-
Χαιρετώ όλη τη παρέα. Σχεδιάζουμε να πάμε οδικως Βιεννη 26/12 - 5/1. Λέω να πάω μέσω Σκοπίων-Σερβιας-Ουγγαριας με ενδιάμεση στάση στη πόλη Νις της Σερβίας για διανυκτερεύση. Όποιος έχει κάνει τη διαδρομή πρόσφατα ή γνωρίζει πληροφορίες σχετικά με: Κατάσταση οδικού δικτύου το χειμώνα κατά τη διάρκεια της διαδρομής,διόδια, λάστιχα που θα πρέπει να φοράω και ότι άλλο θα μπορούσε να μου είναι χρήσιμο, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Υ.Γ.Ειμαστε πενταμελής οικογένεια.
Υ.Γ.2 Θα ήταν προτιμότερο μέσω Ιταλίας;
-
Χαιρετώ όλη τη παρέα. Σχεδιάζουμε να πάμε οδικως Βιεννη 26/12 - 5/1. Λέω να πάω μέσω Σκοπίων-Σερβιας-Ουγγαριας με ενδιάμεση στάση στη πόλη Νις της Σερβίας για διανυκτερεύση. Όποιος έχει κάνει τη διαδρομή πρόσφατα ή γνωρίζει πληροφορίες σχετικά με: Κατάσταση οδικού δικτύου το χειμώνα κατά τη διάρκεια της διαδρομής,διόδια, λάστιχα που θα πρέπει να φοράω και ότι άλλο θα μπορούσε να μου είναι χρήσιμο, θα με βοηθούσε ιδιαίτερα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Υ.Γ.Ειμαστε πενταμελής οικογένεια.
Υ.Γ.2 Θα ήταν προτιμότερο μέσω Ιταλίας;
-
Το κάνω σχετικά συχνά. Εχω δοκιμάσει απο Ιταλία, Αλβανία και Σκόπια. Απο Ιταλία είναι πιο αργά και πιο ακριβά λόγω ακτοπλοϊκών. Απο Αλβανία έχει ενδιαφέρον (Δαλματικές) αλλά χάνεις χρόνο. Απο Σκόπια είναι πιο γρήγορα (σε λιγότερο απο δυο ωρες τα έχεις περάσει) και πιο φθηνά. Χειμώνα το έκανα πέρυσι τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου. Απο διόδια έχεις 3 στα Σκόπια του 1,5 ευρώ. Παίρνουν παντού ευρώ, αλλά δεν θέλουν πολύ ψιλά 10λεπτα - 20λεπτα. Στην Σερβία δίνεις ξανά ευρώ στα διόδια, δεν έχουν θέμα. Μόλις μπεις Αυστρία έχει στην άκρη κάτι σαν τροχόσπιτα, βγάζεις εκεί την βινιέτα ανάλογα τις μέρες είναι και το κόστος, λογικά υπολόγιζε κανένα 15αρι ευρώ. Γενικά εαν ξεπεράσεις το θέμα οτι θέλεις καμμιά 40ρια ευρώ απο Αθήνα- Θεσσαλονίκη στην συνέχεια με άλλα τόσα φτάνω μέχρι το Καλαί για να περάσω Αγγλία. Χιονολάστιχα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Πέρυσι Δεκέμβριο φεύγω απο Δρέσδη για Πράγα σταματάω στα σύνορα για βινιέτα και δυσκολεύτηκα να κατέβω απο το αυτοκίνητο γιατί γλιστρούσε, ωστόσο η Ε-Ο ήταν πεντακάθαρηβ. Το οδικό δίκτυο γενικά είναι σε καλή κατάσταση ακόμη και στα Σκόπια και δεν θα σε δυσκολέψει. Εννοείτε φώτα αναμμένα και γενικά τήρηση των κανόνων. Σταθμεύεις πάντα σε πάρκινγκ και ξεχνάς τις μαγκιές της φυλής. Εκεί οι νόμοι υπάρχουν και εφαρμόζονται ακόμη και πχ στην Σερβία. Σκόπια δεν έχω σταματήσει ποτέ το Βελιγράδι όμως είναι εξαιρετικό με το κάστρο του. Στα τελωνεία γενικά δεν μου παίρνει χρόνο πάνω απο 15 λεπτά. Πρόσεχε γιατί στα δεξιά είναι τα φορτηγά, τα προσπερνάς και πας στην μπούκα που είναι για ΙΧ. Προσωπικά λόγω του ότι ταξιδεύω με την φίλη μου (οδηγούμε και οι δυο) φεύγουμε 5-6 το πρωί απο Αθήνα το μεσημέρι είμαστε Βελιγράδι και το βράδυ Βουδαπέστη.
-
στην Αυστρία τους χειμερινούς μήνες είναι υποχρεωτικά τα χειμερινά ελαστικά , ακόμα κι αν ο δρόμος είναι καθαρός.
-
Έχει γράψει σχετικά στο νήμα του Peugeot 5008 ο kilomeater για το ταξίδι Βιέννη - Αθήνα - Βιέννη
-
Πόσο λαχταράω να το κάνω κι εγώ αυτό το ταξίδι. Όνειρο ζωής!!! Όσοι το έχετε κάνει σας ζηλεύω ρε γαμώτο σας
-
Νις ειναι πιο μικρη πολη αλλα για ενα βραδυ εχει πραγματα να δεις (και κυριως να φας!)
Χιονολαστιχα ειναι χρησιμα οχι μόνο για τα χιονια (πρεπει να εχει τρομερο κυμα κακοκαιριας να βρεις χιονι πανω στην εθνικη) αλλα και για το κρυο . Απο το νομο στην Αυστρια θελουν λαστιχα με 'M+S' σημαδι... συνηθως αυτα ειναι χειμερινα αλλα οχι παντα. Γενικοτερα δεν πιστευω οτι θα εχεις πουθενα προβλημα, ισα ισα θα εχεις και ευκολη διελευση απο τα συνορα λογω μειωμενης κινησης. Ελλαδα Βιεννη πλεον ειναι 100% αυτοκινητοδρομος .
-
Ουγγαρια δεν εχει βινιετα? Στο ιντερνετ διαβαζω οτι εχει (https://ematrica.nemzetiutdij.hu/)
Τη βινιετα της Αυστριας μπορεις να την αγορασεις και online (https://shop.asfinag.at/).
Για δωσε πληροφοριες για φαγητο στη Νις.
-
Δεν ξέρω κάποιο συγκεκριμένο να σου προτείνω αλλά θα βρεις μια καλή ταβέρνα να χτυπήσεις ένα καρατζόρτζεβα,μια ραγκού τσόρμπα να ζεσταθείς σαν πρώτο και κανά δυό σλίβες γα να κάνεις καλό ύπνο.....
ΤΑΞΊΔΙ ΣΤΗ ΒΙΈΝΝΗ ΟΔΙΚΩΣ ΤΟ ΧΕΙΜΏΝΑ