-
Ο χρήστης monoclone έγραψε:
γειά σας.
Σκέφτομαι απο βδομάδα να πάρω το αμάξι και να πάω Βελιγράδι.
Με απασχολεί όμως η διαδρομή ή μάλλον αυτά που διαβάζω online για διάφορα μπλόκα μέχρι να φτάσει κανείς Βελιγράδι (πχ στα Σκόπια) και λειτουργούν ανασταλτικά.
Είναι ασφαλής η διαδρομή ή θα καταλήξω πίσω απο κανένα κάγκελο ή στα θυμαράκια;
Σαν οδηγός σέβομαι τα όρια ταχύτητας.
Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω ή να λάβω υπ'όψην;
Συμβουλές απο όσους την έχουν κάνει πρόσφατα την διαδρομή θα τις εκτιμούσα πολύ!δεν υπάρχει κίνδυνος, απλά να σεβαστείς τα όρια και είσαι μια χαρά.
-
Πόση βενζίνη, στο περίπου, σας κόστισε μέχρι να πάτε Βελιγράδι;
-
Έκανα τελικά το ταξίδι Ελλάδα - Φύρομ - Σερβία - Ουγγαρία (Ε75 δρόμο) και σε συντομία αυτά που παρατήρησα:
- Ό,τι είναι να σου συμβεί θα σου συμβεί στα σύνορα.
-
ΦΥΡΟΜ:
Και στη Φυρομ και στην Σερβία χρειάζεται πράσινη κάρτα για το αυτοκίνητο.
Στη Φυρομ, μολις έμπαινα, μου την ζήτησαν, δεν την είχα και την έβγαλα στο γραφείο που είχαν εκεί με 50ευρώ.
Φυσικά ο ελεγκτής που είχε κρατήσει τα διαβατήριά μας ήθελε επιπλέον 20ευρώ (για την τσέπη του) προκειμένου να περάσει τα στοιχεία στον υπολογιστή. Για να μην χαλάσω την διάθεσή μου, έβγαλα 50ευρώ που είχα στο πορτοφόλι και περίμενα ρέστα (μην γελάτε...!).Φυσικά δεν είχε ρέστα και μου είπε να το αφήσω όπως έχει, δηλαδή να του χαρίσω τα 50ευρώ.
Τα πήρα πίσω αμέσως, πήγα στο αμάξι που το είχα παρκάρει παραπλεύρως και πήρα 20ρικο.
Μετά απο αυτό δεν έκανα καμία στάση σ'αυτή τη χώρα, το πήγα σερί μέχρι την Σερβία. Σεβάστηκα τα όρια ταχύτητας (και πρέπει να άκουσα πολύ βρίσιμο γι αυτό απο όσους με προσπερνούσαν) κι έφτασα στα σύνορα μέσα σε 2 ώρες και 20λεπτά.
Συνάντησα 3 διόδια και δέχονται ευρώ. Κόστος για κάθε διόδια είναι 1 ευρώ. Οι 2 στους 3 δεν μου έδωσαν χαρτάκι, έβαλαν τα ευρώ στην τσέπη τους. -
Σερβία:
Όταν μπήκα Σερβία απο τα Σκόπια ΔΕΝ μου ζήτησαν πράσινη κάρτα. Όταν με ρώτησαν και τους είπα οτι είμαι Έλληνας και πήγαινα Βελιγράδι μου έδωσαν πίσω το διαβατήριο και πέρασα σε χρόνο dt.
Όταν όμως μπήκα Σερβία απο Ουγγαρία (στην επιστροφή για Ελλάδα) , ο ελεγκτής μου ζήτησε πράσινη κάρτα που δεν την είχα και μου την χρέωνε 120ευρώ. Τον κοίταξα λιγάκι άγρια εκείνη τη στιγμή το ομολογώ!
Μου έκανε νόημα να παρκάρω παραπλεύρως και όταν μπήκα μέσα στο booth (εκεί κατάλαβα πως ο τύπος ήταν λαμόγιο) μου είπε special deal για εμένα στα 50ευρώ κι επειδή υπήρχαν κάμερες έπρεπε να βγώ έξω, να βάλω τα 50ευρώ στο διαβατήριο που μου είχε δώσει και να του το δώσω έτσι.
Εκεί υπήρξε ένα θεματάκι... στο τέλος και μετά απο 30λεπτά, του έδωσα το γ@μο-50ευρώ κι έφυγα.
Θα μπορούσα να τον απειλήσω με καταγγελία που τότε θα τρόμαζε σίγουρα και σίγουρα θα με άφηνε να φύγω αλλά δεν ήθελα να μπλέξω με αστυνομίες ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου (που πήγαινε για πρώτη φορά Βαλκάνια και δεν ήθελα να τους χαλάσω αυτή την εμπειρία).Στον Ε75 στην Σερβία συνάντησα 3 διόδια, 2 ευρώ το πρώτο, στο δεύτερο βγάζεις μια κάρτα και στο τρίτο τους δίνεις αυτή τη κάρτα και σου λένε το ποσό που θα πληρώσεις για την διαδρομή αυτή (κόστιζε 7,5 ευρώ).
Σε όλα τα διόδια μου έδωσαν απόδειξη!- Οι δρόμοι:
ΦΥΡΟΜ: Στο μεγαλύτερο μήκος της διαδρομής οι δρόμοι ήταν μέτριοι. Σε ορισμένα τμήματα το ανώτατο όριο ήταν τα 120 αλλά ένιωθα ασφαλής στα 80. Το οδόστρωμα ήταν ανομοιογενές .
Σερβία: Αναβαθμίζουν τους δρόμους τους και σε αρκετά τμήματα είχαν παρακάμψεις. Η συνολική εντύπωση απο τους δρόμους τους πάντως ήταν καλή. Κατώτερη απο Ελλάδα βέβαια αλλά σε σχέση με ΦΥΡΟΜ παρα πολύ καλή!
Ουγγαρία: Απο τη στιγμή που θα περάσεις τα Σέρβικα σύνορα καταλαβαίνεις οτι μπήκες ευρώπη! Οι δρόμοι τους υπέροχοι. 130-140 το λιγότερο και το απολάμβανες!! Μέχρι Βουδαπέστη δεν συνάντησα διόδια στον Ε75/Μ1!
Ελλάδα: Ο δρόμος για να φτάσεις σύνορα με Σκόπια ήταν χειρότερος κι απο αυτόν των Σκοπίων.
- Βενζίνη:
Προσπαθήστε να βάλετε βενζίνη στη Φυρομ. Είναι πολύ φθηνή
Σερβία: Σ΄ένα βενζινάδικο με κλέψαν κυριολεκτικά. Παρόλο που ο μετρητής στο μηχάνημα έδειχνε να βάζει βενζίνη κι ακουγόταν θόρυβος αφού έφυγα (πληρώνοντας 1.000 dyn = 10ευρώ) και μετά απο μερικά Km παρατήρησα πως δεν είχε μπεί τίποτα! Οπότε σε επόμενο βενζινάδικο το γέμισα!
Γενικές εντυπώσεις:
Πολύ καλές.
Ήταν τρομερή εμπειρία το ταξίδι αυτό ωδικός.
Σέρβοι και Σερβία υπέροχοι!
Ουγγαρία: αν και πιο ψυχροί ως λαός, Βουδαπέστη ήταν πολύ όμορφηΑπο Βουδαπέστη μέχρι τα συνορα Σερβίας έκανα μιάμιση ώρα
Απο Ουγγαρία-Σερβία σύνορα μέχρι Σερβία-Φύρομ σύνορα έκανα 6μισή ώρες (μιάμιση ώρα Σύνορα μέχρι Βελιγράδι)
Και τέλος Φύρομ-> Ελλάδα στην επιστροφή 1ώρα και 50λεπτά (το πήγαινα με 120... ξεθάρεψα)Θα την ξανακάνω την διαδρομή σίγουρα αλλά αυτή τη φορά θα συνεχίζω και πέρα απο Βουδαπέστη.
-
καλά, έφυγες για εξωτερικό χωρίς πράσινη κάρτα?
επιπλέον στην ουγγαρία αγοράζεις βινιέτα, τυχερός είσαι που δεν σε τσέκαραν πουθενά
-
H οποία είναι και ΔΩΡΕΑΝ από την ασφαλιστική σου !!!
-
για την πράσινη κάρτα δεν το γνώριζα
Όσο για την βινιέτα στάθηκα τυχερός που δεν με έλεγξε κανένας
πόσο κοστίζει η βινιέτα; -
αν δεν μας κανεις πλακα, εισαι απιστευτος.
ΔΕΝ εβγαλες πρασινη καρτα;
Η βινιετα στην ουγγαρια δινεται σε χαρτι σαν αποδειξη ταμιακης και για λιγες μερες ειναι καποια λιγα €.
Δεν εχει αυτοκολητο, οποτε δεν εντοπιζεται ευκολα. Μου κανει εντυπωση ομως που εφυγες απο τα συνορα χωρις να την πληρωσεις.
Οι Τσεχοι με ειχαν σταματησει στο πρωτο παρκινκ μετ τα συνορα γιατι δεν την ειχα κολήσει, οποτε αν ξαναπας παραπερα φροντισε να εισαι τυπικος... -
ε ναι, την επόμενη φορά θα είμαι ακόμα πιο τυπικός με αυτά.
Δεν έγινε απο λαμογιά αλλά απο άγνοια. -
Eπειδή σκέφτομαι σοβαρά να γιορτάσω την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Βελιγράδι έχω κάτι ερωτησούλες.
1ον. Συμφέρει να πάει κάποιος Σκόπια από τα σύνορα στη Φλώρινα ; (βλ Από Μπίτολα; )
2ον Αν το αυτοκίνητο είναι στο όνομα άλλου (πατέρας) χρειάζεται κάποιο έξτρα χαρτί ;
3ον Μπορεί κάποιος να μου πει στο περίπου κόστος για βενζίνες ή απόσταση για να υπολογίσω μόνος μου ;
4ον Χωρίς gps παλεύεται η κατάσταση ή θα χαθώ και θα γυρίσω όλα τα Σκόπια ;Ευχαριστώ προκαταβολικά
-
- Δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον χαρτί πέραν αυτών που αναφέρθηκαν εδώ μέσα
- Απ'όσο έψαξα η κάλυψη της Σερβίας είναι 9%, σ'αυτό το θέμα υπήρχε... θεματάκι! Τον Ε75 πάντως τον είχε το gps. Για την πόλη μέσα τζίφος.
-
Ο χρήστης monoclone έγραψε:
2. Δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον χαρτί πέραν αυτών που αναφέρθηκαν εδώ μέσα
4. Απ'όσο έψαξα η κάλυψη της Σερβίας είναι 9%, σ'αυτό το θέμα υπήρχε... θεματάκι! Τον Ε75 πάντως τον είχε το gps. Για την πόλη μέσα τζίφος.Μέσα στο Βελιγράδι δεν μ ενδιαφέρει. Εχω άτομο εκεί . Ευχαριστώ πάντως για τις γρήγορες απαντήσεις
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Eπειδή σκέφτομαι σοβαρά να γιορτάσω την επέτειο του Πολυτεχνείου στο Βελιγράδι έχω κάτι ερωτησούλες.1ον. Συμφέρει να πάει κάποιος Σκόπια από τα σύνορα στη Φλώρινα ; (βλ Από Μπίτολα; )
2ον Αν το αυτοκίνητο είναι στο όνομα άλλου (πατέρας) χρειάζεται κάποιο έξτρα χαρτί ;
3ον Μπορεί κάποιος να μου πει στο περίπου κόστος για βενζίνες ή απόσταση για να υπολογίσω μόνος μου ;
4ον Χωρίς gps παλεύεται η κατάσταση ή θα χαθώ και θα γυρίσω όλα τα Σκόπια ;Ευχαριστώ προκαταβολικά
1ον. Συμφέρει να πάει κάποιος Σκόπια από τα σύνορα στη Φλώρινα; (βλ Από Μπίτολα;)
- Γνωστοί Φλωρινιώτες μου μόνο από εκεί πηγαίνουν. Νομίζω ότι συμφέρει. Από Φλώρινα έως Ευζώνους είναι σίγουρα 1,5 ώρα, από ευζώνους έως τα σύνορα Σερβίας δεν είναι λιγότερο από 2,5 ώρες. Από Μοναστήρι (Μπίτολα) έως Σκόπια-σύνορα δεν είναι άνω από 3 ώρες. Πριν από 11 χρόνια που είχα πάει δεν ήταν όλο αυτοκινητόδρομος, αλλά λογικά έχει βελτιωθεί.
2ον Αν το αυτοκίνητο είναι στο όνομα άλλου (πατέρας) χρειάζεται κάποιο έξτρα χαρτί; - Δε είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να γίνει μία εξουσιοδότηση από την ασφαλιστική κατά την έκδοση της πράσινης κάρτας, που να αναφέρει ότι ο διοκτήτης σου επιτρέπει να το οδηγήσεις
3ον Μπορεί κάποιος να μου πει στο περίπου κόστος για βενζίνες ή απόσταση για να υπολογίσω μόνος μου;
Για διαδρομές και αποστάσεις μπες στο http://www.viamichelin.com/ και θα δεις αποστάσεις.
4ον Χωρίς gps παλεύεται η κατάσταση ή θα χαθώ και θα γυρίσω όλα τα Σκόπια;
Ένας χάρτης δεν έβλαψε κανέναν, αλλά υπάρχουν πινακίδες στους δρόμους που συνδέουν τις μεγάλες πόλεις
- Γνωστοί Φλωρινιώτες μου μόνο από εκεί πηγαίνουν. Νομίζω ότι συμφέρει. Από Φλώρινα έως Ευζώνους είναι σίγουρα 1,5 ώρα, από ευζώνους έως τα σύνορα Σερβίας δεν είναι λιγότερο από 2,5 ώρες. Από Μοναστήρι (Μπίτολα) έως Σκόπια-σύνορα δεν είναι άνω από 3 ώρες. Πριν από 11 χρόνια που είχα πάει δεν ήταν όλο αυτοκινητόδρομος, αλλά λογικά έχει βελτιωθεί.
-
1)αν είσαι φλώρινα προφανώς και θα πας απο Μοναστήρι
2)κανονικά θες ένα χαρτί απ τον κάτοχο του οχήματος που να σου επιτρέπει την έξοδο απ την χώρα (bebes )
4)κοντά στο μοναστήρι έκαναν κάτι έργα και είχαν ξηλώσει πινακίδες σε ένα κυκλικο κόμβο, ήταν το μόνο σημείο που είχα μπερδευτεί πέρισυ αλλά αν απλά θες να τα διασχίσει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και μόνο με τις ταμπέλες. Προφανώς κουβαλάς κι ένα χάρτη μαζί σου -
Eυχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Βασικά είμαι γύρω στα 45 λεπτά από Μπίτολα οπότε μάλλον συμφέρει. Μια διευκρίνηση φαντάζομαι η υπ.Δήλωση από την ασφαλιστική μόνο στα Αγγλικά και όχι στις άλλες γλώσσες ...
Αν το επιχειρήσω υπόσχομαι να γράψω εντυπώσεις. -
ταξίδι θεσσαλονίκη-βελιγράδι και τούμπαλιν με κλιο 1.4
έχουμε και λέμε...3 άτομα, στον γυρισμό αρκετά φορτωμένο το αμάξι, σύνολο περίπου 110ε βενζίνη αλε ρετουρ με τιμές σκοπίων και σερβίας...
τα διόδια είναι ακριβώς όπως περιγράφηκαν παραπάνω, έργα στην είσοδο του βελιγραδίου για μερικά χιλιόμετρα...μοναδικό θέμα η οδήγηση στη Κλεισουρα όπου πρέπει να έχεις το νου σου για περίεργες προσπεράσειςουδέν πρόβλημα με τους βουλγαροσκοπιανούς που με αποκάλεσαν και φίλο και χαλάστηκα.. οι τελωνειακοί της Σερβιας στο πρέσεβο μιλάνε και ελληνικά
πληρωμή με κάρτα παντού,ουδέν πρόβλημα...ελάχιστη αστυνομία είδα, δε πάτησα γκάζι για το φόβο των ιουδαίων με τις τιμές βενζίνης θυμήθηκα ότι κάποτε το κλιο ήταν πρακτικό αμαξάκι..
εντυπωσιακός ο έλλην μπάτσος που ενώ έλεγξε σκοπιανικό πούντο και σερβικό λαντ κρούζερ δε καταδέχτηκε να κοιτάξει τα χαρτιά μας...'φυγε φυγε'
σημείωση, η σέρβα κοπέλα μου θα περνούσε χωρίς κανενα έλεγχο και σφραγίδα στη χώρα γιατί όπως είπε αν ο ξένος ειναι μέλος παρέας ελλήνων ή οικογένειας δεν ελέγχεται πρακτικά τον παρακάλεσα να ρίξει μια στάμπαγενικά ακόμα και για πσκ είναι σαφώς προτιμότερο ταξίδι απο το να πας αθήνα με τα τωρινά δεδομένα...
-
Ο χρήστης blinkys έγραψε:
Eυχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
Βασικά είμαι γύρω στα 45 λεπτά από Μπίτολα οπότε μάλλον συμφέρει. Μια διευκρίνηση φαντάζομαι η υπ.Δήλωση από την ασφαλιστική μόνο στα Αγγλικά και όχι στις άλλες γλώσσες ...
Αν το επιχειρήσω υπόσχομαι να γράψω εντυπώσεις.Στα ελληνικά, για τα δικά μας σύνορα το θες.
Θέμα θα είχες με Τουρκία, όπου θέλει επίσημη μετάφραση απο προξενια
-
Επειδή δε βρήκα πουθενά ένα σχετικό θέμα, το πιο παρεμφερές είναι αυτό. (Αν υπάρχει σχετικό θέμα γράψτε το λινκ)
Πρόκειται να φύγω (μόνιμα) από την Ελλάδα μέσω Ιταλίας για κεντρική Ευρώπη (Χώρες Ε.Ε ή Ελβετία) και έχω παλιές πινακίδες κυκλοφορίας. Ξέρω ότι σε πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιηθεί πλαίσια για τις παλιές πινακίδες τους που έχουν το μπλε μέρος αριστερά και το ενδεικτικό της χώρας.
Αν βάλω τις παλιές πινακίδες σε τέτοια πλαίσια θα είμαι ΟΚ για να ταξιδέψω μέσα στην Ε.Ε και να τις έχω προσωρινά μέχρι να πάρω πινακίδα της χώρας που θα καταλήξω να μείνω??????
Επίσης θα εκτιμούσα να μου λέγατε που θα βρω στην Αθήνα τέτοια πλαίσια (με πμ αν δεν θέλετε να κάνετε δημόσια διαφήμιση) διότι έχω δει σε ιστοσελίδες 2-3 καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη αλλά όχι στην Αθήνα.
Τα φώτα σας παρακαλώ αν γνωρίζετε περισσότερα για το θέμα.
Ευχαριστώ πολύ
-
Δε χρειάζεται να κάνεις τπτ απ τα παραπάνω, πήγαινε στην ΕΛΠΑ και πάρε το κλασσικό άσπρο αυτοκόλλητο με το GR και είσαι οκ
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
Δε χρειάζεται να κάνεις τπτ απ τα παραπάνω, πήγαινε στην ΕΛΠΑ και πάρε το κλασσικό άσπρο αυτοκόλλητο με το GR και είσαι οκΤο παλιό αυτοκόλλητο είναι παράνομο. Πρέπει όλα τα αυτοκίνητα στην Ε.Ε να έχουν το ενδεικτικό της χώρας στο μπλε αντανακλαστικό χώρο αριστερά με τα αστεράκια της Ε.Ε. ( http://www.autotriti.gr/news/preview_news.asp?news_data_id=29026&category_id=72 )
Οπότε δεν παίζει να βάλω μόνο το πρωτόγονο αυτοκόλλητο της ΕΛΠΑ.
-
δεν την ήξερα την συγκεκριμένη εξέλιξη, και δεν είχε θέμα μέχρι τώρα με τις παλαιού τύπου πινακίδες μου. Αν είναι έτσι όπως τα λέει δε χρειάζεται να το σκέφτεσαι, βάζεις ένα πλαίσιο και τέλος.
παρεμπιπτόντως
τσουχτερό πρόστιμο== Ήδη, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο, η κυκλοφορία ενός οχήματος που έχει ταξινομηθεί σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν φέρει τις προβλεπόμενες ενιαίες ευρωπαϊκές πινακίδες, τιμωρείται με πρόστιμο ** 40 ευρώ**
Οδικώς στην Ευρώπη-Οδηγίες