Feb 22, 2012, 12:35 PM

Ο χρήστης cpp έγραψε:
Θα μιλήσω και ως κάτοχος ομολόγων.

Η αγορά ομολόγων είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς από κάποιον επενδυτη είναι μια σχέση ρίσκου απόδοσης.
Αρα δεν μπορει να βγαίνει ο οποιοσδηποτε ομολογιούχος και να λεει γραφικα του στυλ εξαπατήθηκα κλπ.
Τα ομόλογα έχουν ρισκο.

Οπως ρισκο έχουν και οι καταθέσεις και τα μετρητα στο σπιτι και οι αγορες ακινητων και όλα. Μην μου πει κανεις για τις καταθεσεις και για ΤΕΚΕ και 100,000 κλπ γιατι βαριεμαι να αναλύω.

Απο κει και περα μια χρεοκοπεια είναι είτε εθελοντικη είτε υποχρεωτική.
Εφοσον στο εθελοντικο απαντησει 'οχι' ο ομολογιουχος σημαινει οτι το Κράτος θα πρεπει να σου πληρώσει το ομόλογο.
Αν μεσω άλλων ενεργειών σε στριμώξει και στο κάνει υποχρεωτικό.... ρισκαρες και έχασες και υφιστασαι τις συνεπειες μιας
Ελεγχομενεης (προς το παρον γιατι θα μπορουσε να είναι και Ανεξελεγκτη) Υποχρεωτικης Χρεοκοπείας.
Αν γινει αυτό, που λογικα για εκει παει η ιστορια, θα γράψει η Ιστορια ότι η χώρα και επίσημα πλέον χρεοκόπησε.

Τωρα αν οι πληγωμενοι ομολογιουχοι αποφασισουν να μην σε ξαναδανεισουν ποτε ή ο χρονος αποδειχθει ο καλύτερος γιατρος ή εκδοθει ευροομολογο καποια στιγμη και δεν ξαναχρειαστει να βγει η Δημοκρατια στις αγορες κανεις δεν ξερει. Το μέλλον θα αποφανθει.
Οι επενδυσεις είναι για μεγάλα παιδιά. Όπως εχω παρει τα κέρδη μου απο άλλες επενδυσεις, τώρα θα πάρω την ζημια μου.

Ps Τέλος, εχω την αισθηση ότι κάποια μέρη στην Ελλάδα αποτελούσαν καταφύγιο για τους πολιτικους και μπορουσαν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα (πχ η Κηφισια, η Γλυφαδα, η Μύκονος, η Αράχωβα κλπ) απο σήμερα ακούω αρκετούς 'επενδυτες' που συνηθως κυκλοφορουν σε αυτά τα μέρη ότι θα τους 'κραξουν'

Ως κουρεμένος και εγώ θα συμφωνήσω στο γενικό του θέματος.

Όμως η επιλογή ενός ομολόγου Δημοσίου τίτλου με αξιολόγηση ΑΑΑ (όταν εξεδώθει) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ρίσκο. Και πολλοί ήταν αυτοί που είχαν επιλέξει ομόλογα για να έχουν μία σταθερή απόδοση σε βάθος χρόνου. Και πολλοί μα πάρα πολλοί από αυτούς δεν ήταν ραντιέρηδες.

Αυτό που με απασχολεί εμένα είναι αν κάποιοι (βλ. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Ταμεία κ.λπ.) να συνεχίσουν να αγοράζουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου όταν αυτά είχαν χαρακτηριστεί ως junk. Γιατί αν αυτό έχει συμβεί μιλάμε για απλή κλοπή των αποθεματικών και διαθεσίμων.

Από εκεί και πέρα προσωπικά θεωρώ ότι όπως το Δημόσιο εγγυάται τα χρήματα που καταθέτει κάποιος σε μία Ιδιωτική ή Κρατική Τράπεζα ώστε να εξασφαλίσει ότι στο πιστωτικό του σύστημα θα υπάρξει η στοιχειώδης αξιοπιστία θα πρέπει αντίστοιχα να εγγυηθεί ως κάποιο ποσό είτε για τα Φυσικά είτε για τα Νομικά Πρόσωπα και στα ομόλογα που έχει εκδόσει αυτό.

Γιατί υπάρχει και η γιαγιά των 15,000 € που πήρε κάποια ομόλογα ώστε να έχει κάτι αν της συμβεί το οτιδήποτε και η οποία σήμερα βρίσκεται με 1800€ στα χέρια και ένα ομόλογο με επιτοκίο της πλάκας για 30 έτη.

Αλλιώς αυτό που θα γίνει είναι ότι αν όποτε το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να ξαναβγεί στην αγορά και πάει να ζητήσει οτιδήποτε πάνω από 3 μήνες τα επιτόκια θα είναι απαγορευτικά. Γιατί όπως και να το κάνουμε οι επενδυτές σε αυτά έχουν μνήμη. Και προσωπικά πιστεύω ότι θα θελήσουν να ρεφάρουν όσο πιο γρήγορα μπορούν τη συγκεκριμένη χασούρα τους με ότι αυτό σημαίνει για τα Ελληνικά επιτόκια. Γιατί ζωή θα υπάρχει και μετά το 2020...... (και τότε θα μπορώ να πάρω την εκδίκηση μου.....)