H διαφορά είναι ότι η παραβίαση του κόκκινου ή η οδήγηση σε κατάσταση προχωρημένης μέθης επιφέρει άμεσο θανάσιμο κίνδυνο για τον παραβάτη και κυρίως τους άλλους χρήστες του δρόμου ενώ η παραβίαση του ορίου ταχύτητας ούτε θανάσιμο κίνδυνο επιφέρει ούτε καν άμεσο. Με άλλα λόγια, αν παραβιάζεις συνέχεια το κόκκινο μετά από 2-3-4 το πολύ φορές θα γίνει σοβαρό ατύχημα ή και δυστύχημα ενώ αν παραβιάζεις συνέχεια το όριο ταχύτητας μπορεί να μη συμβεί τίποτα ποτέ.
Χωρίς να αρνούμαι το επιχείρημα περί προσπάθειας αποφυγής του ελέγχου, θα περίμενα τουλάχιστον ο άμεσος θανάσιμος κίνδυνος να 'κοστολογείται' αν μη τι άλλο παρόμοια. Αλλά όχι, κοστολογείται στο 30%. Εμένα αυτό με βρίσκει 100% αντίθετο, δείχνει ότι #1 προτεραιότητα δεν είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια αλλά ο αποκλεισμός του ακαταδίωκτου. Που είναι φυσικά σημαντικό αλλά όχι και #1 προτεραιότητα.
@avel
Το να αφαιρέσεις ή να παραποιήσεις ή να κρύψεις τις πινακίδες κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι είσαι 'αόρατος' όχι μόνο από τα ραντάρ αλλά -κυρίως- σε περίπτωση διάπραξης ατυχήματος, δηλ. ΙΜΗΟ πολύ σοβαρότερη παράβαση από το αντιραντάρ (παραβίαση ταχύτητας = πταίσμα/πλημέλλημα, εγκατάλειψη θύματος τροχαίου = κακούργημα (κάτι τέτοιο εννοώ, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύουν αυτά)) κοστολογείται αντί €300 (άρθρο 90 ΚΟΚ). Είναι δίκαιο αυτό και σύμφωνο με το σκεπτικό σου ?
Με λίγα λόγια, δεν έχω αντίρρηση να τιμωρείται η χρήση αντιραντάρ (*), έχω αντίρρηση να είναι η παράβαση αυτή η ακριβότερη = αυστηρότερη όλων των παραβάσεων ακόμα και όσων δείχνουν είτε αδιαφορία για την ασφάλεια των άλλων είτε εξίσου 'εγκληματική' διάθεση με το αντιραντάρ.
(*) Υπόψην ότι το άρθρο 20 παράγραφος 14 του ΚΟΚ λέει 'αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας' κτλ. κτλ. δηλαδή αν πέσεις σε ζόρικο αστυνομικό μπορεί να σου βάλει πρόστιμο όχι μόνο αν χρησιμοποιείς τη συσκευή αλλά και αν ακόμα την έχεις ανενεργή στο ντουλαπάκι, δηλ. να τιμωρείται όχι η πράξη αλλά η πρόθεσή της. Και να πρέπει να τα εξηγήσεις αυτά στον Κύριο Διοικητή...