Ο χρήστης alexandr έγραψε:
Το Σάββατο που μας πέρασε για τη διαδρομή Σπάρτη-Μονεμβασιά το trip computer μου έγραψε μέση κατανάλωση 5,8 (με το 10% σφάλμα, η πραγματική πρέπει να ήταν κοντά στο 6,3). Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τόσο μικρή μέση για κάποια διαδρομή. Χαλαρά βέβαια, με 90-100, και με 5η και 6η ταχύτητα.
Θα με τρελάνετε εσείς. Ή εγώ έχω βαρύ πόδι, ή η διαδρομή που έκανες ήταν κατηφορική και το αμάξι άδειο...
Οκ. Άλλαξες όλες τις λάμπες (και τις τέσσερις) των φλας; Παρατήρησες μήπως αν τα φλας αναβοσβήνουν με χαμηλότερη συχνότητα (πιό αργά);
Δεν αλλαξα τα μπροστικα φλας . Δε παρατηρησα ποια ειναι η συχνοτητα τους σε σχεση με μπροστινα ή ακομα και τα πλαινα !
Ο λόγος που σε ρωτάω είναι γιατί έχω κάποιους ενδοιασμούς τους οποίους θα προσπαθήσω να εξηγήσω αναλυτικά.
Οι λάμπες των φλάς αναβοσβήνουν επειδή το ρεύμα που τις τροφοδοτεί περνάει από το ρελέ τους, το οποίο στην απλή του μορφή είναι ουσιαστικά ένας θερμικός διακόπτης. Μόλις ανάψεις τα φλάς, το ρεύμα περνάει από ένα διμεταλλικό έλασμα το οποίο θερμαίνεται, παραμορφώνεται (στραβώνει) και ανοίγει το κύκλωμα (σβήνουν οι λάμπες). Αμέσως μόλις ψυχθεί το έλασμα, κλείνει ξανά το κύκλωμα και ανάβουν πάλι οι λάμπες. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται συνεχώς όσο έχεις κλειστό τον διακόπτη των φλάς.
Αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως με LED, έχουμε πολύ μικρότερη κατανάλωση, άρα η ένταση του ρεύματος που περνάει από το διμεταλλικό έλασμα είναι πολύ μικρότερη αυτής για την οποία έχει σχεδιασθεί το ρελέ, ώστε να θερμανθούν και να ανοιγοκλείνουν οι επαφές του. Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο εσύ μεν να ανάβεις τα φλάς αυτά όμως να παραμένουν μονίμως αναμμένα, χωρίς να αναβοσβήνουν.
Επειδή τα ρελέ έχουν μεγάλες ανοχές (ώστε να συνεχίσουν να ανοιγοκλείνουν οι επαφές τους ακόμη και αν καεί μια από τις δύο λυχνίες που ελέγχουν) και επειδή άλλαξες μόνο την μια λάμπα από αυτές (την πίσω από κάθε κύκλωμα, δεξί & αριστερό) τα φλάς σου συνεχίζουν να αναβοσβήνουν.
Δεν θέλω να σου χαλάσω την καρδιά, αλλά θεωρώντας ότι τα ρελέ που έχει το αυτοκίνητό μας είναι απλά και όχι κάποια ηλεκτρονική διάταξη, τότε αν αλλάξεις και τις μπροστινές λάμπες, είναι πιθανόν να μη σου αναβοσβήνουν...
Γι' αυτό (και για τον λόγο του διαγνωστικού που είπαμε προηγουμένως) σε ρώτησα αν γνωρίζεις ποιά είναι η πραγματική κατανάλωση των LED. Σε κάθε περίπτωση, κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις...