-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
H διαφορά στην τιμή χονδρικής? γιατί στην λιανική πάει χ2 στην καλύτερη περίπτωση
Kαι βάλε!
-
Ο χρήστης soch έγραψε:
Πολύ ωραία αυτά που γράφεις και δίνουν λαβές για συζήτηση.
Η μελέτη ακουμπάει τα θέματα ποιότητας υλικών; Π.χ. τι αλουμίνια, τι έπιπλα κουζίνας & μπάνιου, τι πόρτες & ντουλάπες;
Είχα μια σχετική συζήτηση με το φίλο κουζινά. Μου είπε πως στον (κάθε) κατασκευαστή δίνει τιμή χαμηλότερη από οποιονδήποτε άλλο. Και πως αν πάω στη συνέχεια σαν ιδιοκτήτης και αλλάξω π.χ. υλικό ή προσθέσω διάφορα, η τελική τιμή που θα μου δώσει είναι τελείως διαφορετική και πολύ πιο αυξημένη (=λιανική) και καμία σχέση με αυτή που έχει δώσει στον κατασκευαστή (=χονδρική).
Αν όντως έτσι δουλεύει η αγορά, καταλαβαίνω πως αν ξεκινήσει κανείς αλλαγές, τις πληρώνει ακριβά...H σωστή μελέτη περιλαμβάνει τα πάντα . Βλέπεις το σπίτι σε φωτορεαλισμό , γνωρίζεις από πριν που θα περνάνε τα δοκάρια , συζητάει ο αρχιτέκτονας με το μηχανολογικό team ποιές θα είναι οι βέλτιστες εγκαταστάσεις θέρμανσης , κλιματισμού , αερισμού , υδραυλικών και αποχετεύσεων , ηλεκτρολογικών ισχυρών και ασθενών ρευμάτων , οι θέσεις και το ύψος των διακοπτών , η διανομή των καλωδιώσεων στον πίνακα , η θέση του φίλτρου νερού , οι μονώσεις , τυχόν φωτοβολταικό στην στέγη η ταράτσα και πολλά άλλα .
Αφού τελειώσουν οι μελέτες , κάνουμε τρυπολόγιο , δηλαδή σημειώνουμε στις πλάκες που θα περάσουν σωλήνες και καπνοδόχοι ώστε να μπούν σωστά τα σίδερα και να μην έχουμε μετά κομπρεσέρ (170-200 €/ημέρα) και πιθανές ζημιές .
Στην μελέτη με το ανάλογο πρόγραμμα , βλέπουμε τον ετήσιο ηλιασμό του κτιρίου σύμφωνα και με τις σκιές από γειτονικά κτίρια , ψηλά δένδρα κλπ και προσαρμόζουμε ανάλογα τα ανοίγματα και τα σκίαστρα .Αυτά και αρκετά ακόμα ,έτσι ώστε η μελέτη να περιλαμβάνει τα πάντα , γιά να έχουμε τα λιγότερα δυνατά λάθη σε μιά χειροποίητη κατασκευή , όπως είναι η οικοδομή .
Αφού καταλήξουμε στον σχεδιασμό και στα μεγέθη του , μετά προδιαγράφουμε τα επιθυμητά υλικά και τα προσαρμόζουμε στον προυπολογισμό μας .Τέτοιες μελέτες βέβαια έχουν κόστος , αλλά αποσβένονται στην κατασκευή . Αν μάλιστα είναι το ίδιο πρόσωπο ο μελετητής με τον κατασκευαστή , τότε θα υπάρχουν και οικονομίες κλίμακος γιά τον εργοδότη .
Οι κατασκευαστές επίπλων κουζίνας , δίνουν τιμές σε τεχνικές εταιρίες , που κυμαίνονται από 90,00€/m ( αφορά κάσωμα λευκής Μελαμίνης και πορτάκια Μελαμίνης ) και φτάνουν όπως ανέφερε και πριν ο criuser έως τα 250,00€/m (για έγχρωμο κάσωμα Μελαμίνης και πορτάκια από MDF με βαφή ).Σ αυτές τις τιμές περιλαμβάνεται συνήθως μια συρταριέρα με απλό μηχανισμό συρταριών. Από εκεί και μετά ξεκινούν οι επιβαρύνσεις για τον πελάτη του κατασκευαστή , ανάλογα του τι θέλει να προσθέσει ή τι αναβάθμιση θέλει να κάνει σε υλικά και ποιότητες. Εκει δοκιμάζεται και ο καλός πωλητής.
Σαφώς , σ αυτές τις τιμές η ποιότητα και η αξιοπιστία υλικών είναι υποδυέστερες των επωνύμων. Η διαφορά πχ , ενός επώνυμου μεντεσέ με έναν κινέζικο , είναι της τάξεως του 200%.
Στις καλές εποχές ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ανέβαζε την ποιότητα .
Βέβαια ένας καλός μαραγκός , είναι αναντικατάστατος σε μιά καλή κουζίνα γιατί έχει προσαρμοστικότητα που οι εταιρείες δεν έχουν , ενώ έχουν και πολλά προβλήματα ποιότητας , που προέρχονται κυρίως είτε από μη σωστή λήψη μέτρων , είτε από λάθος παραγγελίες η λάθος παραλαβές από το εξωτερικό , είτε από κακούς τοποθετητές , μιά και πολλές εταιρείες δουλεύουν στο περίπου με μιά καλή βιτρίνα .Αυτήν την περίοδο θέλει πολλή προσοχή γιατί πολλές εταιρείες είναι γιά κλείσιμο και κοιτάνε να αρπάξουν ότι μπορούν , είτε ξυλουργικές , είτε δαπέδων και ειδών υγιεινής , είτε κουφωμάτων .
Εγώ προσωπικά στις δουλειές μου εξακολουθώ να χρησιμοποιώ μαραγκό , γιατί όσες φορές πήγα σε εταιρείες γιατί ο μαραγκός αργεί , πλήρωσα περισσότερα γιά χειρότερη ποιότητα , αλλά γενικά ήταν πολύ πιό γρήγορη εκτός από κάποια λάθη .
Εν τω μεταξύ η αγορά γεμίζει με μέτριας ποιότητας υλικά η μαιμούδες , όπως 'ιταλικά' πλακάκια που φτιάχνονται στην κίνα και απλά εισάγονται από την ιταλία .
-
Criuser ωραια τα λες αλλα πες μου ποσοι τα κανουν ολ αυτα. Soch επισκεψου και το γραφειο του criuser πλακα πλακα!
-
Εντάξει υπάρχουν πολλοί σοβαροί μηχανικοί , αλλά πολλές φορές δεν έχουν ζήτηση , είτε γιατί όλα καθορίζονται από την τιμή της άδειας , είτε γιατί ακόμα χειρότερα , πάρα πολύς κόσμος πήγαινε σε μηχανικούς υπαλλήλους πολεοδομιών οι οποίοι τάχα θα τους εξυπηρετούσαν καλύτερα και θα κάλυπταν και τις τυχόν λαμογιές τους , θάβοντας τους φακέλλους κλπ .
Ακόμα μέχρι τώρα , 'καλός' μηχανικός θεωρείτο από τον κόσμο , αυτός που έβγαζε η ανεχόταν αυθαιρεσίες και άλλα τέτοια , έτσι ώστε να μπούμε στο μάτι της γειτόνισσας επειδή χτίσαμε παραπάνω από αυτή .
Ξέρετε στην οικοδομή υπάρχει πολύ θέμα γιά τους ψυχολόγους , πάνω στην συμπεριφορά των ιδιωτών που χτίζουν .
Ο άντρας θέλει να 'κλέψει' γιά να πουλήσει μαγκιά στο κράτος , ενώ η γυναίκα θέλει να ανταγωνιστεί την γειτόνισσα σε κάθε επίπεδο .Μπορώ να γράψω βιβλίο από τέτοιες περιπτώσεις συμπεριφορών , λαθών κλπ .
Από τις 4-3-2012 , όμως άλλαξαν τα πάντα , αφού η κάθε νέα οικοδομή θα έχει από 1-3 ελέγχους από ελεγκτές δόμησης .
Οι ελεγκτές δόμησης είναι ιδιώτες μηχανικοί , οι οποίοι κληρώνονται ηλεκτρονικά και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στα στάδια εργασιών και βέβαια κάθε φορά είναι διαφορετικός ο ελεγκτής , χωρίς να γνωρίζει τον προηγούμενο .Οι ποινές είναι μεγάλες και γιά τους ελεγκτές και γιά τους επιβλέποντες , ενώ μέσα στο 2013 οι άδειες θα εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά , που σημαίνει 'χαμένοι φάκελλοι' , τέλος . Ηδη πρέπει να είναι και έντυποι και ηλεκτρονικοί .
Οι λίγοι που θα απομείνουν στις πολεοδομίες , απλά θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ελεγκτές δόμησης .
Αυτά σημαίνουν ότι η μελέτη αποκτά πλέον την αξία που της αναλογεί , αφού δεν επιτρέπονται παρεκλίσεις και κάθε φορά που θα υπάρχουν θα πρέπει να γίνεται τροποποίηση τους με το ανάλογο κόστος .
Ετσι θα ξεκαθαρίσει η αγορά , αλλά θα πάρει χρόνο , που λόγω της κρίσης θα είναι πιό μεγάλος .
-
Από τις 4-3-2012 , όμως άλλαξαν τα πάντα
Ερώτηση (να περνάει η ώρα...): το παραπάνω κριτήριο έχει να κάνει με το πότε εκδόθηκε η άδεια ή με το πότε ξεκίνησαν οι εργασίες στην οικοδομή;
-
Οι εργασιες ποτε αρχισαν... εγω ειχα αδεια εδω και 4 χρονια θα ριξω τα μπετα σε καμια εβδομαδα, ο ελεγκτης δομησης ηρθε προχθες και ηλεγξε, μετα δε εστειλε με e-mail το πορισμα του ελεγχου...
-
Oπως σου είπε ο προηγούμενος . Πότε άρχισαν μετράει .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
...ενώ μέσα στο 2013 οι άδειες θα εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά , που σημαίνει 'χαμένοι φάκελλοι' , τέλος . Ηδη πρέπει να είναι και έντυποι και ηλεκτρονικοί...
Επειδη ειπες για φακελους:
σε μεγαλη πολεοδομια εντος Αττικης, υπαρχει φακελος οικοδομης του 60κατι, με σχεδια εκτυπωμενα απο εκτυπωτη laser κ σφραγιδα+ημερομηνια του 60κατι...
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
...
ενώ μέσα στο 2013 οι άδειες θα εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά , που σημαίνει 'χαμένοι φάκελλοι' , τέλος . Ηδη πρέπει να είναι και έντυποι και ηλεκτρονικοί...
σε μεγαλη πολεοδομια εντος Αττικης, υπαρχει φακελος οικοδομης του 60κατι, με σχεδια εκτυπωμενα απο εκτυπωτη laser κ σφραγιδα+ημερομηνια του 60κατι...
Ξέρεις όταν χαθεί ο φάκελλος και χρειαστείς σχέδια , υπάρχει η διαδικασία της ανασύστασης φακέλλου , η οποία δεν ξέρω αν έχει παλιές ημερομηνίες , μιά και δεν έχω κάνει ποτέ μου . Εκτός αν είναι νέα άδεια που έχει μέσα εκτυπωμένα τα παλιά σχέδια .
-
Περί κουφωμάτων συνέχεια:
Άκουσα συνδυασμό για αλουμινένια κουφώματα σε χρώμα ξύλου όπου το μέσα κούφωμα με το τζάμι είναι σε άσπρο χρώμα και το πατζούρι μόνο σε χρώμα ξύλου.
Μάλιστα μου είπαν ότι αρκετοί ακολουθούν τη συγκεκριμένη λύση.Το χετε ξαναδεί;
-
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
Το χετε ξαναδεί;Όχι, ευτυχώς.
Αν και ποτέ δεν παίρνω θέση σε τέτοια θέματα 'εγώ κάνω ότι πει ο αρχιτέκτονας' το δίχρωμο κούφωμα δεν θα το έβαζα.
-
Ούτε εγώ αλλά άκουσα τη συγκεκριμένη άποψη από διάφορες κατευθύνσεις και μου έκανε εντύπωση.
Μου είπαν μάλιστα ότι έτσι τα φτιάχναν και παλιά (μάλλον πάρα πολύ παλιά γιατί εγώ δεν τα θυμάμαι). -
Έχω δει (σε δείγμα) κάτι επικαλύψεις αλουμινίου για πλαστικά κουφώματα αλλά δεν παίρνω θέση.
Έχεις πολύ μεγάλη επιλογή χρωμάτων.Αυτά τα αποφασίζει ο αρχιτέκτων.
-
Για τα αλουμινενια δεν ξερω αν και τα χρωματα ειναι επιλογη και γουστο, αλλα φυσικα σε νησια εχουν αλλο χρωμα τα πλαισια των τζαμιων, και αλλο τα εξωτερικα παντζουρια... π.χ. ασπρο- κυπαρισι κ.λ.π.
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Ξέρεις όταν χαθεί ο φάκελλος και χρειαστείς σχέδια , υπάρχει η διαδικασία της ανασύστασης φακέλλου , η οποία δεν ξέρω αν έχει παλιές ημερομηνίες , μιά και δεν έχω κάνει ποτέ μου . Εκτός αν είναι νέα άδεια που έχει μέσα εκτυπωμένα τα παλιά σχέδια .
Συγκεκριμενα, εστιατοριο ηθελε να αλλαξει θεση στις τουαλετες. Απο οτι καταλαβα, πιο ευκολο ηταν να ανοιξεις καινουριο εστιατοριο σε αλλο χωρο, παρα αυτο. Οποτε στο φακελο του κτιριου του 60κατι μπηκαν νεα σχεδια, με τις τουαλετες στη νεα θεση, εκτυπωμενα σε εκτυπωτη laser (κ προφανως φτιαγμενα σε Auto ή ArchiCAD) κ σφραγιδες με τις σωστες ημερομηνιες.
Αυτα μου τα ειπε ο ιδιος ο εστιατορας.
-
Από τις 4-3-2012 , όμως άλλαξαν τα πάντα
Ερώτηση (να περνάει η ώρα...): το παραπάνω κριτήριο έχει να κάνει με το πότε εκδόθηκε η άδεια ή με το πότε ξεκίνησαν οι εργασίες στην οικοδομή;
Επερώτηση (για να ξεκαθαρίσω κάτι που άκουσα): με τα νέα δεδομένα, απλή ενημέρωση φακέλου έχει κάποιο κόστος ή είναι τζάμπα όπως με το παλιό καθεστώς;
-
Περί κουφωμάτων συνέχεια:
Άκουσα συνδυασμό για αλουμινένια κουφώματα σε χρώμα ξύλου όπου το μέσα κούφωμα με το τζάμι είναι σε άσπρο χρώμα και το πατζούρι μόνο σε χρώμα ξύλου.
Μάλιστα μου είπαν ότι αρκετοί ακολουθούν τη συγκεκριμένη λύση.Το χετε ξαναδεί;
Το να έχει άλλο συνδυασμό κούφωμα με παντζούρι σίγουρα γίνεται. Στην βασική τιμή του παντζουριού μάλιστα μπορείς να διαλέξεις ότι χρώμα θες, ακόμη και χρώμα ξύλου.
Νομίζω όμως πως μπορείς να έχεις διχρωμία και στο ίδιο το κούφωμα. Υπάρχει βέβαια και ο συνδυασμός δύο υλικών, όπως η σειρά Μ23000 Forestal της Alumil για παράδειγμα http://www.alumil.gr/page/default.asp?la=1&id=294&cat=1&pro=28 -
μια ερώτηση για τους γνώστες
σε επέκταση σχεδίου πόλης (θερμη θεσσαλονικης)
η κατασσκεευή των πεζοδρομίων ποιανού είναι υποχρέωση??
θα στρωθεί σε λίγο η άσφαλτος κ μένει το πεζοδρόμιιο.....
ο εργολάβος βλέπω να σφυρίζει αδιάφορα... η τεχνική υπηρεσία του δήμου
λέει θα μπαζώσει το χώρο κ τα υπόλοιπα είναι υποχρέωση ιδιοκτητών... (πλάκες κ τοποθετηση )ένας γείτονας πήρε μια προσφορά στο περίπου για 3000 (για περίπου 150 τμ)
αν γνρίζει καποιος σ δωσει τα φωτα του....
κ στην περιπτωση [που πρεπει να τα κανουν οι ιδιοκτητες δωστε και κοστος
αγορας υλικων κ κατασκευης στο περιπου να ειμαστε προετοιμασμενοι.....ευχαριστω....
-
Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη.
Φτιάξε το πεζοδρόμιο και βγάλε φωτογραφίες που να μπορεί να βεβαιωθεί η χρονολογία.
Ο Δήμος αν ξαναφτιάξει το πεζοδρόμιο μέσα σε μια 20ετία δεν είσαι υποχρεωμένος να το πληρώσεις.Ο Δήμος Θεσσαλονίκης άλλαξε κάποια πεζοδρόμια (που ήταν μια χαρά) και έβαλε ράμπες για ανάπηρους και μου τα χρέωσε με ένα αστρονομικό ποσό.
Ευτυχώς είχα φωτογραφίες της κατασκευής του πεζοδρομίου και δεν πλήρωσα - δεν χάρηκαν πολύ. -
Σωστά τα λέτε . Ο ιδιοκτήτης τα φτιάχνει . Κόστος γύρω στα 20-25 €/τμ .
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ