Και να προσθέσω ότι το Octavia είναι γεμάτο με θήκες-θηκούλες-συρταράκια (δεν ξέρω βέβαια τι ακριβώς έχει το Audi) που σε σώζουν με ό,τι μικρο-καλαμπαλίκι κουβαλάς κι εσύ και τα παιδιά σου. Χώρια το υποβραχιόνιο στο πίσω κάθισμα με τις θήκες για ποτήρια κλπ.
Το σήμα βέβαια στη μάσκα έχει, για την πλειοψηφία των Ελλήνων, τη μεγαλύτερη σημασία... Όχι φυσικά για μένα, το λέω και το δηλώνω. Το πρώτο μου αμάξι ήταν Skoda Favorit του '92, πρωτόγονη ακόμη εποχή για τη φίρμα, μόλις είχε ξεφύγει από το ΠΠ και είχε προχωρήσει στο ΕΕ, ο εκκεντροφόρος όμως πλευρικός, ωστήρια και κοκοράκια... ουσιαστικά το παλιό μπλοκ βαλμένο μπροστά. 55 μόλις άλογα από 1300 κυβικά. Δεν ήμουν φυσικά 'ευτυχισμένος' μ' όλα αυτά, έκανα όμως τη δουλειά μου, αδερφέ...
Όταν λοιπόν το άφησα (στα 8 χρόνια) και 'προσχώρησα' στην KIA (χιλιοκατηγορημένη και χιλιοαπαξιωμένη κι αυτή...) με τον 16βάλβιδο 1500άρη (Mazda tech) και τα 95 άλογα ένοιωσα πραγματικά ότι οδηγώ αυτοκίνητο 'της προκοπής'. Και ειλικρινά, ούτε μου καιγόταν καρφάκι που διάφοροι φίλοι-γνωστοί μου οδηγούσαν ευρωπαϊκά ή γιαπωνέζικα αμάξια, πολύ περισσότερο 'καταξιωμένα'. Μερικοί μάλιστα δεν δίστασαν, στην αρχή, να μου κάνουν το (σαχλό) λογοπαίγνιο 'ΚΙΑ - μ...κία', σιγά να μη με πιάσουν τα κλάματα...
Αυτό οδηγώ ακόμη παίδες, κοντεύουν δέκα χρόνια. Και θέλω να το αλλάξω όχι γιατί έπαψε να 'πηγαίνει', ή γιατί βγήκε 'ζημιάρικο', κάθε άλλο, εξακολουθεί και είναι για μένα απόλυτα χρηστικό και φιλικό, ούτε ζημιές μου 'βγαλε ούτε τίποτα αλλά, όπως και να το κάνουμε, θέλει κανείς κάτι πιο ευχάριστο, οικονομικό, πολιτισμένο, 'μπιχλιμπιδάτο', όσο περνούν τα χρόνια και το αμάξι του γίνεται 'παλιό', κακά τα ψέματα...
Και να που 'επιστρέφω' στη Skoda, παρ' όλη την 'μετριότατη' εικόνα που μου άφησε το πρώτο μου αμάξι. Θα ήμουν φυσικά ΣΟΥΠΕΡ-ΑΔΙΚΟΣ να κρίνω τη φίρμα με ένα δείγμα 20 σχεδόν χρόνια πριν. Διαβάζουμε, ενημερωνόμαστε, συγκρίνουμε και βλέπουμε ότι η Skoda δεν έχει πια καμία σχέση με τη Skoda του παρελθόντος. Τα ίδια (σχεδόν) και στις κορεάτικες φίρμες, όχι όμως στο επίπεδο που η Skoda 'ξεπέρασε' τον παλιό της εαυτό.