-
Ο χρήστης vellerefontis έγραψε:
τι έχουν πάθει όλοι με το wikipedia???
θα ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε και τις σοβαρότερες πηγές! επιστημονικά περιοδικά, συγγράμματα και βιβλία!!!!
ξεχνάνε πολλοί ότι η wikipedia δεν γράφτηκε από επιστήμονες έγκυρους κτλ.Αν θέλει κάποιος μπορεί να κάνει edit ένα άρθρο και να διορθώσει κάτι μέσα σε αυτό ή να αναρτήσει κάποιο άρθρο εκεί πάνω.
Υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ λάθη ειδικά στο site της wikipedia, οπότε το ότι γράφεται εκεί δε σημαίνει ότι είναι και σωστό. -
Μιας και περνάμε δύσκολες μέρες με την τιμή της βενζίνης και η τάπα στα απλά FSi μοτέρ γράφει 98ron/95roz αν τελικά είναι το ίδιο αυτό σημαίνει ότι πρακτικά καίει και απλή βενζίνη; Έχω ακουσει για πειράκια αλλα και για προβλήματα με αισθητήρες στα FSi, δε ξέρω αν το είχατε αναλύσει παλαιότερα στο φόρουμ, πάντως αν υπάρχουν κάτοχοι FSi ας καταθέσουν κάποια εμπειρία. Ο πατέρας μου στο δικό του μέχρι στιγμής έβαζε 100άρα και μέχρι στιγμής έχει 70,000 απροβλημάτιστα χιλιόμετρα. Μήπως δεν αξίζει το ρίσκο να βάλει απλή; Ο markvag μου έιχε πει παλαιότρα ότι σε Α3 FSi βάζει κανονικά και απλή, αλλά προβληματίζομαι. Κάβουρα απ ότι θυμάμαι καπου είχες αναφέρει ότι έχετε και golf FSi(?) στην οικογένεια;
Καθε γνώμη δεκτή και αν είμαι offtopic δέχομαι Pm -
ασχετα με το τι προτεινει ο κατασκευαστης, δε νομιζω να υπαρχει θεμα
ξερω οκταβια με 1.6 φσι που με απλη 95αρα εβγαλε τελειως απροβληματιστα πανω απο 200.000 χλμ πριν πουληθει
( τα εκανε ομως κυριως σε επαγγελματικα ταξιδια, πολη ελαχιστα, σκισιμο μηδενικο) -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Νομίζω ο vellerefontis έχει δίκιο: σε κάποιες χώρες της Ευρώπης (και ιδιαίτερα στη Γερμανία) υπάρχουν 3 αμόλυβδες βενζίνες: 91 RON/ROZ, 95 RON/ROZ και 98 RON/ROZ (στην Ελλάδα, την Τσεχία και κάποιες άλλες χώρες δεν υπάρχει 98άρα αλλά 100άρα)Στις ΗΠΑ όπου οκτάνια (AKI) = (RON+MON)/2 η δική μας 98άρα/100άρα είναι '93άρα' (και είναι σωστότερο σαν μέτρηση της αντικροτικής ικανότητας του καυσίμου)
http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating (vellerefonti πες αλεύρι )
αυτό μάλιστα. Ετσι εξηγείται η παρανόηση... παρόλο που έχω πάει πρόσφατα και είχαν και ένδειξη RON σε βενζιναδικα που επισκέφτηκα! είχα νικιαρικη μια φαγάνα! Μια Ford Mustang...
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
ασχετα με το τι προτεινει ο κατασκευαστης, δε νομιζω να υπαρχει θεμαξερω οκταβια με 1.6 φσι που με απλη 95αρα εβγαλε τελειως απροβληματιστα πανω απο 200.000 χλμ πριν πουληθει
( τα εκανε ομως κυριως σε επαγγελματικα ταξιδια, πολη ελαχιστα, σκισιμο μηδενικο)και το άλλο άκρο...
έχω φίλο με Golf 1.6FSI που έβαζε εδώ και 6περίπου χρόνια κατοστάρα...
-
Έλα, πές μου τί του έτυχε, αντέχω...
(Πάντως στο ρελαντί όταν το βάζει μπροστά κάθε πρωί, μέχρι να ζεσταθέι κάνει κάποια σαν κομπιάσματα, σαν διακοπές να το πώ ; Άμα ζεσταθεί δουλεύει ρολόι...)
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Έλα, πές μου τί του έτυχε, αντέχω...(Πάντως στο ρελαντί όταν το βάζει μπροστά κάθε πρωί, μέχρι να ζεσταθέι κάνει κάποια σαν κομπιάσματα, σαν διακοπές να το πώ ; Άμα ζεσταθεί δουλεύει ρολόι...)
ΤΙΠΟΤΑ!
και τώρα, λόγο κρίσης, άρχησε να βάζει 95άρα....
-
Αααα, πάλι καλά ! Εεεμ εκεί που έφτασε η βενζίνη δε ξέρω αν συμφέρει να βάζεις 100άρα.. Και βασικά μόνο σε ταξίδια το χρησιμοποιεί και το πάει πολύ χαλάρά οπότε ... ίσως πλεόν να αρχίσει και την απλή..
-
Ο χρήστης koubeast έγραψε:
Αααα, πάλι καλά ! Εεεμ εκεί που έφτασε η βενζίνη δε ξέρω αν συμφέρει να βάζεις 100άρα.. Και βασικά μόνο σε ταξίδια το χρησιμοποιεί και το πάει πολύ χαλάρά οπότε ... ίσως πλεόν να αρχίσει και την απλή..καλα ποτε δε συνεφερε η 100αρα
-
Αν το αυτοκίνητο πάει καλά με 95άρα, γιατί να βάλεις 100άρα ?
Αν θέλει 100άρα (πχ. το δικό μου) τότε δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά
Αν πάει καλύτερα με 100άρα τότε τώρα συμφέρει περισσότερο από παλιά γιατί η διαφορά 100άρας με 95άρα έχει μειωθεί σε ~€0.1-0.15 (7%-10% με τιμή βάσης 95άρας το €1.5) σε σχέση με τα ~0.15-0.2 παλιά (15%-20% με τιμή βάσης το €1). -
εσυ τι μαρκα βαζεις?
-
Εγώ πάντως που βάζω 95άρα μια χαρά πάει το αυτοκίνητο.100άρα τη θεωρώ πανάκριβη....
-
Εγώ πάντως βάζω 100άρα για να έχω σίγουρα 95άρα...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Αν το αυτοκίνητο πάει καλά με 95άρα, γιατί να βάλεις 100άρα ?
Αν θέλει 100άρα (πχ. το δικό μου) τότε δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά
Αν πάει καλύτερα με 100άρα τότε τώρα συμφέρει περισσότερο από παλιά γιατί η διαφορά 100άρας με 95άρα έχει μειωθεί σε ~€0.1-0.15 (7%-10% με τιμή βάσης 95άρας το €1.5) σε σχέση με τα ~0.15-0.2 παλιά (15%-20% με τιμή βάσης το €1).To θέμα ειναι ότι η τάπα γράφει 98 RON/ 95ROZ και νόμιζα ότι απαιτέι μόνο 100άρα αλλά αν το RΟΝ και ROZ είναι το ίδιο πράγμα , ίσως αλλάζει το πράγμα. Επιδόσεις δεν τον ενδιαφέρουν τον πατέρα μου, αργά το πάει!
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
εσυ τι μαρκα βαζεις?Συνήθως Aegean. Επίσης ΕΚΟ, Ελίν, Avin, JetOil, ανάλογα με την τιμή. Ποτέ 'φαρμακεία' BP και Shell Επίσης ποτέ κάτι Revoil, ETEKA κτλ.
Το Evo σε αντίθεση με το Honda (remapped) δεν είναι ευαίσθητο στην ποιότητα της βενζίνης, δεν το έχω ακούσει ποτέ να χτυπάει πειράκια, ενώ το Honda συχνά-πυκνά...To θέμα ειναι ότι η τάπα γράφει 98 RON/ 95ROZ και νόμιζα ότι απαιτέι μόνο 100άρα αλλά αν το RΟΝ και ROZ είναι το ίδιο πράγμα , ίσως αλλάζει το πράγμα. Επιδόσεις δεν τον ενδιαφέρουν τον πατέρα μου, αργά το πάει!
Ομολογώ ότι το θέμα με τα ROZ και αν είναι ίδια με τα RON δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια αν λέει '98 RON / 95 ROZ', αν ήταν θα έπρεπε να λέει '98 RON / 98 ROZ'. Συνεπώς είναι διαφορετικά (δες και το post του christos.dimou πιο πριν) και επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε 98άρα, πρέπει να βάζει 100άρα.
-
Ευχαριστώ πολύ nass. Να σε ρωτήσω , γιατί όχι revoil και ΕΤΕΚΑ; Τι διαφορά έχουν με τις υπόλοιπες που αναφέρεις; (Καλά για BP και Shell εννοείται δε βάζει ποτέ)
-
Δεν ξέρω, μου κάνουν για γυφτομάρκες
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Δεν ξέρω, μου κάνουν για γυφτομάρκεςκι όμως...έχω βρει ΕΤΕΚΑ (στη Δάφνη) που έχει πιο καθαρή βενζίνη από τα περισσότερα βενζινάδικα ΒΡ, Shell, EKO της περιοχής μου. Επιπλέον έχει την 100στάρα 10 λεπτά πιο φτηνά από οποιοδήποτε πρατήριο BP-SHELL-EKO έχω δει στο δρόμο.
(το ανάποδο θα ήταν φυσικό/φυσιολογικό βέβαια )
Τυχαίο?δε νομίζω...μην είμαστε απόλυτοι.Δε λέω ότι είναι ο κανόνας αλλά σίγουρα δεν είναι η εξαίρεση.
ΥΓ: ξέχασα να γράψω ότι αναφέρομαι σε 100στάρα βενζίνη
ΥΓ2: το συμπέρασμα το έβγαλα με τις μεγάλες ή μικρές ή σχεδόν μηδενικές διορθώσεις στο avance.Τα νούμερα πάρθηκαν μέσω vag-com όπου μέσω κάποιου πεδίου διαβάζω τις τιμές που παίρνει η διόρθωση του avance ώστε να γίνει σωστή καύση (για όσους δεν γνωρίζουν ).
ΥΓ3:Βέβαια μία ΕΛΙΝ στην πειραιώς αυτή τη στιγμή έχει την πιο καθαρή 100στάρα από όλα τα βενζινάδικα που κατά καιρούς έβαζα βενζίνη.Σχεδόν 0 οι διορθώσεις στο avance σε όλους τους κυλίνδρους και έχω βάλει και τη ρύθμιση του revo για αποκλειστική χρήση 100στάρας. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Ομολογώ ότι το θέμα με τα ROZ και αν είναι ίδια με τα RON δεν το γνωρίζω. Αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια αν λέει '98 RON / 95 ROZ', αν ήταν θα έπρεπε να λέει '98 RON / 98 ROZ'. Συνεπώς είναι διαφορετικά (δες και το post του christos.dimou πιο πριν) και επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε 98άρα, πρέπει να βάζει 100άρα.
ξέρεις τι νομίζω ότι γίνεται? μπερδεύονται μερικοί γιατί όπως είναι τυπωμένο το αυτοκόλλητο μερικές φορές έχει τους αριθμούς πάνω από τα ενδεικτικά ROZ/RON... ή μαζί ανακατεμένα και συμπεραίνουν ότι το ένα αντιστοιχεί μοναδικά στο άλλο...
-
Στο μέτρο που γνωρίζουμε γερμανικά, εγώ και ένας συνάδελφος, RON = ROZ.
Κάρτες με ένδειξη π.χ. 95/91 RON/ROZ σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ο κατασκευαστής συνιστά να το γεμίζουμε με βενζίνη από 91 και έως 95 οκτάνια.
AUDI FORUM