-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Ορθό μέτρο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν μπορείς να κάνεις ομελέττα χωρίς να σπάσεις αυγά...
Πάει και στα φορολογικά αλλά μιας και αναφέρθηκε ας το βάλω εδώ. Μου το είπαν χθες : πώληση ακινήτου 470 k, τα μαύρα ήταν 300 χιλιάρικα και τα μετέφερε ο αγοραστής (αλλοδαπός, ασιάτης που ζει και εργάζεται Ελλάδα ) σε σακκούλες σούπερ μάρκετ με τη βέσπα του. Γαμώ τις εικόνες δεν είναι ;
Ο πωλητής που τα πήρε ήταν δικαστικός. Από το δικηγόρο του αγοραστή η πληροφορία. -
σε σακούλες σουπερ μάρκετ ή μαύρες/μπλε σκουπιδιών? εχει διαφορά λέει ο διευθυντής φωτογραφίας.
-
Κι αν είναι σούπερ μάρκετ ποιανού βεβαίως, βεβαίως. Πορτοκαλί του Σκλαβενίτη νομίζω ότι 'δένει' καλύτερα.
Για σούπερ μάρκετ λοιπόν τις κόβω, είναι μικρό το ποσό -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
:vava:έτσι απο περιέργεια, δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν ξεπεράσει προ πολλού το όριο ελαστικότητας στη καμπύλη της τιμής των αγαθών
Έχουν πάρει τα 3 του καράμπελα με τις αυξήσεις στα καύσιμα και στους έμμεσους φόρους, τί περιμένουν να κερδίσουν με περεταίρω αύξηση
Σχέδιο με πνοή για τη χώρα
Εχουν την ψευδαισθηση (για να μη πω βλακεια στον εγκεφαλο) πως με το να βαζουν φορους και να ακριβαινουν τα παντα, οι καταναλωτες θα συνεχισουν να αγοραζουν οπως πριν και αυτοι να εισπραtτουν φπα
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Κι αν είναι σούπερ μάρκετ ποιανού βεβαίως, βεβαίως. Πορτοκαλί του Σκλαβενίτη νομίζω ότι 'δένει' καλύτερα.
Για σούπερ μάρκετ λοιπόν τις κόβω, είναι μικρό το ποσόπού είναι οι αλησμόνητες εποχές των πάμπερς...
(ακόμα δε μας είπες τί έγινε με το κέηκ σου, σε σακούλα σκουπιδιών κι αυτό? )
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ η ρύθμιση που προβλέπει ότι τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 3.000 ευρώ, τα οποία εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τραπεζών, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές.
Ορθό μέτρο για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν μπορείς να κάνεις ομελέττα χωρίς να σπάσεις αυγά...
Συγνώμη βρε nass, αλλά πώς στο διάολο θα το εφαρμόσουν αυτό στη πράξη; Όταν λχ. ο γιατρός σου λέει 'Θέλω 4000€, και θα κόψουμε απόδειξη για 1500€';
-
Μα δεν είπα ότι το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα, τα μετρητά εξαφανίζουν το ποιός πληρώνει τι και είναι ιδανικά για 'πλυντήριο'.
-
Ε αυτό ακριβώς, πώς θα επιβάλλεις ότι η συναλλαγή δεν θα γίνει με μετρητά αλλά με άλλο τρόπο που έχει περισσότερη ιχνηλασιμότητα. Θα πάω στη τράπεζα να κάνω ανάληψη κι αν το ποσό είναι >3000€, ο υπάλληλος θα με ρωτήσει 'Τι τα θέλεις; ' κι εγώ θα του απαντήσω 'Σοκολάτες '
-
Αυτο προυποθετει τη μη κυκλοφορια μετρητων ζορζ. Δηλαδη αν πας να σηκωσεις 3000 ευρω και δεν σου τα δινει κανεις, θα αναγκαστεις να το κανεις ηλεκτρονικα. Η απαντηση 'σοκολατες' δεν καλυπτει τις προυποθεσεις αναληψης
Σε καμμια αλλη -σοβαρη- χωρα δεν υπαρχουν σκηνικα οπως το παραπανω με τοσο πολυ μαυρο χρημα να κυκλοφορει απο -απλους- πολιτες (ναι απο φαναρια η απο ναρκωτικα παντου κυκλοφορει μετρητο που μαζευεται απο μικρα ποσα) -
double post
-
Ο χρήστης danonito έγραψε:
Αυτο προυποθετει τη μη κυκλοφορια μετρητων ζορζ. Δηλαδη αν πας να σηκωσεις 3000 ευρω και δεν σου τα δινει κανεις, θα αναγκαστεις να το κανεις ηλεκτρονικα. Η απαντηση 'σοκολατες' δεν καλυπτει τις προυποθεσεις αναληψης
Σε καμμια αλλη -σοβαρη- χωρα δεν υπαρχουν σκηνικα οπως το παραπανω με τοσο πολυ μαυρο χρημα να κυκλοφορει απο -απλους- πολιτες (ναι απο φαναρια η απο ναρκωτικα παντου κυκλοφορει μετρητο που μαζευεται απο μικρα ποσα)Δεν μπορεί να υπάρξει απαίτηση αιτιολογίας ανάληψης μετρητών εκτός αν απαγορευτεί δια νόμου η κατοχή μετρητών στο σπίτι και είναι υποχρεωτικά πλέον όλα τα χρήματα λογιστικά στις τράπεζες. Από τη στιγμή που έχω δικαίωμα να έχω χρηματοκιβώτιο στο σπίτι έχω δικαίωμα να σηκώσω τα 2 εκατομμύρια μου σε μετρητά (έστω και σε πάνω από 1-2 επισκέψεις) - γιατί φοβάμαι την τράπεζα ότι θα πτωχεύσει - και να τα πάω στο σπίτι μου σε ασφαλές μέρος
Δεν γίνεται να με 'ρωτήσεις' τί θα τα κάνω προκειμένου να τα αποσύρω γιατί θα υπάρχει πάντα η απάντηση ότι δεν θα τα κάνω κάτι, απλά θα τα φυλάξω σπίτι γιατί δεν εμπιστεύομαι τις τράπεζες . -
Ειμαι περιεργος λοιπον πως αυτο ακριβως που περιγραφω γινεται στις αλλες χωρες, οπως -λογου χαρη- αυτη στην οποια βρισκομαι.
Προφανως οι κατοικοι εδω δεν αναλωνονται σε εξυπνακισμους και παραθυρακια για να προστατεψουν το δικαιωμα τους στην κατακλοπη και φοροδιαφυγη με δικαιολογιες του στυλ 'πως θα αγοραζω τσοντες χωρις μετρητα'* (δεν αναφερομαι προσωπικα σε εσενα, γενικο το σχολιο ) Μ
*συχνοτερη δικαιολογια που εχω ακουσει για τη μη χρηση καρτας σε συναλαγες (θλιβερο)
-
Οι πλούσιοι δεν έχουν μετρητά στα χρηματοκιβώτιά τους εκεί που ζεις ;
Η κατοχή μετρητών είναι παράνομη πάνω από ένα όριο ;
Η χρήση των μετρητών για κάποιες συναλλαγές μπορεί να είναι παράνομη, όχι όμως η κατοχή. Άρα από τη στιγμή που νόμιμα μπορώ να κατέχω μετρητά, νόμιμα μπορώ και να τα αποσύρω χωρίς να δώσω εξηγήσεις γιατί απλά δεν υπάρχουν. -
Ο χρήστης danonito έγραψε:
Ειμαι περιεργος λοιπον πως αυτο ακριβως που περιγραφω γινεται στις αλλες χωρες, οπως -λογου χαρη- αυτη στην οποια βρισκομαι.Προφανως οι κατοικοι εδω δεν αναλωνονται σε εξυπνακισμους και παραθυρακια για να προστατεψουν το δικαιωμα τους στην κατακλοπη και φοροδιαφυγη με δικαιολογιες του στυλ 'πως θα αγοραζω τσοντες χωρις μετρητα'* (δεν αναφερομαι προσωπικα σε εσενα, γενικο το σχολιο ) Μ
*συχνοτερη δικαιολογια που εχω ακουσει για τη μη χρηση καρτας σε συναλαγες (θλιβερο)
Για να μην αναλώνονται σε εξυπνακισμούς πρέπει να να μην τους κάνουν και βλακώδεις ερωτήσεις οι οποίες δεν θεμελιώνονται στη νομοθεσία.
-
Πάντως , στον χώρο που εργάζομαι , μόλις ολοκληρώθηκε μια συνναλαγή με υποτιμολόγηση.
-
Η ουσία είναι ότι μπορείς να αποσύρεις από την Τράπεζα και να έχεις στο στρώμα όσα μετρητά θέλεις αλλά δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις νόμιμα για πληρωμή 'τιμολογίου' πάνω από €3000. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται με αδιαμφισβήτητο τρόπο η οποιαδήποτε συναλλαγή (αγορά, πώληση αγαθών, υπηρεσιών) με την αντίστοιχη χρηματοροή.
Αν τώρα και τα 2 συναλλασσόμενα μέρη αποφασίσουν να την κάνουν κάτω από το τραπέζι, προφανώς το μέτρο δε λύνει κανένα πρόβλημα.
(Προσπαθήστε να μην σκέφτεστε σαν ιδιώτες -σε μια εταιρεία με οργανωμένο λογιστήριο είναι δυσκολότερο να δώσει/πάρει μαύρα (πχ. εικονικά τιμολόγια) αν υπάρχει αυτός ο περιορισμός)
-
Μα το μέτρο είναι σαφώς θετικό, αλλά απέχει πολύ από το να λύσει τα μαύρα του δικηγόρου, του γιατρού ή των ακινήτων πχ.
-
H λύση είναι η φυ-λα-κή.
Για κλέφτες/φοροφυγάδες και για επίορκους ΔΥ. Σήμερα το σύστημα σου λέει 'κλέψε κι αν σε πιάσω θα σου πω να επιστρέψεις όσα βρω (συνήθως ένα κλάσμα των πραγματικών), αν βέβαια δεν λαδώσεις αρκετά τον ελεγκτή για να ξεμπερδεύεις σώζοντας τη μπάζα σου και αν δεν έχεις πλάτες να σου διαγράψουν ή 'διακανονίσουν' τα πρόστιμα'. Ακόμα και η ισχύουσα ποινή (φυλάκιση) είναι συνήθως εξαγοράσιμη ή τόσο μικρής πραγματικής διάρκειας που για κάμποσους αξίζει το ρίσκο. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν τώρα και τα 2 συναλλασσόμενα μέρη αποφασίσουν να την κάνουν κάτω από το τραπέζι, προφανώς το μέτρο δε λύνει κανένα πρόβλημα.Ο Cpt Obvious συμφωνεί!
Ακριβώς αυτό είναι το θέμα, όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο, το μέτρο αυτό δεν πρόκειται να λύσει τίποτα. Το ίδιο ισχύει ΙΜΟ και για την προτεινόμενη 'φοροκάρτα'.
-
Και τα 2 καλά είναι και το σημαντικότερο, αν και κάθε άλλο παρά πανάκεια είναι, δεν έχουν κακή πλευρά ή κι αν έχουν κάποια είναι ασήμαντη σε σχέση με τα οφέλη.
Γιατί έχουμε συνηθίσει σε μέτρα που για να πετύχουν κάτι κατεδαφίζουν κάτι άλλο συχνά σημαντικότερο.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!