-
Χθες το βραδυ περασα απο το μαγαζι δυο φιλων.Πριν 15 μερες που ξαναπερασα το ειχαν κλεισει ,καταστημα με ηλεκτρονικα παιχνιδια και κονσολες που ανηκε σε αλυσιδα,και εγραφαν απο εξω προσεχως φωτοτυπιες.Τους πετυχα ανοιχτους και αφου τους ευχηθηκα καλες δουλειες τους ρωτησα πως το αποφασισαν.Δεν πηγαινε αλλο μου απαντησαν,το ιντερνετ,τα βιντεοκλαμπ και οι μεγαλες αλυσιδες ηλεκτρονικων τους επνιξαν οποτε αλλαξαν αντικειμενο ελπιζοντας.Στην ιδια κατασταση που ειμαι και εγω βρισκονται και αυτοι,σχεδον μηδενισμος των εξοδων ,αγορα μονο των απαραιτητων για την ιδια μερα και βλεπουμε τι θα γινει.
Επισης εμαθα και κατι που με πασα επιφυλαξη το μεταφερω:δυο αλυσιδες ,μια σουπερμαρκετ(θυμιζει ωκεανο ο τιτλος του) και μια με ειδη σπιτιου και εργαλειων γνωστη για τα πολυ φτηνα προϊόντα της αντιμετωπιζουν
προβλημα με τραπεζες σε σημειο κατασχεσης.για τους υπαλληλους αυτους .
-
Για αυτές τις 2 επιχειρήσεις έχω ακούσει κι εγώ πως είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Θα δείξει.
Τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει πάρα πολύ, ειδικά μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Όπως είπε και ο BILL33, ο περισσότερος κόσμος ψάχνεται τι θα κάνει, καθώς ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες πλέον δεν πουλάνε σχεδόν καθόλου (ή απλά δεν συμφέρουν να ασχολείσαι καθώς δεν υπάρχει πλεόν κέρδος). Οπότε η λύση είναι ή να σταματήσουν εντελώς την δραστηριότητα και να ασχοληθούν με κάποιο άλλο επάγγελμα ή να αλλάξουν προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρουν, με κάτι άλλο που δείχνει να έχει καλύτερες προοπτικές.
-
εψαχνα χθες καποιες συγκεκριμενες μπαταριες: τις 18650 επαναφορτιζομενες.
δε μπορουσα να τις βρω πουθενα, οκ δε γυρισα ολη την Αττικη...τελικα εκανα παραγγελια απο ιντερνετ (Κινα), 6€ μαζι με τα μεταφορικα
δεν αξιζε καν τον χρονο και την βενζινη που εκαψα. Εκτος φυσικα οτι αποκλειω να κανουν εδω λιγοτερο απο 15€.
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εψαχνα χθες καποιες συγκεκριμενες μπαταριες: τις 18650 επαναφορτιζομενες.
δε μπορουσα να τις βρω πουθενα, οκ δε γυρισα ολη την Αττικη...τελικα εκανα παραγγελια απο ιντερνετ (Κινα), 6€ μαζι με τα μεταφορικα
δεν αξιζε καν τον χρονο και την βενζινη που εκαψα. Εκτος φυσικα οτι αποκλειω να κανουν εδω λιγοτερο απο 15€.
Το εχω πει και στο παρελθόν.... Θα εκλείψουν πολλά προιοντα απο την αγορά στο προσεχές μελλον...Ειδικά τα μη πολύ αναλώσιμα και εμπορεύσιμα...!!
-
Πάντως, παρότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αυτή η αρνητική ψυχολογία τείνει να εξαφανίσει και την οικονομική δραστηριότητα που ήδη υπάρχει.
Τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αντιμετώπιζαν πρόβλημα και προ κρίσης.
Όπως επίσης και τα βίντεοκλαμπ με την διάδοση του γρήγορου Ίντερνετ και τους 'γαμάτους'...Επίσης και τα προπατζίδικα δεν δίνουν όσο στο παρελθόν καθότι πολλοί πια στοιχηματίζουν on-line.
Ήμουν επιφυλακτικός με το on-line στοίχημα με το που το δοκίμασα και είδα ότι η ζεστασιά του σπιτιού σου (και τα δύο κλικ που κάνεις για να παίξεις) δεν συγκρίνεται με την μπίχλα των Αλβανών και κάθε λογής πικραμένων που μαζεύουν τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ.
Αλλάζουν οι εποχές.
Οι νέοι επιχειρηματίες πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν... -
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Πάντως, παρότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αυτή η αρνητική ψυχολογία τείνει να εξαφανίσει και την οικονομική δραστηριότητα που ήδη υπάρχει.ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα...!!!!! Αν άλλαζε λίιιγο το κλίμα και δινόταν μια νότα αισιοδοξίας (απο τα μέσα κυρίως) , θα βλέπαμε τρομερή διαφορά....Η οικονομία θα εκκινούσε ξανα άμεσα...!!! Νομίζω οτι είναι το επόμενο μέτρο που πρεπει να ληφθεί και μάλιστα άμεσα....!!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Πάντως, παρότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, αυτή η αρνητική ψυχολογία τείνει να εξαφανίσει και την οικονομική δραστηριότητα που ήδη υπάρχει.
.... Νομίζω οτι είναι το επόμενο μέτρο που πρεπει να ληφθεί και μάλιστα άμεσα....!!
Ναι, αλλά τότε θα έπρεπε να μην υπάρχουν ειδήσεις των 8
never gonna happen -
Αποσπάσματα, από μια γνωστή συλλογή άρθρων...
Ο χρήστης WallStreetJournal έγραψε:
Ποιοι στοιχηματίζουν κατά της χώρας και του ευρώ
«Όσοι πιστεύουν ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι μόνο κερδοσκόποι και hedge funds, δεν γνωρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας. Κατά της Ελλάδας στοιχηματίζουν επίσης επιχειρήσεις, τράπεζες καθώς και παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τους εαυτούς τους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.«Αυτό που θα σώσει την Ελλάδα και θα την οδηγήσει στην έξοδο από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών είναι ένα. Να μάθει να διαβάζει τις αγορές» έγραφε χθες η ίδια εφημερίδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Δηλώσεις – μπλόφες του Πρωθυπουργού της δημιουργούν μεγάλο πανδαιμόνιο στις αγορές. Δηλώσεις που γίνονται και μετά ανακαλούνται εκτοξεύουν στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού και φέρνουν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής» σημειώνεται επίσης.
*Ομόλογα: Η νάρκη του stop loss *
Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώνονται τα spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, στις 430 μονάδες βάσης, στις 11:00 ώρα Ελλάδας, εν μέσω συνεχών πωλήσεων, αλλά με μικρό όγκο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες κύκλων της αγοράς πέριξ των 450 μονάδων βάσης αναμένεται να ενεργοποιηθούν θέσεις stop-loss από μακροπρόθεσμους επενδυτές της αγοράς ελληνικών ομολόγων, οι οποίες μόλις ενεργοποιηθούν εκτιμάται ότι θα εντείνουν της πιέσεις.Στην αγορά ομολόγων εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλους με την ΗΔΑΤ να ανοιγοκλείνει καθώς απέσυραν πάνω από 4 φορές τις τιμές στα ομόλογα οι τράπεζες.
Μάλιστα χρειάσθηκε να παρέμβει και η ΤτΕ η οποία σε συνεργασία με τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς αποφάσισαν να διευρυνθεί το εύρος τιμής αγοράς και τιμής πώλησης από τις 75 στις 150 μονάδες βάσης στα ομόλογα ώστε να ομαλοποιηθεί η αγορά η οποία ανοιγοκλείνει για να μην καταρρεύσει.
Μετά την κίνηση αυτή άρχισε να μειώνεται το spread στην 10ετία από τις 447 μονάδες βάσης στις 429 μονάδες βάσης ενώ στην 5ετία που είχε εκτροχιασθεί στις 543 μονάδες βάσης υποχώρησε στις 500 μονάδες βάσης.
Το νέο άλμα του spread στα ομόλογα είναι απόρροια της διάχυτης ανησυχίας ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών χρεοκοπίας και ότι θα υποχρεωθεί να καταφύγει στην στήριξη του ΔΝΤ και της ΕΕ. Το http://www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι στις 450 μονάδες βάσης θα ξεκινήσουν τα ισχυρά stop losses ενώ πάνω από τις 500 μονάδες βάσης spread η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα για την αγορά η Citigroup συνεχίζει τις πωλήσεις οποία πουλώντας με μαζικότητα ελληνικά ομόλογα ειδικά τις τελευταίες ημέρες συμβάλλοντας στην εκτόξευση του spread και ταυτόχρονα παρέσυρε και άλλους επενδυτές να πωλήσουν θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Τι πραγματικά συνέβη όμως;
Με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες η Citigroup είχε εντολές πελατών της κυρίως ασφαλιστικών ταμείων pension funds από τις ΗΠΑ τα οποία είχαν θέσει συγκεκριμένα σημεία stop losses.
Η διατήρηση του spread τις προηγούμενες ημέρες πάνω από τα 350 μονάδες βάσης είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτικές επιτροπές των πελατών της Citigroup να πάρουν την δύσκολη απόφαση καθώς καταγράφουν τεράστιες ζημίες να πωλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα.
Μέσω της Citigroup ίσως να πωλήθηκαν μεταξύ 350-450 εκατ ευρώ κατ’ εκτίμηση αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Citigroup πούλησε και ομόλογα που κατείχε στα χαρτοφυλάκια της.
Όμως γιατί προκλήθηκε πανικός;
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες συνέβη ένα αξιοσημείωτο γεγονός που προκάλεσε την πλήρη κινητοποίηση του ελληνικού δημοσίου, κοινώς πανικοβλήθηκαν.
Διαπίστωσαν ότι πουλάνε ελληνικά ομόλογα και μακροπρόθεσμοι επενδυτές αυτοί που υπό άλλες συνθήκες δεν επηρεάζονται από τους short.
Όταν το ελληνικό κράτος διαπίστωσε ότι πουλάνε ομόλογα μακροπρόθεσμοι επενδυτές απλά υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση ώστε να αναστραφεί η κατάσταση.
Δεν είναι σαφές αν οι θέσεις που θα ρευστοποιηθούν μέσω Citigroup έχουν ολοκληρωθεί ή θα ολοκληρωθούν.
Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι πάνω από τις 400 μονάδες βάσης spread μόνο stop losses θα ρευστοποιούνται και η μαζικότητα των πωλήσεων θα αυξηθεί αν το spread οδηγηθεί προς τις 450 μονάδες βάσης.Μεγάλες ανησυχίες για τους νέους κανόνες παροχής εγγυήσεων που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκφράζονται από τους αναλυτές, ενόψει της συνάντησης της ΕΚΤ. Η απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δέχεται ως ενέχυρο ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση έως ΒΒΒ- και πέραν του 2010 που ανακοινώθηκε στις 26/3 ίσως αποβεί μοιραία για τον ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμούν οι αναλυτές.
Ωστόσο από 1/1/2011 η ΕΚΤ θα χορηγεί ρευστότητα με κλιμακωτό επιτόκιο ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που ενέχει το κρατικό ομόλογο που της προσφέρεται ως ενέχυρο, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της χαμηλής αξιολόγησης της χώρας μας. Αν και τα ελληνικά ομόλογα δεν θα αντιμετωπίσουν την απόρριψη της ΕΚΤ, το κόστος δανεισμού των ελληνικών τραπεζών θα είναι επώδυνο, επισημαίνει ο διευθυντής οικονομολόγος της Fortis Bank Nederland, Nick Kounis, άποψη που συμμερίζεται και ο αναλυτής της Goldman Sachs, Erik Nielsen.
Μάλιστα ο Nielsen θεωρεί ότι η ΕΚΤ άθελα της βάλλει κατά των ελληνικών τραπεζών, καθώς δρα σύμφωνα με την αξιολόγηση των διεθνών οίκων.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ με βάση την αξιολόγηση που έχει δώσει ο οίκος Moody's (Α2), καθώς η S&P και η Fitch έχουν υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «ΒΒΒ+».[σ.σ. τι κάνεις λοιπόν αν θέλεις να αγοράσεις τις εναπομείνασες υποδομές μιας χώρας σε εξευτελιστικές τιμές; Βάζεις τη Citi να πουλάει ομόλογα -εκτός κι αν έχει κανείς κάποια διαφορετική εκτίμηση για το τι σημαίνει βοήθεια από το ΔΝΤ-
Και άντε έχουμε ακόμα κάτι να ξεπουλήσουμε, μετά τι γίνεται; ] -
Και εδώ μια λίγο διαφορετική προσέγγιση
-
γιουουουουουούριααααα.....
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
Και εδώ μια λίγο διαφορετική προσέγγισηΠαίρνω και 'γω αμπάριζα (=τρολλάρω) και παραθετω αυτό, που μου φαίνεται ότι κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος.
Αλλά επειδή δε σκαμπάζω και πολλά, υπάρχει κανείς να εντοπίσει -και να μας εξηγήσει- τις αδυναμίες των συλλογισμών που πιθανόν εμπεριέχει το άρθρο αυτό? -
quasi-off topic :
Ο χρήστης in.gr έγραψε:
Την υψηλότερη αύξηση των οκτώ τελευταίων μηνών σημείωσαν οι γερμανικές εξαγωγές το Φεβρουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας διευρύνθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 4,6 δις στα 12,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,1% στα 71,3 δισ. ευρώ (υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2009), έναντι του Ιανουαρίου όταν είχαν μειωθεί κατά 6,5%.
Οι εισαγωγές ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες έναντι του προηγούμενου μήνα (+0,2%) στα 59,2 δισ. ευρώ.
Η οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έχει μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (και κυρίως της γαλλικής), καθώς το Βερολίνο αυξάνει τις εξαγωγές του εις βάρος των υπολοίπων οικονομιών της ευρωζώνης, διατηρώντας την εγχώρια ζήτηση σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η σχετική σταθερότητα του κόστους παραγωγής, σε συνδυασμό με την εξασθένηση του ευρώ, ευνοεί ιδιαίτερα την καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος της χώρας, η Hochtief, προβλέπει αυξημένα κέρδη για φέτος, μετά την αύξηση των παραγγελιών από την Ασία το 2009, ενώ η BMW, προβλέπει υψηλότερες πωλήσεις, κυρίως στην κινεζική αγορά, όπου εκτιμά ότι η ποσοστιαία άνοδος των πωλήσεων θα είναι διψήφια.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξήθηκε στα 12,6 δισ. ευρώ, από 8 δις τον Ιανουάριο. Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το πλεόνασμα ενισχύθηκε στα 9,1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, από 4,4 τον προηγούμενο μήνα.
-
Ο χρήστης rocsta έγραψε:
.... Νομίζω οτι είναι το επόμενο μέτρο που πρεπει να ληφθεί και μάλιστα άμεσα....!!
never gonna happenΤα μ......πανα να πάνε να γ.......θουν...!!!! Κάθονται πάνω στον πακτωλό των ευρώ που εχουν συγκεντρώσει τόσα χρόνια και παίζουν με την τύχη ενος λαού...!!!!!! Ακουγα χθες τον Πρετεντέρη και την Τρέμη να ρωτάνε επιτακτικά τον Βενιζέλο, αν χρειαζόταν σημερα να δανειστεί με 7+ %, τί θα έκανε η κυβέρνηση...Αν θα ζητούσε ενεργοποιηση του μηχανισμού, ή αν θα δανειζότανε με αυτό το επιτόκιο...!!! Και θέλανε να πάρουν απάντηση ρε πούστη μου, απο κυβερνητικό στέλεχος, σε τετοια ερωτηση....!!!!!!!! Επιμένανε....!!!!!
ΨΟΦΑΤΕ ρε καθηκια να τελειώνουμε....!!
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
never gonna happenΤα μ......πανα να πάνε να γ.......θουν...!!!! Κάθονται πάνω στον πακτωλό των ευρώ που εχουν συγκεντρώσει τόσα χρόνια και παίζουν με την τύχη ενος λαού...!!!!!! Ακουγα χθες τον Πρετεντέρη και την Τρέμη να ρωτάνε επιτακτικά τον Βενιζέλο, αν χρειαζόταν σημερα να δανειστεί με 7+ %, τί θα έκανε η κυβέρνηση...Αν θα ζητούσε ενεργοποιηση του μηχανισμού, ή αν θα δανειζότανε με αυτό το επιτόκιο...!!! Και θέλανε να πάρουν απάντηση ρε πούστη μου, απο κυβερνητικό στέλεχος, σε τετοια ερωτηση....!!!!!!!! Επιμένανε....!!!!!
ΨΟΦΑΤΕ ρε καθηκια να τελειώνουμε....!!
Γιατι τους βριζεις??Τη δουλεια τους κανουν.
Αυτο τους ειπαν τα αφεντικα τους να ρωτησουν αυτο ρωτησανε και θα συνεχισουν να ρωτανε μεχρι καποιος λιγοτερο εμπειρος κυβερνητικος παραγοντας (ας ειναι και κλητηρας στο Υπ.Οικ.) να δωσει μια απαντηση που θα εκτοξευσει ακομα μια φορα τα σπρεντς.
Ειναι πολλα τα λεφτα που παιζονται στη χρεωκοπια της Ελλαδας... -
Εγω ανυπομονω ποιος ειναι ο @@δας που θα μας βγαλει στην επιφανεια, θα μας σώσει απο τους τουρκους, θα μας καταστησει πάλι υπερδυναμη μπλα, μπλα, μπλα..σύμφωνα με τα λεγομενα των γραφων και των προφητειων!!
Φυσικα δεν νομιζω πως καποιος βλέπει το 'νεο' αυτό στο πρόσωπο του ΓΑΠ...καποιος άλλος είναι αλλά που...???
-
Ακουσα σημερα στο ραδιοφωνο οτι κανουν φτερα οι καταθεσεις απο τις τραπεζες σε Κυπρο και λοιπες χωρες του εξωτερικου αλλα και σε θυριδες. Οταν καποιος θελησει να φερει λεφτα απο το εξωτερικο δεν πληρωνει καποιο αντιτιμο; Αν γνωριζει καποιος να ριξει τα φωτα του...
-
Επισήμως αρνούνται διακαώς ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα...
Ανεπίσημα, υπήρξαν μέρες (με περισσότερο από δισ συνολικές αναλήψεις) που τρέχαν στην Τράπεζα της Ελλάδας μπας και βρουν τυπωμένο χρήμα, γιατί δεν είχε μείνει τπτ...
-
πείτε μου κι εμένα αν μάθετε, πρέπει να πείσω τους γονείς να σώσουν τις καταθέσεις τους
-
ο mjacob εβαλε ενα αρθρο που τα λεει ολα.
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
πείτε μου κι εμένα αν μάθετε, πρέπει να πείσω τους γονείς να σώσουν τις καταθέσεις τουςΝα μου τα δώσουν μετρητά, να στα φέρω με αεροπλάνο
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;