δικη μου προδιαγραφη :
Δημοσίευσηαπό tazio » 20/02/08 21:36
Διάβαζα σήμερα το βιβλίο του Ford transit και στη σχετική σελίδα για τα λιπαντικά που προτείνει ο κατασκευαστής αναφέρει.'Λάδι κινητήρα Ford ή Motorcraft τύπου E SAE 5W-30 με προδιαγραφή WSS-M2C913-B'
Στη συνέχεια αναφέρει.
'Αν δε μπορείτε να βρείτε λάδι που να πληροί τις προδιαγραφές WSS-M2C913-B πρέπει να χρησιμοποιήσετε λάδι SAE 5W-30 (κατά προτίμηση) SAE 5W-40** ή 10W-40 που να πληροί τις προδιαγραφές ACEA A1-B1 (κα΄τα προτίμηση)** ACEA A3-B3. Η χρήση τέτοιων λαδιών μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο γύρισμα της μίζας. Μειωμένη απόδοση του κινητήρα
, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και υψηλότερες εκπομπές ρύπων.'Λιπαντικά της Motorcraft μάλλον δύσκολο να βρούμε. Γνωρίζετε κάποιο λιπαντικό άλλης εταιρείας με αυτές (WSS-M2C913-B) τις προδιαγραφές;
εγω εδω και 41.00χλμ δουλευω το : BLUE TRONIC SAE 10W-40 με Εγκρίσεις - Προδιαγραφές : API SL/CF,ACEA A3,B3,MB sheet 229.1,VW 500.00,505.00,BMW(special oils).
-
Οπότε ψάχνεις λάδι με έγκριση WSS-M2C913-C, Castrol ή άλλη μάρκα. Πρόσεξε να έχει την έγκριση, όχι απλά να λέει πως την καλύπτει. Κατά προτίμηση 5W-30. Δες αν το λάδι που έβαζες κάλυπτε την WSS-M2C913-C.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Οπότε ψάχνεις λάδι με έγκριση WSS-M2C913-C, Castrol ή άλλη μάρκα. Πρόσεξε να έχει την έγκριση, όχι απλά να λέει πως την καλύπτει. Κατά προτίμηση 5W-30. Δες αν το λάδι που έβαζες κάλυπτε την WSS-M2C913-C.τελικα δεν ειναι WSS-M2C913-C αλλα WSS-M2C913-Β ξανα διαβαστε το ανωθεν μυνημα το διωρθοσα .
-
απο μια επαγγελματικη συνεργασεια που ειχα αποθηκευσα μια σχετικα μεγαλη ποσοτιτα απο το συγγεκριμενο λαδι 10W40 οποτε το λαδι ειδη υπαρχει
τωρα αν ειναι επιβλαβες να το σταματισω!.
αν ομως στεκουνε τα ανωθεν για το 10W40απο τα λεγομενα της Ford :
('Αν δε μπορείτε να βρείτε λάδι που να πληροί τις προδιαγραφές WSS-M2C913-B πρέπει να χρησιμοποιήσετε λάδι SAE 5W-30 (κατά προτίμηση) SAE 5W-40 ή 10W-40 που να πληροί τις προδιαγραφές ACEA A1-B1 (κα΄τα προτίμηση) ACEA A3-B3. Η χρήση τέτοιων λαδιών μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο γύρισμα της μίζας. Μειωμένη απόδοση του κινητήρα)και δεν μου δημιουργουν ιδιαιτερα προβληματα τοτε να το συνεχισω
ή αν υπαρχουν καποιες αμφυβολιες θα βοηθουσε ενα ενυσχιτικο λαδιου οπως αυτο;;:
http://www.autopartscenter.gr/default.a ... oductID=82
-
μια χαρα ειναι το aral 10w/40(λαδι για τα κλιματα της ελλαδος) για την παλαιοτητα και την τεχνολογια του κινητηρα για τοτε, αφου το εχεις αυτο το λαδι το βαζεις μια χαρα ψιλο λαδι ειναι για πετρελαιοκινητηρα με 200.000km τωρα οτι θελει να πει ο καθε λαδεμπορας και το ακριβοτερο 5w/30 να βαλεις ουτε θα κανει καινουριο τον κινητηρα ουτε θα επιδιορθωσει τις φθορες που normal υπαρχουν σε κινητηρα που δουλευει και κανει καθε μερα χιλιομετρα
προτεινω να μην πας σε καποιο χοντροτερο -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
μια χαρα ειναι το aral 10w/40(λαδι για τα κλιματα της ελλαδος) για την παλαιοτητα και την τεχνολογια του κινητηρα για τοτε, αφου το εχεις αυτο το λαδι το βαζεις μια χαρα ψιλο λαδι ειναι για πετρελαιοκινητηρα με 200.000km τωρα οτι θελει να πει ο καθε λαδεμπορας και το ακριβοτερο 5w/30 να βαλεις ουτε θα κανει καινουριο τον κινητηρα ουτε θα επιδιορθωσει τις φθορες που normal υπαρχουν σε κινητηρα που δουλευει και κανει καθε μερα χιλιομετρα
προτεινω να μην πας σε καποιο χοντροτεροστην επωμενη αλλαγη με το υπαρχων λαδι 10W40 σκεφτομαι να χρησιμοποιησω το ανωθεν βελτιωτικο μηχανης μετα απο καθαρισμο
πρωτα αυτο για καθαρισμα:
http://www.autopartscenter.gr/default.a ... oductID=81
και μετα αυτο για προστασια:
http://www.autopartscenter.gr/default.a ... oductID=82τι αποψη εχετε για αυτα τα προϊντα της LIQUI MOLY;;
θα βοηθουσαν τον κινητηρα ;; ή τζαμπα πεταμα λευτα;;;
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
προτεινω να μην πας σε καποιο χοντροτεροστην επωμενη αλλαγη με το υπαρχων λαδι 10W40 σκεφτομαι να χρησιμοποιησω το ανωθεν βελτιωτικο μηχανης μετα απο καθαρισμο
πρωτα αυτο για καθαρισμα:
http://www.autopartscenter.gr/default.a ... oductID=81
και μετα αυτο για προστασια:
http://www.autopartscenter.gr/default.a ... oductID=82τι αποψη εχετε για αυτα τα προϊντα της LIQUI MOLY;;
θα βοηθουσαν τον κινητηρα ;; ή τζαμπα πεταμα λευτα;;;
αν ο κιντηρας σου δεν εχει προβλημα εσωτερικα(ενοοω sludge) δε χρειαζεσαι κανενα απο τα 2 προιοντα..
με ενα καλο συνθετικο ή ημισυνθετικο θα σαι μια χαρα. -
η aral ειναι μια σοβαρη γερμανικη εταιρεια που εχει μια αξιοσεβαστη θεση στο χωρο των λιπαντικων, αλλα
οσο κοστιζουν αυτα τα 2 κατεβαζεις και καθαριζεις καρτερ(πιθανη λασπη, εντονη μαυριλα λογω καυσιμου που ουτε το καλυτερο καθαριστικο δεν βγαζει αν δεν μπει χερι και στουπι με βενζινη στο καρτερ) για σιγουρο αποτελεσμα -
Ο χρήστης r200 έγραψε:
η aral ειναι μια σοβαρη γερμανικη εταιρεια που εχει μια αξιοσεβαστη θεση στο χωρο των λιπαντικων, αλλα
οσο κοστιζουν αυτα τα 2 κατεβαζεις και καθαριζεις καρτερ(πιθανη λασπη, εντονη μαυριλα λογω καυσιμου που ουτε το καλυτερο καθαριστικο δεν βγαζει αν δεν μπει χερι και στουπι με βενζινη στο καρτερ) για σιγουρο αποτελεσματο καρτερ το εχω κατεβασει στην τελευτεα αλλαγη λαδιου κολημα ρογμης (μπρουντζοκολιση απο εξω φυσικα ) καθαρισμα με βενζινα και βαψιμο τοποθετιση με dirko
αυτο που με ανισυχει ειναι σημεια εσωτερικα , αυλοι- εδρανα - ελατιρια - αξονες. κτλ
οπως το βλεπω θα με πιασει το χουβαρταλικη μου και θα το δοσω το 50αρικο και θα τα εφαρμοσω τα ζουμια
καλο ας κανουν !
κακο μοναχα να μην κανουν !!!!
αλλα θα ξαναρωτησω (ουφ κουραστικος εγεινα )
μηπως να ξαναγυρισω στο 5W30;;;απο τοτε που πειγα σε 10W40 παρατηριται μια καθηστεριση στο να σβησει η λυχνια λαδιου για λιγα δευτερολεπτα (5-6sec) ή νωρητερα αμα μαρσαρω ελαφρα . ειναι κακο αυτο κανει μακροπροθεσμα ζημια;;
Δεν ξερω ρε παιδια ο ενας λεει ετσι ο αλος λεει αλλιος
τι να κανω δεν ξερω! -
Το βιβλιαράκι σου είναι σαφέστατο. Βάλε λάδι 5w-30 με τη Ford προδιαγραφή και τίποτα άλλο. Αν χρειαστεί να συμπληρώσεις/αλλάξεις και δεν το βρίσκεις, τότε πας στις άλλες επιλογές που σου λέει προκειμένου να μη μείνει ο κινητήρας από λάδι.
Τα διάφορα καθαριστικά έχουν τον κίνδυνο να ξεκολλήσει βρωμιά από ένα σημείο που δεν ενοχλεί και να βουλώσει κάποια δίοδο λαδιού. Προσωπικά δε θα τα χρησιμοποιούσα, και ούτε θα τα είχα ανάγκη μιας και με τα σωστά λιπαντικά ένας σύγχρονος κινητήρας παραμένει καθαρός.Αν θες να κάνεις οικονομία ακολούθησε το πρόγραμμα συντήρησης της Ford. Δηλαδή λιπαντικά με τις προδιαγραφές της και ό,τι διαστήματα αλλαγής σου λέει. Αν κάνεις 25-30 χιλιάδες χλμ. το χρόνο, πιθανότατα να τα αλλάζεις 1 φορά στη χρονιά ή και πιο αραιά. Ούτε οικονομία κάνεις ούτε προστατεύεις τον κινητήρα σου βάζοντας λιπαντικό άλλων προδιαγραφών και αλλάζοντας το κάθε 5.000χλμ.
ΥΓ. Δεν υπάρχει καλό λάδι. Υπάρχει σωστό λάδι.
-
Ο χρήστης maik79 έγραψε:
Οπότε ψάχνεις λάδι με έγκριση WSS-M2C913-C, Castrol ή άλλη μάρκα. Πρόσεξε να έχει την έγκριση, όχι απλά να λέει πως την καλύπτει. Κατά προτίμηση 5W-30. Δες αν το λάδι που έβαζες κάλυπτε την WSS-M2C913-C.
τελικα δεν ειναι WSS-M2C913-C αλλα WSS-M2C913-Β ξανα διαβαστε το ανωθεν μυνημα το διωρθοσα .
H C υπερκαλύπτει και είναι συμβατή με την Β οπότε άνετα βάζεις ό,τι λιπαντικό την αναφέρει.
-
Με ολη αυτη την κουβεντα μου διμιουργιθικε η εξης απορια :
στο εμποριο υπαρχουν δεκαδες μαρκες λιπαντικων ιδιου ιξοδες πχ 5W30 ή και ακομη πολες εκδοσης συγκεκριμενου ιξοδες απο μια ετερια με 4 τυπους 5W30 οπου αλαζουν οι προδιαγραφες
πρεπει αποκλιστικα να αναγραφει επανω την προδιαγραφη της αυτοκινιτοβιομιχανιας για να το χρισιμο ποιησουμε;;;;;;
πχ τωρα εγω αν παρω ενα 5W30 που δεν γραφει επανω το WSS-M2C913-Β αλλα γραφει τα : VW 504,507 (και όλες τις προγενέστερες)
δεν κανει για των κινητηρα μου ;; -
Μα πολυ απλα το καθενα καλυπτει και αλλες προδιαγραφες οπως και μονος σου ανεφερες...
Η προδιαγρση της VW δεν απαιτει την A5/B5 που απαιτει η Ford σε καποια απο αυτες, γιατι δεν απαιτει να στο πω πιο απλα πιο λεπτα λαδια.
Eδω διαβασε αν θελεις οσον αφορα τς προδιαγραφες κατα ACEAhttp://www.acea.be/images/uploads/files/2012_ACEA_Oil_Sequences.pdf
Περι λιπαντικών γενικώς [#2]