-
http://www.aluset.gr/home.aspx
Εμπειρία κανείς;
-
Έστω ότι μπορείς να κάνεις και να νομιμοποιήσεις την επέκταση. Για να κάνεις την επέκταση θα πρέπει να φας κάποιον χώρο. Ο χώρος αυτός σου ανήκει ή είναι κοινόχρηστος;;
Η πισίνα θα έχει 5 τόνους νερό... δε θα ήθελα να μένω στον 4ο στο σημείο κάτω από την πισίνα. Σιγουρέψου ότι σηκώνει το πάτωμα τόσο βάρος. Προσπάθησε να την βάλεις πάνω σε δοκάρι, ή σε σημείο συνάντησης τοίχων. Το είχαμε ξανασυζητήσει αυτό και αν θυμάμαι καλά (επιβεβαιώστε το οι σχετικοί) είχε ειπωθεί ότι μέχρι 700 κιλά ανά τμ. Αν είναι έτσι πρέπει να είναι οκ αρκεί να μην μπαίνει κόσμος μέσα στην πισίνα! -
Sorry λαθος 3853 lit!!!
Η επέκταση γίνετε στο γύρω γύρω μπλακόνι. Όπως θα δεις την κάτοψη παρακάτω οι πραγματικοί χώροι εντός των κολώνων (μαύρα τετράγωνα) ότι είναι εκτός κολώνων είναι επέκταση... ότι τοίχο βλέπεις πράσσινο είναι νέος τοίχος! Να γκρεμίσω τοίχο πάντως δεν έχει.. γιατί τις κολώνες τις ενώνουμε οι τζαμαρίες μόνο χαχα.
Μιλησα με την κατασκευαστική τελικά δεν επιτρέπεται να κλείσω εντελώς το πίσω μπαλκόνι αλλά μέχρι συγκεκριμένο σημείο.
Το σπίτι θα είναι γύρω στα 53τμ τελικά αφού πρέπει να αφήσω μπαλκόνι στην πίσω μεριά.
Το νέο σχέδιο είναι το παρακάτω.
**Θέλω να ακούσω γνώμες που είτε να με αποτρέψουν να το πάρω είτε να με κάνουν να το πάρω γιατί είμαι ντεμι ντεμί.
**
1ον Σκέφτομαι ότι δεν είναι ένα νορμαλ κανονικό σπίτι... το ταβάνι του δεν είναι πολύ ψηλό... πόρτα για να μπεις στο 1,90... ασανσερ μέχρι τον 4ο... ουσιαστικά πρόκειται για ένα παράπηγμα στην ταράτσα... δώμα δηλαδή..2ον Αν το δεις open mind όμως μετά από αυτήν την τεράστια αλλαγή θα γίνει ένα ωραιότατο σπίτι το οποίο είναι καινούργιο.. έχεις τρελή θέα.. είσαι ρετιρέ.. τεράστια βεράντα.. αποθήκη μεγάλη.. κοντά σε μετρό.. φυσικό αέριο και συνολικά θα βγει στα 50,000ευρω! Δηλαδή κάτω από 1000€/μέτρο
Με 50.000€ παίρνεις σπίτι 50τμ? Του 70 μόνο!
Το πιο φτηνό σπίτι που μπορείς να βρεις σε καινούργιο είναι 1500€/τμ και μιλάμε για 1ο άντε 2ο όροφο… δηλαδή να βλέπεις τον απέναντι. Για μένα είναι τεράστια διαφορά το ρετιρέ με τους χαμηλούς ορόφους.Στους γονείς μου για παράδειγμα τους φαίνεται λίγο κάπως.. αλλά οκ αν ήταν κανονικότατο και έτοιμο για τελευταίο όροφο θα ήθελα 100.000 τουλάχιστον.
Και εδώ δεν σκοπεύω να δώσω παραπάνω.Άρα για αυτά τα λεφτά είναι η δεν είναι ότι καλύτερο μπορώ να κάνω?
Στα νομικά θέματα το θεωρώ δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα.. εξάλλου με δάνειο θα το πάρω.. αν είναι κάτι παράνομο το καρά-τσεκάρει η τράπεζα.
Κατά τα άλλα κατά πόσο αξίζει? Σαν χώροι θα είναι ικανοποιητικοί για 1-2άτομα έτσι όπως το σχεδίασα?
Σκέφτομαι βασικά ότι θα μείνω για κάποια χρόνια και μετά αν θέλω να φύγω θα το νοικιάσω.. γιαυτό με ενδιέφερε κιόλας κοντά σε μετρο.
Αξιολογώ με τα ενοίκια που γνωρίζω στην περιοχή ότι αξίζει τουλάχιστον 350€/μήνα άρα κάνω απόσβεση τα 50 σε 12 χρόνια. Πως σας φαίνεται? Κρίμα δεν είναι να χαλάω τα λεφτά μου σε ενοίκια?
-
Τέτοιες κατασκευές, με τόσες 'πατέντες', για τις οποίες παραμένει το ερωτηματικό αν τακτοποιούνται, δεν θα τις συνιστούσα σε κανέναν.
Δεχόμενοι ακόμα και το γεγονός ότι η Πολεοδομία μπορεί να μην ασχοληθεί, πρέπει να 'συναινέσει' στην αποδοχή του κτίσματος και το υπόλοιπο των ιδιοκτητών της οικοδομής. Και αν σήμερα αδιαφορούν, να είσαι σίγουρος πως όταν σε 1-2 χρόνια θα κατοικηθεί πλήρως, κάποιοι θα εμφανιστούν και θα 'ψάχνονται ' γιατί έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ταράτσα, ποιός και πώς κατάφερε να αγοράσει ένα χώρο που θα θεωρούν ότι ανήκει -έστω και μέρος του- στους 'κοινόχρηστους ' της οικοδομής κλπ, κλπ. Και εκεί θα αρχίσουν τα όργανα, έστω και μόνο συμπεριφορών.Κατοικίες με παρανομίες, που δεν θα ενοχλούσαν κανέναν, αφού δεν είχαν 'κοινόχρηστους' χώρους (ήταν μεζονέτες), που δεν έχουν ούτε κοινή είσοδο με άλλους, τις απέρριπτα για να μην έχω θέματα με τον οποιοδήποτε, έστω και τον γείτονα. Σε πολυκατοικία, ούτε που θα το διανοούμουν.
Βέβαια, ανήκω και σε αυτούς που πληρώνουν αμέσως πχ την εφορία, την κλήση, κλπ, κοινώς 'φοβιτσιάρης' σε ότι έχει σχέση με το κράτος και τη γραφειοκρατία του, οπότε μπορεί να φταίει και αυτό για τη διαμόρφωση των απόψεων-αποφάσεών μου !Για την συγκεκριμένη αγορά, εσύ αποφασίζεις !
-
Το οτι εχεο τζαμια παντου και βρισκεται στην ταρατσα αθηναικης πολικατοικιας, μονο εμενα μου φαινεται τρελο - ?
Edit: θελει να αλλαξει τα τζαμια με τοιχους, τωρα το ειδα
-
Γιά το ότι έχεις την ταράτσα , εφ' όσον το γράφει η σύσταση , δεν έχεις κανένα πρόβλημα , γιατί η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας είναι το Σύνταγμα της πολυκατοικίας και έτσι τίποτα δεν αλλάζει , όσο και να γκρινιάζουν πιθανόν κάποιοι εκ των υστέρων .
Γιά την πισίνα επειδή το ανέφεραν και άλλοι είναι καλό να την ξεχάσεις , τουλάχιστον τόσο μεγάλη , ιδιαίτερα αν ο σχεδιασμός των πλακών του ορόφου , προβλέπει μεγάλα ανοίγματα και αραιά δοκάρια .
Γιά το θέμα του δανείου , επίσης πιθανότατα θα έχεις θέμα , λόγω του αυθαιρέτου και αυτό παρ' ότι βγήκε απόφαση των συμβολαιογράφων που εξομοιώνει τα πλήρως αυθαίρετα με τα μερικώς αυθαίρετα , αφού κάποιοι περίεργοι δικηγόροι και υποθηκοφύλακες άρχικά είχαν άλλη άποψη , θεωρώντας ότι τα μερικώς αυθαίρετα θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική τύχη μετά από 30 χρόνια . Ευτυχώς η λογική επικράτησε .
Από την άλλη όμως η τράπεζα μπορεί είτε να αρνηθεί να σου δώσει δάνειο , είτε να σου δώσει λίγο και το βασικότερο αν σου δώσει δεν θα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 10-15 χρόνια , ώστε να είναι σίγουρη ότι θα έχει εξοφληθεί πολύ νωρίτερα από το 2041 .Η τιμή του ακινήτου βέβαια είναι χαμηλή ακριβώς αφού λαμβάνει υπόψη του αυτό το θέμα και βέβαια σίγουρα θα ήταν διπλάσια σε άλλη περίπτωση , κάτι που θα πρέπει να το επισημάνεις στους γονείς σου και ιδιαίτερα στην μητέρα σου που έχει την γυναικεία λογική και ανασφάλεια . Οτι δηλαδή πάντα κοιτάμε τον λόγο ρίσκου/οφέλους , αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα .
Γενικά επειδή έχουν εμφανιστεί στην αγορά , κάποιοι , λίγοι , τέτοιοι χώροι που πουλιώνται στην μισή τιμή από ότι θα είχαν αν ήταν κανονικοί , αποτελούν πραγματικές ευκαιρίες . Και αυτό γιατί αποτελούν αυθαίρετους χώρους που έχουν κατασκευαστεί , τουλάχιστον ο 'σκελετός' τους ,πριν τον Ιούλιο του 2011 , έχουν τεράστιες βεράντες με αποκλειστική χρήση και ταυτόχρονα δεν είναι ενωμένοι με το αποκάτω διαμέρισμα .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
.......Γιά το θέμα του δανείου , επίσης πιθανότατα θα έχεις θέμα **, λόγω του αυθαιρέτου **....................
Και αυτό **γιατί αποτελούν αυθαίρετους χώρους **που έχουν κατασκευαστεί , τουλάχιστον ο 'σκελετός' τους ,πριν τον Ιούλιο του 2011 , έχουν τεράστιες βεράντες **με αποκλειστική χρήση **και ταυτόχρονα δεν είναι ενωμένοι με το αποκάτω διαμέρισμα .
Για όλα αυτά, εγώ επιμένω στο ΟΧΙ !
Γνώμη μου, αν και για την Ελλάδα που .... κανείς δεν 'παθαίνει τίποτε', πιθανώς λανθασμένη.
Αλλά ..... -
Δημήτρη , παρ' ότι είχα γράψει μιά αναλυτικότερη απάντηση , κόλλησε η σελίδα του φόρουμ και την έχασα .
Ετσι θα απαντήσω σύντομα .
Το αυθαίρετο , είναι αυθαίρετο , είτε έχει 1 τμ , είτε είναι παντελώς .
Ετσι η άποψη κάποιων δικηγόρων ότι άν δεν ισχύσει επ' άπειρον η τακτοποίηση όπως έκανε γιά τα προ του 1955 , ο ίδιος νόμος , θα μπορούν οι έχοντες κάποια μικρά αυθαίρετα να τα επαναφέρουν στην νόμιμη μορφή , προσκρούει στο ότι ακόμα και αυτό θέλει άδεια που θα είναι αδύνατο να εκδώσουν οι κάτοχοι του συντριπτικού ποσοστού των αυθαιρέτων γιά πολλούς και διάφορους λόγους που θέλουν χρόνο γιά να αναλυθούν .Ετσι το πρόβλημα παραμένει γιά όλους και από την στιγμή που το κράτος επέτρεψε με τις πράξεις και παραλήψεις του να συμβεί το άγος των αυθαρέτων αλλά και το ανέχθηκε επί δεκαετίες , είναι στοιχειώδης κανόνας δικαίου να τα τακτοποιήσει οριστικά .
Αρα η απάντηση είναι προφανής . Είναι μιά ευκαιρία να αγοράσουμε κάτι φτηνότερα .
Αν μάλιστα λάβουμε υπ' όψη μας ότι ένα τέτοιο αυθαίρετο με χαμηλή τιμή θα αποσβεστεί πολύ νωρίτερα από τα 30 χρόνια , τότε το ρίσκο πρακτικά μηδενίζεται . -
Για θερμανση παντως το κοστος θα ειναι σιγουρα υψηλο (λογω θεσης),και ας εχει ΦΑ
-
Υπάρχουν και οι μονώσεις .
-
Εγώ έχω 2 ερωτήσεις:
-Πάρκινγκ υπάρχει;
-Πόσους ορόφους θα κάνεις με τα πόδια;Δυτικά προάστια χωρίς πάρκινγκ, κοντά στο ΜΕΤΡΟ, ούτε στον εχθρό μου. Δεν θα βρεις να παρκάρεις ποτέ.
Ούτε εγώ έχω δικό μου πάρκινγκ εκεί που μένω, αλλά έχει άπειρες ελεύθερες θέσεις ακριβώς μπροστά. Αλλά κάθε φορά που κουβαλάω τις σακούλες του σουπερμάρκετ, σκέφτομαι τι καλά θα ήταν να έχω θέση το υπόγειο και να τις βάζω στο ασανσερ, από το να κάνω κάμποσα μέτρα κουβαλώντας!Δεν θα ήθελα με τίποτε να σκεφτώ να κάνω το ίδιο στο συγκεκριμένο σπίτι!
Αντίστοιχα λοιπόν, δεν γίνεται να είναι και το ενοίκιο ενός τέτοιου σπιτιού στα 350€...
Με αυτά τα λεφτά, νοικιάζεις σ' αυτές τις περιοχές ανετότατα ένα καλοσυντηρημένο 3άρι, που μπορεί να έχει κι αυτό ΦΑ και να είναι απλώς κάπως πιο παλιά κατασκευή...
Και η αγορά ενός τέτοιο σπιτιού, είναι πια πολύ φτηνή (φίλος αγόρασε στην καλή περιοχή του Παγκρατίου, κοντά στο ΜΕΤΣ, παλιό μεν, 80+ τετραγωνικά 2 υπνοδωμάτια με 50Κ). Έχει ΦΑ, όχι αυτόνομο βέβαια.
Δεν θα το αγόραζα για εμένα, απλώς θέλω να δείξω τα νούμερα που παίζουν στην αγορά...
-
Εγω ακουσα (και δεν κανω πλακα) για νεοδμητο στα νοτια προαστεια περιοχη γκολφ με 200.000 τα 90 τετραγωνικα και παιζει και κοινοχρηστη πισινα.Προφανως ειναι τιμη κοστους απο καποιον που δεν πληρωσε για αντιπαροχη.
-
Χαίρομαι για τις πολλές απαντήσεις!!
dbekos
Η ταράτσα της πολυκατοικίας είναι δίπλα από το σπίτι μια πολύ μικρούλα. Η προηγούμενη πολυκατοικια που έμενα δεν είχε καθόλου ταράτσα.. έμενα στο ρετιρέ και τελείωνε εκεί το πράγμα. Για να πηγαίνανε στην σκεπή για ηλιακό έπρεπε να ανεβαίνανε από το μπλακόνι μου.
Εντομεταξύ είναι του κατασκευαστή το διαμέρισμα αυτό.. λές να το έχει εντελώς παράνομο. Δεν μεταβιβάζεται παράνομο σπίτι και να θέλω.Cruiser
Καλά η πισίνα αδιάφορη μου είναι αν και στο ρετιρέ που νοίκιαζα την είχα και την είχα ευχαρηστηθεί πολύ και λογικά θα την βάλω και εκείΓια το δάνειο μόνο καμια 30αρια θέλω και για 10ετια όχι παραπάνω.
Η μάνα μου θέλει.. ο πατέρας μου είναι ο δύσκολος.. είναι αυθέρετοοο είναι το ένααα είναι το άλλοοο.. μετά τα 30 χρονια τι θα το κάνεις?
Και ξαφνικά πετάγετε η μάνα μου.. 'Γιατί το δικό μου δεν είναι αυθέρετοι σε κάποια θέματα? Δεν θέλει τακτοποίηση?' Χαχαχα!
50,000ευρω σημαίνει 350ευρω για 12χρονια! Αυτό είναι το ενοίκιο που εκτιμάω.. άρα μετά τα 12 χρονια μιλάμε για κέρδος... στα 30 χρόνια το βάζω και φωτιά!
Είναι προτιμότερο να πάρω ένα σωστάτο σπίτι με 120,000ευρω? Ίδιο ενοίκιο θα πάρεις και απόσβεση θα θέλεις 30 χρόνια για να κάνεις!!! Και στα 30 χρόνια θα είναι άχρηστο έτσι κι αλλιώς.
Οπότε cruiser το σκέφτεσαι όπως εγω!!
Tiger
Δεν νομίζω να έχει θέμα με την θέρμανση.. με καλή μόνωση και το ότι είναι κοντοταβανο βοηθάει πολύ κιόλας.HighFidelity
Μήπως να μου έχουν και μια ρωσιδα δώρο?
Δεν έχει πάρκινκ.. έχει για την μηχανη στην πυλωτη και παρκινκ πυλωτης στην θέση που έχει ο 3ος οροφος που δεν εχει αμαξι αν με αφήσει. Αλλά παρκινκ βρισκεις εκει.4ο σε αφηνει το ασανσερ και πας εναν οροφο με τα πόδια.. καλά αυτό δεν είναι κάτι μην τρελαθώ.
3αρι με 350ευρω? Καλοσυντηρημενο εννοείς του 70-80 ε? Βεβαίως βρίσκεις πολλά τέτοια... Κάποια άνθρωποι βέβαια θέλουν ΝΕΟΔΜΗΤΟ!! Και όχι το σπίτι της γιαγιάς μου.
(φίλος αγόρασε στην καλή περιοχή του Παγκρατίου, κοντά στο ΜΕΤΣ, παλιό μεν, 80+ τετραγωνικά 2 υπνοδωμάτια με 50Κ).
ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Αμα ο φίλος σου είναι λάτρης της αντίκας πάω πάσο.
Εγώ προτιμώ ΝΕΟΔΜΗΤΟΟΟΟΟ!!!Πουλιέται πάντως στα 25 ένα του 40' άμα ενδιαφέρετε ο φίλςο σου
Tiger
Μιλάμε για 2200/τμ!!!
Βέβαια για νοτια προάστια μάλλον πρόκειται για καλή τιμή.Αλλά το budget μου δεν θέλω να ξεπεράσει τα 50!
Ξέρεις τι ενοίκιο θα έχει αυτό που λες?? 550ευρω και κανει 220!
Το δικό μου 50 και θα πιάνει 350!
Όσο πιο μικρό τόσο πιο πολλά βγάζεις!!
Εγώ δεν θα μείνω για πάντα... προορίζεται για ενοικιαση μετά από κάποια χρόνια!! -
Η ιδεα του να κανεις σημερα (και με αυτες τις συνθηκες) υπολογισμους για 10-30 χρονια μετα, καταλαβαινεις οτι ειναι οχι απλως ουτοπικη αλλα περα απο καθε φαντασια
-
Ο χρήστης 200sx έγραψε:
HighFidelity
Μήπως να μου έχουν και μια ρωσιδα δώρο?
Δεν έχει πάρκινκ.. έχει για την μηχανη στην πυλωτη και παρκινκ πυλωτης στην θέση που έχει ο 3ος οροφος που δεν εχει αμαξι αν με αφήσει. Αλλά παρκινκ βρισκεις εκει.4ο σε αφηνει το ασανσερ και πας εναν οροφο με τα πόδια.. καλά αυτό δεν είναι κάτι μην τρελαθώ.
3αρι με 350ευρω? Καλοσυντηρημενο εννοείς του 70-80 ε? Βεβαίως βρίσκεις πολλά τέτοια... Κάποια άνθρωποι βέβαια θέλουν ΝΕΟΔΜΗΤΟ!! Και όχι το σπίτι της γιαγιάς μου.
(φίλος αγόρασε στην καλή περιοχή του Παγκρατίου, κοντά στο ΜΕΤΣ, παλιό μεν, 80+ τετραγωνικά 2 υπνοδωμάτια με 50Κ).
ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Αμα ο φίλος σου είναι λάτρης της αντίκας πάω πάσο.
Εγώ προτιμώ ΝΕΟΔΜΗΤΟΟΟΟΟ!!!Πουλιέται πάντως στα 25 ένα του 40' άμα ενδιαφέρετε ο φίλςο σου
Ο φίλος μου είναι σαν κι εσένα, είχε ένα κεφάλαιο 30Κ, έβαλε τα άλλα 20Κ σε δάνειο και αγόρασε αυτό το σπίτι. Για άλλο δεν ενδιαφέρεται.
Το δικό του βέβαια, είναι πολύ παλιό και ούτε εγώ θα το αγόραζα, αλλά τουλάχιστον είναι κανονικό και νομιμότατο σπίτι. Το δικό σου είναι ένας τοίχος και 3 τζαμαρίες. Το ΝΕΟΔΜΗΤΟ αναφέρεται στον τοίχο;Κοίτα, δεν το λέω επειδή θα το απέρριπτα εντελώς, θα το προτιμούσα αν ήξερα πως θα παρκάρω και πως δεν θα ανέβαινα σκάλες. Αυτά τα δύο είναι τεράστια ζητήματα για μένα. Την παρανομία, μπορεί και να την κατάπινα (την θεωρώ ούτως ή άλλως δεδομένη).
Θα το τολμούσα αν ήμουν σίγουρος πως δεν θα είχα θέμα νομιμότητας και πως θα είχα αποκλειστική χρήση της ταράτσας. Το οικονομοτεχνικό μοντέλο είναι επίσης προβληματικό να ξέρεις... Θα πάρεις δάνειο για να το αγοράσεις και θα το εξοφλήσεις σε 12 χρόνια με δόση 350€. Αυτό με τα σημερινά επιτόκια. Αυτά παίζει και ν' αλλάξουν. Θεωρώ πως τα αυξημένα επιτόκια θα έρθουν το πολύ σε 2-3 χρόνια, είτε με ευρώ ή είτε με κάποιο άλλο νόμισμα. Κάνε λοιπόν τα κουμάντα σου.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος βέβαια για το ύψος των μισθών μας...Με 350€ νοικιάζεις σήμερα ένα 3άρι 10ετίας σε τέτοιες περιοχές και είσαι σε κανονικό σπίτι. Βέβαια, δεν θα είναι δικό σου σε 12 χρόνια (και ούτε θα σου κοστίσει το κεφάλαιο που έχεις μαζέψει) . Αν νοικιάσεις ένα τέτοιο σπίτι που σου λέω, σε 12 χρόνια ΔΕΝ θα είναι δικό σου, θα είναι δικά σου όμως τα 20Κ (τοκιζόμενα για 12 χρόνια).
Αν είσαι σίγουρος πως σε 12 χρόνια, το συγκεκριμένο θα μπορείς να το πουλήσεις, νοικιάσεις εύκολα (τότε δεν θα είναι και ΝΕΟΔΜΗΤΟ...), ίσως να το τολμήσεις...
Το νοίκι είναι ό,τι πιο ευέλικτο σε δύσκολους καιρούς... Αν δεν έχω , ζητάω μείωση, αν δεν θέλει να την δώσει, πάω αλλού φθηνότερα. Τώρα πληρώνω 450€ για ΝΕΟΔΜΗΤΟ (είμαι ο πρώτος που μπήκε στο σπίτι). Είναι μικρό 55τμ, αλλά πολύ ωραίο και σε καλή σχετικά περιοχή.
Με 100€ παραπάνω, νοικιάζω 3άρι σε καλή περιοχή, αν έχω χρήματα.
Αν δεν έχω χρήματα και έχω οικονομικό πρόβλημα, πάω και μένω σε γκαρσονιέρα στο κέντρο με 150€.
Αν δεν έχω ούτε αυτά, πάω να μείνω στην θειά μου δωρεάν.Αλλά αυτός είμαι εγώ και αυτός είναι ο δικός μου τρόπος σκέψης.
ΥΓ: Αν σήμερα βρίσκεις πάρκινγκ, κανένας δεν σου λέει πως το αυτό θα ισχύει σε 5 ή 10 ή 20 χρόνια. Όταν αγοράζουμε σπίτι ΣΗΜΕΡΑ, η μία θέση πάρκινγκ θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.
-
Φίλε 200sx
αντιμετωπίζεις την αγορά με αρκετό ενθουσιασμό, αλλά και νοοτροπία άλλης εποχής.
Τα σύγχρονα σπίτια πλέον (θα έπρεπε να) έχουν εξελιγμένες εγκαταστάσεις, μελετημένους χώρους, θερμομόνωση και ένα σωρό άλλα πράγματα, ώστε να είναι η ζωή μας εύκολη κι ευχάριστη. Πέρα από τα νομικά θέματα που έχεις να λύσεις με το αυθαίρετο αυτό κτίσμα λοιπόν (ακόμα και τακτοποίηση να έχει γίνει στο Ν 4014/11, πρέπει να γίνει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ έλεγχος στοιχείων από δικό σου μηχανικό), η ουσία είναι οτι αυτό που βλέπουμε δεν είναι ακριβώς σπίτι. Θυμίζει στέγαστρο καφετέριας. Τα προβλήματα που έχει (πχ χαμηλό ύψος οροφής και θυρών) είναι σοβαρά, με αποτέλεσμα η ταμπέλα ΝΕΟΔΜΗΤΟ να μην αρκεί για να το κάνει να φαίνεται σπίτι της προκοπής. Αν αυτά είναι τα χρήματά σου, σε καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω επίσης το να θες να έχεις καινούργιο χώρο και θέα. Θα έχεις όμως μόνο αυτά. Δε ξέρω αν υπάρχει επαρκής θερμομόνωση και αερισμος/φωτισμός, λαμβάνοντας υπόψιν την κάτοψη που μας έδειξες (και πάντα με ερωτηματικό τον προσανατολισμό του κτηρίου). Με το θέμα της στατικότητας; Από τι κατασκευάστηκε; Μπορεί (και πιθανότατα έτσι είναι) να μην υπάρχει καμία σχέση με το υπόλοιπο κτήριο. Τι γίνεται με την πραγματική ποιότητα κατασκευής; Δε μιλάμε για σπατουλαριστούς τοίχους, αλλά για πόρτες και ντουλάπια που δεν κρεμάνε μετά από 6μηνο...Από ποιόν έγινε επίβλεψη; Κατασκευάστηκε παράλληλα με το υπόλοιπο κτήριο ή μετά 'στη ζούλα'; Το είδε μηχανικός;
Από τον τρόπο που γράφεις, υποθέτω οτι είσαι νεαρός και μάλλον είναι η πρώτη σου αγορά/κατοικία. Καταλαβαίνω τον ενθουσιασμό σου, όμως πρέπει να ζυγίσεις τα πράγματα πάρα πολύ. Μιλάμε για το χώρο που θα περάσεις πολλά χρόνια σε αυτό και για ένα ποσό που (ανεξάρτητα την οικονομική σου κατάσταση) δεν είναι μικρό, για τα σημερινά δεδομένα. Προσωπικά δεν θα αγόραζα με τίποτα κάτι τέτοιο. Χίλιες φορές κάτι παλαιότερο, σε μια φθηνότερη περιοχή και ας είναι και στο 2ο όροφο. Για την ακρίβεια δε θα αγόραζα με τίποτα κάτι εντελώς αυθαίρετο.
Ό,τι κι αν αποφασίσεις, σε κάθε περίπτωση να απευθυνθείς σε μηχανικό και σε δικηγόρο της εμπιστοσύνης σου.
-
Μιας και πέτυχα το θέμα θα ήθελα να μοιραστώ κάτι σκέψεις που κάνω τώρα τελευταία.
Μένω σε ιδιόκτητη, οικογενειακή πολυκατοικία (3όροφη), κατασκευής 1980, στης οποίας την άδεια προβλέπεται ένας ακόμη όροφος. Επειδή χρήματα για αγορά νεόδμητου δεν παίζουν και ούτε προβλέπεται να παίξουν στο άμεσο μέλλον, μου πέρασαν κάποιες ιδέες σχετικά με την εκμετάλλευση της ταράτσας και της μετατροπής της σε διαμερισματάκι. Λέω για διαμερισμάτακι αφού η ταράτσα έχει εμβαδόν περί τα 170-180τμ από τα οποία εγώ θα ήθελα να εκμεταλλευτώ τα 70-80τμ και τα υπόλοιπα να γίνουν βεράντες.
Ερωτήσεις:
- αξίζει τον κόπο από τη στιγμή που η όλη κατασκευή είναι 30ετίας και έχει υποστεί και κάμποσους σεισμούς κτλ ή θα παίζουμε με την τύχη μας?
- οικονομικά ας πούμε ότι παίζει ένα budget γύρω στα 70-80.000€, χρήματα δηλαδή με τα οποία δεν αγόραζεις τίποτα αξιοπρεπές εκεί έξω. Φτάνουν ή θα φτιάξουμε τσαντίρι?
- οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές παροχές θα μπορούν να είναι κοινές με το από κάτω σπίτι (των γονιών μου) ώστε να αποφεύγονται πάγια?
- η ταράτσα έχει υποστεί βαρβάτη μόνωση. Αυτή θέλει ξήλωμα ή μπορεί να πατήσει και πάνω της η νέα κατασκευή?
Να τονίσω ότι κατά προτίμηση όλα να γίνουν απόλυτα νόμιμα και ότι δεν με απασχολεί η κεντρική θέρμανση καθώς μπορώ άνετα να κάνω τη δουλειά μου με a/c.
-
Εγώ θα προσέθετα ότι για 2 άτομα είναι σχετικά μικρό πάντως... Θα είστε ο ένας πάνω στον άλλο όλη μέρα.
Εάν σκέφτεσαι και οικογένεια σε κάποια χρόνια, just forget it!
-
Η άδεια πόσα τετραγωνικά προβλέπει;
Εγώ στη θέση σου θα το κανα...
-
Παιδιά, σκυλιά, γατιά είναι πολύ μακρινά ως σενάριο. Αυτό που θέλω να φτιάξω είναι στην ουσία ένα μεγάλο, εργένικο playroom. Ένα master bedroom, κουζίνα, WC, μεγάλο σαλονάκι με μπόλικα gadgets και μεγάλες βεράντες με θέα Πάρνηθα. Το όλο concept βασίζεται στο να μην έχω τα γερόντια μες τα πόδια μου (όσο αυτό είναι δυνατόν εφόσον θα μας χωρίζει ένας όροφος) αλλά και να μην έχω να πληρώνω ενοίκιο στο οποίο έχω μια σχετική αλλεργία.
@εντυ
Η άδεια προβλέπει κανονικά έναν ακόμη όροφο, τουτέστιν καμιά 160τμ νομίζω. Το θέμα είναι τεχνικά αν παίζει σαν σενάριο και γι' αυτό ρώτησα γιατί είδα ότι παίζουν ειδικοί στο θέμα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ