-
Επέλεξα το δεύτερο, φυσικά, γιατί δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να ασχολείσαι με αυτό που σου αρέσει.
Τώρα τι ακριβώς θα έκανα;
Ίσως να έκανα έρευνα, ίσως να βοηθούσα όπου έχουν ανάγκη, ίσως απλά να έφτιαχνα προγράμματα και να τα έδινα τσάμπα, ίσως και να πολιτευόμουν απλά και μόνο για να κάνω κάτι καλό για αυτή την χώρα και μετά να την κάνω πριν με φάνε
Ίσως και να άνοιγα μια εταιρεία όπου θα προωθούσα κάθε καλή ιδέα με τα κέρδη όλα στους εργαζόμενους ίσα ίσα για να χτυπηθούν τα καρτέλ και να δεί ο κόσμος ότι το σύστημα που έχει επικρατήσει στον κόσμο είναι πολύ λάθος.
Ίσως αφού τα έκανα όλα αυτά, αγανακτησμένος, να την έπεφτα τελικά σε ένα Ελληνικό νησί με ένα φραπέ στο χέρι και ένα καλό μωρό δίπλα μου.
Ίσως ,τελικά, απλά να καθόμουνα, με ένα φραπέ στο χέρι, και να έγραφα, όλη μέρα, σε φόρουμ στο internet -
Χόμπι δεν έχεις ; Ή φραπε ή εργασία ;
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
Αν ειχατε ενα ακινητο που σας αποφερει 3-4 χιλιαρικα το μηνα χωρις να κουνατε το δαχτυλακι σας, θα δουλευατε? Κ αν ναι, θα δουλευατε για να νιωσετε εσεις καλα (να μην βαριεστε, να κανετε κατι που γουσταρετε ακομα κ τσαμπα), ή θα δουλευατε επειδη 'δεν ειναι σωστο να καθεσαι και να τα εχεις ετοιμα', επειδη 'δεν ειναι ηθικο να καθεσαι ενω μπορεις να δουλεψεις', ή ακομα χειροτερα επειδη 'αλλοι δουλευουν 2 δουλειες για να τα βγαλουν περα κ εσυ θα τεμπελιαζεις?' ?Η λέξη δουλεύω βγαίνει απο τη δουλεία οπότε γιατί κάποιος να γίνει δούλος με τη συναίνεση του;
Αν όμως αυτό που κάνεις σε ευχαριστεί τον αν αποφέρει χρήματα καθορίζει αν είναι εργασία ή όχι;
Για παράδειγμα αν παίζεις μουσική γράφεις τραγούδια κτλ παίζει ρόλο το αν θα τα πουλήσεις;
Ή αν είσαι μηχανικός και βελτιώνεις αυτοκίνητα για την καύλα σου παίζει ρόλο το αν θα αμοίβεσαι ή οχι; -
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Χόμπι δεν έχεις ; Ή φραπε ή εργασία ;Σε τι διαφέρει δηλ. το χόμπυ από την εργασία;
Μπορείς κάλιστα να κάνεις αυτό που θεωρείς χόμπι και να κερδίζεις και χρήματα
Και όλα αυτά με ένα φραπέ στο χέρι
Γιατί δηλ. η εργασία πρέπει να είναι δουλειά εεε; εεεεεεε;Επειδή στις σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες μας μάθανε ότι:
πρέπει
έτσι να σκεφτόμαστε,
να εργάζεσαι για να πάρεις LCD ή τουτου
να μπορείς να μαμάς ωραίες γκόμενες
ειδικά αν έχεις και εισόδημα, όχι για
να είσαι χρήσιμος
για την κοινωνία
για το περιβάλον
για τους συνανθρώπους σου
να προσφέρεις δε
μπορείς
όταν δεν δουλεύειςΜην παραμυθιάζεσαι, πάρτο αλλιώς μεγάλε:
όταν δεν δουλεύεις
μπορείς
να προσφέρεις δε
για τους συνανθρώπους σου
για το περιβάλον
για την κοινωνία
να είσαι χρήσιμος
ειδικά αν έχεις και εισόδημα, όχι για
να μπορείς να μαμάς ωραίες γκόμενες
να εργάζεσαι για να πάρεις LCD ή τουτου,
έτσι να σκεφτόμαστε
πρέπει -
Σιγουρα το ειδος εργασιας παιζει ρολο,για μενα τουλαχιστον.
Αν ηταν να διαλεξω αναμεσα στο να δουλεψω σε περιπτερο ή να καθομαι,εννοειται οτι θα διαλεγα το δευτερο.Το αισθημα της κοινωνικης προσφορας ειναι σημαντικο για εμενα,αλλα δεν θεωρω οτι το προσφερει οποιαδηποτε δουλεια,τουλαχιστον οι μισες θεωρω οτι ΔΕΝ το προσφέρουν. -
Πριν απο πολλα χρονια, ο Λαφαργκ (αν θυμαμαι καλα ηταν γαμπρος του Μαρξ) εγραψε ενα βιβλιο με τιτλο 'Το δικαιωμα στη τεμπελια'. Οπου τεμπελια δεν ειναι η σωματικη/πνευματικη απραξια , αλλα ο δημιουργικος χρονος κατα τον οποιο ο ανθρωπος αναπτυσσει τη προσωπικοτητα του , κανει πραγματα που τον ευχαριστουν και τον 'γεμιζουν'.
Αν , λοιπον, ειχα γυρω στα 4-5 χιλιαρικα μηνιαιο εισοδημα δεν θα δυκολευομουν καθολου να διαλεξω τη δημιουργικη τεμπελια. -
Ο χρήστης dimitris fasoulis έγραψε:
Πριν απο πολλα χρονια, ο Λαφαργκ (αν θυμαμαι καλα ηταν γαμπρος του Μαρξ) εγραψε ενα βιβλιο με τιτλο 'Το δικαιωμα στη τεμπελια'. Οπου τεμπελια δεν ειναι η σωματικη/πνευματικη απραξια , αλλα ο δημιουργικος χρονος κατα τον οποιο ο ανθρωπος αναπτυσσει τη προσωπικοτητα του , κανει πραγματα που τον ευχαριστουν και τον 'γεμιζουν'.
Αν , λοιπον, ειχα γυρω στα 4-5 χιλιαρικα μηνιαιο εισοδημα δεν θα δυκολευομουν καθολου να διαλεξω τη δημιουργικη τεμπελια.+00
-
Eγώ θα δούλευα αλλά όχι όπως με το τωρινό καθεστώς. Νομίζω ότι είσαι απίστευτα παραγωγικός όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, οπότε θα προσπαθούσα να κάνω αυτό που λέμε όλοι το χόμπυ => εργασία. Φυσικά όχι σαν υπάλληλος 8Η κλπ. Μιας κ θα έχουμε τα χρήματα, θα έχουμε κ το μυαλό, ας πληρώσουμε κάποιον άλλος να βοηθά. Οπότε προσθέτουμε στην ρουτίνα της νέας μας ζωής ταξίδια, αυτοκίνητα κ ότι άλλο μας ευχαριστεί.
Δυστυχώς η σημερινή δουλειά είναι υποχρεωτικά βιοποριστική. Ξυπνάς το πρωί, πας στο γραφείο σου (οπουδήποτε) και μετά από Χ ώρες επιστρέφεις σπίτι κουρασμένος (σωματικά κ πνευματικά). Με τι διάθεση να απολαύσεις οικογενειακές στιγμές/βόλτες/κλπ/κλπ? Το μόνο σου μέλημα είναι να ξεκουραστείς, να την βγάλεις κ αυτήν την εβδομάδα, να έρθει το ΣΚ να νιώσεις λίγο άνθρωπος, να έρθει η 1η του μήνα να σου φύγει λίγο το άγχος. Life sucks!
πσ. πιστεύω ότι το μυαλό αν δεν το χρησιμοποιείς σκουριάζει, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιείς με διάφορους τρόπους.
-
Ολοι εχουν δικαιωμα στην τεμπελια κ αλλοθι που βρισκεται ευκολα ,το θεμα ειναι να αισθανεσαι ομορφα με αυτο που κανεις κ για τους αεργους εχω μια επιφυλαξη αν αισθανονται καλα
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Ολοι εχουν δικαιωμα στην τεμπελια κ αλλοθι που βρισκεται ευκολα ,το θεμα ειναι να αισθανεσαι ομορφα με αυτο που κανεις κ για τους αεργους εχω μια επιφυλαξη αν αισθανονται καλααν δεν ειχαν ατομα να τους κατακρινουν θα αισθανονταν τελεια
παντως υπαρχουν ατομα αρρωστα (με την καλη εννοια) με τη δουλεια , δεν ξερω για ποιους λογους , αλλα υπαρχουν (καποιοι μαλιστα ειναι απιστευτα πλουσιοι και ανετα θα μπορουσαν να καθονται) και καλως υπαρχουν.οπως ειπωθηκε πριν ο,τι ευχαριστει τον καθενα.
συνονοματε φιλε Γιωργο δεν ειναι τεμπελης αυτος που δε βγαζει λεφτα τεμπελης ειναι αυτος που δεν κανει απολυτως τιποτα ή αυτος που κανει οτι δουλευει (στο δημοσιο για παραδειγμα εχει καμποσους τετοιους..)
συμφωνα με τη λογικη σου αν κανεις αυτο που σου αρεσει τοτε σημαινει οτι κανεις το χομπυ σου , αλλα εισαι τεμπελης.
αν κανεις αυτο που σου αρεσει και μπορεις να ζεις απο αυτο (πχ ζωγραφικη που εγω τη θεωρω ανουσια ή να παιζεις μπαλα) , τοτε αυτοματα απο τεμπελης γινεσαι παραγωγικοςαν καποιος καταπιεζεται οταν ασχολειται με μαλακιες και με τα ηλιθια θεματα που απασχολουν το αφεντικο του , αλλα ουτε στο ελαχιστο αυτον, ειναι καλυτερα?
αμα καποιος λοιπον εχει τη δυνατοτητα να 'καθεται' γιατι ντε και καλα να παει να 'εργαστει' ?
υπαρχουν επισης πολλοι που δεν τους ενδιαφεροθν τα χρηματα. αμα εχουν αρκετα για την επιβιωση τους ή αρκετα για να καλοπερνουν τοτε ειναι ευχαριστημενοι.ποιοι ειμαστε εμεις για να τους κρινουμε?μηπως καποιοι εχουν κανει θεο το χρημα και βρισκουν τη δουλεια (και το οτι ειναι παραγωγικοι και χρησιμοι) ως δικαιολογια?
-
Ο χρήστης johanndelta έγραψε:
Λυπαμαι ολους οσοι θα πρεπει να δουλευουν μετα τα 60. Δεν μπορω να φανταστω που στο διαολο θα βρισκουν τα κουραγια οι νοσηλευτριες για παραδειγμα. Πριν 15 μερες εχασα αιφνιδια τη μητερα μου, στα 58 της. Ειχε να εργαστει απο τα 42 (μειωμενη συνταξη λογω ανηλικου παιδιου) και ηταν υγιης. Δεν θα μπορουσα με τιποτα να την φανταστω να δουλευει στα σημερινα σχολεια (στυλ ΕΠΑΛ). Ειμαι σιγουρος οτι θα μας ειχε αφησει μια ωρα αρχιτερα.Η συνταξη δεν φερνει απαραιτητα μακροζωια,η δε προωρη συνταξη ειναι διαπιστωμενα επιβλαβης.
-
Σε οτι αφορα τα ενοικια καλα και αγια ειναι αν εξαιρεσεις οτι:
Σε αρμεγει κανονικοτατα το κρατος στην φορολογια.
Τα σπιτια δεν αυτοσυντηρουνται,απαιτουν ζεστό χρήμα για να διατηρηθουν.Αν εχω ενα σπιτι και το νοικιαζω 600€/μηνα και πρεπει να του κανω εργασιες συντηρησης υψους 30.000€,ποτε θα παρω πισω τα λεφτα οεο;; -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Λυπαμαι ολους οσοι θα πρεπει να δουλευουν μετα τα 60. Δεν μπορω να φανταστω που στο διαολο θα βρισκουν τα κουραγια οι νοσηλευτριες για παραδειγμα. Πριν 15 μερες εχασα αιφνιδια τη μητερα μου, στα 58 της. Ειχε να εργαστει απο τα 42 (μειωμενη συνταξη λογω ανηλικου παιδιου) και ηταν υγιης. Δεν θα μπορουσα με τιποτα να την φανταστω να δουλευει στα σημερινα σχολεια (στυλ ΕΠΑΛ). Ειμαι σιγουρος οτι θα μας ειχε αφησει μια ωρα αρχιτερα.
Η συνταξη δεν φερνει απαραιτητα μακροζωια,η δε προωρη συνταξη ειναι διαπιστωμενα επιβλαβης.
γιατι?? με 'ερευνες' διαπιστωμενο?
οι βασιλεις παντως φτανουν σε τεραστιες ηλικιεςσημασια δεν εχει αν δουλευεις, αλλα σε τι συνθηκες δουλευεις.
(ειδικα αν εχεις αγχος , μην περιμενεις να βγαλεις πολλα χρονια) -
Ψηφισα την 1η επιλογη.
Πιστευω πως ο ανθρωπος δεν ειναι φτιαγμενος για να εργαζεται, γι'αυτο και η εργασια μας κουραζει.
Υπαρχουν παρα πολλα πραματα που θα μπορουσα να κανω αν ειχα εξασφαλισμενο εισοδημα, πιθανον και πραματα που αλλοι πληρωνονται για να τα κανουν.
Αλλα υπαρχει μια διαφορα. Με το χομπυ ασχολεισαι οταν πραγματικα θες και μπορεις. Οχι οταν πρεπει.Η συγχρονη εργασια μου θυμιζει σκλαβια. Οπως καποτε οι νεγροι μαζευαν βαμβακι και η αμοιβη τους ηταν ενα πιατο φαι και στεγη.
Σημερα, ουτε αυτα σου παρεχουν. -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Αν εχω ενα σπιτι και το νοικιαζω 600€/μηνα και πρεπει να του κανω εργασιες συντηρησης υψους 30.000€,ποτε θα παρω πισω τα λεφτα οεο;;30κ? Πισίνα θα φτιάξεις?
-
QsisVTS
Δεν χρησιμοποιησα την λεξη αεργος τυχαια κ δεν κατακρινω ,μια επιφυλαξη κραταω εως βεβαιοτητα
Δυστυχως ομως για μενα εχω δουλεια κ πρεπει να συνεχισω........
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
QsisVTSΔεν χρησιμοποιησα την λεξη αεργος τυχαια κ δεν κατακρινω ,μια επιφυλαξη κραταω εως βεβαιοτητα
Δυστυχως ομως για μενα εχω δουλεια κ πρεπει να συνεχισω........
δυστυχως ουτε και γω εχω εξασφαλισμενο μελλον και μαλλον θα πεθανω πανω σε καποιο γραφειο..
αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν εχω την αποψη που εχω (απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου) και σε καμια περιπτωση δεν θελω να πεισω τον εαυτο μου οτι αυτο εχει νοημα ή οτι ειναι σωστο.
οπως το ιδιο ενιωθα και για το ηλιθιο σχολειο οπως το ιδιο και για το ηλιθιο πανεπιστημιο..νοημα βρισκω μονο σε αυτα που με ενδιαφερουν και ποτε δε θα με ενδιαφερει κατι με το ζορι
-
Το οξυμωρο ειναι πως ολοι λιγο ή πολυ προσεγγιζουμε το θεμα με self-help μπουρδιτσες του στυλ 'βρες κατι που να σου αρεσει και να σε γεμιζει,ασχολησου με αυτο και θα εισαι ευτυχισμενος για παντα',ενω γνωριζουμε οτι την πραγματικοτητα,τη διαχειριζομαστε με κυνισμο,ετοιμοι να συμβιβαστουμε.Και δεν εννοω το μεροδουλι μεροφαι.Πολλοι θα εκαναν βασικες θυσιες για την επαγγελματικη τους ανελιξη και την καριερα γενικοτερα.
-
Ο χρήστης xenos έγραψε:
Αν εχω ενα σπιτι και το νοικιαζω 600€/μηνα και πρεπει να του κανω εργασιες συντηρησης υψους 30.000€,ποτε θα παρω πισω τα λεφτα οεο;;
30κ? Πισίνα θα φτιάξεις?
Ας πουμε οτι πρεπει να δωσω 10Κ (και οχι 30Κ) και εχω ενα ενοικιο 600€ ,που βαση φορολογιας το εχουμε μαζι με την Εφορία ,και παλι το ιδιο δεν ειναι;
-
Ο χρήστης dimitris fasoulis έγραψε:
Αν , λοιπον, ειχα γυρω στα 4-5 χιλιαρικα μηνιαιο εισοδημα δεν θα δυκολευομουν καθολου να διαλεξω τη δημιουργικη τεμπελια.τελειο. αυτο ακριβως θελω. θα δηλωνω λαφαργκιστης απο δω και περα. η απαραιτητη ιδεολογικη υποστηριξη για το ονειρο της 'δημιουργικης τεμπελιας'.
Η εργασια ως "υποχρεωση" ?