Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ελπίζω να είμαι στο σωστό τοπικό.
Οξυγονοκόλληση vs Ηλεκτροκόλλησης. Που προτιμάτε η κάθε μία; Υπέρ και κατά;
Τώρα είσαι στα χωράφια μου.
Κάθε τύπος κόλλησης είναι και ο κατάλληλος ανάλογα την εργασία. πχ, η οξυγονοκόλληση δεν είναι για να φτιάξεις την καγκελόπορτα σου, όχι πως δεν γίνεται στην πολύ ανάγκη, αλλά δεν προτείνεται με την καμμία, θέλεις ηλεκτρικόλληση με το παραδοσιακό ηλεκτρόδιο αν αυτό εννοείς ηλεκτροκόλληση.
Στην καρότσα πάλι του ΙΧ αυτοκινήτου δεν βάζεις ηλεκτρόδιο, παρά σε μεγάλη ανάγκη και μόνο στα χοντρά κομμάτια, όπως σε σασί τύπου σκάλας, σε κανένα κοτσαδόρο, κλπ. Στις λεπτές εξωτερικές λαμαρίνες σήμερα χρησιμοποιούν MIG, οξυγόνο χρησιμοποιείς συνήθως όταν αλλάζεις ένα κομμάτι της καρότσας πχ κολλητό φτερό, κάνοντας πόντες μπρουτζοκόλλησης. Επίσης στο σφυρηλάτισμα κάνεις αυτά που λέμε πυρώματα για να μαζέψει η λαμαρίνα στο σημείο που είναι ξεχειλωμένη.
Σήμερα οι περισσότερες δουλειές γίνονται αποδοτικότερα και ευκολότερα με μηχανές συγκόλλησης τύπου MIG και TIG.
Οι μηχανές MIG χρησιμοποιούν σύρμα που ξετυλίγεται από κουλούρα που βρίσκεται μέσα στη μηχανή και μπορείς να κάνεις γαζί μεγάλου μήκους. Η MIG έχει το πλεονέκτημα όταν κολλάς λεπτές λαμαρίνες να μην τις ζεσταίνει πολύ οπότε αυτές δεν στραβώνουν πολύ ( πετσικάρουν ) με το ανάλογο σύρμα κολλάς και ανοξείδωτο, ενώ αν η μηχανή MIG είναι κατάλληλη
( AC-DC )μπορείς να κολλήσεις με σύρμα αλουμινίου και αλουμίνιο.
Η μηχανή TIG είναι μηχανή που κολλάει με αυτοσυγκόλληση ή με βέργα στο χέρι τα πάντα, ( και αλουμίνιο αν είναι AC-DC ) κολλάει τέλεια το ανοξείδωτο, και όλα τα μέταλλα.
Σημείωση: Το αλουμίνιο για να κολλήσει πρέπει να σπάσει πρώτα η εξωτερική στοιβάδα της αλουμίνας και μετά να κολλήσει, αυτό γίνεται με πολύ δυνατή φλόγα οξυγόνου, με ηλεκτροκόλληση και ηλεκτρόδιο αλουμινίου μεγαλύτερη από 250 amber ή με μηχανές τύπου MIG ή TIG εξοπλισμένες με σύστημα AC-DC, η μηχανή εναλάσσεται συνεχώς από AC σε DC κάνοντας κατά κάποιο τρόπο ένα είδος ηλεκτρονικής αμμοβολής που σπάει την στοιβάδα της αλουμίνας ώστε να μπορεί με λίγα amber να κολλήσει το αλουμίνιο, πχ με 80-90 amber κολλάς άνετα αλουμίνιο 3-4mm, βέβαια χρειάζεται εμπειρία και τεχνική. Οι μηχανές αυτές χρειάζονται αέριο για να κολλήσουν, τα αέρια είναι το αργόν και το μίγμα αερίων με βάση το αργόν, στις μηχανές TIG βάζουμε αργόν όπως και στις MIG, όταν όμως πρόκειται να κολλάμε μόνο σίδερο είναι προτιμότερο το μίγμα.
Για τις οικιακές εργασίες μια μικρή κλασσική ηλεκτροκόλληση χαλκού ή ένα μικρό Inverter είναι το κατάλληλο μηχάνημα για το 90% των εργασιών αυτών.
Το οξυγόνο είναι πιο εξιδεικευμένο, χρειάζεται φιάλες οξυγόνου-ασετυλίνης, ή για μικρές εργασίες πχ κολλήσεις εξατμίσεων, μπαλώματα σε λεπτές λαμαρίνες ή για εργασίες ανακατασκευής αυτοκινήτου, μια συσκευή με μικρή φιάλη οξυγόνου και μια φιάλη MAP gaz είναι υπεραρκετή.
Το θέμα των συγκολλήσεων είναι τεράστιο, τα μέταλλα σιδηρούχα και μη, έχουν τεράστιο πεδίο εφαρμογών, γκάμας μηχανημάτων και τεχνικών.
Όσον αφορά τις μάσκες, σήμερα που είναι φτηνές είναι προτιμότερο να δώσει κάποιος 60€ να πάρει μια αυτόματη μάσκα που σκουραίνει μόνη της όταν αρχίζει η συγκόλληση, γιατί δεν κινδυνεύει (ειδικά ο ερασιτέχνης) να πάθει φλόγωση και να τρέχει για κολλήρια, έχοντας και το πλεονέκτημα του ελεύθερου χεριού να συγκρατήσει το κομμάτι που κολλάει βλέποντας ταυτόχρονα μέσα από τη μάσκα που στηρίζεται στο κεφάλι του, η οποία αυτόματα σκουραίνει όταν κολλάει, οι μάσκες αυτές έχουν το πλεονέκτημα της ρύθμισης της φωτεινότητας, οι σημερινές μάσκες δεν χρειάζονται μπαταρία όπως οι παλαιότερες.