-
Και όχι μόνο, αν και τα κυριώτερα είναι άλλα.
Ο έλληνας 'φυλάει' το σπίτι του και παλεύει μέχρι θανάτου να μην του το φάνε οι δανειστές του και μάλλον στον αγώνα του θα τον βοηθήσουν και μερικοί γονείς ή συγγενείς. Θεωρεί την κατάσχεση κάτι το ατιμωτικό, είναι δεμένος με το ακίνητό του, ιδιαίτερα αν είναι το πατρικό του που κληρονόμησε και έχει μεγαλώσει σε αυτό. Η έκφραση 'πήγανε να του ΄φάνε το σπίτι΄ δείχνει άνθρωπο σε απόλυτη ένδεια και απόγνωση που χρωστάει της μιχαλούς.
Ο αμερικάνος από την άλλη, θα τα μαζέψει και θα πάει στην παρακάτω γειτονιά για να νοικιάσει πρόσκαιρα ένα άλλο, και θα κάνει ριφάινανς το υπόλοιπο του δανείου του που θα περισσέψει από τον εκπλειστηριασμό. Και μετά από μερικά χρόνια θα επιχειρήσει να ξανααγοράσει σπίτι με νέο δάνειο.Έπειτα είναι άλλα τα κοστολόγια και η αγοραστική δύναμη. Κάτω από 190.000 δολλάρια τιμή πώλησης για τη μέση κατασχεμένη κατοικία στις ΗΠΑ σύμφωνα με το λινκ, ήτοι 150.000 ευρώ χοντρά χοντρά. Με 250 τετραγωνικά πλέον το μέσο σπίτι στις ΗΠΑ, σημαίνει 600 ευρώπουλα το τετραγωνικό, δηλαδή περίπου όσο το κόστος ανά τ.μ. μόνο ενός φθηνού οικοπέδου στην ελλαδίτσα μας, και κάτω από το χειρότερο διαμέρισμα.
Παρεμπιπτόντως πριν από λίγες εβδομάδες στις εργατικές της Δραπετσώνας (Κοπή), ξέρω ότι πουλήθηκε διαμέρισμα σαράντα και πλέον ετών σε κατάσταση παράγκας και χωρίς πάρκινγκ, 1.000 ευρώ το τ.μ., και θεωρήθηκε σχετική ευκαιρία παρά τις μεγάλης κλίμακας επισκευές που απαιτεί. Καμμία σχέση δηλαδή.Βάλτε και τα πάνω από 60 εκαττομμύρια συμβόλαια αγοραπωλησίας σπιτιών που γίνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ (έπρεπε να γίνονται πάνω από 2 εκ. στη χώρα μας για να έρθουμε στα ίσια ), και καταλαβαίνουμε ότι οι εκφράσεις 'άλλαξα σπίτι', 'πήρα δάνειο για να πάρω σπίτι', ' μου φάγανε το σπίτι γιατί χρωστούσα και τώρα είμαι στο νοίκι' κ.α. έχουν τελείως διαφορετική βαρύτητα και διάσταση όταν περνάς τον ατλαντικό.
-
Η απόδοση των χρηματοοικονομικών αγορών ήταν απογοητευτική –οι εύρυθμες «ορθολογικές» αγορές δεν δανείζουν σε όσους δεν μπορούν ή δεν πρόκειται να τις ξεπληρώσουν– και παρʼ όλα αυτά, όσοι κατεύθυναν αυτές τις αγορές επιβραβεύτηκαν σαν να ήταν ιδιοφυίες της οικονομίας.
Η τιτλοποίηση –συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ενυπόθηκων τίτλων για πώληση σε συνταξιοδοτικά ταμεία και επενδυτές ανά τον κόσμο– απέδωσε μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης οι οποίοι υποτίθεται ότι εγγυούταν ότι τα ενυπόθηκα δάνεια θα χορηγούνται μόνο σε όσους μπορούν να τα αποπληρώσουν. Σήμερα, κανένας δεν εμπιστεύεται ή δεν πρέπει να εμπιστεύεται τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ούτε τις επενδυτικές τράπεζες που χορηγούσαν ελαττωματικά προϊόντα (τα οποία ορισμένες φορές σχεδίαζαν με σκοπό να χάσουν χρήματα).
Αυτό που χρειάζεται είναι άμεση διαγραφή της αξίας των ενυπόθηκων δανείων. Οι τράπεζες θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις ζημιές και, εάν είναι απαραίτητο, να αναζητήσουν πρόσθετα κεφάλαια προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις αποθεματικών κεφαλαίων.
Αυτό, βέβαια, θα είναι οδυνηρό για τις τράπεζες αλλά η οδύνη αυτή δεν συγκρίνεται επʼ ουδενί με την οδύνη που έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία.Το άρθρο έγραφε βέβαια και τα παραπάνω και τα περάσατε έτσι .
Προφανώς γιατί δεν γράφει ωραία πράγματα .
Πως να κατασχέσεις στην Ελλάδα όταν τα στεγαστικά δάνεια είναι στο κόκκινο σε λίγο ποσοστό , αλλά και αν εξαιρέσεις ορισμένες άφρονες δανειοδοτήσεις από το 2005-2008 , το ποσό του δανείου είναι κάτω από το 60 % της αξίας .
Επίσης έχω ξαναπεί ότι δεν έχουν σύγκριση οι τιμές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό γιά 2 συγκεκριμένους λόγους .
1.Στο εξωτερικό πέρα από τα κέντρα των πόλεων η αξία της γής είναι σχεδόν μηδενική γιατί πρακτικά υπάρχει άπειρη γή , είτε ζεις 10 χιλιόμετρα έξω από το Μόναχο , είτε στο Τέξας , η στην Γαλλική επαρχία .
Τεράστια διαφορά υπάρχει και στο Παρίσι αν ζείς στα κεντρικά διαμερίσματα η στά 3 χιλιόμετρα πιό έξω .
Στην Ελλάδα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν φυσικά εμπόδια που μειώνουν την αδόμητη γή και ωραίο φυσικό ανάγλυφο που καθορίζει φυσικές ομορφιές .
2. Στην Ελλάδα λόγω σεισμών και γενικότερης αντίληψης η κατασκευή των σπιτιών είναι πολύ πιό ακριβή και ποιοτική από τις ξένες . Σκεφτείται το κόστος της γης και κατασκευής στην Ιαπωνία που έχει ανάλογα προβλήματα .Ετσι δεν είναι παράλογο το 1000/τμ στην Δραπετσώνα την στιγμή που ο συγκεκριμμένος αγοραστής με μιά ανακαίνιση των 200 €/τμ , θα εχει ένα ανεκτό σπίτι με 1200 Ε/τμ .
Δεν ξέρω αν έχει και θέα στην θάλασσα , που ούτε στο Μόναχο , ούτε στο Τέξας μπορείς να έχεις .Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε καλούς πωλητές πολιτικούς . Ετσι δεν μπορούμε να πουλήσουμε συγκεκριμένα πράγματα ακριβά στους ξένους όπως η θέα η επίσκεψη στην Ακρόπολη , η το χάζεμα στην γέφυρα του Ευρίπου .
Αν αυτά ήταν στην Ελβετία θα βλέπατε πόσο κόστιζαν .
Πλήρωσα 5 Ευρώ το άτομο γιά να δώ την θέα των καταρρακτών του Ρήνου , που θα μπορούσε να είναι και του Δούναβη και οποιουδήποτε άλλου ποταμού και όχι παγκόσμια μοναδικό και ανεξήγητο όπως είναι ο Εύριπος .Οπότε είναι ντροπή , άγνοια και μιζέρια να συγκρίνεις την Δραπετσώνα με την Αλαμπάμα .
-
criuser,εισαι τελειως λαθος σε καποια πραγματα.
Καταρχην το τι γινεται στο εξωτερικο ειναι μια μεγαλη κουβεντα,πχ δεν ειναι το ιδιο πραγμα η Αλαμπάμα με την ΝΥ που εχει τα πιο ακριβα διαμερισματα στον κοσμο,και ας ειναι στην ιδια χωρα και οι δυο πολιτειες.Το επιχειρημα δηλαδη οτι στην Καλιφορνια ειναι τα σπιτια απο ξυλο και εκει εχει τυφωνες,δεν προσδιδει καμια επιπλεον αξια σε ενα σπιτι με οπλισμενο σκυροδεμα στην Ελλαδα.
Oι αμερικανοι ενα πραγμα λενε για τα σπιτια:Location,location,location,ακουγεται απλο αλλα δεν ειναι,εμπεριεχει πολλα πραγματα μεσα.
-
Μήπως και εγώ αυτό ακριβώς δε λέω γιά την θέση των ακινήτων ?
Τι μου λές τώρα ? Ακριβώς αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Αμερική με την Ελλάδα γιατί έχει ελάχιστα σπίτια στο Μανχάτταν και άπειρα των απείρων στην υπόλοιπη Αμερική .
Δηλαδή αμα έχω 2 πράγματα με αξία 1000 και 9998 πράγματα με αξία 1η 2 ο μέσος όρος των 10000 που θα είναι ? Προφανώς κάτω από 2 και όχι στα 10000 .
Αν έχεις 2 πράγματα στα 1000 και όλα τα άλλα 9998 είναι πάνω από 10 ο μέσος όρος των 10000 μπορεί να είναι και στο 50 η στο 100 .
Οταν ένα ξύλινο σπίτι στην Γερμανία 160 τμ χωρίς το οικόπεδο , απλά κόστος κατασκευής κοστίζει 280000 € δηλαδή 1700 το μέτρο , είναι παράλογο τα 1200 στην Ελλάδα γιά πολύ καλύτερο και ακριβότερο σπίτι .
Οταν ο άλλος χτίζει γύρω από το Μόναχο σε ακτίνα 8 χλμ σε 1 οικόπεδο 1.000.000 τμ , πόσο λές να του κόστισε η γή ?
Και πες μου αν μπορείς να βρείς γη τέτοιου μεγέθους και τόσο κοντά σε πόλη της Ελλάδας ?
Μόνο στην θεσσαλία υπάρχουν κάτι ανάλογα και εκεί οι τιμές είναι κάτω από 1500 το τμ με κόστος κατασκευής περίπου στα 1000-1100 και αξία γης 200-300 Ευρώ/τμ .
Και τα πιό ακριβά διαμερίσματα στον κόσμο δεν είναι στην Ν. Υόρκη . Είναι στο Τόκιο , στο Χόνγκ-Κόνγκ , στην Σιγκαπούρη και στο Μονακό , ακριβώς γιατί εκεί είναι περιορισμένη η γή .Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Το επιχειρημα δηλαδη οτι στην Καλιφορνια ειναι τα σπιτια απο ξυλο και εκει εχει
τυφωνες,δεν προσδιδει καμια επιπλεον αξια σε ενα σπιτι με οπλισμενο σκυροδεμα στην Ελλαδα.Δεν νομίζω ότι το λες σοβαρά αυτό . Και το κόστος κατασκευής και η ποιότητα είναι εντελώς διαφορετική .
Είναι σαν να συγκρίνεις μιά ψαρόβαρκα με ένα μικρό γιώτ . -
Δεν καταλαβαινεις,το ποσο κανει ενα σπιτι στην Ιαπωνια ή στην Καλιφόρνια,δεν εχει καμια σχεση με ενα σπιτι στην Ελλαδα,ειναι αλλες αγορες.
Μπορει καποιος να δωσει 1.000.000$ για μια ξυλινη 'παράγκα' στην Καλιφόρνια γιατι εχει πισινα και ειναι γειτονας με τον Χ διασημο,αλλα αν του πεις να παρει νεοκτιστό αντισεισμικο βαρβάτο στην Δραπετσώνα με τα μισα λεφτα θα σε πει λαλάκα.
Αν ως κατασκευαστης θελεις για εγκυκλοπαιδικους-επιστημονικους λογους να συγκρινεις τα δυο σπιτια ειναι αλλο θεμα,αλλα στο θεμα της αγορας η κατασκευη του ελληνικου δεν προσφερει κανενα πλεονεκτημα εναντι της Ιαπωνιας ή της Καλιφόρνιας,εκει μετραει μονο το ποσο το κοστολογει η αγορά και τα κριτηρια της κοστολογησης ειναι το location,οι τοπικοι μισθοι,το τραπεζικο χρημα,οι προοπτικες της τοπικης αγορας (εκει που το ελληνικο πλεον χανει με τα μπουνια) κ.ο.κ. -
Τα σπίτια που συνήθως φτιάχνονται στην αμερική είναι σαν προκάτ, με μία μικρή βάση μπετονένια και ελάχιστα θεμέλια. Μέχρι τα 400 τ.μ. αν δεν κάνω λάθος δεν χρειάζονται στατική μελέτη, με εξαίρεση τις πολιτείες της Καλιφόρνια και καναδυό άλλες. Για τις υπόλοιπες μελέτες δεν το συζητάω, παίρνεις μια λίστα με τα recommended από το δημαρχείο και ξεμπερδεύεις.
Βάλτε ότι μία μεζονέτα μέσος όρος, με τον τρόπο που φτιάχνεται στην χώρα μας θέλει 900-1200 ευρώ το τ.μ. (αλλά είναι σχεδόν για πάντα με τακτικές επιδιορθώσεις), ενώ αν ήταν προκάτ ήθελε 600-1.100 ανάλογα με το πόσο φορτωμένη είναι, και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Σαν κερασάκι στην τούρτα το κόστος γης που στις ΗΠΑ είναι αστείο σε σχέση με την ελλάδα (για περιοχές εκτός κέντρου ). Και φυσικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης, άλλη η ευκολία και άλλα τα επιτόκια.
'Εχω ξαδέρφια εικοσιπεντάχρονα σε ΗΠΑ/Καναδά που έχτιζαν σπίτι σε αυτή την ηλικία. Τι κάνει εδώ συνήθως το μέσο εικοσιπεντάχρονο? Ή σπουδάζει, ή έχει τελειώσει και ψάχνει για μεταπτυχιακό, ή είναι στρατό, ή έχει τελειώσει κι ψάχνει να δει τι θα κάνει. Και στο εντωμεταξύ ζητάει από τον πατέρα του ένα δεκάευρω για να πάει για καφέ με το πρόσωπο, γιατί δικά του συνήθως δεν έχει.
Καμμία σχέση που λέει και ο ΣΧ. -
Και όχι μόνο γιά την Αμερική . Και στην κεντρική Ευρώπη που όταν ταξιδεύω γιά διακοπές λόγω επαγγελματικής διαστροφής κοιτάω τις οικοδομές και αγοράζω τα σχετικά περιοδικά οικοδομής και αγγελιών , βλέπω τιμές που μου σηκώνεται η τρίχα .
Επίσης το να δώσω 1.000.000 στην Καλιφόρνια γιά να πάρω ένα ξύλινο σπίτι σε μεγάλο κτήμα , δεν έχει καμμία σχέση με τα 1800 το τμ που κάνει το καινούργιο στην Δραπετσώνα . Δηλαδή 180.000 με 1.000.000 είναι τεράστια η διαφορά .
Το να δώσω όμως 3 εκατομμύρια γιατί μένει δίπλα μου ο Τομ Κρούζ η γιατί είμαι στην Δ. Αρεοπαγίτου ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι απλά θέμα Παιδείας , γνώσεων , και αντίληψης του κόαμου . -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Το να δώσω όμως 3 εκατομμύρια γιατί μένει δίπλα μου ο Τομ Κρούζ η γιατί είμαι στην Δ. Αρεοπαγίτου ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι απλά θέμα Παιδείας , γνώσεων , και αντίληψης του κόαμου .
Βασικά είναι θέμα χρημάτων, πολλών χρημάτων και τίποτα άλλο
Όταν για κάποιον τα 3 εκατομ. έχουν τόση αξία όση για σένα τα 300 ευρώ δεν θα κάτσει να το πολυψειρίσει, απλά θα το πάρει γιατί γυάλισε στη γκόμενά του καθώς πέρναγε απ'έξω (και στην τελική έχει και κάποια διάσταση επένδυσης, δεν τα καίει κιόλας τα 3 εκατομ.). -
Toν Ιούνιο ειχανε ειπωθεί 2-3 πραγματάκια περί χρυσού...
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
πάντως ο εβραίος πάντα έκανε τοποθετήσεις σε όλα τα προϊόντα για να είναι σίγουρος. και ακίνητο και χρυσό και μετοχές και εμπόρευμα και δανεικά....λίγο απ' όλα.
Συμφωνώ και το έγραψα ηδη πριν..Ομως οι συγκυρίες δεν είναι πάντα οι ίδιες και η πλάστιγγα γέρνει προς διάφορες κατευθυνσεις...
Εξάλλου, η παραπανω πρακτική, εχει αριστη εφαρμογή στον.... εβραίο που ίσως και να μην ξέρει τί εχει...! Για μας όμως, τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς, θεωρώ πως ο χρυσός είναι η πιο ασφαλής λυση, ανεξαρτητως εποχής, συγκυριών κλπ....αυτή τη στιγμή είναι υπερτιμημένος....
που μας φθάσαμε... να χαλάμε τα ευρά για χρυσό και ντάλαρςμια καλή πρόταση είναι η αγορά αγροτεμαχίου όπου η τιμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να παζαρευτεί ίσως και στο 50% ή και παραπάνω σε σχέση με προ κρίσης τιμές...
Σήμερα διαβάζω το εξης... http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231060116
Απο τον 6ο μέχρι σήμερα, εχει παρει σχεδόν 5%....Καθόλου άσχημα. Νομίζω πως με τη γενικότερη ανασφάλεια που υπάρχει στον πλανήτη, εχει ακόμη μέλλον.
Τα περί χρυσού είναι [Mod]
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Το να δώσω όμως 3 εκατομμύρια γιατί μένει δίπλα μου ο Τομ Κρούζ η γιατί είμαι στην Δ. Αρεοπαγίτου ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Μουσείο της είναι απλά θέμα Παιδείας , γνώσεων , και αντίληψης του κόαμου .
Βασικά είναι θέμα χρημάτων, πολλών χρημάτων και τίποτα άλλο
Όταν για κάποιον τα 3 εκατομ. έχουν τόση αξία όση για σένα τα 300 ευρώ δεν θα κάτσει να το πολυψειρίσει, απλά θα το πάρει γιατί γυάλισε στη γκόμενά του καθώς πέρναγε απ'έξω (και στην τελική έχει και κάποια διάσταση επένδυσης, δεν τα καίει κιόλας τα 3 εκατομ.).Για τον Άκη μιλάτε;
-
Και μια πληροφορία. Οσονούπω η κυβέρνηση προτίθεται να μελετήσει αλλαγές στη νομοθεσία για αγοραπωλησία ακινήτων. Πιστεύει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ακινήτων από ξένους είναι ιδιαίτερα μεγάλο (και είναι πράγματι μεγάλο) και θέλει να εισπράξει από εκεί.
-
Ο χρήστης imago έγραψε:
Και μια πληροφορία. Οσονούπω η κυβέρνηση προτίθεται να μελετήσει αλλαγές στη νομοθεσία για αγοραπωλησία ακινήτων. Πιστεύει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ακινήτων από ξένους είναι ιδιαίτερα μεγάλο (και είναι πράγματι μεγάλο) και θέλει να εισπράξει από εκεί.Θα βγαλει πολλα λεφτα γιατι οι ξενοι σκεφτονται μερα-νυχτα πως θα γινει να ερθουν να επενδυσουν στην Ελλαδα,ειδικα τωρα με την αυξηση των αντικειμενικων ειναι μια μεγαλη ευκαιρια
-
Είναι το θέμα που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια .
Δηλαδή νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων με καταβολή εφάπαξ προστίμου , εκτός από αυτά που βρίσκονται σε δάση , αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο .
Ταυτόχρονα μαζί με την ισχύ του ενεργειακού επιθεωρητή θα υπάρχει και παραλαβή κάθε έργου από ιδιωτικές εταιρείες μηχανικών κατά των αναλογία των παραλαβών που ισχύουν εδώ και αρκετά χρόνια γιά το φυσικό αέριο και τους ανελκυστήρες .Ετσι θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς γιά όλα τα ακίνητα ώστε να μπορέσουν να επενδύσουν σε αυτά ξένοι και αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων , μιά και η χώρα μας προσφέρεται περισσότερο από την Ισπανία γιά την διαβίωση ξένων είτε συνταξιούχων , είτε αδειούχων εργαζομένων , είτε τηλεργαζομένων .
-
Σχετικό με τα παραπάνω το άρθρο της ημερησίας :
Σπίτι στη Θεσσαλονίκη ή στη Φλόριντα; Το δίλημμα φαίνεται ότι είναι μόνο γεωγραφικό και όχι οικονομικό! Κι αυτό γιατί ένα σπίτι μπροστά στο κύμα στοιχίζει πάνω-κάτω το ίδιο στη Θεσσαλονίκη και στην ηλιόλουστη πολιτεία των ΗΠΑ, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Αμερικανό καθηγητή Τόνι Μακαλούσο, που έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος διεθνώς εκπαιδευτής μεσιτών και βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο διήμερου σεμιναρίου.
«Εξαιρετικά ελκυστικές» χαρακτήρισε ο κ.Μακαλούσο τις τιμές των ακινήτων στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου οι κατοικίες είναι -κατά τον ίδιο- φθηνές για μια περιοχή με τέτοια εγγύτητα στη θάλασσα και σε διεθνές αεροδρόμιο.
Μια θέση στον ήλιο της Μεσογείου για τους «baby boomers»
Κατά τον κ.Μακαλούσο, η Ελλάδα, χάρη στο ζεστό της κλίμα, θα μπορούσε να προσελκύσει στην αγορά ακινήτων πολλούς από τους εκατομμύρια συνταξιούχους ΗΠΑ και Ευρώπης -γνωστούς ως «baby boomers»- που αναζητούν μια θέση στον μεσογειακό ήλιο. Και ήδη υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον.
«Η Ελλάδα έχει τις περισσότερες δεύτερες κατοικίες από κάθε ευρωπαϊκή χώρα, περίπου 1.750.000, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί», σημείωσε ο κ.Μακαλούσο και πρόσθεσε: «κάθε εννιά δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ γίνεται 60 ετών. Οι Αμερικανοί baby boomers ανέρχονται σε 78 εκατομμύρια κι έχουν την τάση να προτιμούν ζεστά κλίματα όταν αγοράζουν δεύτερη κατοικία. Ο κόσμος θέλει να ζει δίπλα στο νερό και τη ζέστη».
Βοήθεια από τα ?ακίνητα για τον ελληνικό προϋπολογισμό
Πρόσθεσε ότι η αγορά ακινήτων θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της εν μέσω κρίσης και να εισπράξει έσοδα από φόρους μεταβίβασης, ΦΠΑ κτλ, αν άλλαζε ο νόμος, που παρεμβάλει εμπόδια στις αγορές από κατοίκους Τρίτων χωρών.
«Είναι θλιβερό ότι είναι δύσκολο να γίνουν αγορές στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να το κοιτάξει αυτό», σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στη φορολογία των ακινήτων είπε χαρακτηριστικά: «καλύτερα να έχεις χαμηλότερους φόρους, που καταβάλλονται στο ακέραιο, παρά υψηλούς, που εξαναγκάζουν σε απάτη».
Αναφερόμενος στη Φλόριντα, η οποία σημειωτέον έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, επεσήμανε ότι το 25% (81.000 συμβόλαια) των αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους στις ΗΠΑ το «παίρνει» η εν λόγω πολιτεία, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 12%-13% για την επίσης ηλιόλουστη Καλιφόρνια (συνολικά το ύψος των αγοραπωλησιών στη χώρα ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 42 δισ. αντιστοιχούν σε συμβόλαια με ξένους).
Οι τιμές στις ΗΠΑ «έχουν πιάσει πυθμένα»
Ο κ.Μακαλούσο διατύπωσε ακόμη την εκτίμηση ότι η παγκόσμια αγορά ακινήτων έχει μπροστά της τουλάχιστον «άλλον έναν χρόνο δύσκολων καιρών», αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τιμές στις ΗΠΑ έχουν πιάσει πυθμένα και κινούνται σταδιακά προς τα πάνω (σ.σ.οι υπόλοιπες αγορές παραδοσιακά «αντιγράφουν» την αμερικανική).
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αγορά μεσιτείας στην Ελλάδα βρίσκεται 40 χρόνια πίσω, σε σχέση με την αμερικανική, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει πλέον πιο σύγχρονες τεχνολογίες και εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα να διδαχθεί από τα λάθη όσων προηγήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Νίκο Μανομενίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, «με πληθυσμό 1,2 εκατ. κατοίκων, η κομητεία του Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, διαθέτει 11.000 μεσίτες, ενώ η Θεσσαλονίκη μόνο 400 ενεργούς και 2.000 εγγεγραμμένους στα μητρώα».
«Αν η αγορά μεσιτείας αναπτυσσόταν όσο θα μπορούσε στην Ελλάδα, μόνο στη Θεσσαλονίκη θα δημιουργούνταν 5.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
Κατά τον ίδιο, το ποσοστό αλλοδαπών αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 5% (με εξαίρεση την Κρήτη, όπου είναι υψηλότερο).
Ο κ.Μανομενίδης σημείωσε, εξάλλου, ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών μεσιτών για την ελληνική αγορά πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ο κ.Μακαλούσο παρέδωσε στην Ελλάδα δύο σεμινάρια (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), έναντι ενός στις υπόλοιπες χώρες που επισκέφτηκε. Πρόσθεσε δε, ότι οι ξένοι μεσίτες ενδιαφέρονται για τη δημιουργία κοινών βάσεων πιστοποιημένων δεδομένων για ακίνητα. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Θα βγαλει πολλα λεφτα γιατι οι ξενοι σκεφτονται μερα-νυχτα πως θα γινει να ερθουν να επενδυσουν στην Ελλαδα,ειδικα τωρα με την αυξηση των αντικειμενικων ειναι μια μεγαλη ευκαιρια
O cruiser το είπε από κάτω πολύ καλά. Στους Ευρωπαίους δεν αρέσει να πληρώνουν μαύρα. Και με τις παρούσες αντικειμενικές ένα μεγάλο ποσό της εμπορικής τιμής ήταν μαύρο.
-
Οι ξένοι βλέπουν τις φωτογραφίες και νομίζουν ότι είναι ωραία εδώ. Όταν έρθουν και διαπιστώσουν τι μπουρδέλο είναι - όλα παράνομα και αυθαίρετα - θα αλλάξουν αμέσως γνώμη.
-
Καλά , ενώ έξω είναι πανέμορφα .
Στη Φλόριντα κάνεις σφήνες με τους καρχαρίες , σε σκίζουν οι τυφώνες και στην Ευρώπη κάθεσαι στην άμμο η κολυμπάς στην κλειστή πισίνα με θέα τον ωκεανό .
Αν ήταν ο πορθμός του Ευρίπου στην Λωζάνη πόσο εισιτήριο θα πλήρωνες γιά να τον δείς η να πιείς καφέ στην όχθη του .
Ελεος πιά με την μιζέρια μερικών . -
Μαλιστα,αναμενουμε λοιπον τους επενδυτες υστερα απο τις θαυμασιες ενεργειες της κυβερνησης!
Εγω παλι δεν θα τους περιμενα ορθιος,θα επαιρνα καμια καρεκλα γιατι δεν βλεπω να ερχονται αν δεν πανε οι τιμες στα επιπεδα του 2000. -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Καλά , ενώ έξω είναι πανέμορφα .
Στη Φλόριντα κάνεις σφήνες με τους καρχαρίες , σε σκίζουν οι τυφώνες και στην Ευρώπη κάθεσαι στην άμμο η κολυμπάς στην κλειστή πισίνα με θέα τον ωκεανό .
Αν ήταν ο πορθμός του Ευρίπου στην Λωζάνη πόσο εισιτήριο θα πλήρωνες γιά να τον δείς η να πιείς καφέ στην όχθη του .
Ελεος πιά με την μιζέρια μερικών .Εσύ γιατί νομίζεις ότι σταμάτησαν να έρχονται οι τουρίστες που αφήνουν λεφτά και έρχονται μόνο κάτι άθλιοι;
Νομίζεις ότι δεν τους πειράζει να βλέπουν την (αυθαίρετη) 'ανάπτυξη';
Τους αρέσει που βάζουν κυβόλιθους στις πλατείες και στις παραλίες των τουριστικών χωριών; -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μαλιστα,αναμενουμε λοιπον τους επενδυτες υστερα απο τις θαυμασιες ενεργειες της κυβερνησης!
Εγω παλι δεν θα τους περιμενα ορθιος,θα επαιρνα καμια καρεκλα γιατι δεν βλεπω να ερχονται αν δεν πανε οι τιμες στα επιπεδα του 2000.Μα γιατί είσαι τόσο επιθετικός; Κανείς δεν είπε ότι περιμένουν ουρές να δώσουν λεφτά -τι υπερβολές είναι αυτές; Είπα απλά ότι η αύξηση των αντικειμενικών είναι απαίτηση ξένων μεσιτικών που λένε ότι στους ξένους δεν αρέσει να πληρώνουν αέρα. Επίσης εκδηλώνεται και μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον απ' έξω. Όχι για όλη την Ελλάδα βέβαια, κυρίως για νησιά και παραθαλάσσια.
AN ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟ 2005 Ή ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!!!