-
Αν αφησουμε την ενεργειακή σόμπα και το ενεργειακό τζάκι, ενας ξυλολέβητας μπορεί να θεωρηθει ενεργειακος? Σε τι ποσοστο της καταναλωσης μιας πχ σομπας, θα πρέπει να καταναλώσει ο λέβητας για να θερμάνει το νερό και να έχουμε την ίδια απόδοση?
Δηλαδη, αναρωτιεμαι με λίγα λογια αν αξίζει να αντικαταστήσω το λέβητα πετρελαίου με ένα ξύλου, αντί να πάρω μια νεα ενεργειακη σόμπα. Αφήνοντας έξω το αισθητικο κομματι και τη τροφοδοσία ξύλου και συγκρίνοντας για τα ίδια τετραγωνικά μέτρα οικίας ~100τμ -
Έκανα αυτή την 'ανάλυση' πριν από 2 ώρες. Ο λέβητας (πιστοποιημένος ενεργειακός) ξύλου θα κάνει 'απόσβεση' από την διαφορά κόστους πετρελαίου / ξύλου σε 2 χρόνια το πολύ, ο λέβητας πέλλετ σε 3 το πολύ.
Υπάρχουν κ ξυλολέβητες κατασκευής 'ο μάστρο Μήτσος', που αν δεν σε ενδιαφέρει η πιστοποίηση, η αυξημένη κατανάλωση κ η ανάγκη για συχνότερη τροφοδοσία μπορούν να σου κάνουν απόσβεση στην πρώτη χρονιά λειτουργίας.
Άσε που αν ο λέβητας πετρελαίου που έχεις είναι σε καλή κατάσταση μπορεί κ να πουληθεί... -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Όταν ανοίγω το σπίτι το χειμώνα, με τους θερμοπομπούς η θερμοκρασία ανεβαίνει από περίπου 0 σε 15 C μόλις σε 1 ώρα, όμως υπάρχει η αίσθηση του κρύου γιατί τα πάντα (τοίχοι, έπιπλα, τα πάντα) παραμένουν κρύα για ώρες.Χωρις διαθεση να αμφισβητησω τιποτα απο τα λεγομενα σου ,μου φαινεται εξωπραγματικο
Αρχιζω το τρεξιμο ,δεν μπορεις να φανταστεις ποσο θελω να πεταξω το κλιματιστικο .Κοστος περιπου ??????? εχω 6 χωρους ,καθιστικο .υδ ,μπανια ,γραφειο/αποθηκη
Τώρα που το ξαναβλέπω 1 ώρα ίσως είναι υπερβολή , σε 2 ώρες όμως ζεσταίνεσαι σίγουρα. Γενικά οι θερμοπομποί ζεσταίνουν γρήγορα ένα κρύο χώρο και στη συνέχεια τον κρατούν ζεστό με μικρή κατανάλωση ρεύματος. Δεν θυμάμαι κόστος εγκατάστασης (πάνε τώρα 5-6 χρόνια), εδώ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4492425&ct=1 λέει κάτω από 200 € το δωμάτιο, είχα ξοδέψει όμως περισσότερα γιατί η ηλεκτρική εγκατάσταση ήθελε αναβάθμιση (πολύ παλιό σπίτι). Ούτε για κατανάλωση ρεύματος μπορώ να βοηθήσω γιατί πηγαίνουμε σπάνια και δεν μπορώ να μετρήσω, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλοί.
Το κλιματιστικό είναι άχρηστο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Το τζάκι είναι πολύ αποτελεσματικό, να το κρατήσεις, όμως γιατί κατάργησες τους αεραγωγούς και γιατί το χρησιμοποιείς χωρίς το τζάμι; Όταν λειτουργεί με το τζάμι κλειστό καταναλώνει πολύ λίγα ξύλα και δεν χρειάζεται επίβλεψη (στο ανοικτό υπάρχει ο κίνδυνος πυρκαγιάς). -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πρέπει να δεις ανθρώπους να κάθονται μπροστά στο τζάκι που έχω αναμμένο κ να προσπαθούν να βρουν που είναι ... το κόλπο. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι με ξύλα που στο ανοιχτό τζάκι κάνουν μόνον για ξανάμματα το δικό μου καίει για ώρα και βγάζει και ζεστό αέρα από τους αγωγούς.
Κόστος για ... τι δουλειά? Σκέπτεσαι να περάσεις αεραγωγούς σε όλο το σπίτι? Τα μπάνια τα αποφεύγουμε, γιατί όταν δεν είναι αναμμένο το τζάκι ώστε ο αέρας να κινείται βεβιασμένα μπορεί να (τι 'μπορεί να' δλδ, κάποια στιγμή σίγουρα θα) περάσουν μυρωδιές από το μπάνιο στο υπόλοιπο σπίτι. Αν θέλουμε οπωσδήποτε μεγάλη θερμοκρασία στο μπάνιο, με την θερμοκρασία ήδη σταθερή σε όλο το σπίτι αρκούν 3 - 5 λεπτά με αναμμένο ένα αερόθερμο τοίχου για να γίνει το μπάνιο ... χαμάμ.
Για να πούμε κ κάτι χειροπιαστό, αεραγωγός μονωμένος και κλεισμένος με γυψοσανίδα πάει κομπλέ γύρω στα 35 Ε το τρέχον μέτρο. Το τζάκι 'παίζει' πολύ, το μοτέρ / σύστημα μεταφοράς αέρα επίσης. Υπάρχουν κ 'κόλπα' που μπορούν να γίνουν, νομίζω καλύτερα να περιγράψεις τι θέλεις να κάνεις κ πόσα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Τελείως ενδεικτικά, θα σου πω ότι για τα μ2 σου ένα καλό τζάκι ή μια καλή κασέτα πάει από 2,4 μέχρι 3,3 Κ Ε κομπλέ με το μοτέρ κ την εργασία αν πιάνουν τα χέρια σου την κάνεις άνετα κ μόνος. Αν βέβαια θέλεις, βρίσκεις κ τζάκι με τα 2πλά λ7, έτσι?δηλαδη για ενα σπιτι 80 τμ με 2 υπνοδωματια και σαλονοτραπεζαρια: κασετα,αεραγωγοι για τα 2 δωματια και τα συναφη παει γυρω στα 3 χιλιαρικα;
-
Μπορεί να πάει και 2.000 όλα μέσα για 80 μ2, με μια κορυφαία κασέτα κ (συνολικό) κόστος γύρω στα 3 Κ ζεσταίνουμε σπίτια 120 - 130 μ2.
Για τα 80 μ2 αν δεν θέλεις πολύ ζέστη στα υ/δ (αν δλδ δεν έχεις παιδιά που πρέπει να διαβάζουν με κλειστές πόρτες) με μια μικρή κ οικονομική εστία, με χαμηλή κατανάλωση αλλά πολλές ώρες ανάμματος, δεν χρειάζεσαι ούτε αεραγωγούς ούτε μοτέρ. Τα καταφέρνει μιά χαρά κ η φυσική ροή κ το (συνολικό) κόστος πέφτει κάτω κ από το 1,5 Κ.Να σας πω όμως, αν νομίζετε ότι κάνω διαφήμιση του εαυτού μου πείτε το να σταματήσω, οκ?
-
να σταματήσεις αλλά όχι για την διαφήμιση, αλλά γιατί πέρισυ ο πατέρας μου γκρέμισε το παλιό τζάκι και έβαλε καινούργιο
-
:yikes:
Έκανα αυτή την 'ανάλυση' πριν από 2 ώρες. Ο λέβητας (πιστοποιημένος ενεργειακός) ξύλου θα κάνει 'απόσβεση' από την διαφορά κόστους πετρελαίου / ξύλου σε 2 χρόνια το πολύ, ο λέβητας πέλλετ σε 3 το πολύ.
Υπάρχουν κ ξυλολέβητες κατασκευής 'ο μάστρο Μήτσος', που αν δεν σε ενδιαφέρει η πιστοποίηση, η αυξημένη κατανάλωση κ η ανάγκη για συχνότερη τροφοδοσία μπορούν να σου κάνουν απόσβεση στην πρώτη χρονιά λειτουργίας.
Άσε που αν ο λέβητας πετρελαίου που έχεις είναι σε καλή κατάσταση μπορεί κ να πουληθεί...ευχαριστω για την απαντηση.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
να σταματήσεις αλλά όχι για την διαφήμιση, αλλά γιατί πέρισυ ο πατέρας μου γκρέμισε το παλιό τζάκι και έβαλε καινούργιοΑνοιχτό?
Συμβαίνει κ στις καλύτερες οικογένειες. Σήμερα πήγα σε δεύτερο ξάδελφο που έφτιαξε καινούργιο σπίτι, δεν έχει μπει ακόμα μέσα κ το (με ακριβή διακόσμηση) τζάκι του δεν λέει να σταματήσει να καπνίζει. Όταν κατάλαβε ότι ένα ενεργειακό θα του κόστιζε λιγότερο (κ θα του έπιανε κ λιγότερο χώρο) έψαχνε γωνία να χτυπήσει το κεφάλι του.
-
Μπορεί να πάει και 2.000 όλα μέσα για 80 μ2, με μια κορυφαία κασέτα κ (συνολικό) κόστος γύρω στα 3 Κ ζεσταίνουμε σπίτια 120 - 130 μ2.
Για τα 80 μ2 αν δεν θέλεις πολύ ζέστη στα υ/δ (αν δλδ δεν έχεις παιδιά που πρέπει να διαβάζουν με κλειστές πόρτες) με μια μικρή κ οικονομική εστία, με χαμηλή κατανάλωση αλλά πολλές ώρες ανάμματος, δεν χρειάζεσαι ούτε αεραγωγούς ούτε μοτέρ. Τα καταφέρνει μιά χαρά κ η φυσική ροή κ το (συνολικό) κόστος πέφτει κάτω κ από το 1,5 Κ.Να σας πω όμως, αν νομίζετε ότι κάνω διαφήμιση του εαυτού μου πείτε το να σταματήσω, οκ?
μηπως ειναι ρισκο να μη μπουν αεραγωγοι κτλ.αφου θα γινει μια φορα εργοταξιο το σπιτι να φτιαχτουν ολα.μπορει να κανω και λαθος,ευχαριστω παντως
-
Δεν είναι μόνον οι αεραγωγοί, είναι κ το μοτέρ. Έχω δει σπίτι γυρω στα 90 μ2 στην Αυστρία να ζεσταίνεται με μια σόμπα ξύλου μόνον, ήταν σε χωριό κ έξω είχε χιόνι και μείον ... πολύ.
Σίγουρα παίζει ρόλο κ η χρήση, αν θέλεις ν' ανάβεις το τζάκι το βράδυ κ να ζεσταινεσαι άμεσα, οι αεραγωγοί είναι μονόδρομος. Αν όμως μπορείς να το έχεις αναμμένο (σχεδόν) όλη μέρα, η συζήτηση αλλάζει.ΓΙΩΡΓΟ, τώρα κατάλαβα ότι η ερώτηση ήταν για τους θερμοπομπούς κ όχι για μένα...
-
το τζακι θα ειναι αναμμενο σχεδον ολη μερα.ετσι και αλλιως δεν υπαρχει προβλημα με ξυλα,ειναι σχεδον τζαμπα.
οποτε μηπως ειναι καλυτερα και πιο οικονομικα και για λιγοτερη φασαρια να γινει το εξης:κασετα,οχι αεραγωγοι και συνδιασμος με 2 θερμοπομπους, ενα σε καθε υπνοδωματιο; -
Από την αντικατάσταση των τζακιών με ενεργειακά, μου μείνανε οι δύο μαντεμένιες εστίες, μία στογγυλή και μία δίφατση. Αν ενδιαφέρεται κανείς από περιοχή Θεσσαλονίκης να τα βάλει σε σπίτι/εξοχικό, ας στείλει ΠΜ να έρθει να τα πάρει...
-
Πάνω σε κτιστό πάγκο για ψησταριά κάνει κάποιο;
-
Ο χρήστης opcast έγραψε:
το τζακι θα ειναι αναμμενο σχεδον ολη μερα.ετσι και αλλιως δεν υπαρχει προβλημα με ξυλα,ειναι σχεδον τζαμπα.
οποτε μηπως ειναι καλυτερα και πιο οικονομικα και για λιγοτερη φασαρια να γινει το εξης:κασετα,οχι αεραγωγοι και συνδιασμος με 2 θερμοπομπους, ενα σε καθε υπνοδωματιο;Επειδή στο σπίτι θα γίνει χαμός (θα αλλάξεις και την καμινάδα, όχι μόνο το τζάκι) και δεν θα θέλεις να το ξαναπειράξεις στο μέλλον, προτείνω να βάλεις από τώρα αεραγωγούς, ο ένας να βγαίνει κατευθείαν στο χώρο που είναι το τζάκι και ο άλλος σε κάποιο άλλο δωμάτιο, με τρόπο ώστε να μπορεί να επεκταθεί μελλοντικά στο υπόλοιπο σπίτι χωρίς να πειραχτεί το τζάκι. Ίσως με κάποιο κλαπέτο να μπορείς να μπλοκάρεις τον αέρα αν δεν θέλεις να ζεσταίνεις το άλλο δωμάτιο. Επίσης, να βάλεις από τώρα βεντιλατέρ ώστε να μπορείς να το χρησιμοποιήσεις μελλοντικά, αν δεν το κάνεις τώρα δεν θα το κάνεις ποτέ.
Τους θερμοπομπούς μπορείς να τους βάλεις και μόνος σου, αρκεί να υπάρχουν μπρίζες και το σπίτι έχει σύγχρονη ηλεκτρική εγκατάσταση. Μπορείς να τους βάλεις και σταδιακά, βάλε έναν μικρό στο μπάνιο για δοκιμή (δεν παθαίνουν τίποτε αν βραχούν).
-
καλη ιδεα για μελλοντικη επεκταση.πρεπει να αρχισω διαδικασιες μου φαινεται
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Πάνω σε κτιστό πάγκο για ψησταριά κάνει κάποιο;Και τα δύο, είδικά αν τα χτίσεις με κάνα πυρότουβλο γύρω-γύρω...
-
να σταματήσεις αλλά όχι για την διαφήμιση, αλλά γιατί πέρισυ ο πατέρας μου γκρέμισε το παλιό τζάκι και έβαλε καινούργιο
Ανοιχτό?
Συμβαίνει κ στις καλύτερες οικογένειες. Σήμερα πήγα σε δεύτερο ξάδελφο που έφτιαξε καινούργιο σπίτι, δεν έχει μπει ακόμα μέσα κ το (με ακριβή διακόσμηση) τζάκι του δεν λέει να σταματήσει να καπνίζει. Όταν κατάλαβε ότι ένα ενεργειακό θα του κόστιζε λιγότερο (κ θα του έπιανε κ λιγότερο χώρο) έψαχνε γωνία να χτυπήσει το κεφάλι του.
ναι...
Και φαντάσου τα έκανε όλα μόνος του, κρίμα δλδ -
Μ αυτή πάντως που προμηθεύτηκα από τον rx8_drifter είμαι απόλυτα ικανοπιημένος.
-
Για πολύ πιο ακριβές λύσεις (6+ φορές απάνω από τα ποσά που έχω δει) δείτε τις δανέζικες SCAN:
http://www.scan.dkΕπίσης για ελληνικές λύσεις
http://www.karpetis.gr/greek/ProductList.asp?CatID=335
http://www.biofan.gr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=80&Itemid=291
Σόμπα πετρελαίου REX http://www.hauscom.gr/b2b/index.php?page=shop.product_details&flypage=tpflypage.tpl&product_id=116&category_id=57&keyword=σόμπα&option=com_virtuemart&Itemid=77 -
Ο χρήστης Kωνσταντίνος έγραψε:
Μ αυτή πάντως που προμηθεύτηκα από τον rx8_drifter είμαι απόλυτα ικανοπιημένος.τα καλά να λέγονται
Ξυλόσομπα