Opel Zafira 1.8, 03/2008. Μπαταρία, η εργοστασιακή των 55 Ah. Σήμερα το μεσημέρι πήγα να βάλω μπροστά αλλά αντί για το μουγκρητό της μηχανής έλαβα μερικά ...ξεφτιλισμένα τσαφ-τσαφ. Δεν είχα ξεχάσει κάτι αναμμένο, άλλωστε όλες οι καταναλώσεις που λειτουργούν χωρίς το κλειδί, σβήνουν μόνες τους μετά από 20-30'. Δεν είχα καμιά προειδοποίηση, το αυτοκίνητο έπαιρνε κανονικά μπροστά μέχρι χτες.
Το διαγνωστικό στο board computer έδειχνε τάση 11.2V που έπεσε στα 10.5V μετά από μερικές προσπάθειες εκκίνησης. Κάλεσα ενισχύσεις αλλά το τσαφ-τσαφ παρέμεινε, παρόλο που η τάση ανέβηκε σιγά-σιγά στα 13.8V με τα καλώδια συνδεδεμένα και το άλλο αυτοκίνητο στις 3000 στροφές. Ίσως φταίγαν τα καλώδια της πλάκας που χρησιμοποιήσαμε, η μικρή μπαταρία 50 Ah του αρωγού οχήματος ή και η αδυναμία του κινητήρα/εναλλάκτη του (ένα παλιό Subaru Van 600 cc). Μόλις βγήκαν τα καλώδια,η τάση έπεσε γρήγορα στα 11.5V. Υγρό είχε η μπαταρία αλλά ο οδηγός του άλλου αυτοκινήτου που την είδε, μου είπε ότι τα ηλεκτρόδια φαίνονται βραχυκυκλωμένα.
Δεν ξέρω πώς φαίνονται τα βραχυκυκλωμένα ηλεκτρόδια αλλά το ότι δεν έπαιρνε μπροστά με βοηθητική μπαταρία με έκανε να ανησυχήσω. Κλήθηκε ηλεκτρολόγος ο οποίος ήρθε πρόθυμα στο σπίτι (διακοπή πατατακομπυροκατάνυξης με συναδέλφους και διαδρομή 1' με το μηχανάκι ) και έβαλε μπροστά με δική του μπαταρία και καλώδια. Το αυτοκίνητο πήρε μπροστά με ευκολία. Η μπαταρία αντικαταστάθηκε στο μαγαζί του με μια Mitsuba 60 Ah έναντι 90 ευρώ (με απόδειξη που φυσικά αναγκάστηκα να ζητήσω για να τη δώσει). Το θέμα είναι ότι ο παπάρας ο ηλεκτρολόγος έβγαλε τους πόλους πριν προλάβω να του πω ότι πρέπει να βάλει πρόσθετη τροφοδοσία ώστε να μην χαθούν οι μνήμες του board computer, του RCD κλπ. Αποτέλεσμα: απώλεια όλων των ρυθμίσεων (ώρα/ημερομηνία, μνήμες σταθμών ραδιοφώνου) και, το χειρότερο, των στατιστικών του board computer που κρατούσα προσεκτικά από την αγορά του αυτοκινήτου στη δεύτερη μνήμη του. Η πρώτη μνήμη, με τα τρέχοντα στατιστικά από το τελευταίο φουλάρισμα, χάθηκε κι αυτή αλλά ευτυχώς το φουλάρισμα ήταν πρόσφατο και η απώλεια δεν είναι σημαντική.
Γμτ την κοινωνία μου μέσα, πήγα στον ηλεκτρολόγο ακριβώς για να γίνει σωστά η δουλειά (δεν ήξερα τι χάνεται όταν βγει η μπαταρία και είχα ακούσει ιστορίες για αδυναμία συνεργασίας κλειδιών με το immobiliser, αδυναμία λειτουργίας του RCD αν δεν βάλεις κωδικό που ...δεν είχα, απώλεια ρυθμίσεων για τα ηλεκτρικά παράθυρα κλπ). Ξέρω κι εγώ να ξεβιδώσω 3 βίδες και ν' αλλάξω τη μπαταρία μόνος μου και σίγουρα δεν θα την πλήρωνα 90 ευρώ αφού βλέπω στο Internet τιμές γύρω στα 65 για την ίδια ακριβώς. Το αυτοκίνητο δεν θα το χρειαζόμουν μέχρι αύριο το απόγευμα, άρα είχα χρόνο να βρω μπαταρία από αλλού. Το μόνο που με έκανε να μην του πω 'βάλε πάλι την παλιά, δώσε ρεύμα να βάλω μπροστά να πάω αλλού και πόσα σου χρωστάω' ήταν ότι ήρθε πρόθυμα στο σπίτι για να το βάλει μπροστά. Σιχτίρ!
Τες πα. Η καινούργια μπαταρία είναι ιόντων ασβεστίου, maintenance-free. Οι Mitsuba είναι γνωστή μάρκα; Θεωρούνται καλές; Να περιμένω αντίστοιχη συμπεριφορά, δηλαδή απροειδοποίητη απώλεια, σε 2-3 χρόνια; Θα έχω πρόβλημα με την εκτεταμένη εγγύηση της Opel (+4 χρόνια για τα μηχανικά μέρη/κεντρικό υπολογιστή κλπ), η οποία λήγει το 2014; Θα βρέξει αύριο; Ποιοι είμαστε και που πάμε;
Ευχαριστώ για τυχόν απαντήσεις.