Ο χρήστης predator έγραψε:
δηλαδή στην πρώτη περίπτωση πας με 100km/h και στην δεύτερη με 180km/h
άσχετα με το σε πιο ακριβώς σημείο της καμπύλης βρίσκεσαι πότε επιταχύνεις περισσότερο ???
Η στιγμιαία επιτάχυνση έχει νόημα σε οποιαδήποτε φάση, έτσι δεν είναι; (ορίζεται ως η μεταβολή της ταχύτητας στην μονάδα του χρόνου).
Και η ερώτηση είχε νόημα, γιατί π.χ. ο Lord_Rutherford είχε γράψει
Σαφώς και το αυτοκίνητο επιταχύνει γρηγορότερα στις στροφές μέγιστης ισχύος.
Επίσης ο predator έγραψε
μήπως το θέμα είναι αρκετά πιο απλό και πραγματικό ???
'...καθώς ανέβαινα με 100 μια ανηφορική διαδρομή πετυχένω ένα τύπο που πάει με 80 και θέλω να τον προσπεράσω όσο το δυνατό γρηγορότερα για να συνεχίσω με τα 100 μου. Άρα θέλω τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση για να το κάνω. Να επιδιώξω με τη σχέση που θα επιλέξω να είμαι κοντά στην μέγιστη ροπή ή στη μέγιστη ισχύ ???'
και φυσικά η απάντηση έχει ήδη δοθεί...
Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση είναι απλή και ... δύσκολη (για μένα).
Απλή, γιατί ...
Θα επιλέξω την σχέση που θα μου δώσει την μέγιστη κατά περίπτωση ροπή στους τροχούς.
Αυτή η απάντηση όμως θέτει ένα ερώτημα. Με ποιά σχέση έχω μέγιστη ροπή στους τροχούς;
Με αυτή που το πηλίκο ροπή κινητήρα/σχέση μετάδοσης είναι μέγιστο.
Το θέμα είναι ότι για συγκεκριμένη ταχύτητα κίνησης, αλλάζοντας σχέση, αλλάζω και τις στροφές λειτουργίας. Και η αποδιδόμενη από τον κινητήρα ροπή είναι συνάρτηση των στροφών λειτουργίας.
Εαν ξέρω τις σχέσεις μετάδοσης του υπό μελέτη κιβωτίου και την σχέση που ορίζει την συνάρτηση της αποδοδιδόμενης ροπής ως προς τις στροφές λειτουργίας του υπό μελέτη κινητήρα, τότε μπορώ να βρώ σε ποιά περίπτωση θα έχω μέγιστη ροπή στους τροχούς και επομένως μέγιστη επιτάχυνση.
Η απάντηση **δεν μπορεί να γενικευτεί για το σύνολο των περιπτώσεων **και κάθε φορά θέλει ξεχωριστή ανάλυση.