-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Έχω μπερδευτεί πλήρως
Βασικά σκέφτομαι καυστήρα με pellets ή πετρέλαιο? Αν και είδα ότι η thermostahl έχει βγάλει λέβητα που λειτουργεί και με τα δύο (αλλάζεις μόνο καυστήρα). Προβληματίζομαι βέβαια γιατί τα pellets δεν είναι διαδεδομένα και δεν γνωρίζω αξιοπιστία, κόστος, υποστήριξη. Από την άλλη το πετρέλαιο έχει καταντήσει χρηματιστήριο ....με διαρκή limit up
Kon5 τιποτα απο ολα αυτα ,αν κ ειμαι φαν του τζακιου στην περιπτωση σου θα εβαζα κλιματιστικο .
Σε σπιτια που παραμενουν για μεγαλα διαστηματα κλειστα ,ειναι η πιο αποτελεσματικη θερμανση . -
Ξεκιναω με μια απλη ερωτηση και οσο προχωραει το πραγμα θα το συζηταμε.
Σκεφτομαι να ξεκινησω χτισιμο σπιτιου.
Τα αρχικα μου πλανα μιλανε για 90 τετραγωνικα ισογειο και 60 οροφο.
Φυσικα αλλα 90 υπογειο που θα βρισκεται το γκαραζ και διαφοροι βοηθητικοι χωροι.(Πλυσταριο,αποθηκη εργαλειων κλπ κλπ)
Με μια πρωτη αναφορα σε φιλο μου πολιτικο μηχανικο που θα αναλαβει τη δουλεια,μου ειπε να υπολογιζω γυρω στα 220+ χιλιαρικα.
Πως το βρισκετε αυτο το νουμερο? -
Ο χρήστης bujinkan έγραψε:
Πως το βρισκετε αυτο το νουμερο?
Aοριστο;
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Aοριστο;
Ναι βρε το ξερω,απλα καπου πρεπει να αρχισω και δεν ηξερα και πως,οποτε ειπα να αρχισω με χρημα ανα τετραγωνικο
Δεν εχω ιδεα απο χτισιμο οποτε συγχωρατε με -
Για να προυπολογίσεις σωστά χρειάζεσαι ένα σωρό παραμέτρους.
Τεσπά, για μια μέση συνηθισμένη περίπτωση τα 250.000 ίσως είναι ρεαλιστικότερα σαν αρχική προσέγγιση. -
Δεν εχω ιδεα απο χτισιμο οποτε συγχωρατε μεΣτην αρχή σκάβουμε, μετά ρίχνουμε τα τσιμέντα, έπειτα τα τούβλα, το σοβάντισμα, τα πλακάκια, τα πορτοπαράθυρα, τις ντουλάπες και έτοιμο!
Τώρα έμαθες!Χούμορ χούμορ
-
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Για να προυπολογίσεις σωστά χρειάζεσαι ένα σωρό παραμέτρους.
Τεσπά, για μια μέση συνηθισμένη περίπτωση τα 250.000 ίσως είναι ρεαλιστικότερα σαν αρχική προσέγγιση.Μα σιγα σιγα,βημα βημα,ολα πιστευω θα ξεκαθαρισουν,απλα απο καπου ηθελα να αρχισω.
Στο μυαλο μου εχω ενα σπιτι ουτε σουπερ ντουπερ γουαου,αλλα και ουτε μια φτηνιαρικη κατασκευη απο αυτες που κανουν οι εργολαβοι που παιρνουν αντιπαροχη για να πουλησουν μετα -
Ακούγεται ρεαλιστικό νούμερο , αν επιλεγούν μέσες λύσεις.
-
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
Δεν εχω ιδεα απο χτισιμο οποτε συγχωρατε με
Στην αρχή σκάβουμε, μετά ρίχνουμε τα τσιμέντα, έπειτα τα τούβλα, το σοβάντισμα, τα πλακάκια, τα πορτοπαράθυρα, τις ντουλάπες και έτοιμο!
Νασαι καλα μπρε ξεχασες τα ηλεκτρικα και τα υδραυλικα
-
Έστω λοιπόν ότι το νούμερο το βρίσκουμε πάνω κάτω οκ (όσο μπορεί ποτέ να είναι όταν δεν έχεις δώσει την παραμικρή προδιαγραφή αυτού που θες να φτιάξεις), δε λέει τίποτα αυτό. Μονοκατοικία θα είναι έτσι ; Στην Αττική ; Σε τί οικόπεδο ;
Άρχισε να ρωτάς πιο αναλυτικά, δίνοντας και πληροφορίες σχετικά με το πως το φαντάζεσαι στο μυαλό σου ώστε όσοι γνωρίζουν (όχι εγώ φυσικά) να μπορούν να σου απαντήσουν και να γίνει κουβέντα -
Δεν εχω ιδεα απο χτισιμο οποτε συγχωρατε με
Στην αρχή σκάβουμε, μετά ρίχνουμε τα τσιμέντα, έπειτα τα τούβλα, το σοβάντισμα, τα πλακάκια, τα πορτοπαράθυρα, τις ντουλάπες και έτοιμο!
Νασαι καλα μπρε ξεχασες τα ηλεκτρικα και τα υδραυλικα
Indeed
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Έστω λοιπόν ότι το νούμερο το βρίσκουμε πάνω κάτω οκ (όσο μπορεί ποτέ να είναι όταν δεν έχεις δώσει την παραμικρή προδιαγραφή αυτού που θες να φτιάξεις), δε λέει τίποτα αυτό. Μονοκατοικία θα είναι έτσι ; Στην Αττική ; Σε τί οικόπεδο ;
Άρχισε να ρωτάς πιο αναλυτικά, δίνοντας και πληροφορίες σχετικά με το πως το φαντάζεσαι στο μυαλό σου ώστε όσοι γνωρίζουν (όχι εγώ φυσικά) να μπορούν να σου απαντήσουν και να γίνει κουβένταΛουτρακι μενω,το οικοπεδο υπαρχει (5 στρεματα),ναι για μονοκατοικια μιλαω.
-
Aοριστο;
Ναι βρε το ξερω,απλα καπου πρεπει να αρχισω και δεν ηξερα και πως,οποτε ειπα να αρχισω με χρημα ανα τετραγωνικο
Δεν εχω ιδεα απο χτισιμο οποτε συγχωρατε μεΔιάβασε μια συγγραφή και βάλε τιμές σε ότι περιγράφει. Πχ κάγκελα 60 ευρώ, πλακάκια 15 ευρώ, ξύλινα δάπεδα 30 ευρώ. Κατά τη κατασκευή διαλέγεις ότι θέλεις, πχ πλακάκια 20 ευρώ και δίνεις στον εργολάβο τη διαφορά (20-15=5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).
Να παρακολουθείς αν πληρώνει ο εργολάβος το ΙΚΑ. Αν δεν το πληρώνει ή βάλει δόσεις εσένα θα ξεσκίσει το ΙΚΑ.
-
Αν και πολύ νωρίς ακόμα . προσφέρω στον φίλο bujinkan , τη σχεδίαση των επίπλων κουζίνας και των ιματιοθηκών (αφιλοκερδώς).
Κάτι όπως τα παλιά χρόνια , που μαζεύονταν όλοι να χτίσουν ένα νέο σπίτι. -
Και εγώ την φωτογράφηση
Να έχει ένα ωραίο άλμπουμ απο οικόπεδο μέχρι τελειωμένο!
-
Είπες 5 στρ οικόπεδο !!
Τι θα κάνεις από περιβάλλοντα χώρο και μάντρες ?
Τι θα κάνεις στο υπόγειο ?
Τι θέρμανση θα βάλεις ?
Μπορεί να σε συμφέρει η γεωθερμία .
Προφανώς μιλάμε γιά μόνιμη κατοικία η εξοχικό ?Τι βεράντες και διαμορφώσεις θα έχεις ?
Πισίνα ?Γενικά έχε στο μυαλό σου ότι το τελικό νούμερο που θα έχεις όταν τελειώσεις θα ξεκινάει από 3 και θα έχει 6 ψηφία .
Το ΙΚΑ θα το πληρώνεις εσύ και όχι ο εργολάβος .Αυτά γιά αρχή .
Και θυμήσου ότι όποιος δεν έχτισε και δεν πάντρεψε δεν ξέρει την ζωή και αυτή είναι πολύυυυυυ παλιά παροιμία . -
Ξεκιναω με μια απλη ερωτηση και οσο προχωραει το πραγμα θα το συζηταμε.
Σκεφτομαι να ξεκινησω χτισιμο σπιτιου.
Τα αρχικα μου πλανα μιλανε για 90 τετραγωνικα ισογειο και 60 οροφο.
Φυσικα αλλα 90 υπογειο που θα βρισκεται το γκαραζ και διαφοροι βοηθητικοι χωροι.(Πλυσταριο,αποθηκη εργαλειων κλπ κλπ)
Με μια πρωτη αναφορα σε φιλο μου πολιτικο μηχανικο που θα αναλαβει τη δουλεια,μου ειπε να υπολογιζω γυρω στα 220+ χιλιαρικα.
Πως το βρισκετε αυτο το νουμερο?Προσωπικά το βρίσκω ρεαλιστικό, αν και λίγο χαμηλό. Υπολόγισε 1.200 €/μ2 τουλάχιστον για τους χώρους κύριας χρήσης και για το υπόγειο τουλάχιστον 700 * €/μ2.
Αναλόγως:
- επιλογής υλικών που το κόστος τους δεν είναι σταθερό (πχ πλακίδια, κουφώματα με θερμοδιακοπές, ενδεχόμενες επενδύσιες με πέτρα κτλ)
- διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου - 5 στρέμματα είναι πάρα πολλά και προφανώς θα διατηρήσεις κάποια υπάρχοντα φυτά, αλλά ένα μεγάλο οικόπεδο σαφώς απαιτεί περισσότερα χρήματα (διάδρομοι εισόδου κτλ)
το κόστος μπορεί να ανέβει πολύ.
(*) Σχετικά με τα υπόγεια: όλοι οι πελάτες μου δηλώνουν οτι θα μείνουν ασοβάτιστα, δίχως πλακίδια κτλ. Τελικά κανείς δεν το αφήνει έτσι. Εκτός από κάποιες αποθήκες, τελικά το πιθανότερο είναι να ρίξεις κι εκεί λεφτά. Πχ δε μπορείς να αφήσεις το δάπεδο με το μπετό. Θα τρίβεται μια ζωή. Η πιο φθηνή λύση είναι το βιομηχανικό δάπεδο. Επίσης δε μπορείς να αφήσεις τους τοίχους με το τούβλο. Θα ναι και άσχημο και ευπαθές στην υγρασία. Τελικά θα περάσεις και καλώδια και όλα, απλώς θα οδηγηθείς σε πιο φθηνές λύσεις...Άσε που αν προσθέσεις γκαραζόπορτες (~2.000 € μια καλή με πολυουρεθάνη), ράμπες εισόδου κτλ, το κόστος είναι ήδη σημαντικό.
Πιστεύω οτι τα 220Κ είναι ένα λογικό νούμερο, αλλά μπορείς άνετα να ξεπεράσεις τα 250...
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Να παρακολουθείς αν πληρώνει ο εργολάβος το ΙΚΑ. Αν δεν το πληρώνει ή βάλει δόσεις εσένα θα ξεσκίσει το ΙΚΑ.
Αυτό ρυθμίζεται. Γίνεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφορά ανάληψης της υποχρέωσης αποπληρωμής του ΙΚΑ από τον εργολάβο.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Αυτό ρυθμίζεται. Γίνεται στο ιδιωτικό συμφωνητικό αναφορά ανάληψης της υποχρέωσης αποπληρωμής του ΙΚΑ από τον εργολάβο.
Δεν γίνεται το ΙΚΑ να δεσμευθεί από ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και να 'μειωθούν' εξ'αυτού τα δικαιώματά του. Το ΙΚΑ λοιπόν αδιαφορεί πλήρως για το ιδιωτικό συμφωνητικό και το ενδιαφέρει ποιοι είναι υπόχρεοι κατά το νόμο. Αν λοιπόν ο ιδιοκτήτης είναι υπόχρεος το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν μπορεί να αντιταχθεί στο ΙΚΑ και νομίμως θα σου ζητήσει όλα τα οφειλόμενα χρήματα, μετά εσύ κόψε το σβέρκο σου με το ιδιωτικό συμφωνητικό σου.
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
ρε παιδια δεν ειναι οτι δινω κατι αντιπαροχη για να πληρωνει ο εργολαβος το ικα.Εγω δεν θα το πληρωνω? Η λεω κατι λαθος?
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ