-
Ο χρήστης lancialybra έγραψε:
Αγαπητέ '21 Quadra' θα ήθελα να μου πεις εάν έχεις τελειώσει τη σπουδαία αυτή δουλειά, γιατί θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση επί συγκεκριμένης σχεδίασης τροφοδοτικού (δεν θα ήθελα να διακόψω...)Αγαπητέ δεν έχω τελειώσει, το θέμα είναι τεράστιο, το αρχείο επίσης τεράστιο και ο χρόνος περιορισμένος για μια σωστή ανάπτυξη, όμως, κάνε την ερώτηση σου εσύ και σίγουρα θα το αναπτύξουμε το θέμα σου παρέα, ΟΚ ?
-
Ψάχνοντας κάτι άσχετο, έπεσα σε αυτή τη σελίδα:
http://www.lautsprechershop.de/english/index_hifi.htm
Εκ πρώτης φαίνεται ενδιαφέροντα τα διάφορα κιτ αν και από τιμές μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με αγορά έτοιμων ηχείων. Εκτός βέβαια και αν συγκρίνονται με πολλαπλάσιας τιμής, οπότε αλλάζει..
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Αγαπητέ '21 Quadra' θα ήθελα να μου πεις εάν έχεις τελειώσει τη σπουδαία αυτή δουλειά, γιατί θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση επί συγκεκριμένης σχεδίασης τροφοδοτικού (δεν θα ήθελα να διακόψω...)
Αγαπητέ δεν έχω τελειώσει, το θέμα είναι τεράστιο, το αρχείο επίσης τεράστιο και ο χρόνος περιορισμένος για μια σωστή ανάπτυξη, όμως, κάνε την ερώτηση σου εσύ και σίγουρα θα το αναπτύξουμε το θέμα σου παρέα, ΟΚ ?
Λοιπόν πρόκειται για το τροφοδοτικό του Muscial Fidelity A1, όχι του σημερινού αλλά του παλαίμαχου!
Παρακάτω σου παραθέτω το σχεδιάγραμμα του τροφοδοτικού του βασικού Α1 (προέρχεται από τον ιστότοπο του Mark Hennessen).
Όπως θα δεις είναι ένα συμμετρικό τροφοδοτικό ±25V με τοροειδή μετασχηματιστή μεσαίας λήψης όπου στο πρωτεύον δέχεται 240VAC, πάνω στον διακόπτη έχει τοποθετηθεί κάτι σαν VDR (γράφει 250V 593-PH 9051) το οποίο γεφυρώνει τη φάση με τον ουδέτερο, έπειτα το δευτερεύων δίνει 2Χ18VAC (καλώδια τρία). Από κει και πέρα τα πράγματα φαίνονται λιτά και αποτελεσματικά, πλήρη ανόρθωση και εξομάλυνση με 2+2 ηλεκτρολυτικούς σύνολο 40.000μF. O Hennessen αναφέρει ότι μέτρησε 0.25V pk-pk στον πυκνωτή C4.
Εκτός από τη βασική έκδοση του Α1, μετέπειτα είχαν κυκλοφορήσει και άλλες. Μία από αυτές είναι και η δική μου, επετεική 10ου χρόνου (10th Anniversary) όπου μεταξύ των συνολικών αλλαγών, διαφέρει στο τροφοδοτικό στην προσθήκη by-pass πυκνωτών πολυπροπυλαινίου στους πυκνωτές C1,C3 και προσθήκη μεγαλύτερου τοροειδή μετασχηματιστή.
Επειδή 'ψάχνομαι' αυτή τη στιγμή στο τροφοδοτικό του, τα χαρακτηριστικά του τοροειδή γράφουν μόνο 'ειδικός μετασχηματιστής για τη συγκεκριμένη επετειακή έκδοση, ΩLP ZD897', και φυσικά δεν κατάφερα να βρω τίποτα για αυτόν.
Ο Hennessen αναφέρει ότι σε τυπικό Α1 ο μετασχηματιστής είναι 100VA με δευτερεύων 18+18.Ρωτώ γιατί δεν έχω ούτε τις βασικές γνώσεις των ηλεκτρονικών. Πως μπορώ να μετρήσω τον τοροειδή μετασχηματιστή μου (με πολύμετρο) έτσι ώστε να δω τα VA και τις τάσεις του δευτερεύων (θα σε παρακαλούσα να μου το εξηγήσεις περιγραφικά). Μου έχουν προτείνει να κοιτάξω ένα snubber κύκλωμα για εξάλειψη των οποιοδήποτε διακυμάνσεων, το οποίο απαιτεί να γνωρίζεις τα VA του μετασχηματιστή.
-
Η εικόνα δεν ανοίγει, για προσπάθησε να την διορθώσεις.
-
Εάν εννοείς να γίνει πιο μεγάλη, όχι γιατί σε αυτό το μέγεθος έχει αναρτηθεί στο σύνδεσμό της.
Εάν χρειάζεσαι μεγέθυνση, μπορείς να το δεις από το συνολικό σχήμα του Α1 - στο κάτω μέρος (χειρόγραφο) από εδώ: http://www.mhennessy1.f9.co.uk/mf_a1/a1_schematic.jpg
-
Αν και από μικρό παιδί είχα πάθος με τη μουσική και μια περίοδο ασχολούμουν έντονα με το θέμα hi - fi τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτυοκίνητο θα ήθελα να μου εξηγήσετε τί είναι το 'στρώσιμο' των ηχείων
-
Δεν φαίνεται καθόλου η εικόνα, και το site που έβαλες με απορρίπτει, τέλος πάντων, καταρχήν θέλεις να αλλάξεις μετασχηματιστή ?
Τα 100VA που αναφέρεις είναι πολύ λίγα για τελικό, αν υπάρχει χώρος βάλε ένα ίδιο σε βόλτ, 2Χ18 με μεσαία λήξη αλλά να είναι 350 ή 500 VA αν έχεις χώρο μέσα.Τα 2Χ18 γίνονται 25 από την ανόρθωση, 18Χ1.414= 25.45 volt.
Aν αλλάξεις μετασχηματιστή να αλλάξεις και την ανόρθωση με ανορθώτριες τύπου Shottky που είναι πολύ γρήγορες, επίσης να βάλεις πυκνωτές πολυπροπυλαινίου επάνω στα άκρα των μεγάλων για απόζευξη.Αν βρείς το original σχέδιο στείλτο, για μετασχηματιστή, υπάρχουν βιοτεχνίες που φτιάχνουν, εγώ τους toroidal μετασχηματιστές τους φτιάχνω στον Τιμόθεο Γιατρά στην Καλλιθέα, Κρέμου 34-36 τηλ. 210 9511514 - 210 9586562.
Τα VA δεν μπορείς να τα μετρήσεις με το πολύμετρο, αν τον ξυλώσεις δείχτον στον Γιατρά και θα σου πει από το μέγεθος πόσο είναι, αλλιώς πρέπει να ξετυλιχτεί και να μετρηθεί το σύρμα του, αλλά αφού η MF λέει ότι είναι 100VA γιατί ψάχνεσαι ?
Με το πολύμετρο μπορείς να δείς τις τάσεις πρίν και μετά πό την ανόρθωση, πρίν την ανόρθωση μετράς AC από την μεσαία λήξη ( γή ) με το μαύρο το κοινό του πολύμετρου, και το άλλο άκρο στη μία πλευρά, εκεί θα έχεις 18 VAC, για μετά την ανόρθωση γυρνάς το πολύμετρο στο DC και μετράς πάλι από τη γή με το κοινό και στο ένα άκρο το + του ενός πυκνωτή. Βρίσκω όμως περιτό αυτό το μέτρημα, δεν έχεις βλάβη, έχεις τα στοιχεία, παραγγέλνεις ένα μετασχηματιστή μεγαλύτερο, ανάλογα με τον χώρο ) και κάνεις τη δουλειά σου, τα 18 VAC με μεσαία λήψη είναι τυποποιημένα, άρα το πιθανότερο είναι να βρείς έτοιμο και να μην περιμένεις κάποιες μέρες.
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Αν και από μικρό παιδί είχα πάθος με τη μουσική και μια περίοδο ασχολούμουν έντονα με το θέμα hi - fi τόσο στο σπίτι όσο και στο αυτυοκίνητο θα ήθελα να μου εξηγήσετε τί είναι το 'στρώσιμο' των ηχείωνΕίναι η περίοδος που χρειάζονται τα υλικά ενός μεγαφώνου κυρίως, να αποκτήσουν τις ελαστικότητες εκείνες που έχουν τα χαρακτηριστικά των υλικών αυτών και που είναι γνωστά στους κατασκευαστές ώστε η τελική απόδοση των μεγαφώνων να είναι αυτή που σχεδίασαν.
Τα υλικά αυτά είναι ο κώνος, η περιφεραιακή ανάρτηση του και η αράχνη, το spider, που ευθυγραμμίζει τον κώνο ώστε να παλινδρομεί λίγα εκατοστά του χιλιοστού από το πηνίο της φωνής. Τα υλικά αυτά επειδή είναι καινούργια είναι πιο άκαμπτα από ότι είναι μετά από λίγες ώρες λειτουργίας, όταν οι ελαστικότητες τους είναι πια οι σωστές ο ήχος έχει και τη σωστή χροιά γιατί τότε εναρμονίζεται πλήρως η κίνηση του κώνου με το ηλεκτρικό σήμα που δέχεται το πηνίο φωνής.Τα υλικά των crossover δεν χρειάζονται περίοδο στρωσίματος γιατί είναι λίγα σε ποσότητα και στερεάς κατάστασης και έρχονται σε κατάσταση καλής λειτουργίας πριν από τα μεγάφωνα οπότε δεν χρειάζεται ειδική αναφορά σε αυτά.
-
Σ'ευχαριστώ πολύ για την άρτια και άμεση απάντηση!
Συνεπώς υποθέτω πως θα πρέπει για ένα διάστημα να παίζει ο ενισχυτής μέχρι τα 3/4 της έντασης π.χ.? -
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Σ'ευχαριστώ πολύ για την άρτια και άμεση απάντηση!
Συνεπώς υποθέτω πως θα πρέπει για ένα διάστημα να παίζει ο ενισχυτής μέχρι τα 3/4 της έντασης π.χ.?Kαι πιο χαμηλά, καλύτερα για 1 εβδομάδα να ακούς χαμηλότερα ώστε να μην ξεχειλώσουνε οι αναρτήσεις τους, καλύτερα δεν είναι να παίζουν καλά για περισσότερα χρόνια ?
-
Σαφέστατα 1 μήνας αρκεί φαντάζομαι.
-
Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές πρακτικές για το στρώσιμο. Μερικοί προτείνουν να βάλεις τα ηχεία αντικρυστά και με ανάποδη φάση το ένα με το άλλο (για να ελαττώσεις την ενόχληση των γειτόνων). Ακόμα κι έτσι όμως το 3/4 ένταση είναι υπερβολικό. Νομίζω ότι πιο βολικό είναι να μην κάνεις τίποτα ιδιαίτερο και να τα ακούς μέρα με τη μέρα να βελτιώνουν τον ήχο τους.... Βέβαια με αυτή τη μέθοδο αν έχεις από αυτά που θέλουν πολλές ώρες στρώσιμο θα περάσουν πολλές μέρες μέχρι να τα χαρείς... και μερικά ακούγονται από απογοητευτικά εως τρομακτικά μόλις τα πρωτοσυνδέσεις....
Επίσης αν έχουν καιρό να δουλέψουν τα ηχεία ίσως παρατηρήσεις ότι ο ήχος τους χάλασε και θέλουν πάλι λίγη ώρα παίξιμο για να επανέλθουν.
Κάποιο λένε ότι και τα καλώδια και τα ηλεκτρονικά χρειάζονται μιας μορφής στρώσιμο. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Κάποιοι λένε ότι και τα καλώδια και τα ηλεκτρονικά χρειάζονται μιας μορφής στρώσιμο.Εντάξει, είπαμε, μη χάσουμε και το μέτρο, σαν τον άλλο που έλεγε ότι άκουγε την επιστροφή της φάσης των ηχείων στα καλώδια.
-
Παιδια στο Ηι-end ξεχναω αυτα που ξερω σαν ηχολήπτης γιατι πχ, ο αλλος τραβαει ξεχωριστη γραμμη στον πινακα για το φιλτρο ρευματος, και ακουει διαφορές οταν αλλαζει τις ασφαλειες. Καλα για καλωδια ρευματος δεν το συζηταω, εκει και αν παιζουν διαφορες. Τωρα σε ποιους νομους της φυσικης υποκεινται αυτες οι αλλαγες στον ηχο, ουτε αυτοι που τα φτιαχνουν δεν τους ξερουν.(θυμαμαι μια εταιρια που εφτιαχνε λαμπατους τελικους και εθαβε τους μετασχηματιστες εξοδου στο χωμα για κατι μηνες, εφτιαχνε πολυ τον ηχο ελεγε το θαψιμο... ) Η αληθεια ειναι οτι ακουγονται διαφορες τοσο μικρες που φτανουν στο υποκειμενικο επιπεδο και επισης το αποτελεσμα ειναι παντα καλο και το συνηθιζεις στην πρωτη ακροαση και μετα δε σε νοιαζει. Εκτος κι αν σε τρωνε οι τσεπες σου για $$$$
-
Ηκοράκλα μου έκανε το θαύμα της. Την είχα στη θέση του συνοδηγού. Ετοιμαζόμασταν να πάμε σε μια δουλειά, αλλά πρίν τη βάλω στο καθισματάκι της την είχα αφήσει να έρθει στο μπροστινό κάθισμα. Γιά 30 δευτερόλεπτα δεν τη κοίταζα και η αθεόφοβη έσπασε το στρογγυλό κουμπάκι το ράδιο cd που αυξομειώνει τον ήχο αλλά το χειρότερο είναι ότι το πέταξε κι όλας και δεν κατάφερα να το βρω. Τώρα ρυθμίζω τον ήχο απο το εξαρτηματάκι που 'κάθεται' το στρογγυλο.
Υπάρχει ανταλλακτικό πουθενά ξέρει κανείς? -
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Ηκοράκλα μου έκανε το θαύμα της. Την είχα στη θέση του συνοδηγού. Ετοιμαζόμασταν να πάμε σε μια δουλειά, αλλά πρίν τη βάλω στο καθισματάκι της την είχα αφήσει να έρθει στο μπροστινό κάθισμα. Γιά 30 δευτερόλεπτα δεν τη κοίταζα και η αθεόφοβη έσπασε το στρογγυλό κουμπάκι το ράδιο cd που αυξομειώνει τον ήχο αλλά το χειρότερο είναι ότι το πέταξε κι όλας και δεν κατάφερα να το βρω. Τώρα ρυθμίζω τον ήχο απο το εξαρτηματάκι που 'κάθεται' το στρογγυλο.
Υπάρχει ανταλλακτικό πουθενά ξέρει κανείς?Πάντρεψε την να ησυχάσεις,
Να σου ζήσει βρε και να την χαίρεσαι, ελπίζω να μην τη μάλωσες έτσι ? συμβαίνουν αυτά με τα παιδιά. -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Ηκοράκλα μου έκανε το θαύμα της. Την είχα στη θέση του συνοδηγού. Ετοιμαζόμασταν να πάμε σε μια δουλειά, αλλά πρίν τη βάλω στο καθισματάκι της την είχα αφήσει να έρθει στο μπροστινό κάθισμα. Γιά 30 δευτερόλεπτα δεν τη κοίταζα και η αθεόφοβη έσπασε το στρογγυλό κουμπάκι το ράδιο cd που αυξομειώνει τον ήχο αλλά το χειρότερο είναι ότι το πέταξε κι όλας και δεν κατάφερα να το βρω. Τώρα ρυθμίζω τον ήχο απο το εξαρτηματάκι που 'κάθεται' το στρογγυλο.
Υπάρχει ανταλλακτικό πουθενά ξέρει κανείς?Πάντρεψε την να ησυχάσεις,
Να σου ζήσει βρε και να την χαίρεσαι, ελπίζω να μην τη μάλωσες έτσι ? συμβαίνουν αυτά με τα παιδιά.Αν είναι εργοστασιακό μάλλον θα σε γδύσουν. Αν είναι aftermarket τότε δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα να βρεις κάτι αντίστοιχο στα καταστήματα της Αθηνάς.
-
Καλύτερα να ρωτήσεις στο θέμα Car audio.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Καλύτερα να ρωτήσεις στο θέμα Car audio.Πώς είπατε? Δηλαδη εδώ δεν είμαι στο σωστό θέμα?
edit: after market ήταν αλλά το είχαν τοποθετήσει στη Renault.
-
Χτές σε αποθήκη συνεργάτη υπήρχε πεταγμένος στα αζήτητα το παρακάτω Vintage πλέον μηχάνημα.
Ο ΑΚΑΙ AS 1080, τετρακάναλος ραδιοενισχυτής 2Χ80 ή 4Χ40Watt. Σχεδιαστικό τέρας της εποχής του με τα 22 του κιλά τρόμαζε τον κόσμο. Έχει όλα τα τετρακάναλα συστήματα της εποχής, Discrete CD-4, RM Matrix, SQ Logic.
Στη έξοδο έχει 4 Sanken ολοκληρωμένα τα οποία είναι τα καλύτερα της αγοράς ακόμα και σήμερα και πέρνουν πολύ βελτίωση στα περιφεριακά τους ( θέλουν δυνατό τροφοδοτικό με πολλά αμπέρ για να αποδώσουν σωστά ). Το καλοκάιρι θα γίνει η πεγάλη εγχείρηση, τον καλοσορίζω στην τετρακάναλη μου οικογένεια.Έτσι ήταν κάποτε, και έτσι θα γίνει!
Home Hi-Fi