-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Το ζήτημα είναι ότι ακόμα κι αν είναι κάτω από 12000, πρέπει να μαζέψεις αποδείξεις.
Αν δεν μαζέψεις αποδείξεις φορολογείσαι με 10% του ποσού των αποδείξεων που δεν έφερες.π.χ. στην παραπάνω περίπτωση, με 6600 αντικειμενικό εισόδημα, θα έπρεπε να έχει 660€ αποδείξεις.
Αν δεν βάλει καθόλου θα πληρώσει φόρο 660 * 10% = 66€. (Όχι εισόδημα* 10%, ποσό αποδείξεων που απαιτούνται * 10%, το ξανακοίταξα μόλις).Έχω μπερδευτεί τελείως....
Σύμφωνα με το παραπάνω, απατούνται αποδείξεις ίσες με το 1/10 των 'τεκμαρτού εισοδήματος' (660 ευρώ για τεκμαρτό 6600 ευρώ). Σωστά μέχρι εδώ?Σωστά.
Αν το τεκμαρτό είναι 6600 (επειδή έχει ένα 1400άρι στο όνομά της) και το πραγματικό είναι ΜΗΔΕΝ, τι πρέπει να κάνει? Να δηλώσει ότι της έδωσε κάποιος 6600? Αλλιώς?...[/quote]
Τίποτα. Φορολογείται με την υπόθεση οτι είχε εισόδημα 6600. Δηλαδή μηδεν φόρος γιατί το αφορολόγητο είναι 12000.
ΑΛΛΑ, τις αποδείξεις για 6600 πρέπει να τις βάλει.Δεν είναι απαραίτητο να επικαλεστείς ανάλωση, μπορείς να 'αυξήσεις' το αφορολόγητό σου προσκομίζοντας έξτρα αποδείξεις. Πχ Έχεις δηλώσει 0 και τεκμαρτό σου βγάζει 14.000 ευρώ. Αν προσκομίσεις 5.400 ευρώ αποδείξεις .......
Αν έχεις δηλώσει 0 έσοδα, πώς μπορείς να προσκομίσεις αποδείξεις και να μην επικαλεστείς ανάλωση κεφαλαίου?! Δε θα πρόκειται περί αποδείξεων για έξοδα που είχες από 'μαύρα' έσοδα?.....
Ακριβώς, αλλά δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό - τους ενδιαφέρει οτι μάζεψες τις αποδείξεις οπότε κάποιοι άλλοι πλήρωσαν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος από το ότι έλαβε αυτές τις αποδείξεις.
-
Το τεκμαρτό είναι το ίδιο ακριβώς με το δηλούμενο...Δεν έχει κάποια διαφορά, γιατί τα διαφοροποιείς ; Αν εσύ δηλώνεις 30.000 και τα τεκμήρια σου βγάζουν 40.000 απλά η ΔΟΥ θα αγνοήσει ό,τι έχεις δηλώσει και θα σε φορολογήσει σα να είχες δηλώσει 40.000 και φυσικά θα πρέπει να προσκομίσεις αποδείξεις που αντιστοιχούν σε 40.000 και όχι σε 30.000 που εσύ δήλωσες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φίλη σου : δήλωσε 0 η εφορία της λέει 6.500, ε για 6.500 εισόδημα πρέπει να φέρει αποδείξεις. Που μπλέκεσαι ; Αν τεκμαρτά προκύπτει εισόδημα 6.500 ή 15.000 ή 300.000 για την εφορία (αν δεν αποδείξεις κάτι άλλο) αυτό είναι και το εισόδημά σου και ΤΕΛΟΣ.
Αν λοιπόν προκύπτει για τη φίλη σου εισόδημα τεκμαρτό 6.500 αυτό και είναι το εισόδημά της για τη ΔΟΥ και μπορεί να προσκομίσει τις απαραίτητες αποδείξεις για να μην φορολογηθεί.
Εξ'ου και σου είπα ότι αν ίσχυε ο συλλογισμός σου θα 'διαφοροποιούσε' 2 άτομα όπου το 1 θα δήλωνε εισόδημα 6.500 ευρώ και δεν θα είχε κανένα τεκμήριο και 1 άλλο όπου θα δήλωνε 0 αλλά θα είχε τεκμήρια 6.500 ευρώ. Ε προφανώς θα ήταν εντελώς παράλογο να τύχουν άλλης μεταχείρισης : για την εφορία και οι 2 έχουν εισόδημα 6.500 ευρώ (εκτός φυσικά αν γίνει έλεγχος και προκύψει εκ των υστέρων κάτι άλλο) και πρέπει να φέρουν 650 ευρώ αποδείξεις για να μείνουν αφορολόγητοι.
Δηλ. αν η φίλη σου πάει και δηλώσει ψευδώς εισόδημα 6.500 ευρώ αντί για 0 ξαφνικά θα ξεμπερδευτείς ; Ίδιο πράγμα είναι -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Οι παραπάνω αποδείξεις μόνο μειώνουν το φόρο δεν 'πληρώνουν' έξτρα λεφτά αν μηδενίσει ο φόρος.Αυτό το τελευταίο δεν το αναφέρουν πολλοί.είναι όντως έτσι;Με τις 'επιπλέον αποδείξεις' ,επομένως, έχεις έκπτωση φόρου εφόσον το εκκαθαριστικό σου είναι χρεωστικό αλλά όχι όταν είναι πιστωτικό;
-
Ναι όντως η αλήθεια είναι ότι είμαι από τους λίγους και εκλεκτούς
Οι αποδείξεις 'λειτουργούν' όσο υπάρχει οφειλόμενος φόρος, μόλις αυτός μηδενίσει παύουν να 'χρησιμοποιούνται'.
Το ανωτέρω πρέπει να διαβαστεί υπό το φως της διευκρίνισης που έδωσε παραπάνω ο Σταύρος.Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Επιστρέφονται κανονικά. Αν μηδενιστεί ο φόρος δεν 'επιστρέφονται' το υπόλοιπο της έκπτωσης φόρου.
Είναι όπως σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που βάζουμε δαπάνες που μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα ή το ποσό του φόρου. Αν μας έχει παρακρατηθεί περισσότερο, μας επιστρέφεται η διαφορά. -
Ο χρήστης thanosanesthetist έγραψε:
Οι παραπάνω αποδείξεις μόνο μειώνουν το φόρο δεν 'πληρώνουν' έξτρα λεφτά αν μηδενίσει ο φόρος.
Αυτό το τελευταίο δεν το αναφέρουν πολλοί.είναι όντως έτσι;Με τις 'επιπλέον αποδείξεις' ,επομένως, έχεις έκπτωση φόρου εφόσον το εκκαθαριστικό σου είναι χρεωστικό αλλά όχι όταν είναι πιστωτικό;
Όταν το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, έχεις προπληρώσει φόρο (μέσω των παρακρατήσεων) αλλά επειδή ο φόρος που σου αναλογεί είναι μικρότερος, σου επιστρέφεται πίσω. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αυξήσεις την επιστροφή σου μέσω των αποδείξεων, μόνο όμως μέχρι του ποσού που έχεις ήδη προπληρώσει ή θα σου αναλογούσε.
Αριθμητικό παράδειγμα:
Εισόδημα: 15000€ (π.χ. κέρδη από ελευθέρια επαγγέλματα)
Έσοδα από το ελευθέριο επάγγελμα: 25000€
Παρακρατημένος φόρος 20%: 5000€Φόρος Εισοδήματος: 3000x18% = 540€
Επιστροφή: 5000 - 540 = 4460€Για εισόδημα 15000 πρέπει να βάλεις αποδείξεις ύψους 2100€.
Αν βάλεις αποδείξεις 3000, θα σου επιστραφεί επί πλέον φόρος 900x10% = 90€, οπότε η επιστροφή θα είναι 4460+90 = 4550€.
Αν θέλεις να πάρεις και τα 5 χιλιάρικα πίσω θα πρέπει να βάλεις αποδείξεις 2100 (για το αφορολόγητο) + 540x10= 7500€.
Αν εσύ βάλεις αποδείξεις π.χ. 8000€ δικαιούσαι έκπτωση φόρου (8000-2100)x10%= 5900x10%=590€.
Όμως 590+4460=5050€. Εσένα σου έχουν παρακρατηθεί όμως 5000, οπότε τα 50€ 'χάνονται'.Κατανοητό τώρα;
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Αν το τεκμαρτό είναι 6600 (επειδή έχει ένα 1400άρι στο όνομά της) και το πραγματικό είναι ΜΗΔΕΝ, τι πρέπει να κάνει? Να δηλώσει ότι της έδωσε κάποιος 6600? Αλλιώς?...
Τίποτα. Φορολογείται με την υπόθεση οτι είχε εισόδημα 6600. Δηλαδή μηδεν φόρος γιατί το αφορολόγητο είναι 12000.
ΑΛΛΑ, τις αποδείξεις για 6600 πρέπει να τις βάλει.Αποδείξεις για το 1/10 του τεκμαρτού εισοδήματος, έτσι?
Αν δεν τις βάλει? Μπορούν να της πουν 'έβγαλες 6600 αφού έχεις το τάδε αμάξι, όλα μαύρα αφού δηλώνεις 0 έσοδα, κι αφού δε μου δείχνεις ότι έχεις αποδείξεις για Χ έξοδα [από τα μαύρα έσοδα που θεωρώ ότι είχες....] πληρώνεις τόσα!' (πόσα???)Αν έχεις δηλώσει 0 έσοδα, πώς μπορείς να προσκομίσεις αποδείξεις και να μην επικαλεστείς ανάλωση κεφαλαίου?! Δε θα πρόκειται περί αποδείξεων για έξοδα που είχες από 'μαύρα' έσοδα?.....
Ακριβώς, αλλά δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα αυτό - τους ενδιαφέρει οτι μάζεψες τις αποδείξεις οπότε κάποιοι άλλοι πλήρωσαν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος από το ότι έλαβε αυτές τις αποδείξεις.
I see...
Το τεκμαρτό είναι το ίδιο ακριβώς με το δηλούμενο...Δεν έχει κάποια διαφορά, γιατί τα διαφοροποιείς; Αν εσύ δηλώνεις 30.000 και τα τεκμήρια σου βγάζουν 40.000 απλά η ΔΟΥ θα αγνοήσει ό,τι έχεις δηλώσει και θα σε φορολογήσει σα να είχες δηλώσει 40.000 και φυσικά θα πρέπει να προσκομίσεις αποδείξεις που αντιστοιχούν σε 40.000 και όχι σε 30.000 που εσύ δήλωσες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φίλη σου : δήλωσε 0 η εφορία της λέει 6.500, ε για 6.500 εισόδημα πρέπει να φέρει αποδείξεις. Που μπλέκεσαι ;
Διαφοροποιώ 'τεκμαρτό' και 'δηλούμενο' διότι υπάρχει διαφορά μεταξύ πραγματικότητας (τα έβγαλε πέρα φέτος με κάπου 3-4000 ευρώ που κόστισαν στους γονείς της οι βενζίνες της, τα τέλη της, η ασφάλεια του αυτοκινήτου, το φαγητό της και κάτι ψιλοπράγματα που αγόρσαε) και θεωρίας (το ότι το κράτος θεωρεί ότι είχε έσοδα 6500 ευρώ επειδή έχει 1400 κυβικά το αμάξι που είναι στο όνομά της) - και πρέπει κάπως αυτά τα δύο να τα 'παντρέψει'. Τα παραπάνω που γράφεις είναι ξεκάθαρα.
Εξ'ου και σου είπα ότι αν ίσχυε ο συλλογισμός σου θα 'διαφοροποιούσε' 2 άτομα όπου το 1 θα δήλωνε εισόδημα 6.500 ευρώ και δεν θα είχε κανένα τεκμήριο και 1 άλλο όπου θα δήλωνε 0 αλλά θα είχε τεκμήρια 6.500 ευρώ. Ε προφανώς θα ήταν εντελώς παράλογο να τύχουν άλλης μεταχείρισης : για την εφορία και οι 2 έχουν εισόδημα 6.500 ευρώ (εκτός φυσικά αν γίνει έλεγχος και προκύψει εκ των υστέρων κάτι άλλο) και πρέπει να φέρουν 650 ευρώ αποδείξεις για να μείνουν αφορολόγητοι.
Δηλ. αν η φίλη σου πάει και δηλώσει ψευδώς εισόδημα 6.500 ευρώ αντί για 0 ξαφνικά θα ξεμπερδευτείς ; Ίδιο πράγμα είναιΣκέφτομαι ότι στη μία περίπτωση μπορεί π.χ. οι γονείς της να δηλώσουν αυτά τα 6500 ως έξοδα (έστω ότι τόσα της έδωσαν, όσα 'θέλει' το τεκμαρτό που το κράτος θεωρεί λογικό), ενώ στην άλλη όχι. Και στη μία περίπτωση θα είναι λογικό (πάντα χωρίς ανάλωση κεφαλαίου, έτσι?) να μπορεί να παρουσιάσει αποδείξεις 650 ευρώ, αφού φαίνεται πως έχει έσοδα, ενώ στην άλλη, που δηλώνει 0 έσοδα, οι αποδείξεις για έξοδα αντιστοιχούν, λογικά, σε μαύρα. Από εκεί και πέρα αν αυτό δεν τους πειράζει στην εφορία, ΟΚ.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
Όταν το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό, έχεις προπληρώσει φόρο (μέσω των παρακρατήσεων) αλλά επειδή ο φόρος που σου αναλογεί είναι μικρότερος, σου επιστρέφεται πίσω. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αυξήσεις την επιστροφή σου μέσω των αποδείξεων, μόνο όμως μέχρι του ποσού που έχεις ήδη προπληρώσει ή θα σου αναλογούσε.
Αριθμητικό παράδειγμα:
Κατανοητό τώρα;
Ακριβώς έτσι. Νομίζω είναι ξεκάθαρο τώρα.
-
2 ερωτήσεις από μένα:
α) Νοσήλεια & ιατρικά έξοδα, δωρεές εκπίπτουν και φέτος 100% από το φορολογητέο εισόδημα;
β) Για τους μηχανικούς υπήρχε η αρχική πρόταση να ισχύσουν οι συντελεστές μέχρι 30/6 και από 1/7 ο λογιστικός προσδιορισμός του φόρου βάσει βιβλίων. Ισχύει τελικά; -
Οχι, είναι από 1/1 ο λογιστικός προσδιορισμός.
-
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
α) Νοσήλεια & ιατρικά έξοδα, δωρεές εκπίπτουν και φέτος 100% από το φορολογητέο εισόδημα;ΝΟΜΙΖΩ ότι 100% από εισόδημα εκπίπτουν δωρεές και γιατροί. Έξοδα για νοσοκομειακή περίθαλψη (ή το 50% για γηροκομείο) έχουν μείωση κατά 20% της δαπάνης από το φόρο (και μέχρι 6000 ?δαπάνης ή μείωσης? ανά φορολογούμενο).
-
Όπως έχω καταλάβει το παιχνίδι (για νορμάλ εισοδήματα) είναι στο να 'κερδίσει' κανείς μέσω των αποδείξεων ένα ποσό μεταξύ 600-1000 ευρώ το πολύ.
Οπότε όπως το βλέπω εγώ, πάλι τα ίδια θα έχουμε, θα προτιμήσει ο άλλος από το να ζητήσει π.χ. απόδειξη από δεξιά-αριστερά να λάβει 'έκπτωση' στην κάθε τιμή, και άνετα θα ξεπεράσει το ποσό την επιστροφής... Άρα τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου.
-
Ο χρήστης skous έγραψε:
Όπως έχω καταλάβει το παιχνίδι (για νορμάλ εισοδήματα) είναι στο να 'κερδίσει' κανείς μέσω των αποδείξεων ένα ποσό μεταξύ 600-1000 ευρώ το πολύ.Οπότε όπως το βλέπω εγώ, πάλι τα ίδια θα έχουμε, θα προτιμήσει ο άλλος από το να ζητήσει π.χ. απόδειξη από δεξιά-αριστερά να λάβει 'έκπτωση' στην κάθε τιμή, και άνετα θα ξεπεράσει το ποσό την επιστροφής... Άρα τα ίδια παντελάκη μου, τα ίδια παντελή μου.
Δεν ξέρω αν είναι πια τόσο απλό, θα ισχύσει βέβαια αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Αφενός οι περισσότεροι έχουν από τα μισά του χρόνου συγκεντρώσει όσες αποδείξεις χρειάζονται και δεν τους νοιάζει. Πολλές όμως αποδείξεις είναι από μέρη που έτσι κι αλλιώς σου δίνουν πχ σούπερ μάρκετ οπότε εκεί δεν μπορείς να παζαρέψεις. Ή σε άλλα μέρη πχ βενζινάδικα που ακόμα και να μην πάρεις απόδειξη πάλι δεν παζαρεύεις.
Αφετέρου πολλοί έτσι κι αλλιώς λόγω της ύφεσης κάνουν ό,τι μπορούν και κόβουν εύκολα τιμές ακόμα και με απόδειξη. Επιπλέον κόψιμο δεν νομίζω ότι θα είναι σημαντικό. Άσε που πολλοί είναι αρκετά φοβισμένοι που σε κυνηγάνε να σου δώσουν απόδειξη.
Έτσι λοιπόν νομίζω ότι μένουν λίγες σχετικά περιπτώσεις που μπορείς να περιμένεις επιπλέον έκπτωση λόγω μη απόδειξης... -
Ισχύει, ακόμα και σε καθημερινές 'αγορές'.
Πρόσφατα για εκτυπώσεις προέκυψε ένας λογαριασμός 110 ευρώ.
'αν θες απόδειξη ή τιμολόγιο +23%' μου λέει. Έτσι απλά. Και χίλια δυο άλλα.Ανόητη ερώτηση (δικιά μου) περί αποδείξεων:
Ως εισόδημα, για τον υπολογισμό του ύψουν των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουμε, θεωρείται το τελικό φορολογητέο, δηλ. μετά τις αφαιρέσεις των εισφορών για ασφάλιστρα, των ιατρικών εξόδων, κλπ? -
Ο χρήστης JarnoT έγραψε:
Ως εισόδημα, για τον υπολογισμό του ύψουν των αποδείξεων που πρέπει να μαζέψουμε, θεωρείται το τελικό φορολογητέο, δηλ. μετά τις αφαιρέσεις των εισφορών για ασφάλιστρα, των ιατρικών εξόδων, κλπ?Και βέβαια ΟΧΙ.
-
Σήμερα πλήρωσα ΦΠΑ για πρώτη φορά. Άντε βρε καλοφάγωτα εύχομαι
Πάντως πρέπει να γίνεται κόλαση με την παρακράτησή του . Και οκ υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά δεν έχουν. Όμως υπάρχουν και πολλά λαμόγια που εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία? ελεγκτικού μηχανισμού και εμείς τα κορόϊδα πληρώνουμε....
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Σήμερα πλήρωσα ΦΠΑ για πρώτη φορά. Άντε βρε καλοφάγωτα εύχομαιΑρα εισεπραξες.Αρα κονομησες!!Τι θα κερασεις;
-
Άδειασε η τσέπη σήμερα.... την επόμενη κερνάω τουλούμπα
-
Καλά που μου το θύμισες, κάτσε να τους στείλω τη συλλογή μου με μηδενικά (0) κι εγώ...
Θα πέσει μηδέν σύννεφο -
-
Φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν δίνουν τον ΦΠΑ που έπρεπε. Όπως μου εξήγησαν μπορεί να έχεις κάνει τα χαρτιά και να είσαι σχετικά εντάξει αλλά να μην έχεις πληρώσει για χρόνια και μάλλον ο έλεγχος δεν σε πιάνει!!!
Κάτι τέτοια είναι που με κάνουν να σκέφτομαι ότι οι νόμοι φτιάχνονται με τα παραθυράκια για τους 'έξυπνους'.... Αν είναι δυνατόν!
TAXIS NET - φορολογία εισοδήματος