Όσοι υποστηρίζουν (πχ stefan) ότι το ιδιωτικό σχολείο είναι μια χαρά για όλα τα παιδιά, βλέπουν τα πράγματα από τη δική τους σκοπιά. Που τέλος πάντων θυμίζει τη συζήτηση στο θέμα περί ελάχιστου ποσού διαβίωσης.
Άμα δεν έχεις ζήσει από την πλευρά του παιδιού που δεν μπορεί να στήσει ο πατέρας του πάρτυ γενεθλίων δίπλα στην πισίνα, που κυκλοφορεί με το προπέρσινο κινητό κι όχι μ' αυτό που κυκλοφόρησε χθες το πρωί, που πάει για διακοπές στη Βιέννη κι όχι στο χωριό, που φοράνε ακριβά ρούχα (ιδίως τα κορίτσια) αντί για φθηνά-μη σινιέ, που τραβάνε τα γκομενάκια επειδή είναι γαμώ τα άτομα -και ξηλώνονται χωρίς να τους ενδιαφέρει μία- όταν ο άλλος μετράει ψιλά για το λεωφορείο, δεν ξέρεις πόσο ψυχοφθόρο μπορεί να είναι και για το ίδιο το παιδί και για τους γονείς του που κάνουν το σκατό παξιμάδι για να πάρει (όπως λαθεμένα πιστεύουν ΙΜΗΟ) όσο γίνεται περισσότερα εφόδια το βλαστάρι τους.
Το ότι ΚΑΠΟΙΑ παιδιά είναι σωστά και κάνουν παρέα με πιο 'παρακατιανούς', δεν σημαίνει ότι αφενός ο 'παρακατιανός' δεν αισθάνεται τη διαφοροποίηση, ούτε ότι δεν υπάρχουν αρχιτσογλάνια με λεφτά που δεν χάνουν την ευκαιρία να δείχνουν -ελλείψει συνήθως άλλων ατομικών ποιοτικών χαρακτηριστικών- την ανωτερότητά του πορτοφολιού τους.
Γνωστός μου, μισθωτός, μου έλεγε πριν χρόνια για το πρόβλημά του, δηλ. πώς να τα καταφέρει να στείλει τα παιδιά του στο Αμερικανικό Κολλέγιο, όχι για να μάθουν γράμματα (αστεία πράγματα), αλλά για να αποκτήσουν τις αριστοκρατικές προσβάσεις που συνάδελφοί του 'απόφοιτοι' είχαν (στο στυλ των Μασόνων ή της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ ένα πράγμα).
Άλλος υποχρεώνει τα παιδιά του να καβαλάνε ένα πούλμαν χαράματα για να φτάσουν από τα Ν. Προάστια στη Γερμανική Σχολή. Δεν ξέρω με τι σκοπό, μάλλον για να ξέρουν στο τέλος γερμανικά, για να έχουν μια σοβαρότερη επίβλεψη (έστω και πληρωμένη) και να μην είναι έρμαιο κάθε καραγκιόζη που κλείνει το σχολείο για ψύλλου πήδημα.
Άλλος δεν μπορεί να βλέπει τάξη με 50% αλλοδαπά παιδιά που μιλάνε σπαστά ελληνικά και στέλνει το παιδί του σε δευτεροκλασάτο (όχι κακό πάντως) ιδιωτικό γιατί στην περιοχή του δεν υπάρχει εναλλακτική.
Καλό είναι να μην βλέπουμε τα πράγματα μονοδιάστατα.