-
Εγώ παίδες το τέλος μας βλέπω. Δεν έχουν καν σημασία τα ελληνοτουρκικά. Η μόνη βλακεία τους είναι που δεν έρχονται άοπλοι και περπατώντας μες στην Ελλάδα. Τότε θα τους υποδεχόμασταν και θα τους χαρίζαμε την χώρα μόνοι μας. Αλλά ακόμα τους έχει μείνει η καχυποψία ότι θα πολεμήσουμε και κωλυσιεργούν χαχα.
Η έλλειψη λογικής μάς έχει φάει, τα πραγματα απλά είναι. Ούτε καλοσύνη υπάρχει στον κόσμο ούτε ανθρωπισμοί και άλλες τέτοιες παράνοιες. Απλά όλοι θέλουμε να επιβιώσουμε, οπότε σαν πολεμική τακτική τι κάνεις όταν ο άλλος εχει ελάχιστο πληθυσμό κι εσύ 200 εκ. στην κάθε χώρα (βλέπε κάθε χώρα της Αφρικής); Στείλε τους, ανάμειξέ τους, βάλε και μκο απο δικούς σου να τους πιάνουν στο συναίσθημα να απαιτούν και χρήμα και δικαιωματα να γεννάνε σαν κουνέλια και σε λιγα χρόνια χωρίς πόλεμο η χώρα είναι δική σου.
Αλλά για να επιβιώσεις ή πρέπει να σαι όντως πολιτισμένος και να ξέρεις πως λειτουργει μια πόλη/χώρα και γιατί υπάρχει (πόλεμος), ή να σαι σκέτο βάρβαρο ζώο. Το πρώτο μεν πιο αποτελεσματικό, αλλά το να σαι ζώο που νομίζει οτι είναι πολιτισμένο..και να θεωρείς οτι παρόλο που οι πόλεις γεννήθηκαν για να χουν μαζική φονική βία για να προστατεύεσαι, ξαφνικα το πολιτισμένο να είναι να κρατας ζωντανους τους εχθρους σου οσο μπορεις και να τους φροντιζεις εις βαρος του εαυτου σου και να απαγορευεις την βια οπου χρειαζεται.. κλάφτα χαράλαμπε.
Πχ ένας κανόνας χρήσιμος στους πολιτισμένους είναι να βοηθάς τους συμπολίτες σου. Όχι από θεική μεταφυσική υποχρέωση αλλά γιατι, εντελως πρακτικα αν τους σκοτώσεις θα χεις αδύναμη πόλη και θα ρθει μια άλλη δυνατη να σε φαει. Αλλά λόγω χαλασμένου τηλεφώνου και ηλιθιότητος εμείς κρατήσαμε το 'είναι καλό να βοηθάμε' σκέτο. Σαν ένας ποδοσφαιριστης που του λένε είναι καλό να δίνει πάσες και αρχίζει να πασάρει στους αντιπάλους, ή του λένε ειναι καλο να βαζεις γκολ και βαζει στο δικο του τερμα..
Οπότε για να επιβιώσουμε σαν λαός θα πρεπει να μείνουμε αυτός ο λαός. Τώρα που πλέον οι νομιμοι πολίτες είναι οτιδήποτε άλλο εκτός απο Έλληνες, και μάλιστα ο λόγος που τους εντάσουνε στην κοινωνία τοσο μανιωδώς είναι για να αναμειχθούνε με το ζόρι.. και να νικήσουμε πόλεμο χάσαμε ήδη την επιβίωση.. Εκτος κι αν ερχεται μετα ο ''Ελληνας' μαυρος ονοματι αμπντουλ και θεωρεις οτι νικησαμε και υπαρχουμε ακομα μεσω αυτων..
Χάσαμε από καθυστερημένα πεντάχρονα ρε γμτ, αυτο ειναι το πιο επιπονο, οχι απο πανεξυπους αντιπαλους, που ηρθαν αοπλοι μας ειπαν δωσε μου την χωρα σου αλλιως θα πει ο θεουλης οτι εισαι κακος ανθρωπακος και το καναμε για να μη νιωθουμε ασχημα..
-
https://www.altsantiri.gr/editorial/888088/as-min-pame-sti-chagi/
Τα λέει ήρεμα, δίχως τις αντίστοιχες κορώνες επί Πρεσπών. Αν γίνει προσφυγή στη Χαγη, να δούμε αν θα βγούνε έξω οι γνωστής αισθητικής 'πιο Έλληνες'. Έχουν χρέος να το κάνουν, πολύ μεγαλύτερο από τις Πρέσπες. Αν δεν το κάνουν, ας σιωπήσουν για πάντα...Ο πραγματικός μας εχθρός είναι ένας και οι οποίοι λεονταρισμοι έχουν νόημα μόνο προς αυτόν.
Δεν είσαι καλά πληροφορημένος. Έχουν βγει ήδη (|για την Αγ. Σοφία|)
και έπεται συνέχεια (φαντάζομαι...)
-
Αγία Σοφία
Δεν είμαι εθνικιστής αλλά όταν ο γείτονάς μου γίνεται εθνικιστής και μου επιτίθεται, γίνομαι δυο φορές εθνικιστής. – Μπέρτολ Μπρέχτ
• Γράφτηκαν τόσα πολλά για την τουρκική ιεροσυλία, ασέλγεια και κτηνωδία, Eμόλυναν ένα ιερό χώρο πολιτισμού και θρησκείας Ύβρις…
• Θα προσθέσω ολίγα.
• Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (η ονομασία της σε Βυζαντινή υπήρξε κατοπινό εφεύρημα) είχε δείξει σημεία διάλυσης πολύ νωρίς. Ήταν εύκολη λεία σε όποιο γείτονα αποφάσιζε να την καταπατήσει.
Από τα βάθη της Ανατολής είχαν ήδη εισβάλει οι Σελτζούκοι Τούρκοι, Μογγόλοι, ένας λαός αρπακτικός, επιθετικός, πρωτόγονος.
• Κρίσιμη χρονιά για την Αυτοκρατορία υπήρξε το 1071, όταν στην μάχη του Μαντζικέρτ ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σελτζούκους και ο Αυτοκράτορας Ρωμανός Διογένης συνελήφθη αιχμάλωτος. Απέναντι στον αρραγή στρατό των Σελτζούκων παρατάχθηκε ένα στίφος μισθοφόρων (Νορμανδοί, Φράγκοι, Γότθοι, Σέρβοι κτλ) Η Αυτοκρατορία έμπαζε νερά από παντού!
• Ακολούθησε το 1204 όταν οι ορδές των Καθολικών Χριστιανών υπό τον Αρχιγκάγκστερ Πάπα Ιννοκέντιο Α’ οργάνωσαν την Α’ Σταυροφορία για να απελευθερώσουν δήθεν τους Αγίους Τόπους, στην ουσία για πλιάτσικο, ληστείες, λεηλασία. Καθ’ οδόν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη την οποία ΄λεηλάτησαν αγρίως. Ιδιαίτερα, η Αγία Σοφία υπέστη χυδαία και αντιχριστιανική αρπαγή. Ξήλωσαν πάντα και τα φόρτωναν σε πλοία με προορισμό τις Μεγάλες Ιταλικές πόλεις και ιδιαίτερα την Ρώμη, προς επίδειξη των πρώτων επιτευγμάτων πλιάτσικου. Ακόμη την Ιερά τράπεζα, από ασήμι και χρυσό, την έστειλαν …. Στον Πάπα.
• Ήλθε το 1453 και ο Μωάμεθ με μια χαψιά την κατάπιε. Οι νέοι της Κωνσταντινούπολης αντί να πολεμήσουν έτρεχαν να ντυθούν καλόγεροι για να μην στρατολογηθούν.
• Δεν γράφω Ιστορία γιατί δεν έχω την δυνατότητα. Θα προσθέσω όμως κάτι, σίγουρα αληθινό. Οι Τούρκοι, βάρβαροι, Μογγόλοι, δεν έκαναν τίποτα άλλο από αρπακτικούς και ληστρικούς πολέμους. Δεν φρόντισαν ν’ αποκτήσουν κάποιου είδους πολιτισμού ή κουλτούρας. Είναι πίσω σε όλα. Δεν δημιουργούν αλλά αρπάζουν και οικειοποιούνται ξένες δημιουργίες.
• Ας έρθει κάποιος να μου πει ποια είναι τα πολιτιστικά τουρκικά έργα. Τίποτα, μηδέν. Όλα τα άρπαξαν από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Τα μόνο, αυθεντικά μνημεία της Τουρκίας που προστατεύει η πονόψυχη Ουνέσκο είναι 2 -3 θρησκευτικά τεμένη και τα Καραβάν-Σαράι. Έτερον Ουδέν. Δεν έχουν την παιδεία, κουλτούρα και παράδοση να εκτιμήσουν ένα μεγάλο έργο, μνημείο όπως η Αγία Σοφία. Κάνουν ότι τους υπαγορεύει ο πρωτόγονος θρησκευτικός φανατισμός τους. Αν καταλάμβαναν τη Ρώμη θα έκανα πάραυτα τζαμί τον Αγ. Πέτρο, το Παρίσι την NOTRE DAME, την Αθήνα την Ακρόπολη.
Εξάλλου δεν διαθέτουν και ένα στοιχειώδη εγωισμό και εθνική περηφάνεια. Να πουν δηλαδή: Γιατί προσευχόμαστε μέσα σε ένα Ναό άλλης θρησκείας; Ντροπή μας…
Ο μέγας Βίκτωρ Ουγκώ έγραψε το 1824 (les orientales) τους παρακάτω στοίχους για την σφαγή της Χίου.
Les Turcs ont passe la. Tout est ruins et deuil.
(Οι Τούρκοι πέρασαν από εδώ. Τα πάντα είναι ερείπια και πένθος).
• Αλλά και σήμερα αν εξαιρέσω 1-2 Τούρκους σκηνοθέτες, η πνευματική παραγωγή της γείτονας χώρας είναι ευτελής, υποτονική σε όλους τους τομείς. Όταν εμείς παρατάσουμε, τα τελευταία χρόνια, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Βάρναλη, Μαρία Κάλας, Αγγελόπουλο, Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Γαβρά Παπανικολάου, Ωνάση, Νιάρχο και τόσους άλλους σπουδαίους. Αυτοί είναι, αυτά πράττουν. Δεν με εκπλήσσουν.
Κ.Φράγκος από Militaire, Το Πασοκοφανές
Δυστυχώς, φοβάμαι πως για άλλη μια φορά το σχόλιό μου θα επιφέρει την μήνιν σου αγαπητέ.
Μην ξεχνάς όμως πως σχολιάζω δηλώσεις άλλου προσώπου, κι όχι δικά σου λόγια!
Έγραψε ο Μπρεχτ:
Μπέρτολτ Μπρεχτ - Φιλοπατρία (μίσος για τους πατριδολάτρες)
Ο κύριος Κ. δεν το ‘κρινε απαραίτητο να ζει σε μια συγκεκριμένη χώρα. Έλεγε: Παντού μπορώ να πεινάσω. Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατέβει από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κ. κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγαναχτήσει ενάντια σ’ αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια στον άνθρωπο, μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί. Γιατί, ρώτησε ο κ. Κ., έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.
Αφού είδαμε λοιπόν πως ο Μπρέχτ, που επικαλείται ο συντάκτης, εξισώνει τον Εθνικισμό με τη Βλακεία, που πρέπει να απαλειφθεί, πάμε παρακάτω...
Ο Ωνάσης κι ο Νιάρχος, δίπλα-δίπλα στον Βάρναλη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη... τί να σχολιάσει κανείς... η απύθμενη βλακεία, στην οποία αναφερθήκαμε προηγουμένως...
Η Κυβέρνησή μας και τα 'εθνικά μας συμφέροντα' συγκρούονται με την ηγεσία της Τουρκίας και τα 'εθνικά τους συμφέροντα'. Οι διαφορές μας ως δικαιολογία και βάση του να γράφεται 'η πνευματική παραγωγή της γείτονας χώρας είναι ευτελής, υποτονική σε όλους τους τομείς. Όταν εμείς παρατάσουμε, τα τελευταία χρόνια, Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο, Βάρναλη...' κλπ, ξεπερνά τα όρια της βλακείας, και γίνεται αυτό που πολύ γλαφυρά στη νεοελληνική λαϊκή γλώσσα περιγράφουμε ως 'μια μαλ@κία και μισή' κι επομένως ο γράφων, άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί 'μαλ@κας'... (με περικεφαλαία σαν του Περικλέους, βεβαίως-βεβαίως...)
όταν μάλιστα μιλάμε για τη σημερινή Ελλάδα του Σεφερλή κι οχι του Σεφέρη! Λες και παίζει μπάλα η Εθνική στον τελικό και 'παρατάσουμε' εμείς τους δικούς μας λόγιους, κι αυτοί τους δικούς τους, κι όποιος βάλει τα πιο πολλά γκολ, θα σηκώσει την Κούπα...
Γιασάρ Κεμάλ, Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ 1952), Ναζίμ Χικμέτ, Μελίχ Τζεβντέτ Αντάυ, Γιλμάζ Γκιουνέι, μόνο μερικά πρόχειρα από τ' αστέρια της 'αντιπάλου ομάδος'!
Μιλάμε για κέντρο 'ατσάλι' κι αριστερά χάφ που εξαφανίζουν τη μπάλα και κάνουν τα μαγικά τους...
Βέβαια, αν μετρήσουμε τα 'δικά μας' Νομπελ κόντρα στα δικά τους, ως 'τόπι στο πλεκτό', τους έχουμε πάρει φαλάγγι τους Τουρκαλάδες.... ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑΑΑΑ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΥΑΛΟΟΟ, ΕΙΜΑΣΤΕ Α-ΡΩ-ΣΤΟΙ, ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΤΟ ΤΡΕΛΟΟΟ...
-
pilourit, ανεξάρτητα με το τι γράφει ο Φράγκος (που κι εγώ σε πολλά τον θεωρώ γραφικό) το να θέλεις με το ζόρι να πείσεις για την 'πνευματική παραγωγή' της Τουρκίας είναι αστείο. Προτρέχω βέβαια για να πω ότι οιαδήποτε τέτοια σύγκριση που χρησιμοποιείται 'στο πεδίο των διαφορών περί υφαλοκριπίδας' για να αποδείξει 'οτι 'είμαστε ανώτεροι' και 'δικαιούμαστε' είναι μόνο για τον Σεφερλή όπως λες.
Αλλά βρε συ, ιασάρ Κεμάλ, Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ 1952), Ναζίμ Χικμέτ, Μελίχ Τζεβντέτ Αντάυ, Γιλμάζ Γκιουνέι
Σοβαρά τώρα; Γονάτισα από το 'πνευματικόν βάρος'
Θυμίζω ότι πρόκειται για έθνος 80 εκ! Μια σύγκριση με το ομοίου πληθυσμού και -ας πούμε- θρησεκίας διπλανό Ιράν θα σε πείσει... Να αρχίσω να αραδιάζω;
-
Άποψη piliu vs άποψης Κ.Φ, τι να σημειώσει ο διαιτητής ? Της παράγκας ο διαιτητής ή ο καινούργιος ο Άγγλος με τα 23Κ τον μήνα ?
ΥΓ. Υποθέτω ότι οι Νιάρχος και Ωνάσης μπήκαν σαν εθνικοί ευεργέτες, ή μήπως θεωρείς ότι δεν είναι ?
ΥΓ2. Επειδή θεωρώ τους χαρακτηρισμούς σου μειωτικούς για τον στρατηγό ίσως αλλάξεις γνώμη με το ηχητικό για τα Ίμια και όχι μόνο.
https://www.enikos.gr/society/367555/o-stratigos-kostas-fragkos-gia-ti-nyxta-ton-imion
ΥΓ3. Δεν μου προκαλείς καμμία μήνι γιατί σε έχω τοποθετήσει στο μυαλό μου σαν τον αντιρρησία που έχει ενστάσεις μόνο για τις ενστάσεις και τίποτα περισσότερο, ειδικά σε όσα ανεβάζω, οπότε ούτε κρύο, ούτε ζέστη.
-
https://www.altsantiri.gr/editorial/888088/as-min-pame-sti-chagi/
Τα λέει ήρεμα, δίχως τις αντίστοιχες κορώνες επί Πρεσπών. Αν γίνει προσφυγή στη Χαγη, να δούμε αν θα βγούνε έξω οι γνωστής αισθητικής 'πιο Έλληνες'. Έχουν χρέος να το κάνουν, πολύ μεγαλύτερο από τις Πρέσπες. Αν δεν το κάνουν, ας σιωπήσουν για πάντα...Ο πραγματικός μας εχθρός είναι ένας και οι οποίοι λεονταρισμοι έχουν νόημα μόνο προς αυτόν.
Ας κάνουμε τις πάπιες και ας αφήσουμε την καυτή πατάτα στον επόμενο. Η γνωστή δοκιμασμένη συνταγή από τις ελληνικές κυβερνήσεις των προηγούμενων δεκαετιών δεν νομίζω ότι έχει ωφελήσει την Ελλάδα.
Υγ άσε που είναι πλέον υπαρκτή εναλλακτική ο πολεμος και πιθανός να μην γίνεται να αφεθεί η καυτή πατάτα στον επόμενο.
-
pilourit, ανεξάρτητα με το τι γράφει ο Φράγκος (που κι εγώ σε πολλά τον θεωρώ γραφικό) το να θέλεις με το ζόρι να πείσεις για την 'πνευματική παραγωγή' της Τουρκίας είναι αστείο. Προτρέχω βέβαια για να πω ότι οιαδήποτε τέτοια σύγκριση που χρησιμοποιείται 'στο πεδίο των διαφορών περί υφαλοκριπίδας' για να αποδείξει 'οτι 'είμαστε ανώτεροι' και 'δικαιούμαστε' είναι μόνο για τον Σεφερλή όπως λες.
Αλλά βρε συ, ιασάρ Κεμάλ, Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ 1952), Ναζίμ Χικμέτ, Μελίχ Τζεβντέτ Αντάυ, Γιλμάζ Γκιουνέι
Σοβαρά τώρα; Γονάτισα από το 'πνευματικόν βάρος'
Θυμίζω ότι πρόκειται για έθνος 80 εκ! Μια σύγκριση με το ομοίου πληθυσμού και -ας πούμε- θρησεκίας διπλανό Ιράν θα σε πείσει... Να αρχίσω να αραδιάζω;
Πολύ ευχαρίστως να αρχίσεις να αραδιάζεις από οπουδήποτε ξέρεις, για να μάθω και γω και όσοι διαβάζουν, και να μην είμαστε στουρνάρια σαν αυτούς που βγάζουν τα προς το ζην, γράφοντας τέτοιες μαλ@κιες σαν το άρθρο του Φράγκου.
Δεν υφίσταται Πρωτάθλημα Λογίων και Καλλιτεχνών. Αυτά σταματούν στη Γιουροβίζιον και τα Καλλιστεία... ή στο ποιος κάνει τον καλύτερο Μπακλαβά, εμείς με μύγδαλο ή αυτοί με φυστίκι... να βάζουμε κύμινο στους κιοφτέδες ή δυόσμο... μέχρι εκεί!
Έχει νόημα αυτό το πράγμα; Φαντάζεσαι να βρίσκονταν εν ζωή οι προαναφερθέντες , Ελύτης, Βάρναλης, Ρίτσος, Σεφέρης και να διάβαζαν πως συγκαταλέγονται μαζί με τους λεφτάδες, στους Αστέρες του 'Εθνους που κατατροπώνουν την πνευματικά υποδεέστερη Τουρκία; Ποιος νομίζει πως είναι ο παπ@ρας που σπιλώνει τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, λές και είναι οι μπαλαδόροι που θαυμάζουν οι κάφροι οπαδοί μιας ομάδας;
Αν δεν καταλαβαίνει κανείς από μόνος του ΠΟΣΟ ΒΛΑΚΩΔΕΣ είναι να γίνεται ανταγωνιστική σύγκριση αριθμού, ποσότητος και ποιότητας προσωπικοτήτων της τέχνης για να αποδειχθεί πως ένα έθνος είναι ανώτερο ή καλύτερο από ένα άλλο, δεν χωράει εξήγηση.
-
Ένα πατατάκι έφυγε και δεν έμεινε για τον επόμενο
(Συμφωνία ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΟΖ βεβαίως βεβαίως -άσε το Καστελόριζο για αργότερα-, νομίζω όμως ότι μπαίνει σφήνα στο Τουρκολυβικό οπότε έχουμε πλέον κι εμείς κάτι στα χέρια μας)
-
Όντως το να βάζεις τον Ωνάση δίπλα στον Ρίτσο θεωρώ ότι δείχνει μια πνευματική συγχιση αν μη τι άλλο. Όλοι selebrities είναι κι έτσι...
Για Ιράν, γνωρίζεις από Ιρανικό κενιματόγραφο; Αν την βρεις είναι σούπερ...
(βασικά ο Ιρανικός κενιματόγραφος θεωρείται πολύ καλός, πολύ δυνατό και εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν)
https://www.athinorama.gr/cinema/movie/ta_paidia_tou_paradeisou-1006358.html
Και μετά υπάρχουν βέβαια και ένα κάρο ποιητές και συγγραφείς (αυτοί δεν έχουν Νόμπελ σαν κι εμάς)
-
Ο Φράγκος ούτε γραφικός είναι, ούτε σε σύγχιση βρίσκεται, προσπαθεί να ξυπνήσει κοιμώμενες συνειδήσεις, στο στράτευμα που το γνωρίζει καλύτερα από εμάς, όντας στρατηγός, στον πολιτικό κόσμο, άντε και σε μερικούς σαν εμάς που μένουμε στο είδος της γραφής του και όχι στην ουσία των γραφόμενων του, αναρωτιέμαι τελικά ποιός βρίσκεται σε σύγχιση, μήπως εμείς που θέλουμε να δείξουμε ότι κάτι ξέρουμε αγνοώντας στην κριτική μας την στηλίτευση των μη πράξεων της κυβέρνησης στην ενίσχυση της άμυνας ?
-
Όντως το να βάζεις τον Ωνάση δίπλα στον Ρίτσο θεωρώ ότι δείχνει μια πνευματική συγχιση αν μη τι άλλο. Όλοι selebrities είναι κι έτσι...
Για Ιράν, γνωρίζεις από Ιρανικό κενιματόγραφο; Αν την βρεις είναι σούπερ...
(βασικά ο Ιρανικός κενιματόγραφος θεωρείται πολύ καλός, πολύ δυνατό και εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν)
https://www.athinorama.gr/cinema/movie/ta_paidia_tou_paradeisou-1006358.html
Και μετά υπάρχουν βέβαια και ένα κάρο ποιητές και συγγραφείς (αυτοί δεν έχουν Νόμπελ σαν κι εμάς)
Θα τη βρω την ταινία. Αυτές που θυμάμαι πολύ καλές ήταν:
A Separation
About Elly
Soraya
Το ότι μια μικρή κοινότητα καλλιτεχνών παράγει έργο ανά εποχές σε μια χώρα, ούτε 'ανήκει' ούτε 'χαρακτηρίζει' το λαό της, και πολύ περισσότερο τις Κυβερνήσεις και το σύστημα εξουσίας. Και δε νοείται διαγωνισμός ποιος λαός την έχει πιο μεγάλη την καλλιτεχνική αξία. Να αναγνωρίσει η εκάστοτε εξουσία τους καλλιτέχνες, προς τιμήν της.
Μπορεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι κινηματογραφιστες (πλην μοναχικών εξαιρέσεων) να μοιάζουν με κακομαθημενα νήπια μπροστά π.χ. στους Ιρανούς, αλλά το Ιράν παραμένει μια σκοτεινή θεοκρατία, πολύ χειρότερη ακόμη κι απ' την παρηκμασμένη Ελληνική κοινωνία και δημοκρατία. Δηλαδή δεν χαρακτήριζε την χώρα, το καλλιτεχνικό έργο.
Τα 3/4 αυτών που ήταν (και των υπολοίπων που δεν ήταν, αλλά προσμετρώνται νοερώς στη πολιτιστική 'παράταξη' εναντίων των Μογγολων Τούρκων όπως γράφει) στη λίστα με τα ελληνικά σελέμπριτιζ του Φράγκου, ήταν αριστεροί και κομμουνιστές που στη καλύτερη περίπτωση έζησαν διοκώμενοι απο τους φασιστοχουνταίους της τότε Ελλαδας, και στη χειρότερη, έφτυσαν το γάλα της μάνας τους.
Απ τα χρόνια της κρίσης και μετά, τσουρέκια μας τα χουν κάνει οι φασίζοντες ακραίοι δεξιοί με την Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς, δηλαδή τα περισσότερα απ' τα ονόματα που αραδιάζει ο Φραγκος.
Ξαφνικά, αυτοί οι κατά τα 3/4 κομμουνιστές ή φιλελεύθεροι άνθρωποι του πνεύματος, 'παρατάσσονται' απο δεξιόφρονες εθνικιστές ως πνευματικά όπλα εναντίον της Τουρκίας! Σοβαρά μιλάμε; έχει διαβάσει κανένα ποίημα του Βάρναλη, να δούμε τί λέει για τους λαούς που τους βαζουν οι αφέντες τους να σκοτώνονται, που τολμα να κατατάσσει αυτόν τον άνθρωπο (και μαχητικό κομμουνιστή) μαζί με πειρατές τυχοδιώκτες χωρίς ιερό και όσιο που έκαναν λεφτά...
Ότι πιο γελοίο και ατυχές έχω διαβάσει, εδώ και πολύ καιρό.
-
Πριν 2 μηνες ο Τσιπρας καλουσε την κυβερνηση να υπογραψει με την Αιγυπτο εστω κ τμηματικα.
Χτες που υπεγραψε, η αντιπολιτευση κατηγορουσε την κυβερνηση για βιασυνη και αρον αρον υπογραφη...
Απο οτι ειδα ειναι απολυτα ισορροπημενη η οριοθετηση παντως.
-
Σκόρπιες θέσεις και απαντήσεις .
Αρχικά και ο Φράγκος , αλλά και ο Αλ τσαντίρης μία σχέση με την γραφικότητα την έχουν ...
Το ότι κάποιος ήταν στρατηγός , δεν σημαίνει ότι γνωρίζει τα πάντα , ιδιαίτερα όταν μιλάμε για γενικότερα θέματα όπου μπορεί ένας λογιστής για παράδειγμα να έχει ευρεία μόρφωση και καλύτερη άποψη για την γεωπολιτική , από ένα στρατηγό .
Αλλωστε μην ξεχνάμε το ότι υπήρξε ο Μεταξάς , αλλά υπήρξε και ο Ιωαννίδης .
Εχουμε πει ότι η Πολιτική είναι η Τέχνη του Εφικτού .
Δηλαδή ο στόχος είναι ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΝΑ ΠΑΊΡΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ .
Προσωπικά γνωρίζετε ότι δεν ήμουν εναντίον των Πρεσπών . Οπως δεν ήμουν και εναντίον του πακέτου Πινέιρο , αλλά και του σχεδίου ΑΝΑΝ .
Γιατί η Γεωγραφία και τα Εθνικά Συμφέροντα σε συνδυασμό με την Τρέχουσα Ισχύ της Χώρας σου καθορίζουν τα πάντα .
Το 1897 μόνοι μας , κοντέψαμε να ξαναφέρουμε τους Τούρκους στο Σύνταγμα και μόλις 15 χρόνια μετά , μαζί με τους άλλους βρεθήκαμε 500 χλμ μακρυά , διπλασιάζοντας την χώρα και τον πληθυσμό της και απελευθερώνοντας από την σκλαβιά αιώνων χιλιάδες Ελληνες .
Η χτεσινή συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μεγάλη υπόθεση . Το δείχνει άλλωστε πόσο έχουν λυσσάξει οι Τούρκοι .
Γιατί πλέον το παιχνίδι φεύγει από τον Τσαμπουκά και πάει στην κοινή λογική .
Τι θα φοβηθούμε πηγαίνοντας στην Χάγη ?
Οτι δεν θα έχουν πλήρη επήρεια κάποια νησιά ?
Μα αυτό το ξεκαθαρίζει η γεωγραφία .
Στην Χάγη όμως μπορούμε να θέσουμε και τα 12 μίλια . Εκεί το παζάρι θα είναι δυνατό .
Θες Ερντι μεγάλο χώρο στην Ανατολική Μεσόγειο ?
Ωραία . 12 μίλια ΧΥ το σύμπλεγμα του Καστελόριζου , το ίδιο και τα άλλα νησιά στην ανοικτή θάλασσα , Κρήτη , Κάσος , Κάρπαθος , Ρόδος και τα κανονίζουμε και στο Αιγαίο , ανάλογα και με τα συμφέροντα των μεγάλων , παίρνουμε και μία στενή λωρίδα μεταξύ Ρόδου - Καστελόριζου και σου αφήνουμε να συναντήσεις την Αίγυπτο και την Κύπρο ανατολικά του Καστελόριζου .
Μπορούμε να ζητήσουμε αρκετά και υπαρκτά στην Χάγη , όχι μόνο θάλασσες μακρινές , για πιθανά κοιτάσματα που με τις τιμές του πετρελαίου κανείς δεν θα ενδιαφερθεί στο προβλεπτό μέλλον .
Και όταν και αν έλθουν νέες εποχές , τότε τα ξαναβλέπουμε τα πράγματα .
Τότε μπορεί ο πρωθυπουργός μας να εδρεύει στο Λουξεμβούργο και οι φρεγάτες να έχουν μόνο την γαλάζια αστερόεσσα .
Αυτό που μπορείς να κερδίσεις σήμερα κοιτάς . Και βέβαια αν είσαι αδύναμος , να χάσεις το λιγότερο και το πιο άχρηστο .
-
Για μένα επόμενος στόχος στην σκακιέρα πρέπει να είναι από τους δικούς μας το μαγκάκι που έχει φάει ψωμάκι στην χώρα μας , αλλά στήνεται στους ανατολικούς .
Πρέπει να πιεστεί να υπογράψει ΑΟΖ μαζί μας με κάθε τρόπο . Και ΑΟΖ που θα μας βολεύει , αφού εκεί είμαστε ισχυροί .
Μήπως να το ξαναψάξουμε αν οι συνθήκες έχουν ξεχάσει εκείνο το νησάκι Σάσων ?
-
-
Ο Ερντογάν με την λίρα στα Τάρταρα και την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου , είναι πληγωμένο θηρίο .
Είναι σίγουρα επικίνδυνος , αλλά συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις όταν ο ηγέτης αρχίζει και παραλογίζεται , τον καθαρίζει το περιβάλλον του , οι έμπιστοι του , απλά για να σώσουν το κεφάλι τους , αν συμβεί κάτι κακό και είναι ακόμα σε θέσεις εξουσίας .
Παράδειγμα το 1974 και το πόσο γρήγορα καθάρισαν τον Ιωαννίδη , Γκιζίκης , Μπονάνος , Αραπάκης .
-
Μας συμφέρει εμάς να πάμε στη Χάγη;
Γιατί φοβάμαι ότι κάποιος τρόπος θα βρεθεί (εξ. Παράγοντες, πιέσεις) και θα μας τον φορέσουν για τα καλά;
-
Μας συμφέρει εμάς να πάμε στη Χάγη;
Όταν υπάρχουν αγεφυρωτες διαφορές μεταξύ κρατών η λύση έρχεται είτε βάση κάποιας διεθνούς διαιτησίας είτε με πόλεμο.
Μας συμφέρει ο πολεμος?
-
Με την συμφωνία αυτή δεχόμαστε μειωμένη επιρροή νησιών και κλείνουμε το μάτι για διαπραγμετευσεις όσο αφορά το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Τι κάνουν οι Τούρκοι σε αυτό το κλείσιμο του ματιού ? Μας απειλούν με πόλεμο λέγοντας ότι για αυτούς η συμφωνία αυτή είναι άκυρη τόσο νομικά όσο και στο πεδίο .
Νομίζω ότι όσοι υποστηρίζετε ότι το τουρκολιβυικο μνημόνιο ήταν απλώς μια μπλόφα δεν πρέπει να είστε τόσο σίγουροι πλέον ενώ ενισχύεται το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατό να συνεννοηθούμε με τους γείτονες.
-
Το θέμα επίσης είναι, πιο το πρακτικό διακύβευμα;
Με την πορεία που φαίνεται να έχουν τα πράγματα (κι όχι μόνο πρόσκαιρα λόγω του ιού) στις προσεχείς δεκαετίες (10-30 χρόνια) δεν αναμένεται κάποια έξαρση ανάπτυξης και κατανάλωσης υδρογονανθράκων παγκοσμίως (η αποεπένδυση που πραγματοποιείται στον τομέα είναι τεράστια και χωρίς προηγούμενο), ώστε να μην έχει οικονομικό νόημα και να είναι σχεδόν μη βιώσιμη οποιαδήποτε επένδυση εξόρυξης, σε σύγκριση με τις διεθνώς διαθέσιμες ποσότητες και τις τιμές τους...
Αν πάλι μιλάμε για αποθέματα π.χ. Φυσικού Αερίου, για χρήση σε 50 ή παραπάνω χρόνια, δηλαδή ως απόθεμα εθνικού πλούτου κι ενέργειας, πολύ φοβάμαι πως σε μισό ή παραπάνω αιώνα, αυτά θα είναι τόσο 'πολύτιμα' όσο είναι σήμερα τα τεράστια αποθέματα λιγνίτη που ήδη έχουμε...
Να το δούμε πάλι από 'στρατηγική' σκοπιά, δηλαδή αυτονόμηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές; τί νόημα έχει να προκληθεί πόλεμος τώρα, ώστε να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι αν μελλοντικά απειληθούμε; (και η πηγή ενέργειας να βρίσκεται συνεχώς στο έλεος και 'μπροστά στη πόρτα' του εχθρού).
Νομίζω πως στο τέλος, το μόνο που μένει είναι η πολιτική εκμετάλλευση, υπό εθνικιστικό μανδύα, και για τις δύο πλευρές. Γιατί είναι μια έτσι κι αλλιώς ασύμφορη εμπορικά συμφωνία και για τα δύο μέλλη, για να τη διαπραγματευθούν...
EλληνοΤουρκικά, μεταναστευτικό και Ανατολική Μεσόγειο - Κύπρος