-
Ο χρήστης glf έγραψε:
Η πρόταση με 2χ2 Ε.Δ. είναι καλή αλλά δε φτάνει.
Αν δε γίνει ριζική εξέταση όλων των τμημάτων του κοστολογίου ενός αγωνιζόμενου η κατάσταση δε σώζεται. Δείτε το καταπληκτικό σε σχεδίαση Θερμαϊκού, το οποίο ίσως είχε την πιο οικονομική και value for money σχεδίαση από κάθε άλλο αγώνα που έχει γίνει ποτέ. Παρόλα αυτά είχε μόλις 28 συμμετοχές.και ο επόμενος αγώνας ράλλυ στη Β. Ελλάδα, το Ράλλυ Φίλιππος, θα γίνει με το ίδιο σκεπτικό. 2 μεγάλες ειδικές, επι δύο. ε, εδώ οι απλές είναι σημαντικά μεγαλύτερες, αλλά αυτή η σχεδίαση είναι έτσι από πέρυσι. ελπίζω να δούμε κάνα δύο top συμμετοχές του πανελλήνιου στον αγώνα, από μικρούς ξέρω ότι ετοιμάζονται και αυτοκίνητα που δεν μπήκαν στο θερμαικού...
με τοπικα πρωταθληματα σωζεται κατι για φετος......το βορειου ωραιο ειναι ,αλλα σαφως η αποψη οτι δεν αρκει μονομερης αλλαγη (η εστω μονο μερικων κανονων του παιχνιδιου) με βρισκει συμφωνο....
εξαλλου για φετος τα νουμερα δεν τα βλεπω να πολυ αλλαζουν,θελει και ψυχολογια το θεμα....εγινε πιο φτηνο, τρεξτε ωπα,εγινε πιο ακριβο, αραξτε.... -
Ο χρήστης Amaxopoulos έγραψε:
υπερβαλοντας προς τα πανω οπως το βλεπω....η τοπ κατηγορια μας ισως και να επρεπε να ειναι η r2......αντε να σφαζονται με Ν3..... μιλαω για μιχους κυρκους βωβους κλπ ,αν αυτοι δεν θελουν(ο μιχος θα ηθελε σιγουρα )ας χορηγησουν οποιον αυτοι θελουν να τρεξει......δοξα το θεο και ο κυρκος εχει τον μιλκομπουκαλο αν ηθελε,και ο βωβος τον σωτηρχο....Ρε παιδιά, γιατί έχουμε φαγωθεί για το ποιά θα είναι η top κατηγορία τη στιγμή που το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο ότι δεν έχουμε νέους να τρέξουν στις μικρές κατηγορίες. Δηλαδή, άντε και καθιερώνεται η R2 ως top και βγαίνει ο πρωταθλητής με C2R2. Τι αλλαγή θα έχει αυτό ως προς το ποιοί θα τρέχουν, υπάρχουν άνθρωποι που θα έτρεχαν αλλά δεν τρέχουν επειδή δεν μπορούν να βγουν πρωταθλητές ? Θα έχουμε περισσότερες συμμετοχές ιδιαίτερα νέων αν ο πρωταθλητής βγαίνει με R2 ? Τη στιγμή που το πρόβλημα, απ΄όσο έχω καταλάβει, δεν είναι οι τσίγκοι αλλά τα χρήματα ? Και δόξα τω Θεώ υπάρχουν κύπελλα και πρωταθλήματα για όλους (Γενικής, F2, F3, κλάσεις κτλ. κτλ.)
Απο αλλού πρέπει να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του ζητήματος: πως θα γίνει το 'προϊόν' 'Ελληνικοί αγώνες' (διότι δεν είναι μόνο στα ράλι το πρόβλημα, παρουσιάζεται στα ράλι διότι είναι τα πιο ακριβά, αλλά θα φτάσει και στις αναβάσεις αν δεν γίνει κάτι... μην ξεχνάμε ότι οι αναβάσεις είναι φτηνές ως απόλυτο ποσό αλλά σε σχέση €/χλμ. είναι πανάκριβες) ελκυστικότερο τόσο για τους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα τους μικρούς, όσο και για τους χορηγούς. Και αυτό το ζήτημα δεν είναι τόσο τεχνικό, όπως φαίνεται, δηλ. με ποιές κατηγορίες και ποιούς κανονισμούς θα τρέχουμε (είναι και τεχνικό αλλά ως ένα βαθμό και δεν ξεκινά από εκεί), αλλά πρόβλημα marketing και κοστολόγησης (πχ. τα €450 του παράβολου είναι προφανώς (διότι η 'αγορά' δεν αγοράζει το προϊόν) πολύ ακριβά για το προσφερόμενο αποτέλεσμα).
-
και μια και ανοίξαμε την κουβέντα, φέτος είναι ευκαιρία οι λέσχες να σκεφτούν εκδηλώσεις που θα φέρουν το άθλημα στο.. κοινό. αφού λοιπόν θα ματώσουν οικονομικά με τους αγώνες, ας σκεφτούν τρόπους προβολής και του σπορ και των μελών (και κατά συνέπεια και των χορηγών) σε εκδηλώσεις, εκθέσεις, meetings και δεν ξέρω τι άλλο. η δουλειά πρέπει να αρχίσει ΚΑΙ στις λέσχες. το πιο χαρακτηριστικό για μένα είναι ότι καμία λέσχη από όσο ξέρω δεν διοργανώνει εκπαιδευτικό 'trackday' στις Σέρρες για τα μέλη της αλλά και τους φίλους του σπορ που θα μπορούσε έτσι να κερδίσει σαν μέλη. λες και είναι ξένοι ένα πράμα τα αυτοκινητοδρόμια από τις λέσχες πχ της επαρχίας.
το άλλο που είχε πέσει σαν ιδέα. η διοργάνωση μιας δεξιοτεχνίας είναι 'μικρός αγώνας' σε μια επαρχιακή λέσχη. γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε όλο το Σάββατο σαν μια γιορτή και έκθεση αγωνιστικών πχ από τα ράλλυ που δε θα μπούν την Κυριακή στις κορίνες; ένας dj θα βαράει όλη μέρα, οι διαφημίσεις των χορηγών της δεξιοτεχνίας θα παίζουν και το Σάββατο, σουβλάκια κτλ από το πρωί ως το βράδυ που θα γίνει... συναυλία στο ίδιο σημείο !
κάτι σαν το διήμερο που οργάνωσαν τα ΠΑΙΔΙΑ (25 χρονώ μέσος όρος στη λέσχη) της ΝΑΟΥΣΣΑΣ αλλά την Κυριακή με δεξιοτεχνία.
πρέπει να έρθουμε κοντά στην κοινωνία, οι λέσχες να κερδίσουν φίλους- μέλη για να ξαναζωντανέψει η βάση λεσχών-οδηγών.φέτος που θα έχουμε λίγους αγώνες είναι ευκαιρία για τέτοια πράματα. και το.. κρυφό σχολείο που λέτε και δεν ξέρω παραπάνω και γω, το έχουμε σκεφτεί από πέρυσι. ΣΚ με οργανωμένες δοκιμές, ψησίματα, μπαράκια το βράδυ με στημένα αγωνιστικά στην πόρτα του.. κλαμπ κτλ. αντί να ψάχνουμε ένας ένας να κλεισουμε διαδρομή κτλ για να ρυθμίσουμε το αγωνιστικό, γιατί να μην το κάνουμε 5-5 ; πιο οικονομικό, πιο φιλικό και θα είναι ενδιαφέρον και για φίλους του σπορ.
να ιδέες.. ρίχτε κι άλλες αρκεί να ακούν οι ορεξάτοι των λεσχών.
-
Για λόγους πληρότητας, αντιγράφω εδώ δύο σημαντικά posts που είχαν γίνει στο θέμα Ελεύθερη σκηνή... σκέψεις... προτάσεις... διότι δεν μπορώ να μεταφέρω το σύνολο της εκεί ενδιαφέρουσας αλλά μακράς συζήτησης. [Mod]
Ο χρήστης scn έγραψε:
Αν το ΕΛΠΑ δε συγκεντρώσει τις αναγκαίες συμμετοχές και κατά συνέπεια δε γίνει, πράγμα διόλου απίθανο, πρωτάθλημα τέλος.
Ακόμα, όμως, κι αν γίνει το ΕΛΠΑ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Αν περιορίσει κανείς την αιτία μόνο στο οικονομικό θα πει ψέματα. Υπάρχουν κι άλλες, πολύ πιο βαθιές αιτίες, οι οποίες είναι και αυτές που δημιούργησαν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και κατ' επέκταση των αγώνων.
Καλό είναι, όμως, να βάλουμε σε μια τάξη και το σύμπτωμα που ονομάζεται 'οικονομικό', μήπως αναζωογονηθούν οι αγώνες. Για το σκοπό αυτό θα παραθέσω τα έξοδα ενός αγωνιζόμενου, όσο κι αν φαίνεται χαζό αυτό, με σκοπό να υπάρχει μια βάση εκκίνησης για τους τομείς που μπορούν, από τα αρμόδια όργανα, να οργανωθούν περικοπές. Έχουμε και λέμε:- Κόστος προετοιμασίας αγωνιστικού. Διαφέρει δραματικά ανά κατηγορία.
- Κόστος αναλώσιμων-συντήρησης. Διαφέρει δραματικά ανά κατηγορία και ανά τύπο αγωνων.
- Κόστος χρήσης ελαστικών. Διαφέρει σημαντικά ανά κατηγορία και ανά τύπο αγώνων.
- Κόστος προσωπικών μέσων ασφαλείας πληρώματος.
- Κόστος γιατρών-λισάνς.
- Παράβολο αγώνα. Διαφέρει σημαντικά ανά τύπο αγώνων.
- Κόστος βενζίνης για δοκιμές όπου υπάρχουν, δηλαδή παντού με εξαίρεση τις πίστες. Εξαρτάται από το μήκος των Ε.Δ. και την απόσταση του αγώνα από την έδρα του αγωνιζόμενου. Ακόμα και αν δε γίνει 'της Λιβυής' και στη Σαουδική Αραβία, οπότε η βενζίνη θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 ευρώ, το κόστος αυτό είναι ήδη πολύ μεγάλο.
- Κόστος διαμονής για δοκιμές.
- Κόστος βενζίνης αγωνιστικού για αγώνα (συν μεταφορά του).
- Κόστος βενζίνης για μεταφορά πληρώματος και δοκιμές την παραμονή του αγώνα.
- Κόστος διαμονής πληρώματος στον αγώνα.
- Αμοιβή μηχανικών των σέρβις (αν δεν είναι χαβαλέδες-φίλοι).
- Κόστος βενζίνης-διαμονής για μηχανικούς
Είμαι σίγουρος ότι είναι απόλυτα εφικτό με κατάλληλες κινήσεις της αρχής του σπορ να γίνει μείωση του κόστους και στα 10 πρώτα σημεία κατά μέσο όρο για τους αγωνιζόμενους. Τονίζω ξανά το 'κατά μέσο όρο' για να μην παρεξηγηθώ. Τα τελευταία 3 είναι ως επί το πλείστον θέμα του πληρώματος, οπότε εκεί δεν μπορεί να παρέμβει εύκολα κάποιος άλλος. Πιστεύω, όμως, ότι είναι πλέον υποχρεωτικό να ληφθούν μέτρα που να περιορίζουν το κόστος και στα 10 πρώτα σημεία. Παρακαλώ σκεφτείτε τρόπους.
Και λάβετε υπόψη ότι βασικό στοιχείο της σημερινής κατάντιας είναι η διάλυση των 'μικρών' κλάσεων που όσο άκμαζαν κρατούσαν ψηλά των αριθμό συμμετεχόντων και άρα ζωντανούς τους αγώνες.scn γιατι αναφερεις σαν αξιοσημειωτο αυτο που ειδες, το γραφει ο APR χροοοοοοονια τωρα. Ο οποιοσδηποτε μπορουσε να δει που πηγαινει το πραγμα με τα ραλι γιαυτο και δε θεωρω τιποτα ιδιαιτερο οτι το ειχα προβλεψει 1,5 χρονο πριν σε κουβεντα με καλο φιλο που γραφει στο φορουμ. Αν θελει μπορει να το επιβεβαιωσει. Στο κατω κατω και τι εγινε; Το πρωταθλημα εχει φουλ εμπλεκομενους πεντε (;) πληρωματα, αυτοι θα χασουν την ευκαιρια να παρουν ενα τιτλο με οση βαρυτητα εχει τελοσπαντων. Οι οσοι θεατες, οι part time αγωνιζομενοι και οι μηχανικοι τους εχουν δεκαδες σπριντ σε ασφαλτο και χωμα να κανουν την πλακα τους, κανενα ταλεντο πιτσιρικας δεν τρεχει να πεις οτι κοβεται η εξελιξη του οποτε τελικα ποιο ειναι επιτελους το προβλημα;
Go_For_Pole, εμένα μου αρέσουν εξίσου τα χωμάτινα ράλλυ, τα ασφάλτινα ράλλυ, οι αναβάσεις, οι πίστες και τα σπριντ και θέλω να επιβιώσουν όλα και, αν γίνεται, να ευημερήσουν. Ως εκ τούτου αρνούμαι να μπω σε οποιαδήποτε συζήτηση δημιουργεί αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω είδη αγώνων. Θεωρώ άκρως βλαβερή για όλα τα παραπάνω είδη αγώνων οποιαδήποτε έκθεση τέτοιων διχαστικών απόψεων, ακόμα και γι' αυτά που φαίνεται να υποστηρίζει.
Πρόταση για άμεση υλοποίηση τη φετινή χρονιά που αφορά στους αγώνες ράλι- ράλι σπριντ. Ουσιαστικά τα έχω ήδη γράψει στο «χωμάτινο», αλλά τα ξαναγράφω με λίγο μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Θέλουμε να γίνει το πρωτάθλημα, έτσι; Ωραία λοιπόν. Προτείνω τα εξής:
Α)Ράλι:- Αλλαγή του κανονισμού που αφορά το σύνολο των ελαχίστων χλμ ενός ράλι, σε 50, με μέγιστο τα 100.
- Οι ειδικές (ανεξαρτήτως μήκους) να γίνονται επί 3 φορές τουλάχιστον.
- Κατάργηση των πανηγυρικών εκκινήσεων.
- Εκκίνηση ανά λεπτό και στους χωμάτινους αγώνες.
- Περιορισμός των αναγνωρίσεων μόνο το Σάββατο πριν από τον αγώνα, με ελεύθερο αριθμό περασμάτων (διαφωνώ για τα ελεύθερα περάσματα, αλλά φωνή λαού, οργή Θεού)
- Ο έλεγχος εξακρίβωσης γίνεται αργά το απόγευμα (νωρίς το βράδυ) του Σαββάτου και μπορεί να αντικαταστήσει (ανάλογα με τη φαντασία του οργανωτή στην επιλογή του χώρου) την πανηγυρική.
Για να δούμε τα υπέρ και τα κατά αυτού του μοντέλου:
Κανένας λογικός οργανωτής δεν θα έκανε αγώνα με παραπάνω από 50- 55 χλμ ειδικών, άρα αρκεί να βρει 2 ειδικές των 9 χλμ κατά μέσο όρο και έχει έτοιμο τον αγώνα του. Αφού οι ειδικές είναι πλέον 2 και μικρές, χρειάζεται 2 μόνο συνεργεία, ασθενοφόρα, γιατρούς και λιγότερους ενδιάμεσους για την επιτυχή τους «αστυνόμευση», ήτοι λιγότερο κόστος. Το κόστος εκτύπωσης του βιβλίου διαδρομής μειώνεται, λόγω των λιγότερων σελίδων. Απαιτείται συνεργείο ανασυγκρότησης που ήδη υπάρχει σε κάθε σχεδόν ράλι. Η κατάργηση της πανηγυρικής μειώνει τα έξοδα και στον οργανωτή και στον αγωνιζόμενο, γιατί το Σάββατο μπορεί να αναλωθεί μόνο σε αναγνωρίσεις υπό το φως της ημέρας, άρα οι μεν δεν χρειάζονται να πάνε από την Παρασκευή στον τόπο του αγώνα, ο δε οργανωτής δεν απασχολεί άλλο συνεργείο, φύλακες κλπ.
Αφού οι ειδικές είναι μικρές, «χωράνε» να εκκινούν τα αυτοκίνητα ανά 1 λεπτό και στο χώμα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανούσιες καθυστερήσεις (μεγάλη διάρκεια) στον αγώνα και πολύ μεγάλο χρόνο ανασυγκρότησεων. Δεν αστυνομεύεται ο αριθμός των αναγνωρίσεων και επαφίεται στην κρίση και στην τσέπη του καθενός ο αριθμός τους. (Διαφωνώ, αλλά ανάγκα και θεοί πείθονται). Τώρα αν κάποιοι αγωνιζόμενοι πουν ότι είναι λίγος χρόνος ένα πλήρες 8άωρο για να γράψουν 2 ειδικές πρακτικά των 18 χλμ συνολικά, ας αλλάξουν σπορ ή ας πάνε μία εβδομάδα πριν με ότι αυτό συνεπάγεται. Άφησα για το τέλος τα πλέον ουσιώδη από πλευράς αγωνιζομένων.α) Τη μεγάλη οικονομία στα λάστιχα και στα καύσιμα από το μικρό μήκος των αγώνων, υπό τον όρο ότι ο ΣΟΑΑ και η ΕΘΕΑ θα «πιέσουν» τον οργανωτή για σχετικά κοντινές η μία στην άλλη ειδικές, πράγμα που μειώνει το συνολικό μήκος του αγώνα. Β)Τις λιγότερες διανυκτερεύσεις που απαιτούνται και το μεγαλύτερο συναγωνισμό λόγω του μικρού μήκους των αγώνων. Για τον οργανωτή απαιτούνται λιγότερα άτομα που θα δουλέψουν για τον αγώνα, άρα μπορεί να επιλέξει τους άριστους με πολύ μικρότερο κόστος και φυσικά όλα αυτά θα επιφέρουν (πρέπει) μείωση των παραβόλων συμμετοχής σε σημαντικό ποσοστό.
Β) Ράλι σπριντ - Ελάχιστο μήκος ειδικής τα 4 χλμ.
- Όσες επαναλήψεις της ειδικής κρίνει ο οργανωτής ότι απαιτείται, ώστε να συμπληρωθούν 15- 20 τουλάχιστον χλμ αγώνα.
- Εκκίνηση ανά 1 λεπτό και στο χώμα.
- Μεταφορά των διασωστικών μέσων (ασθενοφόρο, πυροσβετικό, FIV) στο μέσον της ειδικής, για άμεση επέμβαση.
Είναι περιττό να γράψω τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου εγχειρήματος (ουσιαστικά είναι τα ίδια με τα των ράλι), πλέον του γεγονότος ότι ο ίδιος αριθμός θεατών θα συγκεντρώνεται σε μικρότερο χώρο, πράγμα που πάει να πει ότι οι θεατές θα δίνουν (θα φαίνεται) «βροντερό παρόν»
Για αναφέρετε τα άσχημα της υπόθεσης εκτός από τη μικρή οδηγική ευχαρίστηση. Βέβαια πιστεύω ότι καλύτερα είναι η μικρή ευχαρίστηση, από την καθόλου.
Λάμπης Κουρτέσης -
σε ότι αφορά τις.. κεντρικές αποφάσεις το οικονομικότερο μοντέλο αγώνα για λέσχες και αγωνιζόμενους είναι η μορφή ροντε.
το παράδειγμα του Θερμαικού είναι χαρακτηριστικό. παίρνοντας την προηγούμενη ιδέα του Κουρτέση, συμφωνώ ότι η πανυγυρική μπορεί να αντικατασταθεί από τον τεχνικό έλεγχο. εάν η επιλογή του κέντρου της οργάνωσης γίνει σε έξυπνο σημείο μπορεί να λειτουργήσει πολύ θετικά και το είδαμε στην Αρναία. τα σερβις στηθήκανε από το Σάββατο στο ίδιο μέρος και ξεστήσανε την Κυριακή το μεσημέρι. στο ίδιο μέρος έγινε ο τεχνικός, το σερβις και τα.. ψησίματα το Σάββατο το βράδυ. παίξαμε και μπάσκετ, οδηγοί - συνοδηγοί βάλτε και λίγη σάλτσα. μικροφωνική που παίζει μουσική, στον τεχνικό να γίνεται παρουσία αυτοκινήτων χορηγών κτλ, μια 40άρα τηλεόραση να παίζει πλάνα από τον περυσινό αγώνα και καρτες με τους χορηγούς του αγώνα, και ένα κλιπ με τις συμμετοχές του φετινού αγώνα (ο υπεύθυνος τύπου της οργάνωσης να έχει λάβει από τους συμμετέχοντες μια κάρτα-φωτογραφία με τους χορηγούς του πληρώματος).... ένα τέτοιο event θα στείλει πολύ τοπικό κόσμο την επομένη στο βουνό. και μη νομίζετε, οι τοπικές λέσχες έχουν καλές σχέσεις και με τα τοπικά ΜΜΕ και κάνουν δουλειά σε αυτό τον τομέα.
την Κυριακή η ίδια μικροφωνική μπορεί να παίζει και το.. ράδιο ΣΟΑΑΒΕ για να μαθαίνουν όλοι τι γίνεται στο βουνό. αυτό το απλό να υπήρχε στο SP της Αρναίας και δε θέλαμε τίποτε άλλο. βάλτο το στο Φίλιππος.
ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το SP του Ακρόπολις στον εκθεσιακό χώρο της Λαμίας. μπορεί να μην ήταν κεντρικά, αλλά ο κόσμος ήξερε ότι κάτι ετοιμάστηκε εκεί, μπορούσε να έρθει και να ΠΑΡΚΑΡΕΙ εύκολα και να έχει να βλέπει.
άρα προσοχή στην επιλογή του εναίου χώρου για το κέντρο της οργάνωσης.τώρα για το κόστος...
από δω και μπρος δεν πρέπει να υπάρχει οργάνωση που δεν έχει φροντίσει για παροχή στη διαμονή. εαν δεν είναι δυνατό να εξασφαλίσει δωρεάν συμμετοχή, πολύ λογικό, να έχει φροντίσει για συμφωνία έκπτωσης!! κυρίως στα πληρώματα μια μεγάλη έκπτωση και ίσως μικρότερη για τους λοιπούς μιας ομάδας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. οι λέσχες πρέπει να τονίσουν στους ξενοδόχουν ότι πρέπει να δώσουν και το απόγευμα της Κυριακής στα πληρώματα για να γυρίσουν στα δωμάτια χωρις να έχει χρειαστεί να μαζέψουν τα πράγματα, να αλλάξουν και να κάνουν και ένα ντουζάκι πριν το δρόμο της επιστροφής. όταν ο πρόεδρος είναι αγωνιζόμενος τα έχει ήδη σκεφτεί αυτά..το site της εθεπα είναι ακριβώς ότι χρειαζόμασταν σε αυτό τον τομέα, θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του αρκεί να το τροφοδοτούν οι λέσχες. μπράβο για την δημοσιογραφική κάλυψη.
μετά είναι οι αυτοκινητάμαξες. αν και στους.. Βόρειους δεν τίθεται τέτοιο θέμα, προτείνω η ΕΘΕΠΑ να κλείσει μια συμφωνία για όλη τη χρονιά με το ανάλογο οικονομικό κίνητρο με εταιρία αυτοκινητάμαξας. τα οικονομικά οφέλη για το στόλο των αθηναίων οδηγών είναι προφανές, μήπως και μπορέσουν να συμμετέχουν σε αγώνες γειτονικών νομών.
με το ψυχολογικό όριο των 200χλμ από το σπίτι σου, πιστεύω οι τιμές για την άμαξα να είναι πολύ μικρές που να δικαιολογούν και τις.. βενζίνες. οπότε το πλήρωμα πάει με το αυτοκίνητο δοκιμών και μπορεί να γράψει το Σάββατο του αγώνα τις τελικές σημειώσεις (όλοι λίγο πολύ απλώς τσεκάρουμε σημειώσεις, τα έχουμε γραμμένα) και έχει και το αγωνιστικό στο χώρο του αγώνα αλλά και πίσω. φυσικά να είναι ελεύθερο όλο το Σάββατο για αναγνωρίσεις. το να μη γίνει επιπλέον πανηγυρική εκκίνηση βοηθάει και στο πρόγραμμα αναγνωρίσεων, τελειώνεις ότι ώρα θες.αυτά στα... γρήγορα
-
Παραθέτω μερικές προτάσεις ανά τμήμα κοστολογίου γνωρίζοντας ότι θα προκληθούν αντιδράσεις.
1. Κόστος προετοιμασίας αγωνιστικού. Διαφέρει δραματικά ανά κατηγορία.- Μεταφορά των αυτοκινήτων της σούπερ Ν στην Α και επαναφορά της παλιάς καλής απλής Ν.
- Θέσπιση εθνικής Ν1, Ν2 όπου θα μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε αυτοκίνητο της αγοράς, με όριο ιπποδύναμης μετρημένη σε συγκεκριμένο δυναμόμετρο ορισμένο από την ΟΜΑΕ. Π.χ. Ν1=102 ΗΡ (για να μπουν και τα Seat) και Ν2=127 ΗΡ (για να μπει και το C2). Τα εθνικά Ν1 να τρέχουν μαζί με τα κανονικά Ν1 και τα R1.
- Μεταφορά όλων των αυτοκινήτων που έχουν σειριακά και τετραπετάλουδα στην κατηγορία κιτ-καρ και μεταφορά των κιτ-καρ στην αμέσως επόμενη κλάση από άποψη κυβισμού, όπως γίνεται στα σπριντ. Αυτό να ισχύσει και στην ΕΕ, όπου αυτή τη στιγμή για να τρέξει κάποιος με αξιώσεις, π.χ. στην ΕΕ10 θέλει πάνω από 50.000 ευρώ και στην ΕΕ11 δεν του φτάνουν ούτε 70.000.
- Τουλάχιστον στις Ν1, Ν2, R1, απαγόρευση αναρτήσεων ρυθμιζόμενης σκληρότητας και αναρτήσεων με εξωτερικό δοχείο ψύξης.
2. Κόστος αναλώσιμων-συντήρησης. Διαφέρει δραματικά ανά κατηγορία και ανά τύπο αγωνων.
- Δυνατότητα σε οργανωτές να κάνουν μικρούς αγώνες.
- Όχι σπαστήρια στο χώμα.
- Προσπάθεια της ΟΜΑΕ για θέσπιση ειδικού καθεστώτος στα αγωνιστικά με κάποιο αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ, ώστε να πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα και τέλη, σε στιλ 'ιστορικού'. Για να παραμένει ένα αυτοκίνητο σε αυτό το καθεστώς και την επόμενη χρονιά θα πρέπει να έχει τερματίσει σε τουλάχιστον από 1 Ε.Δ. σε 2 ξεχωριστούς αγώνες την προηγούμενη χρονιά και να έχει δελτίο τεχνικής ταυτότητας με φωτό όλου του αγωνιστικού εξοπλισμού το οποίο θα συνοδεύει την άδεια, ώστε να αποφεύγεται η μετατροπή του σε «καθημερινό» αυτοκίνητο. Απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων που είναι σε αυτό το καθεστώς εντός ενός 'δακτυλίου' στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο) οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
3. Κόστος χρήσης ελαστικών. Διαφέρει σημαντικά ανά κατηγορία και ανά τύπο αγώνων.
- Μαρκάρισμα 5 στεγνών και 5 βρόχινων ελαστικών σε κάθε αγώνα κάτω των 70 χλμ. Στην 5άδα των βρόχινων θα μπορούν να είναι είτε καθεαυτού βρόχινα, είτε semi-slicks, είτε χαραγμένα, είτε λάσπης στο χώμα.
- Κατάρτηση λίστας με επιτρεπόμενα ελαστικά για το στεγνό όπου θα επιτρέπονται μόνο οι δύο πιο σκληρές γόμες της κάθε εταιρίας. Π.χ. στην Dunlop Χ2, Χ8 (τα Χ4 καταργήθηκαν), στην Pirelli 9 και 7, στη Hankook Τ30 και Τ50 κ.λπ. Αντίστοιχες λίστες και στο χώμα. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στις πίστες κάνοντας δεκτή μόνο τη σκληρότερη γόμα κάθε εταιρίας ανά διάσταση. Επίσης, ίσως θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στις αναβάσεις αν διατίθεται μεγάλος χώρος για προθέρμανση ελαστικού ως την αφετηρία.
- Να επιτραπούν πάλι τα χαραγμένα σλικς στα ράλλυ έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν και άνθρωποι που πάνε αναβάσεις και πίστες με λάστιχα που έχουν χρησιμοποιήσει σε 2-3 αναβάσεις, εφόσον αυτά ανήκουν στις «σκληρές» γόμες.
- Όχι σπαστήρια και ανηφόρες στο χώμα. Ειδικά τα δικίνητα έχουν υπερδιπλάσια κατανάλωση ελαστικού σε ανηφορική Οίτη απ’ ό,τι σε κατηφορικές Καρούτες.
4. Κόστος προσωπικών μέσων ασφαλείας πληρώματος.
- Με μία κουβέντα: Αντιγραφή των κανονισμών της πατρίδας του motorsport, της Μ. Βρετανίας. Οι κανονισμοί της MSA είναι έτοιμοι και θέλουν μόνο μετάφραση. Το κόστος πέφτει κάτω από το μισό. Οποιαδήποτε σχόλια για 'εκπτώσεις στην ασφάλεια' τα παραπέμπω στο προεδρείο της μεγαλύτερης εθνικής ομοσπονδίας του κόσμου με τη μεγαλύτερη αναλογία αγωνιζόμενων ανά πληθυσμό.
- Παράταση στις διάφορες ομολογκασιόν σύμφωνα με τα πρότυπα της 8ετίας στις ζώνες. Για παράδειγμα, επέκταση της BSI και της Snell 2000 στα κράνη. Ειδικά στις ζώνες ίσως είναι πολλά και τα 8 χρόνια, αλλά στα καθίσματα, στα κράνη και τις φόρμες δεν υφίσταται κανένας ουσιαστικός λόγος για σύντομη λήξη τους.
5. Κόστος γιατρών-λισάνς.
- Προσπάθεια για μείωση λειτουργικών εξόδων ΕΘΕΑ ώστε να μειωθεί το κόστος λισάνς.
- Σκληρό παζάρι της ΟΜΑΕ με την ασφαλιστική εταιρία. Αυτή τη στιγμή όλοι κατεβάζουμε τιμές στη δουλειά μας. Ας κατεβάσει κι εκείνη.
- Ιατρικές εξετάσεις κάθε 4 χρόνια αντί για 2. Κανένας αγωνιζόμενος δεν έπαθε ποτέ κάτι από ιατρικό πρόβλημα εν μέσω αγώνα. Επιπλέον, όλοι μας ξέρουμε ότι οι εξετάσεις αυτές είναι τυπικές και ελάχιστοι από εμάς τις κάνουμε πραγματικά κάθε φορά.
6. Παράβολο αγώνα. Διαφέρει σημαντικά ανά τύπο αγώνων.
- Μείωση κόστους αγώνων με λιγότερα χλμ Ε.Δ. όπου γίνεται, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι κριτές, ασθενοφόρα κ.λπ.
- Απαγόρευση του service park πριν τον τερματισμό, ώστε με κατάλληλη διευθέτηση των χρόνων το πλήρωμα του ΣΕΧ του sevice park να μπορεί να είναι το ίδιο με της αφετηρίας και του τερματισμού. Έτσι μειώνεται, έστω και λίγο, το κόστος του αγώνα.
- Θέσπιση αγώνων ρόντε και 3x2 κατ’ επιλογή του οργανωτή, με ανάλογα παράβολα. Π.χ. αν τα σπριντ βγαίνουν με 170 ευρώ, τα ρόντε δεν έχουν λόγο να είναι πάνω από 180 ευρώ και τα 3x2 βγαίνουν ίσως και με 280 ευρώ.
- Σίγουρα, λόγω δυσκολιών σε μερικούς αγώνες π.χ. Παλάδιο, Κένταυρος θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στον οργανωτή να παραμείνει αν θέλει στη σημερινή μορφή αγώνων.
7. Κόστος βενζίνης για δοκιμές όπου υπάρχουν, δηλαδή παντού με εξαίρεση τις πίστες. Εξαρτάται από το μήκος των Ε.Δ. και την απόσταση του αγώνα από την έδρα του αγωνιζόμενου.
8. Κόστος διαμονής για δοκιμές.- Απαγόρευση πανηγυρικών. Τεχνικός έλεγχος μετά τη δύση του ηλίου το Σάββατο (με εξαίρεση το Παλάδιο το οποίο υποχρεωτικά δε γίνεται Κυριακή).
- Κατ’ επιλογή του οργανωτή, σε αγώνες όπου το «γράψιμο» δεν ξεπερνά τα 25 χλμ (π.χ. σπριντ, ρόντε, 3x2) θέσπιση ημερών δοκιμών μόνο Παρασκευή και Σάββατο πριν τον αγώνα. Στους μεγαλύτερους αγώνες να επιτρέπεται μόνο και το προηγούμενο ΣΚ. Αφαίρεση λισάνς για 2 χρόνια σε όποιον παραβιάσει τον κανονισμό του κάθε αγώνα για το χρονικό όριο στις δοκιμές.
- Στην άσφαλτο, θέσπιση 3 κυπέλλων: Βορείου Ελλάδος, Κρήτης και Νοτίου Ελλάδος, κατά τα πρότυπα του Βορείου Ελλάδος. Αγώνες που είναι στη μέση (π.χ. Κένταυρος) να μετράνε και στα δύο. Κατάργηση του εθνικού κυπέλλου ασφάλτου. Όσοι έχουν χρήματα να αντέξουν το σημερινό εθνικό κύπελλο ράλλυ ασφάλτου μπορούν να αντέξουν ολόκληρο το μικτό πρωτάθλημα.
9. Κόστος βενζίνης αγωνιστικού για αγώνα (συν μεταφορά του).
- Θέσπιση ανώτατων τεχνικών προδιαγραφών βενζίνης σύμφωνα με τη βενζίνη των διυλιστηρίων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα οκτάνια, όριο τα 102 οκτάνια. Όποιος πιάνεται με παραπάνω, σπίτι του.
- Προσπάθεια για μειωμένα χλμ. απλών, όπου γίνεται.
- Όσες λέσχες μπορούν, ας παζαρεύουν με βενζινάδικα της περιοχής τους ώστε να γίνεται εφοδιασμός των αγωνιστικών τη μέρα του αγώνα σε χαμηλότερη τιμή. Ο τζίρος σούπερ αμόλυβδης για 50 αυτοκίνητα τη μέρα του αγώνα ξεπερνάει τα 3000 λίτρα και είναι σίγουρο ότι πολλοί βενζινάδες θα μείωναν την τιμή για να έχουν αυτό τον ημερήσιο τζίρο. Πόσο μάλλον αν εκεί γεμίσουν και τα αυτοκίνητα των σέρβις, οπότε αυξάνεται και άλλο ο τζίρος.
10. Κόστος βενζίνης για μεταφορά πληρώματος και δοκιμές την παραμονή του αγώνα.
- Ισχύει ό,τι και στο 7 και 8.
11. Κόστος διαμονής πληρώματος στον αγώνα.
- Οι λέσχες ας παζαρεύουν με ξενοδοχεία της περιοχής τους κατά τα πρότυπα της Βέροιας, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μειωμένη τιμή. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ίσως βάζοντας και κάποιο μικρό αυτοκόλλητο στα αγωνιστικά που επιλέγουν αυτά τα ξενοδοχεία. Σίγουρα αυτό δεν μπορούν να το κάνουν όλες οι λέσχες, αλλά νομίζω ότι πολλές δεν το προσπαθούν καν.
12. Αμοιβή μηχανικών των σέρβις (αν δεν είναι χαβαλέδες-φίλοι).
13. Κόστος βενζίνης-διαμονής για μηχανικούς- Ο συνδυασμός όλων των προηγούμενων μπορεί να κατεβάσει και αυτό το κόστος. Και φυσικά μιλάμε πάντα για μονοήμερους αγώνες.
Κάτι τελευταίο: Προτεραιότητα στις πραγματικές λέσχες και όχι στις λέσχες-σφραγίδες. Αν είναι να μειωθούν οι αγώνες, πράγμα πολύ πιθανό, οι αγώνες κυπέλλων και πρωταθλημάτων να δίνονται μόνο στις πραγματικές λέσχες που έχουν έξοδα και πρέπει να επιβιώσουν. Αν περισσεύουν αγώνες, ας δίνονται και στις 'σφραγίδες'. Μια 'λέσχη' με έδρα το σπίτι του λεσχάρη και μέλη τη γυναίκα του και την κόρη του δεν έχει λειτουργικά έξοδα και αντέχει 2-3 χρόνια χωρίς αγώνα. O ΑΟΘ και ο ΑΟΠ, όμως, αντέχουν;
-
Πολυ καλή και πλήρης πρόταση!
-
φυσικα και εχω λογους που λεω για τοπ κατηγορια,Νασο.....
αλλα απο την αλλη θεωρω οτι εκανα λαθος που μπηκα στο τριπακι να ξαναγραψω εδω,γιατι ολοι οσοι γραφουν χρονια τωρα ξερουν πολυ καλα οτι απο εδω ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ δεν εχει αλλαξει κατι.....για παρα πολλους λογους ,πολλους απο αυτους ευνοητους.
οι ιδεες καλες ειναι ,αλλα αμα πεταξουμε ολοι απο μια εδω μεσα,θα μαζευτουν 500 και ξερετε ολοι το αποτελεσμα....(το φαινομενο εχει παρατηρηθει χρονια τωρα εδω.....)
απο πραξεις πασχουμε
(δεν αναφερθηκα καν σε αντιλογο των ιδεων.....) -
Κι ομως...αυτο το φορουμ καλως η κακως διαβαζεται πολυ και... διαμορφωνει συνειδησεις!!
Και μακαρι να γραφαν αλλοι 500 απο μια ιδεα εδω!
Πραγματικα το πιστευω οτι οσες φορες και αν διαφωνησα εδω μεσα,παντα οι συζητησεις με εκαναν να σκεφτω καλυτερα και να δω τα πραγματα και με αλλη ματια.Γιαυτο λεω στην ΕΠΑ για το καλο του αθληματος,μεθαυριο οταν συναντηθουνε να τα μιλησουνε,
δεν ειναι ντροπη να βγαλουν μερικες φωτοτυπιες απο τις πολυ σωστες προτασεις που υπαρχουν στο φορουμ αυτο απο διαφορετικες κατηγοριες ανθρωπων(οδηγοι,συνοδηγοι,τεχνικοι εφοροι,κριτες,μηχανικοι,θεατες κτλ) και να τις φιλτραρουν.
Αφου μεχρι τωρα φερθηκαν επιπολαια,δεν υπολογισαν ουτε το κακο παρελθον των αγωνων και των προκατοχων τους,
ουτε τις κακες τρεχουσες συνθηκες,και απλα...δεν κανανε τιποτα,
δεν εχουν να χασουν και τιποτα αν ακουσουν για μια φορα τι προτεινουν ολοι αυτοι,γιατι ειπαμε σεβαστοι ανθρωποι ειναι οι αρχοντες,γνωστες ειναι, να περιμενουμε λιγο μπας και..αλλα σας το λεω..θα αρχισει να ψιχαλιζει σε λιγο...Επισης προτεινω στον ΣΟΑΑ να βγαλουν και αυτοι μερικες φωτοτυπιες και να τις διαβασουν καλα.
Δεν γινεται να ασχολουνται μονο με την ασφαλεια των αγωνων!!ενταξει αυτο το κατανοησαμε!
Ο ΣΟΑΑ ειναι συνδικαλιστικο οργανο και ειναι εκει για να χτυπαει την γροθια στο τραπεζι των ΕΘΕΑ/ΕΛΠΑ/ΟΜΑΕ/ΕΘΕΠΑ (η οπως αλλιως λεγονται) για το κοινο συμφερον των αγωνιζομενων για ολα τα προβληματα τους.
Καντε για μια φορα αυτο που πρεπει για να πιστεψουν οι αγωνιζομενοι σε σας!!
Ετοιμη υλη εχετε!
Τριψτε την στην μουρη αυτων που πρεπει μπας και αλλαξει κατι επιτελους! -
Ο χρήστης poseidon έγραψε:
Κι ομως...αυτο το φορουμ καλως η κακως διαβαζεται πολυ και... διαμορφωνει συνειδησεις!!
Και μακαρι να γραφαν αλλοι 500 απο μια ιδεα εδω!To forum διαβάζεται και παραδιαβάζεται και έχει πολύ περισσότερη δύναμη απ' όσο φαίνεται.
Κάτι ακόμα: το ζητούμενο δεν είναι να πετάξουν τα Ν4, τα κιτ-καρ, τα Α7 και τα R3 όσοι τα έχουν και μπορούν να τα τρέχουν. Μακάρι να τα έχουν και μακάρι να τα τρέχουν. Το ζητούμενο είναι να μπορούν να τρέχουν και οι οικονομικά ασθενέστεροι σε φτηνές κατηγορίες με συναγωνισμό, αφενός μπας και μπει στο χώρο νέος κόσμος και αφετέρου για να γεμίζει ο πίνακας συμμετοχών και να επιβιώσουν οι αγώνες. Τα τελευταία χρόνια με τη γενική νοοτροπία της μεταπολιτευτικής φούσκας δε δόθηκε καμία προσοχή στη διατήρηση της 'βάσης'. Όπως είναι αυτή τη στιγμή οι αγώνες, η 'βάση' δε θα ξαναχτιστεί ποτέ. Άποψή μου: είτε αλλάζουμε είτε βουλιάζουμε (άλλος το είπε αλλά ταιριάζει εδώ).Τέλος, άλλη μια πρόταση όσον αφορά το σημείο 3 του κοστολογίου: Σε Ν1, R1 και ίσως Ν2, υποχρεωτική χρήση ελαστικών DOT στην άσφαλτο. Σήμερα υπάρχουν υπέροχα λάστιχα DOT (Α048, Ζ211, R888, Ecsta V70, Dunlop DZ03G κ.λπ.) τα οποία στοιχίζουν πολύ λιγότερο από τα 'Racing use only', κάνουν για λίγη βροχή, χαράζονται για πολλή βροχή, είναι πιο προοδευτικά και εύκολα, χρησιμοποιούνται σε track days και κάνουν και για καθημερινή χρήση. Έχω τρέξει με Ζ211 και σας βεβαιώνω ότι δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η διαφορά τιμής του 80% με τα καθαρόαιμα Goodrich που φόρεσα αμέσως μετά, ας είναι καλύτερα τα τελευταία. Με τόσα καλά DOT σήμερα, στις φτηνές κατηγορίες της 'βάσης' δεν έχουν κανένα λόγο ύπαρξης τα 'racing use only'.
Για να μην παρεξηγηθώ, όποιες αλλαγές στους τύπους ελαστικών θα πρέπει να γίνουν από τη μεθεπόμενη χρονιά, προκειμένου να μην πετάξουν άνθρωποι λάστιχα που έχουν ήδη αγοράσει. Όλες οι άλλες αλλαγές που προτείνω, ακόμα και η υιοθέτηση των κανονισμών της MSA, μπορούν να γίνουν από αύριο χωρίς να πάθει κανένας αγωνιζόμενος οικονομική ζημιά. -
η ουσια ειναι οτι οι αλλαγες πρεπει να αφορουν και σ αυτους που βαζουν το χερι στην τσεπη για να τρεξουν (οσο βαθια η οχι και αν ειναι αυτο) αλλα και τους θεατες υπο την εννοια οτι οι θεατες φερνουν χορηγους κλπ. αμφιβαλλω ποσοι απο τους πραγματικους λατρεις των αγωνων απο την μερια των θεατων θελουν να δουν αγωνα με 25 συμμετοχες με κανενα σχεδον ανταγωνισμο μεταξυ τους, κλασεις με 1 η 2 αυτοκινητα κλπ. χιλιες φορες ενα τυπου ενιαιο με 30 ιδια αυτοκινητα ας ειναι και ν1 παρα 3 ν4 2 α7 1 r3 κλπ
-
αύριο είναι το rally sprint στην Σπάρτη και την ίδια μέρα έχει αγώνες καρτ .. δεν έχει σχέση το καρτ με το χωμάτινο sprint αλλά ,,
πόσες φόρες συμπίπτει αγώνας καρτ με ανάβαση η ταχύτητα ,, ακόμα και με rally μέσα στην αττική ...
αφού οι πιτσιρικάδες τρέχουν καρτ και προσπαθούν να περάσουν στο επόμενο στάδιο .. γιατί δεν φτιάχνετε ένα σοβαρό πρόγραμμα αγώνων
-
Νίκο καλησπέρα.
Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν (-με) μ' αυτό που λες αλλά υπάρχει το πρακτικό πρόβλημα των διαθέσιμων ημερών.
Ο χρόνος έχει 52 σαβατοκύριακα από τα οποία πρέπει να αφαιρέσεις αυτά που είναι στο καταχείμωνο, αυτά που είναι στο κατακαλόκαιρο, αυτά που είναι σε γιορτές (Πάσχα κ.λπ.) οπότε μένουν λιγότερα από 40. Αν σε αυτά τα Σκ προσπαθήσεις να στριμώξεις πρωταθλήματα ράλλυ, αναβάσεων, ταχύτητας, σπριντ και καρτ, δε μπορεί, κάποια θα συμπίπτουν.Άλλωστε με τα καρτ η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Στο Καρτόδρομο είχε αγώνα πρωταθλήματος και το περασμένο ΣΚ, αυτό εδώ έχει αγώνα Rotax. Το επόμενο ξαναέχει αγώνα, Λουξ-Easykart αν δεν κάνω λάθος. Πρέπει επί τρεις εβδομάδες δηλαδή να μην πραγματοποιηθεί κανένας άλλος αγώνας αυτοκινήτου;
Disclaimer: Αυτά τα λέω ως ένας απλός παρατηρητής/αγωνιζόμενος και ουδεμία σχέση έχω με τους ανθρώπους που διαμορφώνουν το όποιο πρόγραμμα αγώνων.
-
Ο χρήστης scn έγραψε:
4. Κόστος προσωπικών μέσων ασφαλείας πληρώματος.- Με μία κουβέντα: Αντιγραφή των κανονισμών της πατρίδας του motorsport, της Μ. Βρετανίας. Οι κανονισμοί της MSA είναι έτοιμοι και θέλουν μόνο μετάφραση. Το κόστος πέφτει κάτω από το μισό. Οποιαδήποτε σχόλια για 'εκπτώσεις στην ασφάλεια' τα παραπέμπω στο προεδρείο της μεγαλύτερης εθνικής ομοσπονδίας του κόσμου με τη μεγαλύτερη αναλογία αγωνιζόμενων ανά πληθυσμό.
Για να δούμε τι λέει το 2011 MSA Yearbook και ιδιαίτερα στα κεφάλαια K - Common regulations for competitor safety και (μια και μιλάμε για ράλι) R - Specific regulations for rallying
48.10.1. Have, as a minimum, safety roll-over bars complying with K.1, Section K Appendix 2 Drawing number 5 or 6, and longitudinal door bars complying with K.1.3.5(b) (side sections K Appendix 2 Drawing number 9).
(Σημείωση: στα εν λόγω σχέδια φαίνονται roll cages με μία διαγώνιο, όχι roll bars. Οι διαστάσεις που προβλέπονται είναι οι στάνταρ της FIA 45x2.5 ή 50/2 κτλ.)
48.10.4. Have currently FIA Homologated seat belts complying with K.2.1.2 or K.2.1.3 (four or six point).
48.10.6. Be fitted with front seats that are currently FIA homologated complying with K.2.2, with appropriate seat mountings and Section K Appendix 2 Drawing number 32.
25.3.1. All crew members must wear a crash helmet bearing an MSA approval sticker (K.10.1 to K.10.3.1) and a safety belt throughout any Special Stage.
25.3.2. The crew must also wear flame resistant overalls homologated to either FIA 8856-2000 or FIA 1986 Standard. Attention is drawn to (K.9.1.4 to K.9.3).
3.1.6. Permitted Extinguishants AFFF, ZERO 2000. (See Table 3.) Copies of the list of FIA/MSA approved plumbed systems are available from the MSA.
3.2. Plumbed-In Systems (If AFFF they must be FIA/MSA homologated).10.3.1. Standards. Helmets bearing one of the under mentioned ‘standards’ may be approved by the MSA subject to other criteria being met.
(a) INTERNATIONAL EVENTS & ALL MSA EVENTS.
FIA 8860-2004.
SNELL SA2010.
SNELL SA2005.
SNELL SA2000*.
SNELL SAH2010.
SFI Foundation 31.1A, 31.2A.
BS 6658 Type A/FR**.
*May be withdrawn with effect from 01/01/15.
**May be withdrawn with effect from 01/01/16.10.4. HR Device
It is permitted to incorporate the use of an FIA approved HR Device fitted in accordance with FIA regulations.9.1.8. Competitors are also strongly advised to wear Flame Resistant gloves, socks, balaclavas and underwear.
Plastic shoes (such as trainers) should be avoided.
9.1.9. Specific regulations concerning Flame Resistant gloves, socks, balaclavas and underwear are published by the FIA and applicable to International events.Συνοψίζοντας, οι διαφορές συστημάτων ασφαλείας ελληνικών-αγγλικών ράλι είναι οι ακόλουθες:
- Οχι υποχρεωτική χρήση HANS (FHR device) -αν όμως χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες FIA (πχ. απαγορεύεται η 'κατ΄οίκον' μετατροπή για τοποθέτηση HANS posts)
- Επιτρέπονται οι φόρμες FIA 1986
- Δεν είναι υποχρεωτικά, απλά συνιστώνται, τα ομολογκαρισμένα εσώρουχα
- Τα κράνη BSI (πρότυπο του 1985 που συγκρίνεται με άλλα του 2000, 2005, 2010...) παίρνουν επιπλέον παράταση 2 ετών (καθόλου τα SNELL2000 που έτσι και αλλιώς λήγουν 31/12/2014)
Δηλαδή πρακτικά ίδια όλα τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων και σημαντικές 'εκπτώσεις' στα ατομικά είδη ασφάλειας. Δε νομίζω ότι αυτές οι διαφορές ρίχνουν το κόστος στο μισό (εκτός και αν μιλάμε μόνο για τα ατομικά είδη ασφάλειας) ή ότι είναι ρεαλιστικό να δεχόμαστε φόρμες FIA 1986 10 χρόνια μετά την κατασκευή της τελευταίας τους (το μόνο ρεαλιστικό σενάριο χρήσης είναι, να έχει καμιά φόρμα ξεχασμένη από το 1995 και να τη δώσει στο γιό του να τρέξει... εγώ πάντως δεν θα την έδινα στο δικό μου γιό...). Η πραγματική διαφορά είναι το HANS, για το οποίο όμως έχουμε ήδη αποδείξεις ότι σώζει ζωές και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Δε θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση που είχαμε στο άλλο θέμα (παρακαλώ πριν απαντήσει κάποιος ας δει το http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=40170&start=195) αλλά το να έχεις φτάσει σε ένα επίπεδο ασφάλειας Α και μετά να αποδεχθείς να πας σε ένα επίπεδο Β < Α για λόγους κόστους το θεωρώ πισωγύρισμα, έκπτωση και τελείως λάθος στρατηγική. Αν μιλάμε για μικρολεπτομέρειες, πχ. να παρατείνουν την ισχύ πχ. των κρανών BSI για 2 χρόνια ΟΚ, αν θεωρούν τα εσώρουχα υπερβολή, να το δεχτώ (αν και το κόστους τους είναι μικρό) αλλά γενικά μιλώντας τα μέτρα ασφάλειας πρέπει να είναι τα τελευταία που θα θιγούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης του κόστους. Διότι οι ανθρώπινες ζωές και αρτιμέλειες δεν πρέπει να μπαίνουν στο ζύγι._
-
Ο χρήστης scn έγραψε:
Παραθέτω μερικές προτάσεις ανά τμήμα κοστολογίου γνωρίζοντας ότι θα προκληθούν αντιδράσεις.Και πολύ καλά κάνεις, δεν φτιάχνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά.
1. Κόστος προετοιμασίας αγωνιστικού. Διαφέρει δραματικά ανά κατηγορία.
- Μεταφορά των αυτοκινήτων της σούπερ Ν στην Α και επαναφορά της παλιάς καλής απλής Ν.
Οταν είχε ξεκινήσει η ιστορία με τα super N είχα προτείνει να μην τα επιτρέψουμε στην Ελλάδα πλην της χρήσης ενός κοντύτερου κορωνοπήνιου με μπλοκέ αλλά δεν έγινε δεκτό. Τώρα πλέον δεν ξέρω αν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω αλλά επί της αρχής συμφωνώ (πλην των Ν/4, δεν έχει νόημα να τα περιορίσεις αυτά, άσε που δεν φρενάρουν με τα μαμά φρένα).
- Θέσπιση εθνικής Ν1, Ν2 όπου θα μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε αυτοκίνητο της αγοράς, με όριο ιπποδύναμης μετρημένη σε συγκεκριμένο δυναμόμετρο ορισμένο από την ΟΜΑΕ. Π.χ. Ν1=102 ΗΡ (για να μπουν και τα Seat) και Ν2=127 ΗΡ (για να μπει και το C2). Τα εθνικά Ν1 να τρέχουν μαζί με τα κανονικά Ν1 και τα R1.
Δεν είναι κακή ιδέα στη βάση της αλλά θέλει σοβαρότατη μελέτη: Ισως αυτό δούλευε στην Αργεντινή του 2001 αλλά στην Ελλάδα του 2011 όπου ένα μοντέρνο αυτοκίνητο 1600 cc ζυγίζει 1200 κιλά το να ζητάς μέγιστες ιπποδυνάμεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το βάρος είναι σα να λες ότι μια ζωή θα τρέχουμε με 106 των 800-900 κιλών. Δηλαδή ένας νέος 'γκαζάκιας' δεν θα μπορεί να τρέξει με το αυτοκίνητό του (κατά πάσα πιθανότητα ένα μικρό τουρμπάκι) και θα πρέπει να αγοράσει 106 15ετίας επειδή εμείς έχουμε μείνει κολλημένοι στις κλάσεις του 1990 και στους 'ατμοσφαιρικούς' κανονισμούς.
Μην ξεχνάμε ότι τα R* φτιάχτηκαν (ως ένα βαθμό) για να μπορούν, ως 'μίνι κιτ καρ' που είναι, να ισοσκελίζουν τη διαφορά βάρους με περισσότερη ιπποδύναμη (πχ. 106 = 920 κιλά - 180 άλογα, C2R2 = 1050 κιλά - 200 άλογα). Γιαυτό το λόγο και είναι τελικά λάθος να εξομειώνονται με τα 'παλιά' κιτ καρ και άρα να μπαίνουν στο ίδιο σακί με τα πx. S1600.
- Μεταφορά όλων των αυτοκινήτων που έχουν σειριακά και τετραπετάλουδα στην κατηγορία κιτ-καρ και μεταφορά των κιτ-καρ στην αμέσως επόμενη κλάση από άποψη κυβισμού, όπως γίνεται στα σπριντ. Αυτό να ισχύσει και στην ΕΕ, όπου αυτή τη στιγμή για να τρέξει κάποιος με αξιώσεις, π.χ. στην ΕΕ10 θέλει πάνω από 50.000 ευρώ και στην ΕΕ11 δεν του φτάνουν ούτε 70.000.
Υπάρχουν συμβατικά κιβώτια ακριβότερα από σειριακά και φτηνά τετραπετάλουδα. Ολα τα κιτ καρ μετά το 2001 είναι μονοπετάλουδα. Νομίζω η ιδεα επί της αρχής είναι λογική αλλά δεν μπορείς να την περιγράψεις με κανονισμούς αξιόπιστα και χωρίς αδικίες.
- Τουλάχιστον στις Ν1, Ν2, R1, απαγόρευση αναρτήσεων ρυθμιζόμενης σκληρότητας και αναρτήσεων με εξωτερικό δοχείο ψύξης.
Ομοίως είχε προταθεί και απορριφθεί τότε. Ποτέ δεν είναι αργά... Οντως όμως δεν είναι εύκολα εφαρμόσιμο, καλά το εξωτερικό δοχείο αλλά η σκληρότητα ? Ρυθμιζόμενα Koni των €800 απαγορεύονται ? Φτηνά αν και αρκετά καλά coilovers των €1500 ομοίως ? Δύσκολο...
- Να επιτραπούν πάλι τα χαραγμένα σλικς στα ράλλυ έτσι ώστε να μπορούν να τρέξουν και άνθρωποι που πάνε αναβάσεις και πίστες με λάστιχα που έχουν χρησιμοποιήσει σε 2-3 αναβάσεις, εφόσον αυτά ανήκουν στις «σκληρές» γόμες.
Και γιατί να επιτρέπονται σλικς στις αναβάσεις ? Ας τρέχουν και εκεί με ραλλιτζίδικα ή, όπως έγραψες σωστά σε επόμενη δημοσίευση, με ημισλικ. Το χάραγμα των σλικ είναι μεγάλο λάθος.
9. Κόστος βενζίνης αγωνιστικού για αγώνα (συν μεταφορά του).
- Θέσπιση ανώτατων τεχνικών προδιαγραφών βενζίνης σύμφωνα με τη βενζίνη των διυλιστηρίων. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα οκτάνια, όριο τα 102 οκτάνια. Όποιος πιάνεται με παραπάνω, σπίτι του.
Συζητήθηκε διεξοδικά στο άλλο θέμα και πρακτικά δεν είναι προδιαγράψιμο. Είναι εφαρμόσιμο είτε με ενιαία βενζίνη είτε με συγκεκριμένα βενζινάδικα (αυτό που λες παρακάτω και σωστά).
Για τα αγωνιστικά που προτείνεις έχω κάποιες απόψεις αλλά, μια και δεν έχω κάτσει σε μπάκετ, βγάζω το
-
Νάσο αν ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά :
2χ2 ειδικές (λιγότεροι κριτές, λιγότερα χρονόμετρα άρα ανάλογη μείωση του κόστους δλδ 250 - 300 ευρώ)
50-70 χλμ σύνολο
γρήγορος κύκλοςπαραδείγματα :
ράλι Λαμίας : Μπράλος, Παύλιανη χ 2
ράλι Αττικής : Αγ. Κωνσταντίνος, Πλάκα χ 2 (η επί 3)
ράλι Αχαιός : Σελινούντας, Πετσάκοι χ 2Είναι κάτι που γίνεται άμεσα και το κόστος μειώνεται δραματικά. Ολα τα άλλα είναι ψείρισμα και μπορούν να γίνουν με τη σειρά τους. Ετσι κι αλλιώς οι περισσότεροι έχουν και hans και φόρμες...
Αν θέλουμε να πάμε και παρακάτω ο scn έχει γράψει πολλές σκέψεις που μπορεί να αποτελέσουν βάση συζήτησης. Αλλά προς το παρόν είμαστε στο χείλος του γκρεμού και θέλει όπισθεν ολοταχώς...
Αυτοκίνητα έχουμε, οδηγούς έχουμε, φόρμες έχουμε, roll cages έχουμε, λάστιχα έχουμε... να τρέξουν δεν πάνε! -
Μα, πέρα από τις εκπτώσεις στην ασφάλεια στο βωμό του περιορισμού του κόστους, δε διαφωνώ σε κάτι...
Η ερώτησή μου προς όσους έχουν κάτσει σε μπάκετ (χωρίς πλάκα) είναι: πόσο σημαντικό για σας που τρέχετε ράλι είναι:
- Η διαφοροποίηση στις ειδικές. Πχ. είναι για εσάς ικανοποιητικό ράλι ένα ρόντε της λογικής 3 φορές μια 33άρα ειδική ή 4 φορές μια 25άρα ή 5 φορές μια 20άρα ? (τραβάω στα άκρα το δικό σου συλλογισμό για να καταλάβω αν υπάρχει ένα σημείο που λες 'ε είπαμε αλλά όχι και έτσι!')
- (Σχετίζεται και με το 1) Η ποσότητα. Πχ. προτιμάτε παράβολο (λέμε) €500 με 100 χλμ. ειδικών ή παράβολο €300 με 60 χλμ. ειδικών ? (Και μαζί με το παράβολο και τα λοιπά 'με το χιλιόμετρο' αναλώσιμα, βενζίνες, λάστιχα κτλ.) Η εντύπωσή μου είναι ότι, από τη στιγμή που πας να τρέξεις και πληρώνεις 'πάγια' έξοδα όπως ξενοδοχεία, μεροκάματα μηχανικών κτλ., 'το μέγεθος μετράει' Οπως και για τον οργανωτή, το να κάνει ένα ακόμα λουπ στη διαδρομή, από τη στιγμή που πχ. τους κριτές τους πληρώνει με τη μέρα, δεν είναι σημαντικό πρόβλημα (γιαυτό και πολλοί οργανωτές ράλι σπριντ το έχουν πιάσει το νόημα και κάνουν 3 περάσματα)
-
Ο χρήστης Amaxopoulos έγραψε:
φυσικα και εχω λογους που λεω για τοπ κατηγορια,Νασο.....Και γω νομίζω ότι έχω κάποιες εύλογες αντιρρήσεις-απορίες, τις οποίες και παρέθεσα και θα περίμενα ένα πιο τεκμηριωμένο αντίλογο από το 'έχω τους λόγους μου' Θα πρέπει να είναι σοβαροί λόγοι, για να πετάξουμε τη μόνη κατηγορία (Ν/4) που συμπληρώνει σε κάθε ράλι πάνω από 10 συμμετοχές και που, ασχέτως προσωπικών εκτιμήσεων-προτιμήσεων, περιλαμβάνει αυτοκίνητα με καλό value for money (αυταπόδεικτο από τον αριθμό τους... όπως και τα 106 πχ., δεν έχουμε τυχαία τόσα Ν/4 και 106/Saxo...), δε σπάνε στα χώματα (βασικό -εκτός και αν πούμε να καταργηθεί το χώμα από το πρωτάθλημα ράλι, που δεν το είδα σε καμία πρόταση μέχρι στιγμής (μόνο τον περιορισμό είδα)), είναι 'ταμαμ' για μεσήλικες οδηγούς αλλά και ένας ικανός οδηγός (επιπέδου Βωβοχατζητσοπανοκαϊτατζοσωτήρχου) μπορεί να τα πάει αεροπορία κτλ. Αν δηλαδή η εξυγίανση ξεκινά από το να πετάξεις αυτό που κουτσά-στραβά δουλεύει για να το αντικαταστήσεις με κάτι φτηνότερο (? ) αλλά που δεν ξέρουμε αν θα δουλέψει, χρειάζεται μια κάποια τεκμηρίωση...
Τέλος πάντων, σέβομαι τους λόγους που παραθέτεις στη δεύτερη παράγραφο της δημοσίευσής σου.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Συνοψίζοντας, οι διαφορές συστημάτων ασφαλείας ελληνικών-αγγλικών ράλι είναι οι ακόλουθες:
- Οχι υποχρεωτική χρήση HANS (FHR device) -αν όμως χρησιμοποιηθεί πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες FIA (πχ. απαγορεύεται η 'κατ΄οίκον' μετατροπή για τοποθέτηση HANS posts)
- Επιτρέπονται οι φόρμες FIA 1986
- Δεν είναι υποχρεωτικά, απλά συνιστώνται, τα ομολογκαρισμένα εσώρουχα
- Τα κράνη BSI (πρότυπο του 1985 που συγκρίνεται με άλλα του 2000, 2005, 2010...) παίρνουν επιπλέον παράταση 2 ετών (καθόλου τα SNELL2000 που έτσι και αλλιώς λήγουν 31/12/2014)
Δηλαδή πρακτικά ίδια όλα τα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων και σημαντικές 'εκπτώσεις' στα ατομικά είδη ασφάλειας. Δε νομίζω ότι αυτές οι διαφορές ρίχνουν το κόστος στο μισό. (εκτός και αν μιλάμε μόνο για τα ατομικά είδη ασφάλειας)
Ναι, μιλάμε για τα ατομικά μέσα ασφαλείας. Οι διαφορές ρίχνουν το κόστος κάτω από το μισό, για όποιον αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη του εαυτού του γι' αυτά. Αν με ρωτήσεις σε πρώτο πρόσωπο, σου λέω ότι έχω το καλύτερο κέιτζ της αγοράς για σαξόραλλο, έχω full-face Snell 2010 και θα φορέσω και Hans. Αν μου έκανε η παλιά μου φόρμα του 1986 θα τη φορούσα ευχαρίστως γιατί είναι πιο ελαφριά και ευχαρίστως θα έριχνα στα σκουπίδια τα αντιπυρικά μου εσώρουχα, κάλτσες και γάντια. Αλλά ξέρω άνθρωπο που τρέχει 2 σπριντ το χρόνο δανειζόμενος τα μισά απ' αυτά και αυτόν τον άνθρωπο τον θέλω στους αγώνες. Θέλω να τρέχει, έστω και μόνο με τα minimum στάνταρ που έσωσαν χιλιάδες ζωές τόσες δεκαετίες.
scn έγραψε:- Θέσπιση εθνικής Ν1, Ν2 όπου θα μπορεί να τρέξει οποιοδήποτε αυτοκίνητο της αγοράς, με όριο ιπποδύναμης μετρημένη σε συγκεκριμένο δυναμόμετρο ορισμένο από την ΟΜΑΕ. Π.χ. Ν1=102 ΗΡ (για να μπουν και τα Seat) και Ν2=127 ΗΡ (για να μπει και το C2). Τα εθνικά Ν1 να τρέχουν μαζί με τα κανονικά Ν1 και τα R1.
Δεν είναι κακή ιδέα στη βάση της αλλά θέλει σοβαρότατη μελέτη: Ισως αυτό δούλευε στην Αργεντινή του 2001 αλλά στην Ελλάδα του 2011 όπου ένα μοντέρνο αυτοκίνητο 1600 cc ζυγίζει 1200 κιλά το να ζητάς μέγιστες ιπποδυνάμεις χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το βάρος είναι σα να λες ότι μια ζωή θα τρέχουμε με 106 των 800-900 κιλών. Δηλαδή ένας νέος 'γκαζάκιας' δεν θα μπορεί να τρέξει με το αυτοκίνητό του (κατά πάσα πιθανότητα ένα μικρό τουρμπάκι) και θα πρέπει να αγοράσει 106 15ετίας επειδή εμείς έχουμε μείνει κολλημένοι στις κλάσεις του 1990 και στους 'ατμοσφαιρικούς' κανονισμούς.Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν αγώνες όπου τα ΝΟΤΕ Ν2 έχουν διαλύσει τα Σαξόραλλα Ν2, παρόλο που τα Σαξόραλλα Ν2 φτάνουν και ξεπερνάνε τα 140 ΗΡ. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήμτα που αντισταθμίζουν το μεγαλύτερο βάρος.
scn έγραψε:- Μεταφορά όλων των αυτοκινήτων που έχουν σειριακά και τετραπετάλουδα στην κατηγορία κιτ-καρ και μεταφορά των κιτ-καρ στην αμέσως επόμενη κλάση από άποψη κυβισμού, όπως γίνεται στα σπριντ. Αυτό να ισχύσει και στην ΕΕ, όπου αυτή τη στιγμή για να τρέξει κάποιος με αξιώσεις, π.χ. στην ΕΕ10 θέλει πάνω από 50.000 ευρώ και στην ΕΕ11 δεν του φτάνουν ούτε 70.000.
Υπάρχουν συμβατικά κιβώτια ακριβότερα από σειριακά και φτηνά τετραπετάλουδα. Ολα τα κιτ καρ μετά το 2001 είναι μονοπετάλουδα. Νομίζω η ιδεα επί της αρχής είναι λογική αλλά δεν μπορείς να την περιγράψεις με κανονισμούς αξιόπιστα και χωρίς αδικίες.Το σκεπτικό μου είναι να υπάρξει 'χώρος' για φτηνές προσεγγίσεις στις μικρές και μεσαίες κατηγορίες. Όταν λέω μικρές αναφέρομαι σε R1, N1, N2, ΕΕ9 και όταν λέω μεσαίες αναφέρομαι σε A5, A6, N3, ΕΕ10. Σε αυτές τις κατηγορίες, για παράδειγμα, δεν μπορεί να τρέχει ένα Micra κιτ-καρ μαζί με πέντε, έξι 106 1,3 των 120 ΗΡ που φοράνε ένα Bacci. Οι μικρές και μεσαίες κατηγορίες πρέπει να παραμένουν προσιτές και με συναγωνισμό. Τα σειριακά είναι πανάκριβο σοβαρό πλεονέκτημα που από μόνο του χαλάει το συναγωνισμό, αποθαρρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν πάνε 'μόνο για να στρίβουν' και ουσιαστικά μεταθέτει τις 'μεσαίες' κατηγορίες στις 'μεγάλες'. Με απλά λόγια, χαλάει τη 'βάση'. Τετραπετάλουδο φτηνό υπάρχει, ναι. Για κοίτα όμως τι γίνεται στην ΕΕ10. Σχεδόν όλα τα τετραπετάλουδα φοράνε μηχανικά ωστήρια, θεότρελους εκκεντροφόρους, μπιέλες, σφυρήλατα, προγράμματα που έχουν στοιχίσει πάνω από 2000 ευρώ στον προγραμματιστή για τους πειραματισμούς του κ.λπ. Κατ' αυτό τον τρόπο η άλλοτε φτηνή ΕΕ10 μετατράπηκε σε κατηγορία 'κιτ-καρ' και άλλη μια κατηγορία 'βάσης' έπαψε να είναι 'βάσης'. Και για να μην πάμε μακριά, αυτή τη στιγμή υπάρχει ΕΕ10 με σειριακό το οποίο σε κάποιο δυναμόμετρο έδειξε 241 άλογα. Αν έχεις το Θεό σου... Ποιος θα τολμήσει να αγοράσει ένα 205 απ' αυτά που πωλούνται 4-5 χιλιάρικα για να τρέξει απέναντι σ' αυτό το τέρας των πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ;
Παρεμπιπτόντως, η ίδια βλακώδης τακτική συνεχίστηκε και φέτος με το να μπουν τα κιτ-καρ όπως το Punto και το 206 στην Α6. Δεν μπορούσε να επινοηθεί καλύτερος τρόπος για να διαλυθεί η μόνη κατηγορία που ως πρόσφατα ανθούσε, η Α6. Συγχαρητήρια σε όποιον το σκέφτηκε.Για τα αγωνιστικά που προτείνεις έχω κάποιες απόψεις αλλά, μια και δεν έχω κάτσει σε μπάκετ, βγάζω το
Θα σε παρακαλούσα αυτό να το διαγράψεις. Σε μια ελεύθερη συζήτηση αυτό που αξιολογείται είναι η άποψη και τίποτε άλλο.
-
Ο χρήστης scn έγραψε:
Ναι, μιλάμε για τα ατομικά μέσα ασφαλείας. Οι διαφορές ρίχνουν το κόστος κάτω από το μισό, για όποιον αναλαμβάνει μόνος του την ευθύνη του εαυτού του γι' αυτά. Αν με ρωτήσεις σε πρώτο πρόσωπο, σου λέω ότι έχω το καλύτερο κέιτζ της αγοράς για σαξόραλλο, έχω full-face Snell 2010 και θα φορέσω και Hans. Αν μου έκανε η παλιά μου φόρμα του 1986 θα τη φορούσα ευχαρίστως γιατί είναι πιο ελαφριά και ευχαρίστως θα έριχνα στα σκουπίδια τα αντιπυρικά μου εσώρουχα, κάλτσες και γάντια. Αλλά ξέρω άνθρωπο που τρέχει 2 σπριντ το χρόνο δανειζόμενος τα μισά απ' αυτά και αυτόν τον άνθρωπο τον θέλω στους αγώνες. Θέλω να τρέχει, έστω και μόνο με τα minimum στάνταρ που έσωσαν χιλιάδες ζωές τόσες δεκαετίες.Από τη στιγμή που το HANS έχει σώσει έστω και μία ζωή και αντιθέτως τα εσώρουχα έχουν αποδειχθεί μάλλον ενοχλητικά, χωρίς να έχουν ταυτόχρονα αποδείξει τη χρησιμότητά τους, θα πρέπει να δράσουμε ανάλογα (από την άλλη βέβαια ο δικηγόρος του διαβόλου λέει βάσιμα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να αποδειχθεί η χρησιμότητα κάποιου μέτρου ασφάλειας διότι ίσως τότε να είναι πολύ αργά...). Οσο για τις φόρμες, πολύ απλά το να επιτρέπονται φόρμες 20ετίας μου φαίνεται υπερβολή, κανονικά ρούχα 20ετίας και έχουν γεράσει, πόσο δε μάλλον αν είναι κατασκευασμένα από υλικά που γερνάνε από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το κέβλαρ.
Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν αγώνες όπου τα ΝΟΤΕ Ν2 έχουν διαλύσει τα Σαξόραλλα Ν2, παρόλο που τα Σαξόραλλα Ν2 φτάνουν και ξεπερνάνε τα 140 ΗΡ. Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήμτα που αντισταθμίζουν το μεγαλύτερο βάρος.
Ακριβώς γιαυτό η ιπποδύναμη δεν είναι αρκετή. Και σίγουρα η 'ατμοσφαιρική' λογική 1400-1600-2000 cc δεν είναι πλέον συμβατή με τα σύγχρονα δεδομένα (μικρά turbo). Δηλαδή αν ερχόταν 10 Corsa OPC ή Grande Punto Abarth SS θα τα βάζαμε να τρέξουν με τα Evo επειδή 1600/1400x1.7=2720/2380 ? Οι παλιές κατηγορίες/κλάσεις είναι μόνο για 'παλιά' αυτοκίνητα, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και όχι να χτίσουμε κάτι νέο σε αυτές τις βάσεις.
Το σκεπτικό μου είναι να υπάρξει 'χώρος' για φτηνές προσεγγίσεις στις μικρές και μεσαίες κατηγορίες. Όταν λέω μικρές αναφέρομαι σε R1, N1, N2, ΕΕ9 και όταν λέω μεσαίες αναφέρομαι σε A5, A6, N3, ΕΕ10. Σε αυτές τις κατηγορίες, για παράδειγμα, δεν μπορεί να τρέχει ένα Micra κιτ-καρ μαζί με πέντε, έξι 106 1,3 των 120 ΗΡ που φοράνε ένα Bacci. Οι μικρές και μεσαίες κατηγορίες πρέπει να παραμένουν προσιτές και με συναγωνισμό. Τα σειριακά είναι πανάκριβο σοβαρό πλεονέκτημα που από μόνο του χαλάει το συναγωνισμό, αποθαρρύνει τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν πάνε 'μόνο για να στρίβουν' και ουσιαστικά μεταθέτει τις 'μεσαίες' κατηγορίες στις 'μεγάλες'. Με απλά λόγια, χαλάει τη 'βάση'. Τετραπετάλουδο φτηνό υπάρχει, ναι. Για κοίτα όμως τι γίνεται στην ΕΕ10. Σχεδόν όλα τα τετραπετάλουδα φοράνε μηχανικά ωστήρια, θεότρελους εκκεντροφόρους, μπιέλες, σφυρήλατα, προγράμματα που έχουν στοιχίσει πάνω από 2000 ευρώ στον προγραμματιστή για τους πειραματισμούς του κ.λπ. Κατ' αυτό τον τρόπο η άλλοτε φτηνή ΕΕ10 μετατράπηκε σε κατηγορία 'κιτ-καρ' και άλλη μια κατηγορία 'βάσης' έπαψε να είναι 'βάσης'. Και για να μην πάμε μακριά, αυτή τη στιγμή υπάρχει ΕΕ10 με σειριακό το οποίο σε κάποιο δυναμόμετρο έδειξε 241 άλογα. Αν έχεις το Θεό σου... Ποιος θα τολμήσει να αγοράσει ένα 205 απ' αυτά που πωλούνται 4-5 χιλιάρικα για να τρέξει απέναντι σ' αυτό το τέρας των πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ;
Δε διαφωνώ με επί της αρχής, απλά ίσως δεν είναι τόσο απλό όσο το 'σειριακό-4πετάλουδο' = 'κιτ καρ' (βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι ας αρχίσουμε από κάπου... και σωστά...)
Προτάσεις για αγώνες ράλι 2011