-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πόσο είναι το ΤΕΒΕ το μήνα για κάποιον που ξεκινάει ατομική επιχείρηση?
Να είναι ατομική επιχείρηση, ΟΚ. Μην είναι μπλοκάκι...
Δε το ξέρω αυτό.
Ποιά η διαφορά?
Ατομική επιχείρηση = ελεύθερος επαγγελματίας, με τα όποια θετικά και αρνητικά του εκάστοτε επαγγέλματος
Μπλοκάκι = υπάλληλος που πληρώνει την ασφάλισή του από την τσέπη του και μπορεί να απολυθεί χωρίς αποζημίωση (εκτός αν μπλαμπλαμπλα)και ο ΕΕ δεν πληρωνει ΤΕΒΕ απο τη τσεπη του;
-
Φυσικά.
Ο υπάλληλος όμως θα πληρώσει και τις εργοδοτικές εισφορές από την τσέπη του. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Φυσικά.
Ο υπάλληλος όμως θα πληρώσει και τις εργοδοτικές εισφορές από την τσέπη του.ε;
Αν είναι με μπλοκάκι, δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές. Εκτός κι αν εννοείς κάτι που δεν κατάλαβα.Στην περίπτωση ΤΕΒΕ, αν είσαι ταυτόχρονα μισθωτός[ΙΚΑ] και ΕΕ, πληρώνεις τπτ από την τσέπη σου στο ΤΕΒΕ;
Γιατί ας πούμε στην περίπτωση που ξέρω [ΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ], δεν πληρώνεις τπτ από την τσέπη σου. -
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Φυσικά.
Αν είναι με μπλοκάκι, δεν υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές. Εκτός κι αν εννοείς κάτι που δεν κατάλαβα.Στην περίπτωση ΤΕΒΕ, αν είσαι ταυτόχρονα μισθωτός[ΙΚΑ] και ΕΕ, πληρώνεις τπτ από την τσέπη σου στο ΤΕΒΕ;
Γιατί ας πούμε στην περίπτωση που ξέρω [ΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ], δεν πληρώνεις τπτ από την τσέπη σου.Αν εχεις ΙΚΑ και ΤΕΒΕ τοτε διαλεγεις νομιζω ποιο απο τα δυο θα πληρωνεις.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Φυσικά.
Γιατί ας πούμε στην περίπτωση που ξέρω [ΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ], δεν πληρώνεις τπτ από την τσέπη σου.Αν είσαι μισθωτός μηχανικός πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο γλυτώνεις αν έχεις ταυτόχρονα και μπλοκάκι μηχανικού. Ομως, στην τελευταία περίπτωση πληρώνεις όμως το νταβατζιλίκι του ΙΚΑ (8% νομίζω και άλλα τόσα ο εργοδότης) για να πάρεις, αν αρρωστήσεις παραπάνω από 2 μέρες, τον εκπληκτικό μηνιαίο μισθό €900 από τα οποία πρέπει να δώσεις ~€300 στο ΤΣΜΕΔΕ (ο μεγαλύτερος τοκογλύφος, δεν καταλαβαίνει από ανεργίες, ασθένειες κτλ.)
-
αυτό που λέει ο Βιλλ από το άλλο παίρνεις απαλλαγή. Το κάνουν όσοι ΙΥ έχουν και επιχειρήσεις στο όνομα τους
by the way για νέο ασφαλισμένο ο ΟΑΕΕ ( ΤΕΒΕ) είναι γύρω στα 180 ευρώ / μήνα
-
Ο χρήστης jtblaster έγραψε:
by the way για νέο ασφαλισμένο ο ΟΑΕΕ ( ΤΕΒΕ) είναι γύρω στα 180 ευρώ / μήνα
202€ τον μηνα νομιζω.
-
Έχεις δίκιο Bill
http://www.oaee.gr/eisfores.asp?c_eis_i ... nner_pgc=5
είχα μείνει στα δικά μου ...
-
Μπορεί κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει να μου πει αν αξίζει η όχι η συμμετοχή σε provident fund;
Μετά από αρκετό googling δεν έχω καταλάβει εαν αξίζει να θυσιάσω το 7% του μισθού μου
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν είσαι μισθωτός μηχανικός πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο γλυτώνεις αν έχεις ταυτόχρονα και μπλοκάκι μηχανικού. Ομως, στην τελευταία περίπτωση πληρώνεις όμως το νταβατζιλίκι του ΙΚΑ (8% νομίζω και άλλα τόσα ο εργοδότης) για να πάρεις, αν αρρωστήσεις παραπάνω από 2 μέρες, τον εκπληκτικό μηνιαίο μισθό €900 από τα οποία πρέπει να δώσεις ~€300 στο ΤΣΜΕΔΕ (ο μεγαλύτερος τοκογλύφος, δεν καταλαβαίνει από ανεργίες, ασθένειες κτλ.)Τι εννοείς το γλυτώνεις;
Πάντα πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ, είτε έχεις μπλοκάκι, είτε όχι, είτε είσαι μισθωτός είτε όχι.Εγώ, όταν δεν ήμουν μισθωτός πλήρωνα ΤΣΜΕΔΕ ανά εξάμηνο 'μόνος μου' με ραβασάκι.
Όταν ήμουν και μισθωτός, δεν μου ερχόταν χαρτί, πληρωνόταν 'αυτόματα' από το μισθό μου μηνιαίως [και αναλογικά του μισθού, όχι το fix του ΕΕ], μαζί με τις όποιες κρατήσεις για ΙΚΑ. Δεν μου ερχόταν ξεχωριστό ραβασάκι για το ΤΣΜΕΔΕ [aka αυτό που λέει ο BIll μόνο που στο ΤΣΜΕΔΕ έχεις μόνιμη προεπιλογή ]Αυτό είχα απορία αν συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο με το ΤΕΒΕ όταν είσαι και ΕΕ και μισθωτός.
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Μπορεί κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει να μου πει αν αξίζει η όχι η συμμετοχή σε provident fund;Μετά από αρκετό googling δεν έχω καταλάβει εαν αξίζει να θυσιάσω το 7% του μισθού μου
Δεν εχεις καταλαβει ακομα οτι θα παιρνουν τα λεφτα σου μεχρι καποια μερα να κλεισει η εταιρεια που τα διαχειριζεται;
-
@mjacob
Ναι, προφανώς εννοώ ότι δεν χρειάζεται να πληρώνεις ξεχωριστό ταμείο για το ό,τι είσαι και ΕΕ (εκτός από αυτά που ήδη πληρώνεις ως μισθωτός μηχανικός -σημειωτέον ότι οι κρατήσεις εργοδότη-εργαζομένου για το ΤΣΜΕΔΕ είναι τρελλές σε σχέση με όσα πληρώνεις ως ΕΕ, γιαυτό άλλωστε και το μπλοκάκι συμφέρει αν είσαι υψηλόμισθος ακόμα και τώρα που καταργήθηκε η φορολόγηση με τους συντελεστές)Σε άλλες περιπτώσεις (έχω ακούσει ακόμα και μηχανικούς...) πλακώνει το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και σου λέει 'ααα, έκανες έναρξη επαγγέλματος ως χορεύτρια (πχ. ) πρέπει να πληρώνεις και μας'
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
@mjacob
Ναι, προφανώς εννοώ ότι δεν χρειάζεται να πληρώνεις ξεχωριστό ταμείο για το ό,τι είσαι και ΕΕ (εκτός από αυτά που ήδη πληρώνεις ως μισθωτός μηχανικός -σημειωτέον ότι οι κρατήσεις εργοδότη-εργαζομένου για το ΤΣΜΕΔΕ είναι τρελλές σε σχέση με όσα πληρώνεις ως ΕΕ, γιαυτό άλλωστε και το μπλοκάκι συμφέρει αν είσαι υψηλόμισθος ακόμα και τώρα που καταργήθηκε η φορολόγηση με τους συντελεστές)Σε άλλες περιπτώσεις (έχω ακούσει ακόμα και μηχανικούς...) πλακώνει το ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ και σου λέει 'ααα, έκανες έναρξη επαγγέλματος ως χορεύτρια (πχ. ) πρέπει να πληρώνεις και μας'
νταξ τέτοιο μεγαλείο με το ΤΕΒΕ δεν μου έτυχε
Τις κρατήσεις τις θυμάμαι καλά Βέβαια δεν ξέρω τι εννοείς εσύ υψηλόμισθος, αλλά για τα δεδομένα μου τέτοιο με θεωρούσα
Στα συν στο μπλοκάκι, βάλε φυσικά και το ότι διαπραγματεύεσαι και σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που κερδίζει ο εργοδότης Μαζί και με τους συντελεστές, ήταν ψιλοπάρτυ για τους μηχανικούς.
[Για να μη φωνάξει ο manosk, δηλώνω ότι παρ' όλ' αυτά εγώ είχα επιλέξει να είμαι μισθωτός ως τίμιος εργάτης και να ενισχύω το κράτος μου ] -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μπορεί κάποιος που το έχει χρησιμοποιήσει να μου πει αν αξίζει η όχι η συμμετοχή σε provident fund;
Μετά από αρκετό googling δεν έχω καταλάβει εαν αξίζει να θυσιάσω το 7% του μισθού μου
Δεν εχεις καταλαβει ακομα οτι θα παιρνουν τα λεφτα σου μεχρι καποια μερα να κλεισει η εταιρεια που τα διαχειριζεται;
Εαν τα διαχειρίζεται εταιρεία που δεν κλείνει και τόσο εύκολα?
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία.
Το βάρεσα με το Defy μου.
-
Ο χρήστης HighFidelity έγραψε:
Δεν υπάρχει τέτοια εταιρεία.
Το βάρεσα με το Defy μου.
Εαν εταιρεία που λειτουργεί από τον 19ο αιώνα κλείσει τώρα τι να πω...εαν και νομιζω ότι κάποια κρατική κάλυψη υπάρχει για αυτά τα funds εδώ στην Κύπρο.
Γενικά αξίζει τον κόπο εαν υποθέσουμε ότι στην επόμενη 5-10ετία δεν κλείσει η εταιρεία?
-
+Lehman Brothers
πάντως δεν χρειάζεται να κλείσει. Αρκεί να θεωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον ότι οι (τότε) όροι δεν την συμφέρουν πια. Σου επιστρέφει το κεφάλαιο βέβαια, αλλά έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
+Lehman Brothersπάντως δεν χρειάζεται να κλείσει. Αρκεί να θεωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον ότι οι (τότε) όροι δεν την συμφέρουν πια. Σου επιστρέφει το κεφάλαιο βέβαια, αλλά έχεις κάνει μια τρύπα στο νερό.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση συμμετέχει και το κράτος στις εισφορές προς το fund οπότε θεωρώ δύσκολο να αναθεωρήσουν καθώς υπάρχει ο σχετικός έλεγχος από το κράτος για την λειτουργία του.
-
+Icesave+Holland+Great Britain
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Στην συγκεκριμένη περίπτωση συμμετέχει και το κράτος στις εισφορές προς το fund οπότε θεωρώ δύσκολο να αναθεωρήσουν καθώς υπάρχει ο σχετικός έλεγχος από το κράτος για την λειτουργία του.Μα δεν θα αναθεωρήσουν παρανόμως. Αρκεί να αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....