-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Αστυνομια βγαινουν νομιζω οπως στα μοτοποδηλατα.Ειχα πιτσιρικας ενα φιλιπς ποδηλατο που ειχε πινακιδα με πενταψηφιο νουμερο αν θυμαμαι καλα.Πενταψήφιο;;; Η πινακίδα θα ήταν πιο βαριά απ' το ποδήλατο!
Βέβαια είμαι λίγο ψείρας καθότι πρώην αθλητής ποδηλάτης. Δεν αντέχω να ανέβω σε ποδήλατο στο οποίο δεν έχει ξυθεί στην κυριολεξία το κάθε περιττό γραμμάριο, δεν έχει γίνει ακτινοσκόπηση, δεν έχουν τα λάστιχα την ιδανική πίεση, δεν δεν...
(Το παραδέχομαι. Χρόνια έχω να ανέβω κι όλα αυτά που αράδιασα πιο πάνω ήταν φτηνές δικαιολογίες) -
Ο χρήστης kapami έγραψε:
Άρθρο 88. Άδεια κυκλοφορίας οχημάτων
Δεν επιτρέπεται μηχανοκίνητο όχημα, ρυμουλκούμενο,
μοτοποδήλατο, ποδήλατο ή ζωήλατο όχημα, να
κυκλοφορεί οπουδήποτε στη Χώρα, αν δεν έχει εκδοθεί γι’
αυτό άδεια κυκλοφορίας.Άρθρο 90. Πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας
Δεν επιτρέπεται μηχανοκίνητο όχημα, ρυμουλκούμενο,
μοτοποδήλατο, ποδήλατο ή ζωήλατο όχημα, να
κυκλοφορεί οπουδήποτε στη Χώρα, αν δε φέρει τις
πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, οι οποίες χορηγήθηκαν
νόμιμα.Άρθρο 40
Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων,
μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων
οχημάτων- Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων
απαγορεύεται:
α) Να ρυμουλκούνται από άλλο όχημα.
β) Να ρυμουλκούν ή ωθούν διάφορα αντικείμενα.
γ) Να μεταφέρουν αντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την οδήγηση του
οχήματός τους ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες της
οδού.
δ) Να κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα.
ε) Να σύρουν μαζί τους ζώα δεμένα με λουρί.
στ) Να χρησιμοποιούν ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς συσκευές.
ζ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι
τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση. - Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων
οχημάτων υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να κρατούν το
τιμόνι και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα
σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα. - Οι οδηγοί ποδηλάτων υποχρεούνται να κατεβαίνουν από
αυτά και να τα οδηγούν βαδίζοντας, όταν δημιουργείται
εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών. - Οι οδηγοί ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων απαγορεύεται
να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους. - Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την
κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται
στους οδηγούς αυτών να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο
του οδοστρώματος.
Αυτές είναι όλες (αν δεν μου χει ξεφύγει κάτι) οι αναφορές του ΚΟΚ στα ποδήλατα.
Νομίζω ότι κοιτάς τον ΚΟΚ πριν την τελευταία αναθεώρησή του (Νόμος 3542-2007). Πλέον έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Άρθρo 88
Άδεια κυκλoφoρίας oχημάτων- Δεν επιτρέπεται μηχανoκίνητo όχημα, ρυμoυλκoύμενo, μoτoπoδήλατo
ή ζωήλατo όχημα, να κυκλoφoρεί oπoυδήπoτε στη Χώρα, αν δεν έχει εκδoθεί
γι’ αυτό άδεια κυκλoφoρίας.
[...]
Άρθρo 90
Πινακίδες αριθμoύ κυκλoφoρίας- Δεν επιτρέπεται σε κανένα μηχανoκίνητo όχημα, ρυμoυλκoύμενo, μo-
τoπoδήλατo ή ζωήλατo όχημα να κυκλoφoρεί oπoυδήπoτε στη Χώρα, αν δεν
φέρει τις πινακίδες αριθμoύ κυκλoφoρίας, oι oπoίες χoρηγήθηκαν νόμιμα. Oι
χoρηγoύμενες πινακίδες πρέπει να είναι αντανακλαστικές.
[...]
Όπως βλέπεις, έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά σε 'ποδήλατο'.
- Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Ρε συ Κάβουρα, είσαι σίγουρος ότι το αναφέρει αυτό ο ΚΟΚ; Προ βδομάδων είχαμε θέμα αν το να χτυπήσει ποδήλατο σε αυτοκίνητο (ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι το ανάποδο) λογίζεται ως αυτοκινητιστικό ατύχημα και ένας εκ των δικηγόρων του forum απήντησε πως όχι. Με δεδομένο αυτό, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις γι' αυτό που λεςπρέπει να ξεκαθαριστεί αν το ποδήλατο εκλαμβάνεται ως τροχοφόρο όχημα ή όχι.
Αν είναι τροχοφόρο όχημα, πρέπει να έχει πινακίδες για να κυκλοφορήσει στους δρόμους και εννοείται να σέβεται τον κοκ (να μην πηγαίνει ανάποδα σε δρόμους κτλ).
Αν δεν είναι τροχοφόρο όχημα, πρέπει να πηγαίνεις από το πεζοδρόμιο και να ελέγχεις στις διασταυρώσεις σαν πεζός.
Διαλέγεις και παίρνεις.
Και ναι...για να οδηγείς ποδήλατο πρέπει να πας από την αστυνομία να βγάλεις άδεια οδήγησης μοτοποδήλατου (τουλάχιστον αυτό μου έχουν πει ).
Στην περίπτωση του τρακαρίσματος πάντως όπως την αναφέρεις (που ποδήλατο πέφτει πάνω σε αμάξι), θεωρητικά με το ποδήλατο είσαι ανασφάλιστος.Γενικά με το ποδήλατο είναι πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά προσωπικά αν με ρωτούσες και με βάση αυτά που έχω διαβάσει, το κατατάσσω στα τροχοφόρα οχήματα με ό,τι αυτό σημαίνει (τέλη, πινακίδες, άδεια οδήγησης και ασφάλεια).
-
Ο χρήστης Κάβουρας έγραψε:
αλλά προσωπικά αν με ρωτούσες και με βάση αυτά που έχω διαβάσει, το κατατάσσω στα τροχοφόρα οχήματα με ό,τι αυτό σημαίνει (τέλη, πινακίδες, άδεια οδήγησης και ασφάλεια).Κρύβε λόγια, ποτέ δεν ξέρεις ποιος διαβάζει (αρχίζει από Παπα και τελειώνει σε κωνσταντίνου).
-
Ρε συ Κάβουρα, είσαι σίγουρος ότι το αναφέρει αυτό ο ΚΟΚ; Προ βδομάδων είχαμε θέμα αν το να χτυπήσει ποδήλατο σε αυτοκίνητο (ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι το ανάποδο) λογίζεται ως αυτοκινητιστικό ατύχημα και ένας εκ των δικηγόρων του forum απήντησε πως όχι. Με δεδομένο αυτό, διατηρώ πολλές επιφυλάξεις γι' αυτό που λες
πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το ποδήλατο εκλαμβάνεται ως τροχοφόρο όχημα ή όχι.
Αν είναι τροχοφόρο όχημα, πρέπει να έχει πινακίδες για να κυκλοφορήσει στους δρόμους και εννοείται να σέβεται τον κοκ (να μην πηγαίνει ανάποδα σε δρόμους κτλ).
Αν δεν είναι τροχοφόρο όχημα, πρέπει να πηγαίνεις από το πεζοδρόμιο και να ελέγχεις στις διασταυρώσεις σαν πεζός.
Διαλέγεις και παίρνεις.
Και ναι...για να οδηγείς ποδήλατο πρέπει να πας από την αστυνομία να βγάλεις άδεια οδήγησης μοτοποδήλατου (τουλάχιστον αυτό μου έχουν πει ).
Στην περίπτωση του τρακαρίσματος πάντως όπως την αναφέρεις (που ποδήλατο πέφτει πάνω σε αμάξι), θεωρητικά με το ποδήλατο είσαι ανασφάλιστος.Γενικά με το ποδήλατο είναι πολύ περίεργη η κατάσταση, αλλά προσωπικά αν με ρωτούσες και με βάση αυτά που έχω διαβάσει, το κατατάσσω στα τροχοφόρα οχήματα με ό,τι αυτό σημαίνει (τέλη, πινακίδες, άδεια οδήγησης και ασφάλεια).
Είσαι λάθος
Ο ΚΟΚ εξαιρεί τα ποδήλατα από την υποχρέωση ύπαρξης άδειας κυκλοφορίας & πινακίδων (δες τα άρθρα 88 & 90 που παρέθεσα πιο πάνω). Παρόλα αυτά αναγνωρίζει ότι μπορούν να κινούνται στους δρόμους και καθορίζει και ειδικούς κανόνες για τους οδηγούς τους:
Άρθρo 40
Eιδικoί κανόνες για τoυς oδηγoύς πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων,
μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων- Oι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων
οχημάτων, απαγoρεύεται:
α) Nα ρυμoυλκoύνται από άλλo όχημα.
β) Nα ρυμoυλκoύν ή ωθoύν διάφoρα αντικείμενα.
γ) Nα μεταφέρoυν αντικείμενα, τα oπoία εμπoδίζoυν την oδήγηση τoυ
oχήματός τoυς ή εκθέτoυν σε κίνδυνo τoυς λoιπoύς χρήστες της oδoύ.
δ) Nα κινoύνται ανά δύo ή και πλείoνες παράλληλα.
ε) Nα σύρoυν μαζί τoυς ζώα δεμένα με λoυρί.
στ) Nα χρησιμoπoιoύν εν κινήσει ακoυστικά πoυ έχoυν συνδεθεί με
φoρητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευ-
ές. Από τη διάταξη αυτήν εξαιρούνται ακουστικά και κεφαλόφωνα ανοικτής
ακρόασης φορητών συσκευών ραδιοεπικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται για
την επικοινωνία σε μικρή απόσταση μεταξύ των οδηγών ποδηλάτων, μοτο-
ποδηλάτων και μοτοσικλετών ή μεταξύ των οδηγών των οχημάτων αυτών
και σταθμών βάσης ή άλλων κινητών σταθμών ραδιοδικτύων, καθώς επίσης
και μεταξύ των οδηγών εκπαιδευτικών μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών
και των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων κατά τις φάσεις της εκπαίδευσης ή της
εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.
ζ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοπο-
θετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση. - Oι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων
οχημάτων υπoχρεoύνται, όταν oδηγoύν, να κρατoύν τo τιμόνι και με τα δύo
τoυς χέρια, εκτός αν δίνoυν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις τoυ παρόντoς
Kώδικα. - Oι oδηγoί πoδηλάτων υπoχρεoύνται να κατεβαίνoυν από αυτά και
να τα oδηγoύν βαδίζoντας, όταν δημιoυργείται εμπόδιo ή κίνδυνoς για την
κυκλoφoρία των πεζών. - Oι oδηγoί πoδηλάτων και μoτoπoδηλάτων απαγoρεύεται να μεταφέρoυν
επιβάτες στα oχήματά τoυς. Kατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταφoρά ενός
μόνo επιβάτη σε πoδήλατo πoυ έχει δύo ζεύγη πoδoστρoφάλων και διαθέτει,
από κατασκευή, μόνιμo πρόσθετo κάθισμα, ως και σε μoτoπoδήλατo, πoυ
διαθέτει, από κατασκευή, πρoσαρμoσμένo σταθερό πρόσθετo κάθισμα. Oι
oδηγoί μoτoσικλετών και τρίτροχων οχημάτων, επιτρέπεται να μεταφέρoυν
επιβάτη μόνo μέσα στo ειδικό καλάθι, αν υπάρχει για τo σκoπό αυτόν και σε
πρόσθετo κάθισμα, τo oπoίo είναι σταθερά πρoσαρμoσμένo, από κατασκευή,
πίσω ή δίπλα από τη θέση τoυ oδηγoύ. - Σε oδoύς, oι oπoίες έχoυν λωρίδα κυκλoφoρίας για την κίνηση πoδηλά-
των ή μoτoπoδηλάτων, απαγoρεύεται στoυς oδηγoύς αυτών να χρησιμoπoιoύν
τo υπόλoιπo τoυ oδoστρώματoς. (Μόνο όπου υπάρχει ποδηλατόδρομος απαγορεύεται η χρήση του υπόλοιπου δρόμου) - Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με
διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, πλην των περιπτώσεων στ΄ και
ζ΄ της παραγράφου 1, όπου ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο
εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας
οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδι-
κασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.
Για τη ασφάλεια δε βρήκα κάτι ΑΛΛΑ, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη δημοσίευση, δικηγόρος σε άλλο θέμα έχει αναφέρει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ποδηλάτου με αυτοκίνητο με υπαίτιο τον οδηγό του ποδηλάτου το ατύχημα ΔΕΝ θεωρείται αυτοκινητιστικό. Λογικά - κατ' εμέ - δεν ισχύουν τα σχετικά με ασφάλιση, λοιπόν.
- Oι oδηγoί πoδηλάτων, μoτoπoδηλάτων, μoτoσικλετών και τρίτροχων
-
Ο χρήστης imago έγραψε:
αλλά προσωπικά αν με ρωτούσες και με βάση αυτά που έχω διαβάσει, το κατατάσσω στα τροχοφόρα οχήματα με ό,τι αυτό σημαίνει (τέλη, πινακίδες, άδεια οδήγησης και ασφάλεια).
Κρύβε λόγια, ποτέ δεν ξέρεις ποιος διαβάζει (αρχίζει από Παπα και τελειώνει σε κωνσταντίνου).
ετσι ειναι ρε καβουρα φιρι φιρι το πας να φορολογησει και τα ποδηλατα
-
Ο χρήστης Drunkard έγραψε:
ετσι ειναι ρε καβουρα φιρι φιρι το πας να φορολογησει και τα ποδηλατα
ρε συ...το μόνο που δε μας έχει κάνει είναι να μας φορολογήσει την εκπνοή (αέρα).
ΥΓ: Η εισπνοή είναι τσάμπα.
ΥΓ2: Σαν το γιατρό που μου είπε πρόσφατα (για πλάκα προφανώς Το να σας κοιμήσουμε είναι τσάμπα.Εμείς χρεώνουμε μόνο το ξύπνημα κι άμα γουστάρεις μην πληρώσεις. -
Αλλα για να το συνεχισω, ποσο ηλιθιοι ειναι, που η καταναλωση βενζινης εχει καταποντιστει, και δεν ριχνουν τους φορους...προτιμουν να περνουν ενα χ ποσο απο μικρη καταναλωση με μεγαλο φορο και δυσαρεστημενους ολους εμας, παρα το ιδιο ή και μεγαλυτερο χ ποσο απο μεγαλη καταναλωση και μικροτερο φορο...χαρτογιακαδες κολλεγιοπαιδα...
-
αν κ εχει αναφερθει χιλιαδες φορες θα το αναφερω κ σημερα. Λοιπον γυριζα σπιτι μου απο περιφερειακο απο δυτικα-->ανατολικα κ μετα την εξοδο για ευκαρπια στην ανηφορα της Νεαπολης, ενας πιτσιρικας, ουτε 20 δεν ηταν, σε ωρα αιχμης με τον περιφερειακο full απο κινηση, οδηγουσε μηχανακι (κατι σαν σκουτερακι...χυμα στο κυμα δλδ) στη δεξια λωριδα ΧΩΡΙΣ κρανος, ΧΩΡΙΣ αλλα προστατευτικα και με το ενα χερι εγραφε sms στο κινητο του, κ εριχνε που κ που κλεφτιες ματιες στο δρομο.
Αν ειναι δυνατον, ηθελα να εβλεπα απο μια μερια τη μανα του τη κραξιμο θα του εριχνε αν τον εβλεπε! Εγω κ πιαστικε η καρδια μου που τον εβλεπα.
ΥΓ : Αμα γινοταν κανενα θανατηφορο ατυχημα μετα ολοι οι 'οιδημονες' θα εβγαιναν/βγαιναμε κ θα λεγαμε για αδιαφορια του κρατους, τη στιγμη που ο ιδιος δεν σεβεται την ιδια του τη ζωη/σωματικη ακαιρεοτητα...
-
Ο χρήστης 307pavlos έγραψε:
.. μανα του τι κραξιμο θα του εριχνε αν τον εβλεπε!..(Παιδιά για όνομα με τα ορθογραφικα.. Κάντε μια προσπάθεια, συνήθεια είναι..)
Εγώ δε θα έλεγα με σιγουριά ότι θα έκανε κάτι. -
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
.. μανα του τι κραξιμο θα του εριχνε αν τον εβλεπε!..
(Παιδιά για όνομα με τα ορθογραφικα.. Κάντε μια προσπάθεια, συνήθεια είναι..)
Εγώ δε θα έλεγα με σιγουριά ότι θα έκανε κάτι.για σενα θα κανουμε κ 2 προσπαθειες αφου σε πειραζει τοσο πολυ το τι κ το τη.........
-
ΥΓ2: Σαν το γιατρό που μου είπε πρόσφατα (για πλάκα προφανώς Το να σας κοιμήσουμε είναι τσάμπα.Εμείς χρεώνουμε μόνο το ξύπνημα κι άμα γουστάρεις μην πληρώσεις.Γιατρέ χρωστάω της Μιχαλούς, ο γιός μου είναι πρεζάκιας και η γυναίκα μου με κερατώνει... χάρη θα μου κάνεις αν δεν ξυπνήσω! (να δεις πως θα σε πληρώσει και απο πάνω... ).
-
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
ΥΓ2: Σαν το γιατρό που μου είπε πρόσφατα (για πλάκα προφανώς Το να σας κοιμήσουμε είναι τσάμπα.Εμείς χρεώνουμε μόνο το ξύπνημα κι άμα γουστάρεις μην πληρώσεις.
Γιατρέ χρωστάω της Μιχαλούς, ο γιός μου είναι πρεζάκιας και η γυναίκα μου με κερατώνει... χάρη θα μου κάνεις αν δεν ξυπνήσω! (να δεις πως θα σε πληρώσει και απο πάνω... ).
ρε μλκ ελιωσα !!!
-
-
απο περιφερειακο απο δυτικα-->ανατολικα κ μετα την εξοδο για ευκαρπια στην ανηφορα της Νεαποληςεκεί στη Θεσσαλονίκη, πολύ Αμερικάνοι την έχετε δει Μιλάτε με κατευθύνσεις βόρεια, ανατολικά την τάδε οδό, δυτικά στη λεωφόρο τινά, κτλ.
ΥΓ: πλάκα κάνω
-
Με τον τελευταιο ΚΟΚ εχουν εξαλειφθει καθε ειδους διοικητικες υποχρεωσεις που αφορουσαν τα ποδηλατα.
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
απο περιφερειακο απο δυτικα-->ανατολικα κ μετα την εξοδο για ευκαρπια στην ανηφορα της Νεαπολης
εκεί στη Θεσσαλονίκη, πολύ Αμερικάνοι την έχετε δει Μιλάτε με κατευθύνσεις βόρεια, ανατολικά την τάδε οδό, δυτικά στη λεωφόρο τινά, κτλ.
ΥΓ: πλάκα κάνω
ναι ρε καρντασι αφου μια ευθεια ειμαστε! 5 δρομοι+περιφερειακος! αχχαχαχααχαχ και δε λεμε βορεια, νοτεια....Λεμε πανω σαλονικη, κατω σαλονικη! χαχαχαχαχαχαχαχααχ
ΥΓ : Παω σημερα για καφε κοσμος κ για το ματς της εθνικης κ ερχεται η σερβιτορα κ μου λεει : εσυ κλασικα φραπε μετριο ε? Χωριο ειμαστε! Ακομα κ στο εμπορικο κεντρο σε ξερουν!
-
Κατι γυναικαρες που εχει εκει πάνω Πανα'ι'ά μου!
-
ναι ρε καρντασι αφου μια ευθεια ειμαστε! 5 δρομοι+περιφερειακος!Μια και για ζώα ο λόγος, ο περιφερειακός σας μετράει για δρόμος; Δε νομίζω. Τον έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει πραγματικά ζώα. Και φονικά ζώα θα έλεγα. Είναι αυτός δρόμος για τρεις λωρίδες; Μιλάω για το τμήμα από το καινούργιο 424 και μετά, προς Χαλκιδική. Το είσοδοι, τι έξοδοι, τι οδόστρωμα! Όταν θα πάρω δίπλωμα ακροβάτη-οδηγού θα ξανάρθω.
-
Ο χρήστης imago έγραψε:
ναι ρε καρντασι αφου μια ευθεια ειμαστε! 5 δρομοι+περιφερειακος!
Μια και για ζώα ο λόγος, ο περιφερειακός σας μετράει για δρόμος; Δε νομίζω. Τον έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει πραγματικά ζώα. Και φονικά ζώα θα έλεγα. Είναι αυτός δρόμος για τρεις λωρίδες; Μιλάω για το τμήμα από το καινούργιο 424 και μετά, προς Χαλκιδική. Το είσοδοι, τι έξοδοι, τι οδόστρωμα! Όταν θα πάρω δίπλωμα ακροβάτη-οδηγού θα ξανάρθω.
Αυτός είναι ο θρυλικός περιφερειακός μας ( )!!! Τον διασχίζω ολόκληρο κάθε μέρα τουλάχιστον δις και πολλές φορές τετράκις. Τσίρκο Medrano σου έρχομαι!
Ζώα,Ζώα,Ζώα............. [#3]