-
α) Ακόμα δεν ξέρουμε αν κέρδισε η Αμερική. Φαίνεται όμως να έχει αρχίσει η ανάκαμψη, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς...
β) Το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες οικονομίες στην Ευρωζώνη.
γ) Επαναλαμβάνω, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα χρήματος με αρκετούς τρόπους, όχι μόνο με τύπωμα ρευστού. Ένας είναι και η μείωση του επιτοκίου...
δ) Δεν παίζει το τύπωμα νέου χρήματος, ή μία σημαντική αύξηση της προσφοράς του, γιατί η πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης δεν το χρειάζεται... Αν χαράξει η ΕΚΤ πολιτική για το Ευρώ/Ευρωζώνη βασιζόμενη στις ανάγκες μίας μικρής οικονομίας, οι υπόλοιποι θα έχουν πρόβλημα... Και η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την Ελλάδα με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της... Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης. Εσύ θα χάραζες πολιτική με βάση τις ανάγκες του 2% ή του υπόλοιπου 98%;;;; -
Τα αλλα PIGS δεν εχουν προβλημα στον δανεισμο???? αφου λενε οτι ολοι εχουν ελλειμματα πανω απο αυτα που προβλεπεται.... τελος παντων δεν εχω λυση προσωπικα... αλλα μονο απορια ... αφου ειμαστε μονο το 2% γιατι δεν ειναι ευκολο να μας σωσουν εστω και αν βαλουν σκληρους ορους... δεν εχω αντιρρηση.... και πρεπει να παμε ΔΝΤ.. Μηπως το εχουν εργαλειο για τα σκληρα μετρα που οι αλλοι δεν θα ειχαν τα κοτσια να μας ζητησουν να παρουμε???
-
θα δεις σιγα σιγα που θα πανε τα σπρεντς της Πορτογαλιας.
με μια διαφορα...
εκει μαλλον δεν εχουν τοσους πολλους ᾽᾽εφιαλτες᾽᾽οπως εδω να εχουν φαει τα παντα...ακουγα σημερα Αυτια...
άλλα λενε στις καμερες οι κυβερνητικοι και άλλα γινονται... -
Εμεις εχουμε spread πανω απο 500 η Πορτογαλια κατω απο 170
Αυτη την στιγμη εχουμε...κολλησει κινδυνο την Γερμανια που δεν καταφερε να καλυψει την δημοπρασια ομολογων της γιατι δεν ειναι σαφές τι ακριβως ειναι αυτη η στηριξη, και ποσο θα στοιχισει στις χωρες που θα συμμετασχουν.Αυτο πιστευω ειναι καλο γιατι πλεον εχουν και αυτοι το αυγο στον πωπο και πρεπει να βρεθει λυση εντος του Μαϊου,δεν υπαρχει αλλη παραταση του σηριαλ -
Εντος του Μαιου και οι εκλογες στη Γερμανια.... μετα θα χαλαρωσουν... καιθα παρουν σοβαρες αποφασεις πιστευω....
-
Ο χρήστης Πέτρος Λεωτσάκος@www.bankingnews.gr έγραψε:
**H Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί πριν τις 17 Μαΐου – Διέξοδος η άμεση προσφυγή στο ΔΝΤ - Τα hedge funds σχεδιάζουν τεχνικό default **
22/04/10 - 07:22Η Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιεύσει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου τα απολύτως απαραίτητα κεφάλαια από την ΕΕ καθώς ο μηχανισμός στήριξης δεν είναι έτοιμος. Η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ άμεσα ενδεχομένως και να υποβάλλει αίτημα τις προσεχείς ημέρες. ...
Στις 19 Μαΐου πρέπει να έχει βρει 10 δις αν δεν τα έχει βρει τότε απλά ζητάει από τους πιστωτές τους κατόχους ομολόγων που λήγουν μικρή παράταση ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και να καταβάλλει τα κεφάλαια στους κατόχους. Θεωρητικά την αίτηση προσφυγής μπορεί να την υποβάλλει και αύριο το πρωί αλλά άλλο αίτηση και άλλο ενεργοποίηση του μηχανισμού.Η Ελλάδα οδηγήθηκε τελικά στο αδιέξοδο , οι αγορές πέτυχαν μια μεγάλη και κυρίως κερδοφόρα νίκη κατά ενός κράτους που δεν έδειξε την δύναμη να αγωνιστεί για την οικονομία.
Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να πάρθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες ήσαν όμως αναποτελεσματικές και το κυριότερο έκθεσαν την Ελλάδα στον μεγαλύτερο κίνδυνο στην κερδοσκοπία της αγοράς.
Η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο γιατί απλά υποτίμησε την δύναμη της αγοράς όπου μέχρι και χθες η πολιτική ηγεσία δήλωνε «δεν μας ενδιαφέρει η κίνηση του spread» όμως το spread ενδιαφέρεται για τις κινήσεις της πολιτικής εξουσίας.
Η Ελλάδα πότε θα μπορούσε να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στον ανέτοιμο μηχανισμό;
Χθες ζητούν οι αγορές καθώς θεωρούν ότι με την υποβολή της αίτησης θα υπάρξει μια εκτόνωση της πίεσης.
Η Ελλάδα όσο και αν φαίνεται ακραίο δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κανένα όρο.
Το ΔΝΤ και η ΕΕ θα επιβάλλουν νέα μέτρα και θα αξιολογούν την χώρα κάθε μήνα μέσω μηχανισμού δεικτών που έχουν δημιουργήσει ειδικά για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες 4-6 μέρες να υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Το αίτημα έως ότου εξετασθεί θα χρειασθούν λίγες μέρες ενώ η πρώτη εκταμίευση των χρημάτων δεν θα μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου αν μέχρι τότε ο μηχανισμός είναι έτοιμος.
Οι αγορές έχουν διαπιστώσει αυτή την αδυναμία ότι δηλαδή ο μηχανισμός δεν είναι έτοιμος.
Έτσι εξηγείται γιατί τα spreads κάθε μέρα αυξάνονται τα hedge funds και οι απανταχού κερδοσκόποι τεστάρουν αν υπάρχει μηχανισμός.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι το νέο σχέδιο των hedge funds είναι να δημιουργήσουν συνθήκες τεχνικού default.
Όμως γνωρίζοντας ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος καθώς η Ελλάδα θα προσφύγει τον μηχανισμό τα hedge funds έχουν λίγο χρόνο για να πετύχουν τον μεγάλο στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα σε τεχνικό default δηλαδή η χώρα να μην μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και έτσι να πληρωθούν τα CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Το θεωρητικό εύρος που θα μπορούσε να κινηθεί το spread είναι 500 με 600 μονάδες βάσης και ακραία περίπτωση οι 800 μονάδες βάσης που θα πάει το spread αν η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να δανεισθεί μέχρι τις κρίσιμες ημερομηνίες.
Όμως οι αγορές παίζουν και ένα άλλο σενάριο.Στα τρέχοντα επίπεδα οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το haircut δηλαδή την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους όχι όμως μέσω της χρονικής επιμήκυνσης αλλά της ποσοτικής μείωσης. Δηλαδή η Ελλάδα χρωστάει στις αγορές 100 ευρώ θα επιστρέψει τα 80 ευρώ κ.ο.κ.
Με βάση ορισμένα μοντέλα προκύπτει ότι με haircut στο χρέος 20% το spread αναλογεί στις 400 μονάδες βάσης.
Με μείωση του χρέους 30% το spread αναλογεί στις 550 μονάδες βάσης και με haircut 40% στο χρέος το spread αναλογεί στις 800 μονάδες βάσης.Χρήματα δεν μπορούμε να πάρουμε πριν τα μέσα Μαΐου, κι οι άλλοι (οι δικοί μας) λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να βγει η βδομάδα...
-
Ο χρήστης Ο ως άνω έγραψε:
Δεν καλύφθηκε η έκδοση στην ΓερμανίαΗ διεθνής ρευστότητα μειώνεται απειλητικά αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγουν αναλυτές και από τα σημάδια η προσέγγιση αυτή επιβεβαιώνεται.
Η Γερμανία υλοποίησε δημοπρασία 30 χρόνων και ζητούσε 3 δις ευρώ ωστόσο η δημοπρασία δεν καλύφθηκε συγκέντρωσε μόλις 2,7 δις ευρώ.
Σήμερα η Ισπανία διενεργεί δημοπρασία 15ετών ομολόγων με στόχο να αντλήσει 3 δις ευρώ και προφανώς αποτελεί ένα πολύ κρίσιμο τεστ.Η ΕΚΤ έχει φορτωθεί ελληνικά ομόλογα 150 δις ευρώ των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σε σταθερό υποστηρικτή της Ελλάδος , των ομολόγων και των τραπεζών έχει μετεξελιχθεί η ΕΚΤ.
Το προφανές κίνητρο της είναι ότι ως εποπτική αρχή των ευρωπαϊκών τραπεζών επιδιώκει οικονομική σταθερότητα ώστε να διαφυλαχθεί το τραπεζικό σύστημα.
Όμως η βαθύτερη , η ουσιαστικότερη αιτία για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδος και των συνεχών παρεμβάσεων της ΕΚΤ θα πρέπει να αποδοθεί στο ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν 150 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους τα έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν εξολοκλήρου σε εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε να λάβουν ρευστότητα.
Ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεταφέρει το ελληνικό πρόβλημα στους κόλπους της ΕΚΤ.
Το πρόβλημα με τα ελληνικά ομόλογα έχει τρεις διαστάσεις όσον αφορά την ΕΚΤ.
Η πρώτη διάσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατείχαν στα χαρτοφυλάκια τους 150 δις ευρώ.
Οι περισσότερες τράπεζες και τώρα η συντριπτικότατη πλειοψηφία χρησιμοποίησε τα ελληνικά ομόλογα ώστε να πάρει ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Μια Γαλλική τράπεζα λαμβάνει επιτόκιο ετησιοποιημένο στο 7% στην 10ετία και θα πληρώσει 1% επιτόκιο στην ΕΚΤ άρα ουσιαστικά τις απομένει ένα 6% απόδοση από τα ελληνικά ομόλογα διαθέτοντας παράλληλα ρευστότητα.
Τον μηχανισμό των εγγυήσεων τον χρησιμοποίησαν όλες οι τράπεζες περιλαμβανομένων και των ελληνικών. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ως εγγύηση στην ΕΚΤ.
Η δεύτερη διάσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες όταν διαπίστωσαν ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα λαμβάνουν αρνητική τροπή αποφάσισαν να ξεφορτωθούν άμεσα ελληνικά ομόλογα.
Ο μόνος τρόπος όπου θα μπορούσαν να μετριάσουν το ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους ήταν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις.
Έτσι βρέθηκε ουσιαστικά η ΕΚΤ να «κατέχει» ελληνικά ομόλογα περί τα 150 δις ευρώ. -
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Μηπως το εχουν εργαλειο για τα σκληρα μετρα που οι αλλοι δεν θα ειχαν τα κοτσια να μας ζητησουν να παρουμε???Στο άρθρο που είχα βάλει το πρωί γράφει σε κάποιο σημείο
) γ) δημοσίευση περισσότερων οικονομικών στοιχείων (για τη χώρα) και σχετικά με την οικονομική κατάσταση δημοσίων επιχειρήσεων ώστε να αυξηθεί η λαϊκή αποδοχή των μέτρων.
Με λίγα λόγια περιγράφει αυτό που γίνεται με πολλούς τρόπους αυτή τη στιγμή (συν τις τεχνικές της κυβέρνησης που ρίχνει μια βόμβα, μετά την αναιρεί ,για να φαίνονται τα υπόλοιπα μέτρα ηπιότερα).
-
Ο χρήστης lex@ft.com έγραψε:
IMF bank taxPublished: April 21 2010 09:36 | Last updated: April 21 2010 10:01
Et tu, Dominique? Banks knew they had enemies, but they were plainly surprised by the International Monetary Fund’s sweeping proposals to the Group of 20 nations for the financial sector to make a “fair and substantial” contribution. While definitely substantial, banks will find it hard to argue that the proposals are not fair.
Of the proposals, a flat-rate levy on liabilities to pay for a beefed up insurance fund was expected. But a second, gloriously named FAT (financial activities tax), on profits and remuneration, was not. The proposals to minimise moral hazard by requiring all financial institutions, including insurers, to pay a levy, rather than a select group deemed systemically important, is also an unpleasant surprise for investors.
flat rate φόρος σε όλες τις τράπεζες/χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του κόσμου (κάτι για 15%-20% διάβαζα κάπου αλλού ) υπέρ του εαυτού του, προτείνει το ΔΝΤ, για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες τύπου Ελλάδας
Αν το δούμε κι αυτό !
-
Δεν εχω ρευστοτητα = τυπωνω... Και οταν ξανα εχω ρεστοτητα τα αποσυρω...... Στην Ευρωπη λαλουν πολλοι κοκοροι..... ενω αμερικη το FED, ετσι παιρνονται αποφασεις...., ασε που οι αμερικανοι οικονομολογοι εχουν πειρα απο τετοια αφου το νομισμα τους ειναι διεθνες.... ενω το ευρω οχι... (τον σανταμ που πηγε να κανει συμφωνειες σε ευρω ειδατε τι επαθε)... εχουν προβλεπτικοτητα οι αμερικανοι για πολλα χρονια μπροστα.... και βεβαια την πολιτικη - στρατιωτικη δυναμη να την επιβαλουν συμφωνα με το δικο τους συμφερον....
Εμεις τι κανουμε??? με τα χαλια τα εσωτερικα μας στην οικονομια....????
-
Το δολλάριο βέβαια έχει και μια ιδιαιτερότητα.
Όλα τα (δια)κρατικά χρεή είναι σε δολλάριο Κάτι που προσπαθούν να αλλάξουν οι Κινέζοι, αλλά δεν φαίνεται να το προσπαθούν και πολύ.Αυτό κάπως επηρεάζει τη σημασία του 'τυπώματος', or not;
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
IMF bank tax
Published: April 21 2010 09:36 | Last updated: April 21 2010 10:01
Et tu, Dominique? Banks knew they had enemies, but they were plainly surprised by the International Monetary Fund’s sweeping proposals to the Group of 20 nations for the financial sector to make a “fair and substantial” contribution. While definitely substantial, banks will find it hard to argue that the proposals are not fair.
Of the proposals, a flat-rate levy on liabilities to pay for a beefed up insurance fund was expected. But a second, gloriously named FAT (financial activities tax), on profits and remuneration, was not. The proposals to minimise moral hazard by requiring all financial institutions, including insurers, to pay a levy, rather than a select group deemed systemically important, is also an unpleasant surprise for investors.
flat rate φόρος σε όλες τις τράπεζες/χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς του κόσμου (κάτι για 15%-20% διάβαζα κάπου αλλού ) υπέρ του εαυτού του, προτείνει το ΔΝΤ, για να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες τύπου Ελλάδας
Αν το δούμε κι αυτό !
Πάει, χάλασε ο κόσμος... Σε λίγο να μου το θυμηθείτε, θα βγάλει και η Porsche SUV...
Βέβαια, δεν θα είναι 15-20% (δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους φόρος θα είναι, αλλά το 15-20% μου ακούγεται πολύ), αλλά κάτι σαν τον φόρο Τόμπιν (0,1-0,5% σε κάθε διεθνή μεταφορά κεφαλαίου) είναι υπέρ-αρκετό, μιας και θα μαζευτούν πολλά λεφτά έτσι...
Το δολλάριο βέβαια έχει και μια ιδιαιτερότητα.
Όλα τα (δια)κρατικά χρεή είναι σε δολλάριο Κάτι που προσπαθούν να αλλάξουν οι Κινέζοι, αλλά δεν φαίνεται να το προσπαθούν και πολύ.Αυτό κάπως επηρεάζει τη σημασία του 'τυπώματος', or not;
Ακριβώς... Τεράστιες ποσότητες δολαρίων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ. Σε ότι αφορά τη ρευστότητα, επαναλαμβάνω ενισχύεται και χωρίς τύπωμα. Δεν λέω ότι δεν έγινε ή ότι δεν θα γίνει, απλά δεν είναι ο μόνος τρόπος και ούτε ο καλύτερος πάντα.
-
Eξαιρετικό και διαφωτιστικότατο το άρθρο του Vagsti....!!! Δεν ΄ξέρω ποιός το έγραψε, αλλ ανομίζω οτι είναι είναι ο,τι πιο κοντά στην πραγματικότητα έχει γραφτεί, στο φορουμ τουλάχιστον...!!
Ξεχώρισα το παρακάτω....
- Η Ελλάδα πρέπει να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία για δανεισμό με επιτόκιο της τάξης του 5%, όταν όλες οι χώρες του κόσμου δανείζονται από το ΔΝΤ με 3,26%. Το επιπλέον κόστος το οποίο επιβάλλεται από τη Γερμανία και το οποίο θα αποφέρει κέρδη, κυρίως, σε αυτήν, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για τη χώρα, στην παρούσα περίοδο και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της. Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε δανεισμό εκτός της αγοράς ομολόγων, είναι, πλέον, προτιμότερο να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και διστυχώς, να συνομιλήσει με το ΔΝΤ για μία στήριξη μόνο από αυτό. Είναι παράλογο η Ελλάδα να τιμωρείται επειδή είναι μέλος της ΕΕ αντί να προστατεύεται χάρη σε αυτήν της την ιδιότητα. Σε μία τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα βρεθεί ενώπιον μίας ιστορικής κρίσεως και το πιθανότερο είναι να επαναδιαπραγματευεί το επιτόκιο δανεισμού. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΝΤ θα είναι μονόδρομος.
Αυτό που είπα και παλιότερα....ΔΝΤ και μόνο, αν είναι να μας πηδήξουν ασάλιωτα οι Ευρωπαίοι αδελφοί μας...!!!
-
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι το γιατί καθυστερούμε ακόμα την ενεργοποίηση του σχεδίου διάσωσης ΕΕ-ΔΝΤ.
Το σκεφτόμασταν με spread στις 200 μονάδες, περάσαμε τις 300, τις 400, τις 500, δανειζόμαστε πια με ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ σε σχέση με πριν από 1 μόλις χρόνο και περιμένουμε τι ακριβώς; Να σωθούμε μόνοι μας;
Με δεδομένο το ότι δεν θα χρεωκοπήσουμε (τυπικά έστω), η καθυστέρηση συνεπάγεται υπερκέρδη για όσους αγοράζουν ελληνικά ομόλογα και τεράστια χρέη για το ελληνικό δημόσιο - και τα μεν και τα δε θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους, χώρια το κοινωνικό πρόβλημα που δεν θα λυθεί με τίποτα.Τι φοβόμαστε πια, μήπως ελέω ΔΝΤ ιδιωτικοποιήσουν τους διάφορους ΟΣΕ, κοπεί ο 16ος μισθός στη Βουλή, απελευθερωθούν με το ζόρι τα κλειστά επαγγέλματα και δεν προσληφθούν αρκετοί 'σύμβουλοι' στο δημόσιο;
Ξέρει κανείς τι γίνεται στον ΟΑΕΔ αυτό τον καιρό από νέους ανέργους; Ουρές κάνουν για επιδόματα ανεργίας ή για να μάθουν ότι δεν δικαιούνται ούτε καν αυτά.Θα κουνηθούν επιτέλους ή όχι;
-
2 σκέψεις που κάνω....
-
το θεωρώ σχεδον δεδομένο οτι αργά η' γρηγορα θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα εδάφη μας
-
εκτιμώ οτι κινδυνεύουμε πολύ περισσοτερο απο τους 'φίλους' μας παρά απο τους τούρκους. ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με βάσει το 1ο σημείο, γιατί δε μειώνουμε δραστικά τα χρήματα για το στρατο.
δλδ υπάρχει περίπτωση 1 στο δις να εισβάλουν έτσι απλά οι τούρκοι;; αν και οπως ειναι κατανοητό κ εκείνοι ακολουθούν άλλων τα σχέδια κ τις διαταγές...
-
-
Και καλά αυτό.
Η Eurostat θέλει να εγκριθεί ,ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατο ψήφισμα που να της δίνει τον έλενχο των κινησεων της κυβέρνησης. -
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
2 σκέψεις που κάνω....-
το θεωρώ σχεδον δεδομένο οτι αργά η' γρηγορα θα αναγκαστούμε να πουλήσουμε τα εδάφη μας
-
εκτιμώ οτι κινδυνεύουμε πολύ περισσοτερο απο τους 'φίλους' μας παρά απο τους τούρκους. ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με βάσει το 1ο σημείο, γιατί δε μειώνουμε δραστικά τα χρήματα για το στρατο.
δλδ υπάρχει περίπτωση 1 στο δις να εισβάλουν έτσι απλά οι τούρκοι;; αν και οπως ειναι κατανοητό κ εκείνοι ακολουθούν άλλων τα σχέδια κ τις διαταγές...
1)Δεν θα πουλησουμε κανενα εδαφος,μονο δημοσιες εταιρείες.
- Γιατι τα εχουμε μειωσει πολυ δραστικα απο την εποχη του καταλληλοτερου,αν αυριο μπουκαρουν οι Τουρκοι δεν εχουμε ουτε σφαιρα να ριξουμε.
-
-
κανείς μέχρι τώρα δεν συζητάει κάποια απλά πράγματα:
- Μείωση των βουλευτών (με όλο το στρατό τους) από 300 σε 200 ή και σε 100
- Μείωση της σπατάλης στο Στρατό (κατάργηση στρατιωτικών συμβούλων, κατάργηση ΚΑΑΥ, κατάργηση στρατοπέδων που έχουν σκοπό να εξυπηρετούν τα βύσματα)
- Απλευθέρωση όλων των αγορών
- Κατάργηση συμβούλων των βουλευτών - υπουργών. Γιατί χρειάζεται ένας υπουργός τους συμβούλους; Όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου του είναι ανίκανοι; Αν ναι να τους απολύσει και να προσλάβει ικανούς
- Κατάργηση μονιμότητας στο Δημόσιο μήπως και αρχίσουν από το φόβο να δουλεύουν οι κηφήνες
- 2 Ταμεία, ένα για το Δημόσιο και ένα για τον ιδιωτικό τομέα
- Συνένωση Δήμων: Ενας δήμος στο Πολεοδομικό Συγρότημα της Αθήνας, ομοίως για Θεσσαλονίκη και Βόλο, και Καλλικράτης για τα υπόλοιπα
- Κατάργηση νομαρχιών, ενίσχυση περιφερειών και μείωσή τους
- Ιδιωτικά όλα τα αεροδρόμια
- Άμεση προώθηση ΣΔΙΤ για έργα
- Salary cap στους μισθούς των CEO CFO κτλ
- Απελευθέρωση απολύσεων
- ΜΕΙΩΣΗ ΦΠΑ
- ΜΕΙΩΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
- Αυτόφορη διαδικασία για όποιον δεν κόβει αποδείξεις και αφαίρεση δια παντός της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, και δήμευση της περιουσίας του. Ας το κάνει σε 2-3 μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους, και θα δούμε αν θα ξαναφοροδιαφύγουν.
- Επιτέλους οι χτίστες κτλ θα πρέπει να έχουνε ΑΠΥ. Ας μπει τέλος σε αυτή τη βλακεία του ΙΚΑ που αν θέλεις να ανακαινίσεις το σπίτι σου θα πρέπει να τρέχεις με καταστάσεις ΙΚΑ κτλ για τους χτίστες. Να πάνε στο ΤΕΒΕ και να έχουν ΑΠΥ. Μετά τα τεκμήρια και το αυτόφορο θα τους βάλουν στη θέση τους αν δεν κόβουν αποδείξεις
Επιτέλους πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους μέσα από το μεγάλωμα της πίτας και όχι μέσα από αυξήσεις συντελεστών.
Ας μάθουν πια την ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ -
Ολα θα γινουν φιλε pk33 αλλα οχι απο μας.
-
κανείς μέχρι τώρα δεν συζητάει κάποια απλά πράγματα
Για να μην τα συζητάει κανείς, μάλλον δεν είναι απλά.
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!