Ο χρήστης alexastrag έγραψε:
εγω εβαλα 'πανω στο πεζοδρομιο' αλλα πριν με κραξετε επεξηγουμαι.
το σπιτι μου πριν λιγα χρονια ηταν εκτος σχεδιου πολεως και ολοι οι διπλανοι στο δρομο ειχαν τραβηξει τους φραχτες τους μεχρι εξω. Εμεις ειχαμε προβλεψει την υπαρξη πεζοδρομιου και βαλαμε το φραχτη πιο μεσα
..................εκει.
αυτο που περιγραφεις λεγεται ''πρασιά'' και μπορεις να παρκαρεις εκει νομιμα.
Πρασιά λέγεται η απόσταση μεταξύ ρυμοτομικής γραμμής και οικοδομικής γραμμής, πλάτους (στις περιοχές με σχέδιο πόλης) 4 μέτρων. Πρακτικά, είναι η απόσταση από το κτίριο μέχρι το όριο του οικοπέδου, αν το τελευταίο σταματάει στη ρυμοτομική γραμμή. Επίσης, από τη μεριά του δρόμου τώρα, δρόμος ορίζεται όλο το πλάτος από τη μία ρυμοτομική στην άλλη. Αυτό σημαίνει ότι και το πεζοδρόμιο ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ, άρα σε καμία περίπτωση πρασιά. Η πρασιά είναι ιδιοκτησία, το πεζοδρόμιο δεν είναι! Σε πολλές περιπτώσεις η οικοδομική και η ρυμοτομική ταυτόζονται. Εκεί δεν υπάρχει πρασιά, αλλά υπάρχει πεζοδρόμιο. Αν λοιπόν στην περίπτωση του Aerandir, το πεζοδρόμιο έγινε μέσα στην ιδιοκτησία τους (που παραμένει ιδιοκτησία τους, ακόμα και μετά από μία ενδεχόμενη πράξη εφαρογής, παραχώρηση ρυμοτομούμενων και δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να έχει εφαρμοστεί εκεί, τότε καλώς κάνει και παρκάρει, κακώς δε, το έχει αφήσει πεζοδρόμιο. Από την άλλη, αν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω και το τμήμα αυτό έχει παραχωρηθεί σε κοινή χρήση, τότε πολύ κακώς κάνει.