-
Έχω βάλει στο μάτι ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που ξέρω πολύ καλά, στη γειτονιά που επίσης γνωρίζω αφού ήδη μένω. Ξέρω πως είναι μέσα, έχω φανταστεί πως θα είναι να ζω εκεί και που θα βάλω τα πράματά μου. Πλέον σχεδόν δεν κατοικείται και ξέρω ότι είναι θέμα χρόνου να πουληθεί, ξέρω ότι με έχει υπόψη του θετικά, υποπτεύομαι μάλιστα και καλή τιμή και τα 2 πράματα που μου μένουν είναι να δούμε πότε θα το πάρει απόφαση και πού θα βρω τα λεφτά! Το καλό του να μην έχω τώρα τα λεφτά είναι ότι δεν θέλω να βιαστεί αυτός οπότε αναγκαστικά κάνω υπομονή! Ακόμα και να είχα τα λεφτά δεν θα κοίταγα άλλο μέχρι να ξεκαθάριζε αυτό.
Και σκέφτομαι τον dbekos που ψάχνει. Το κακό στην αγορά σπιτιού από γενικό ψάξιμο είναι ότι για να φτάσεις να σκέφτεσαι να δώσεις ένα πολύ σημαντικό ποσό έχεις πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για τη γειτονιά, το κτίριο, τους γείτονες, τους χώρους, τις ευκολίες, έχεις φανταστεί τον εαυτό σου και την οικογένειά σου να ζεις εκεί μέσα, έχεις σκεφτεί τη διαρρύθμιση και πως θα βάλεις τα πράματά σου, έχεις κατά κάποιον τρόπο δεθεί, είναι άλλωστε η μεγαλύτερη αγορά σου. Και μετά, αυτό σε προδίδει, εσύ το απορρίπτεις κι αρχίζεις πάλι από την αρχή.... Πολύ ψυχοφθόρο. Υποθέτω μετά από 2-3 κατραπακιές αρχίζεις να δένεσαι λιγότερο με το υποψήφιο σπίτι αλλά τότε έχεις καρδιά να το διεκδικήσεις ή απλά παίζεις με λεφτά και μεσίτες/ιδιοκτήτες/κατασκευαστές. Θα είναι το σπίτι που θέλεις, που ονειρεύεσαι ή ό,τι κάτσει;;
Θα ήθελα να μάθω αν ένας αγοραστής περνάει από τέτοιες φάσεις και αν αλλάζει/προσαρμόζεται βάζει νερό στο κρασί του ή όχι. -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
..είχες πει οτι στη τιμή περιλαμβανόταν και κάποια υλικά επιλογής σου γιατί δεν ήταν 100% έτοιμη. τώρα η τιμή είναι για την ίδια συμφωνία ή όπως είναι η οικοδομή.
δεν λέω οτι και πάλι δεν πήε να σε ρίξει (που 'σου το χα πει') απλά να σιγουρευτείς οτι συγκρίνεις μήλα με μήλα.Σωστά θυμάσαι. Στην όλη διαφορά λοιπόν σήμερα, το μόνο που δεν συμπεριλαμβάνεται είναι το ασανσέρ που είχα ζητήσει extra, κόστους 12.000€.
Άρα 312.000€ από 380.000€ αρχική τιμή (και τώρα έχουμε σύγκριση μήλα με μήλα ).... για να φτάσεις να σκέφτεσαι να δώσεις ένα πολύ σημαντικό ποσό έχεις πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για τη γειτονιά, το κτίριο, τους γείτονες, τους χώρους, τις ευκολίες, έχεις φανταστεί τον εαυτό σου και την οικογένειά σου να ζεις εκεί μέσα, έχεις σκεφτεί τη διαρρύθμιση και πως θα βάλεις τα πράματά σου, έχεις κατά κάποιον τρόπο δεθεί, είναι άλλωστε η μεγαλύτερη αγορά σου. Και μετά, αυτό σε προδίδει, εσύ το απορρίπτεις κι αρχίζεις πάλι από την αρχή.... Πολύ ψυχοφθόρο. Υποθέτω μετά από 2-3 κατραπακιές αρχίζεις να δένεσαι λιγότερο με το υποψήφιο σπίτι αλλά τότε έχεις καρδιά να το διεκδικήσεις ή απλά παίζεις με λεφτά και μεσίτες/ιδιοκτήτες/κατασκευαστές. Θα είναι το σπίτι που θέλεις, που ονειρεύεσαι ή ό,τι κάτσει;;
Θα ήθελα να μάθω αν ένας αγοραστής περνάει από τέτοιες φάσεις και αν αλλάζει/προσαρμόζεται βάζει νερό στο κρασί του ή όχι.Αυτά ακριβώς είναι τα συναισθήματα.
Και ειδικά για το συγκεκριμένο, η απόφαση είναι να μην το διεκδικήσω, καταρχήν για για τις παρανομίες που έχει, αλλά κυρίως επειδή φοβάμαι ότι αν κάποιος ρίχνει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα την τιμή, μπορεί να χρωστάει πχ το ΙΚΑ αλλά και οτιδήποτε άλλο 'κρυφό' μπορεί. Και δεν έχω καμία διάθεση να βρεθώ μπλεγμένος μετά την αγορά με τον οποιοδήποτε, είτε λέγεται κράτος-δήμος-γείτονας, είτε έμπορος-ιδιώτης. -
Πως γινεται να δεθεις με ενα σπιτι που δεν εμενες ποτε;
Καθε φορα ζυγιζεις τα πραγματα και αποφασιζεις αν πρεπει να δωσεις τα ωραια σου λεφτα.
Επι του παροντος θεωρω κακη ιδεα την αγορα σπιτιου,εφοσον η αγορα ξεπερασε το σταδιο του παγωματος και πλεον πεφτει συνεχως (γιατι πλεον το μονο που συμφερει καποιον ειναι να εχει ενα και μοναδικο ακινητο,απο εκει και περα αρχιζει σεξ με την εφορία)ο υποψηφιος αγοραστης δεν εχει παρα να περιμενει.Επισης επι του παροντος ειναι κακη ιδεα να χτισεις γιατι τα υλικα εχουν ξεφυγει,ισως μετα θα πεσουν. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
...Επισης επι του παροντος ειναι κακη ιδεα να χτισεις γιατι τα υλικα εχουν ξεφυγει,ισως μετα θα πεσουν.Έχω ορισμένες επιφυλάξεις επ΄αυτού.
Διότι ναί μεν κάποια υλικά παραμένουν ακριβά (αν και πχ τα πλακάκια-είδη υγιεινής-έπιπλα κουζίνας έχουν ήδη πέσει 15-20%, χώρια τις πολλές προσφορές που βρίσκεις), αλλά τα μεροκάματα έχουν μειωθεί κατά 30+%. : -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
...Επισης επι του παροντος ειναι κακη ιδεα να χτισεις γιατι τα υλικα εχουν ξεφυγει,ισως μετα θα πεσουν.
Έχω ορισμένες επιφυλάξεις επ΄αυτού.
Διότι ναί μεν κάποια υλικά παραμένουν ακριβά (αν και πχ τα πλακάκια-είδη υγιεινής-έπιπλα κουζίνας έχουν ήδη πέσει 15-20%, χώρια τις πολλές προσφορές που βρίσκεις), αλλά τα μεροκάματα έχουν μειωθεί κατά 30+%. :ο πραγματικος λογος που δεν ειναι καλη ιδεα αυτη τη στιγμη, ειναι διοτι μπορει σε 1-2 χρονια να παιρνεις μερικα στρεμματα με 1-2000€
-
Το να χτισεις μονος σου (χωρις να βαλεις επαγγελματια κατασκευαστη) δεν ειναι ευκολη υποθεση. Αυτη τη 'βρωμια' που βλεπεις ως υποψηφιος αγοραστης, θα τη ζησεις απο μεσα ως κατασκευαστης και δη ερασιτεχνης. Χρειαζονται απειρες ωρες προσωπικης μελετης, επιβλεψη ολων (απο το μηχανικο μεχρι τον... μπογιατζη! ). Αν βεβαια ασχοληθεις οσο χρειαζεται και δεν το αφησεις 'στην τυχη του' απο ενα σημειο κ μετα, θα εχεις ενα ποιοτικοτατο τελικα κτιριο που καμια σχεση δε θα εχει με οσα παραγονται με γνωμονα το μεγιστο δυνατο κερδος.
ΥΓ αυτα που γραφω ειναι βασει οσων εχω δει(/βιωσει) σε αντιστοιχες περιπτωσεις.
-
Μόνο που θα του κοστίσει ακριβότερα , θα έχει κουσούρια και θα μπλέξει με τα μαστόρια , που θα τον κάνουν ότι θέλουν καθότι ' στην που...να , που....νιές δεν χωράνε'
Εδώ οι επαγγελματίες κάνουν λάθη , ο ερασιτέχνης θα είναι σαν να κολυμπάει σε πισίνα με πιράνχας .
Βέβαια συνήθως δεν το καταλαβαίνει και νομίζει ότι δεν τον γδέρνουν , αλλά η πραγματικότητα είναι αλλού .Τώρα γιά τις τιμές έχουμε αυξήσεις στα υλικά , στα μεροκάματα πτώση , αλλά γιά μικρές δουλειές , είναι μικρή .
Γιά την αξία της γης , εδώ είναι το μεγάλο ερωτηματικό .Εγώ έχω πεί ότι μεγάλες μειώσεις στην γη δεν πρόκειται να δούμε , γιά πολλούς λόγους που αφορούν την ψυχολογία του κόσμου .
Σήμερα κανένας δεν πουλάει ακίνητο γιά να έχει μετρητά και να γυρίζει τις τράπεζες γιά 0,25 % τον χρόνο διαφορά , αλλά και ταυτόχρονα να φοβάται γιά δραχμές και χρεωκοπίες .Οσοι πουλάνε , απλά θέλουν να βάλουν τα χρήματα είτε σε συγκεκριμένες επενδύσεις , είτε να ξοφλήσουν κάποια χρέη που πιθανόν έχουν .
Οπότε , αν αγοράζεις σε 1-2 χρόνια , μερικά στρέμματα με 2000 € , μάλλον οι μισθοί θα είναι Βουλγαρίας στην καλύτερη , με μισθό δικαστή 450 € και οι απλοί στα 200-250 € .
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Μόνο που θα του κοστίσει ακριβότερα , θα έχει κουσούρια και θα μπλέξει με τα μαστόρια , που θα τον κάνουν ότι θέλουν καθότι ' στην που...να , που....νιές δεν χωράνε'
Εδώ οι επαγγελματίες κάνουν λάθη , ο ερασιτέχνης θα είναι σαν να κολυμπάει σε πισίνα με πιράνχας .Δηλαδή, τα συμφωνητικά με κατασκευαστές, που λένε ότι αναλαμβάνουν το έργο με 'κόστος 1.200€/τμ με το κλειδί στο χέρι', (πλήν αδείας, περιβάλλοντα χώρου, κλπ χρεώσεις που σαφώς καθορίζονται ), είναι .....
-
Εγω μιλουσα για την περιπτωση που καποιος τα αναλαβει ολα μονος του απο την αρχη, και απ'οτι καταλαβα το ιδιο σκεπτικο ακολουθησε και ο φιλος απο πανω
-
Ακριβώς όπως τα λέει ο Ευθύμης .
Γιά τον μοναχικό καβαλλάρη που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει μιλάμε .Αμα κάνεις σύμβαση με κάποιον προφανώς δεν το φτιάχνεις μόνος σου , άρα έχεις κάποιον υπόλογο γιά την ποιότητα του έργου .
Με την ευκαιρία , προσέξτε πολύ όσοι σκέφτεστε να κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι - μαγαζί σας , να απευθυνθείτε σε μηχανικό , γιατί έχουν γίνει πολλές περιπτώσεις μαστόρων Ελλήνων και ξένων , που χτυπάνε τις δουλειές παράλογα φτηνά και είτε σας φτιάχνουν άλλα από αυτά που συμφωνήσατε , είτε σας εξαπατούν , αλλά κυρίως παίρνουν τα ένσημα στο χέρι και μετά σας κάνουν μιά ωραία καταγγελία στο ΙΚΑ που τα πληρώνετε 4-5 φορές παραπάνω με τα πρόστιμα , συν την ποινική δίωξη .
Επίσης πρέπει να βγάζετε την άδεια που απαιτείται , είτε κανονική , είτε μικρής κλίμακας , γιατί αν η αστυνομία σας τσιμπήσει χωρίς άδεια , πάτε αυτόφωρο , αφού διανυκτερεύσετε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο , 'Το κυριλέ λουκέτο' .
Μόνο μην κάτσει η στραβή Παρασκευή , γιατί τότε πάτε γιά διήμερη παραμονή .Εχουν συμβετον τελευταίο μήνα 2-3 τέτοιες περιπτώσεις , από ότι μαθαίνουμε στον χώρο .
-
Από περιεργεια, πόσο θα πουλιόταν σήμερα (ή 'αύριο';) το εξής ακίνητο:
Μονοκατοικία 220 τμ διώροφη του 1978 (άδεια 1976) σε ουσιωδώς άριστη κατάσταση για τα χρόνια της, περιλαμβάνουσα ένα κύριο διαμέρισμα 165τμ (ένας και μισός όροφος με εσωτερική σκάλα) και ένα χωριστό μικρότερο διαμέρισμα 55 τμ (μισός όροφος). Με 2 αποθήκες και μία θέση γκαράζ, σε ημιυπόγεια πυλωτή. ¨Εχει και κηπάκο.
Πολεοδομικώς, χτίζεται περίπου άλλος ένας όροφος (110 τμ).
Περιοχή Αγ. Παρασκευή (Παράδεισος-Κοντόπευκο, πλησίον μετρό Πλακεντίας). -
Χωρίς να ξέρω το συγκεκριμένο ακίνητο συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η μονοκατοικία έχει μηδενική αξία : αυτό που ενδιαφέρει είναι το οικόπεδο, το κτίσμα που έχει πάνω θα γκρεμιστεί από τον αγοραστή στο 99% των περιπτώσεων, οπότε ό,τι κι αν είναι μηδέν αξίζει. Δεν πάει κανένας (σχεδόν) να σκάσει εκατοντάδες χιλιάδες € για να πληρώσει ένα κτίσμα 30ετίας+ το οποίο δεν έχει ο ίδιος διαμορφώσει, θα τα σκάσει για να φτιάξει κάτι καινούριο και όπως του γουστάρει.
Άρα δώσε πληροφορίες για το οικόπεδο για να έχεις εκτίμηση (επιφάνεια, πρόσοψη, γωνιακό, ΣΔ κλπ) -
Πολύ κοντινός μου φίλος έκανε αυτό που λες σε (όντως ωραία) μονοκατοικία στου Παπάγου και το έχει μετανιώσει, θα του είχε στοιχίσει λιγότερο να το γκρεμίσει και να το φτιάξει από την αρχή.
-
Το Κοντόπευκο έχει 1 ΣΔ και ο Παράδεισος αλλού 1 αλλού 0,80 .
Επειδή είναι παλιά άδεια , μάλλον 1 έχει ΣΔ , οπότε το οικόπδεο πρέπει να είναι περίπου 370 τμ αν υπολογίσουμε ότι χτίζει 3 Χ 110 σύν 40 τμ κλιμακοστάσια .Αρα σαν μέγεθος δεν είναι ιδιαίτερα εμπορικό γιά κατασκευή , όπότε απευθύνεσαι κατά 70 % σε ιδιώτη .
Διαφωνώ όμως ότι το σπίτι του 1978 δεν είναι κατοικήσιμο .
Μπορεί με μιά επένδυση γύρω στα 60000 ευρώ να ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό .Τώρα αν ήταν καινούργιο οι τιμές θα ήταν περί τις 3000 το τμ , αφού μιλάμε γιά χαμηλούς ορόφους , δεν έχουμε ξεθαμένα υπόγεια , αλλά αυτό εξαρτάται πολύ από την θέση του οικοπέδου και μπορεί να αυξομειώσει την τιμή μέχρι και 30-40 % .
Δηλαδή θέματα , θορύβου , συγκοινωνιών , θέας , σχολείων κοντά η μακριά , σχήματος οικοπέδου , δομημένος και αδόμητος περιβάλλων χώρος , έχουν τεράστια σημασία .
Επίσης ο προσανατολισμός , η εσωτερική και εξωτερική διαμόρφωση του ακινήτου έχουν μεγάλη σημασία .
Εννοείται ότι έχει μεγάλη σημασία η κατάσταση του φέροντος οργανισμού και η τυχόν πρόβλεψη ορόφου .Αν πάρουμε λοιπόν την μέση οδό θα δεχτούμε ότι η αξία της γης είναι περί τα 1500 ευρώ το τμ , δηλαδή γύρω στα 500.000 σαν οικόπεδο και γιά το υπάρχον ακίνητο , θα μπορούσες να ζητήσεις ακόμη γύρω στις 70-100.000 € .
Δηλαδή ποσό γύρω στα 550-600.000 € θα ήταν μιά καλή τιμή γιά σένα . Επίσης θα σήμαινε ότι κάποιος αγοραστής με 600-700.000 θα μπορούσε να αγοράσει 220 τμ , να τα εκσυγχρονίσει και με 150.000 επιπλέον θα μπορούσε να χτίσει άλλα 110 τμ . και να έχει τελικό κόστος 850000 / 330 = 2575 €/τμ γιά δύο πλήρως ανακαινισμένα διαμερίσματα των 110 τμ έκαστο και γιά ένα ολοκαίνουργιο 110 τμ , αντί γιά γύρω στο 1.000.000 με 1.100.000 που θα χρειαζόταν γιά ένα καινούργιο κτίριο .
Στην σημερινή εποχή , όμως τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα , κυρίως γιατί τα χρήματα είναι πολλά σαν ποσό και αυτοί που τα διαθέτουν είναι λίγοι και έχουν πολλές επιλογές .
Αν είναι σε καλό σημείο το ακίνητο θα είσαι τυχερός αν το αγοράσουν κάποια αδέρφια η πολύ φίλοι που ψάχνουν να φτιάξουν , μαζί σπίτι .
Στην σημερινή εποχή μιά τιμή γιά το οικόπεδο περί τα 1200 €/τμ είναι λογική και έτσι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 450-500.000 € .
Ολα βέβαια είναι σχετικά και με το τι θα κάνεις τα λεφτά .
Αν με τα λεφτά αγοράσεις κάτι άλλο που σήμερα θεωρείς ότι το παίρνεις φτηνά , η τα βάλεις σε κάποια δουλειά που θα σου αποδώσουν σύντομα την διαφορά , τότε μπορεί να σε συμφέρει να το δώσεις άμεσα και σχετικά φτηνότερα .
Αν απλώς θες να έχεις μετρητά , καλύτερα κάτσε με το ακίνητο .Γιά του Παπάγου που λέει ο nass , είπαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η ηλικία του σπιτιού .
Αλλιώς είναι του 76 , αλλιώς του 66 η του 56 και άλλες αντοχές έχουν . -
A. Δεν είπα ότι δεν είναι κατοικήσιμη μονοκατοικία του 78, είναι ΚΑΡΑκατοικήσιμη. Μέχρι 'προχθές' έμενα σε μονοκατοικία του 77 στου Παπάγου και η μάνα μου φυσικά συνεχίζει και μένει εκεί, η οποία μονοκατοικία δεν είναι απλώς κατοικήσιμη αλλά όποιος μπαίνει μέσα 'σχολιάζει' το σπίτι (θετικά ).
Β. Τα οικόπεδα στου Παπάγου (τα 400ρια) κάνουν 1 εκατομ, μόνο το οικόπεδο (θυμάμαι που μίλαγα με μηχανικό/κατασκευαστή το 2006 για οικόπεδα στου Παπάγου και πού έχουν πάει οι τιμές και μου έλεγε 'βρες μου οικόπεδο στου Παπάγου με 1 εκατομ. να το πάρω ΤΩΡΑ. Δεν πουλάει κανείς στο 1 εκατομ.). Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή, βασικά υποθέτω ότι τώρα απλά δεν γίνονται πράξεις, έχω δει ότι πάντως ζητάνε ό,τι και πριν : δηλ. 1-1.2 εκατομμύρια στα μικρά οικόπεδα. Αυτός που θα σκάσει (και έχει ) λοιπόν 1 εκατομμύριο κατά τεκμήριο δεν θα πάει να μείνει στη μονοκατοικία του 78 παρά το ότι είναι πολύ καλή και όχι απλώς κατοικήσιμη, αλλά θα σκάσει και άλλα για να φτιάξει κάτι καρασύγχρονο και πολύ καλό.
Γ. Η αγορά εν τέλει λοιπόν αποτιμά τα οικόπεδα με μονοκατοικία στην τιμή οικοπέδου σκέτου και δεν δίνει κατά τεκμήριο bonus για την ύπαρξη της μονοκατοικίας πάνω. Εσύ μπορεί να έχεις γαμάτη μονοκατοικία (συζητάμε πάντα για αρκετά παλιές ) αλλά δεν θα την πληρωθείς ακόμα και αν ο άλλος θέλει να την ανακαινίσει/κατοικήσει καθώς η τιμή της αγοράς έχει διαμορφωθεί στην τιμή του οικοπέδου, δεν θα πληρωθείς εξτρά για τη μονοκατοικία. Τώρα εξαιρέσεις υπάρχουν πάντα, αλλά γενικώς ισχύει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η τιμή του ακινήτου συμπίπτει πάνω κάτω με την τιμή του οικοπέδου και η παλιά μονοκατοικία δεν αυξάνει την αξία.
Δ. Εδώ viewtopic.php?f=13&t=12815&start=945 έγραφα ακριβώς αυτό : μονοκατοικία (πολύ καλή και καμιά 25ετίας ) στου Παπάγου - στο δρόμο που μένει η μάνα μου - πουλήθηκε στα 900 χιλιάρικα (μέσα 2009) και δεν γκρεμίστηκε αλλά ξεκίνησαν εργασίες για να κατοικηθεί = η εξαίρεση. Παρ'όλα αυτά όπως βλέπεις η τιμή του ακινήτου ήταν περίπου αυτή του οικοπέδου και ο πωλητής δεν εισέπραξε κάτι άξιο αναφοράς ως premium για την μονοκατοικία.
-
Ο χρήστης efthymis έγραψε:
Το να χτισεις μονος σου (χωρις να βαλεις επαγγελματια κατασκευαστη) δεν ειναι ευκολη υποθεση. Αυτη τη 'βρωμια' που βλεπεις ως υποψηφιος αγοραστης, θα τη ζησεις απο μεσα ως κατασκευαστης και δη ερασιτεχνης. Χρειαζονται απειρες ωρες προσωπικης μελετης, επιβλεψη ολων (απο το μηχανικο μεχρι τον... μπογιατζη! ). Αν βεβαια ασχοληθεις οσο χρειαζεται και δεν το αφησεις 'στην τυχη του' απο ενα σημειο κ μετα, θα εχεις ενα ποιοτικοτατο τελικα κτιριο που καμια σχεση δε θα εχει με οσα παραγονται με γνωμονα το μεγιστο δυνατο κερδος.ΥΓ αυτα που γραφω ειναι βασει οσων εχω δει(/βιωσει) σε αντιστοιχες περιπτωσεις.
Αυτό είναι πολύ λεπτό σημείο συνωνόματε. Όσο κι αν φοβάται ο ιδιοκτήτης για ζημιά/εξαπάτηση κτλ, πρέπει να εμπιστευτεί το μηχανικό του. Μου έχουν τύχει πελάτες που διπλο-τριπλο ελέγχουν τα δεδομένα που τους δίνω, είτε είναι επιμετρήσεις υλικών, είτε λογαριασμοί, ακόμη και δεδομένα από στατικές μελέτες. Δε γίνεται να δουλέψεις έτσι. Πρέπει η πειλογή του μηχανικού να γίνει με προσοχή. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη.
-
Ευχαριστώ τους koutsan και cruiser για τις πληροφορίες.
Το ακίνητο είναι σε πολύ καλή θέση από πλευράς ησυχίας (σχεδόν ανύπαρκτη κίνηση και απόλυτη σιωπή τα βράδια), γειτινίασης με σχολεία, αγορές και μετρό (12 λεπτά ως τις αποβάθρες της Πλακεντίας με νεανικό περπάτημα ή 20 λεπτά με γεροντικό) και ασφάλειας (2-3 διαρρήξεις στο δρόμο αυτόν, αρχές δεκαετίας του 90 και μετά τίποτα). Εννοείται, είναι 5 λεπτά με το αμάξι από τον κόμβο της ΑΟ. Εχει απομείνει και ολίγον πράσινο (όλο και κάποιο πευκάκι).
Εχει τεράστια πρόσοψη σε σχέση με το βάθος του, ανατολικού προσανατολισμού, μη γωνιακό (και κολλημένο προς τη μία από τις 4 πλευρές, ενω προς τις άλλες 3 δεν εφάπτεται των ορίων του οικοπέδου).
Για ακριβές εμβαδό και ΣΔ θα ρωτήσω.
Πάντως, με τον παλαιό ΓΟΚ έχτιζε 4 ορόφους, και η άδεια-μελέτη του 76 προέβλεπε στατικώς 4 ορόφους. Το κτίσμα έβγαλε παλληκάρι τους σεισμούς του 81 και του 99, με μία μόνο τριχοειδή ρωγμή σε δοκάρι του πάνω ορόφου.
Κορυφαίο στατικό γραφείο (ΕΜΠ) απεφάνθη, πάντως, ότι με τα σημερινά σεισμικά δεδομένα και την αναθεώρηση των στατικών απαιτήσεων, θα απαιτούνταν 4 έξτρα κολώνες περιφερειακώς (μεγίστη ξυλοχαλασιά) για τον έξτρα οροφο.
Επίσης, να σκαφθούν τα θεμέλια στη μεριά της πρόσοψης και να ενωθούν τα ('τεράστια' πάντως για 1976) πέδιλα με δοκούς (εύκολο). Η πρόσοψη είναι η μόνη από τις 4 πλευρές που είναι ανοιχτή, χωρίς να κλείνεται από τοιχία μπετόν αρμέ, όπως οι άλλες 3 (μιλάμε για ημιυπόγεια πυλωτή).Διερωτώμαι αν, αντί της ανωτέρω ξυλοχαλασιάς, γίνεται ελαφριά κατασκευή (χωρίς πλάκα για τον νέο τελευταίο όροφο, αλλά μόνον κεραμοσκεπή), ελαφρύτερα δομικά στοιχεία αντί για τούβλο, παρκέ αντί για μάρμαρα κλπ.
Οι ιδιοκτήτες δεν θα ήθελαν να το πουλήσουν, αλλά μπορεί να αναγκασθούν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, αναλόγως διαφόρων εξελίξεων, για αμιγώς οικονομικούς λόγους (αγοράζοντας μικρότερα διαμερίσματα για να μείνουν).
Το κτίσμα θέλει τουλάχιστον 3000Ε το χρόνο θέρμανση για πλάκα, 4800Ε το χρόνο για οικιακή βοηθό, 600Ε το χρόνο για κηπουρό κλπ. Ασανσέρ δεν έχει, αλλά υπάρχει πρόβλεψη (φρέαρ). -
Από την στιγμή που δεν χτίζεται η προσθήκη , τότε ουσιαστικά μηδενίζεται η αξία των 70-100.000 της υπάρχουσας κατασκευής , αφού αν την κρατήσουμε , μιλάμε γιά οικόπεδο με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης που χτίζει μόνο 220 τμ .
Ετσι η αξία του ελεύθερου οικοπέδου που κτίζει 330 τμ είναι μεγαλύτερη από την αξία του οικοπέδου που κτίζει 220 τμ και έχει και παλιά οικοδομή που χρήζει ανακαίνησης .
Αρα μιλάμε γιά 400-500.000 € αξία , ανάλογα με την θέση και την εποχή .
-
-edit-
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Αυτό είναι πολύ λεπτό σημείο συνωνόματε. Όσο κι αν φοβάται ο ιδιοκτήτης για ζημιά/εξαπάτηση κτλ, πρέπει να εμπιστευτεί το μηχανικό του. Μου έχουν τύχει πελάτες που διπλο-τριπλο ελέγχουν τα δεδομένα που τους δίνω, είτε είναι επιμετρήσεις υλικών, είτε λογαριασμοί, ακόμη και δεδομένα από στατικές μελέτες. Δε γίνεται να δουλέψεις έτσι. Πρέπει η πειλογή του μηχανικού να γίνει με προσοχή. Από κει και πέρα πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης εμπιστοσύνη.Συμφωνουμε σε αυτο, δεν επιλεγεις τους συνεργατες σου στην τυχη, ανθρωπινο ειναι ομως να γινονται λαθη. Στην περιπτωση που αναφερω μαλιστα εφοσον κατασκευαζεις για τον εαυτο σου, θα ζησεις μια ζωη με το κατα τ'αλλα αναμενομενο επαγγελματικο λαθος. Δε λεω να εισαι πανω απο το κεφαλι του ανθρωπου και να μην τον αφηνεις να 'αναπνευσει', απλα να μην αφηνεις το εργο να προχωρα χωρις να το τσεκαρεις πρωτα κι αν δεις κατι παραξενο να το αναφερεις
(για να μπορεις να το κανεις βεβαια αυτο πρεπει να ασχοληθεις προσωπικα αλλιως δε μπορεις να εχεις αποψη ακομα κ τερατα να γινονται γυρω σου )Έχοντας στην οικογένειά μου την εμπειρία της κατασκευής, προτείνω να ασχοληθεί (αν έχει χρόνο) ο ίδιος.
Θα επιλέξει ο ίδιος τα υλικά και τους μαστόρους, απλά θα πρέπει να υπομείνει την γκρίνια του ενός για τον άλλον 'που τα έκανε χειρότερα' και τα μαζεύει ο επόμενος...
θελει λοιπον χρονο και γερο στομαχι
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!