-
Mall και IKEA αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς
Ο τζίρος του Mall, όπως και του ΙΚΕΑ, φθάνει τα 540 εκατομμύρια ευρώ ετησίωςΤου Θανάση Ηλιοδρομίτη
Πάνω από 10.000.000 εκατομμύρια άτομα (το παράκανε λίγο ο συγγραφέας), δηλαδή μια ολόκληρη Ελλάδα, επισκέφθηκαν το 2008 το Mall, ενώ ο τζίρος του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου, καθώς και του ΙΚΕΑ, φθάνει τα 540 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή είναι ανάλογος με τον τζίρο της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.
Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα άλλαξαν τα τελευταία χρόνια το χάρτη του λιανεμπορίου της χώρας, ενώ όλα δείχνουν ότι ακόμη είμαστε στην αρχή. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Δ. Σκιαδάς, τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δημιουργηθούν στη χώρα μας άλλα 15 μεγάλα εμπορικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 στο Λεκανοπέδιο και τα πέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Υπάρχει χώρος;
Όμως, υπάρχει χώρος για άλλα εμπορικά κέντρα στην Αττική; Ο Δ. Σκιαδάς, εμμέσως πλην σαφώς, ενστερνίζεται την άποψη που απαντά θετικά στο ερώτημα αυτό. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος σε επιφάνειες εμπορικών κέντρων ανά 1.000 κατοίκους είναι 200τ.μ.Ο αντίστοιχος ελληνικός δείκτης είναι σήμερα 55τ.μ. και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 104τ.μ. σε τρία χρόνια. Επίσης, οι κατά κεφαλή λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα το 2006 ήταν 4.288 ευρώ, ενώ το 2018 αναμένεται να ανέλθουν στα 6.387 ευρώ ανά πολίτη. Αρα, αποφαίνεται ο Δ. Σκιαδάς, τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην εν λόγω αγορά.
Την ίδια περίοδο, βέβαια, το 15% των καταστημάτων στην οδό Ερμού, δηλαδή στον εμπορικότερο δρόμο όλης της Ελλάδας, παραμένουν ξενοίκιαστα. Αν μάλιστα προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε το ποσοστό των ξενοίκιαστων καταστημάτων στην Ερμού ανεβαίνει στο 40%. Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.
Πρόσφατα άνοιξαν τις πύλες στους στο καταναλωτικό κοινό το Golden Hall (41.000τ.μ.) και το Athens Heart (23.500τ.μ), ενώ ο κ. Σκιαδάς εκτιμά ότι θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν οι περισσότερες από τις επενδύσεις που έχουν προαναγγελθεί, παρά τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες από αυτές. Ενδεικτικά ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου αναφέρθηκε σε οκτώ επενδυτικά σχέδια, γύρω από τα οποία παρατηρείται κινητικότητα:
Το μεγαλύτερο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο της χώρας, σε έκταση 318.000τ.μ. στην Κάντζα (παρουσιάζονται προβλήματα που σχετίζονται με τη διάσπαση της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας).
Mediterranean Cosmos στην Πυλαία- Θέρμη Θεσσαλονίκης.
«Εκπτωτικό χωριό» στα Σπάτα.
Εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό, 70.000τ.μ., που αντιμετωπίζει προβλήματα με το ΣτΕ.
Εμπορικό κέντρο στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου (εκκρεμούν οι άδειες), 38.000τ.μ.
Εμπορικό κέντρο Allcity, 50.000τ.μ., στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά.
Capitol στο κέντρο της Αθήνας, 27.000τ.μ.
Θρακομακεδόνες (υπό εξέταση) 52.000τ.μ.
Επιφυλάξεις
Η ΕΣΕΕ αντιμετωπίζει με μεγάλες επιφυλάξεις τις εξελίξεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι «η άναρχη επέκταση των μεγάλων εμπορικών κέντρων στο Λεκανοπέδιο θεωρείται ιεραρχικά, μαζί με το παρεμπόριο, το σοβαρότερο πρόβλημα του εμπορίου», τονίζοντας ότι «τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα δεν ταιριάζουν στο μέγεθος και στο περιβάλλον της Ελλάδας»....
-
Κλήρωσε!!!
Βοήθημα αντί αυξήσεων στο Δημόσιο - Κεφαλικός φόρος έως 5.000 ευρώ - Παρακράτηση στους μισθούς των βουλευτών
16:25 - 18 Μάρτιος 2009
(upd) Ξεχνάνε για φέτος τις αυξήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, ενώ χαράτσι έως 5.000 ευρώ για τα μεγάλα εισοδήματα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση του ελλείμματος, μετά τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου θα δοθεί βοήθημα 500 ευρτώ για όσους παίρνουν μισθό μέχρι 1.500 ευρώ και 300 ευρώ για όσους παίρνουν μηνιαίες αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ. Για τους συνταξιούχους προβλέπεται βοήθημα 500 ευρώ για σύνταξη έως 800 ευρώ και 300 ευρώ έως 1.100 ευρώ. Προβλέπεται «κεφαλικός» έκτακτος φόρος χιλιών ευρώ για ετήσια εισοδήματα 60 έως 80 χιλ. ευρώ, 2.000 ευρώ από 80 έως 100 χιλ. ευρώ, 3.000 ευρώ από 100 έως 150 χιλ. ευρώ και 5.000 ευρώ από 150 χιλ. ευρώ και πάνω. Από την έκτακτη εισφορά το υπουργείο Οικονομίας περιμένει να εξασφαλίσει περί τα 250 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα υπάρξει συμβολική κράτηση 5% σε μισθούς των βουλευτών και δε θα γίνει καμία αύξηση στους μισθούς των δικαστικών, των βουλευτών και των γιατρών.
Ως μισθωτός αυτής της κατηγορίας να πω συγχαρητήρια στους πολιτικούς μας βρήκαν την λύση!
Όποιος δεν μου ξαναδίνει αποδείξη θα τον καταγγέλω στην Εφορία, ενώ είμαι πρόθυμος να καρφώσω και μερικούς που ξέρω πως τα κλέβουν -
Μποτρεί κάποιος νομικός να μας πει αν βάσει του αρθρου 78 παρ. 2 ο κεφαλικός φόρος είναι αντισυγματικός?
Έχει αξία ομαδική προσφυγή? -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Μποτρεί κάποιος νομικός να μας πει αν βάσει του αρθρου 78 παρ. 2 ο κεφαλικός φόρος είναι αντισυγματικός?
Έχει αξία ομαδική προσφυγή?o υπουργος ειπε οτι δεν ειναι φορος, ειναι εκτακτη εισφορα, αρα νομιμος...
-
εμένα μου φαίνεται παράξενο οτι μονο 197000 είναι αυτοι που έχουν εισόδημα πάνω απο 50000 (ή μήπως δεν είναι )
-
Κλιμακωτή η εφάπαξ εισφορά για τα υψηλά εισοδήματα
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ εισφορά για τα υψηλά εισοδήματα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου.
Η ρύθμιση προβλέπει οκτώ κλιμάκια εισφορών ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Σημειώνεται ότι από την έκτακτη εισφορά εξαιρούνται τα ποσά που έχουν προκύψει από αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης.
Βάσει της τροπολογίας, οι έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν ως εξής:
-
1.000 ευρώ για εισόδημα από 60.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ
-
2.000 ευρώ για εισόδημα από 80.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ
-
3.000 ευρώ για εισόδημα από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ
-
5.000 ευρώ για εισόδημα από 150.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ
-
10.000 ευρώ για εισόδημα από 300.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ
-
15.000 ευρώ για εισόδημα από 500.000 ευρώ έως 700.000 ευρώ
-
20.000 ευρώ για εισόδημα από 700.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ
-
25.000 ευρώ για εισόδημα άνω των 900.000 ευρώ
http://www.naftemporiki.gr/news/static/ ... 648436.htm
-
-
Ρίξτε τις τιμές! Κάντε κάτι κι εσείς...
Παραπονιούνται κάποιοι έμποροι ότι δεν έχουν δουλειά. Ότι δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί τους. Και ζητούν από το κράτος ΤΕΜΠΜΕ 2. Δεν είμαστε στα καλά μας. Ρίξτε κύριοι τις τιμές των προϊόντων. Μην δουλεύετε με ποσοστό κέρδους 100% και 200% και 300%. Το ίδιο ισχύει και για τους ξενοδόχους, Μην τα περιμένετε όλα από το κράτος...
Είναι τελείως παράλογο αυτό που συμβαίνει. Πολλά είδη πωλούνται σε εξωφρενικά υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι στο εξωτερικό. Ρούχα και παπούτσια, κατά κύριο λόγο, προσφέρονται στους καταναλωτές σε τιμές που δεν μπορούν οι τελευταίοι να ανταποκριθούν. Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί με μία απλή αναγνώστη των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, εκτός και αν την ελεύθερη αγορά την θυμόμαστε μόνο όταν μας συμφέρει.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εταιρείες που πουλάνε επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες της «βιτρίνας» έχουν ανεβάσει το τελευταίο διάστημα τους τζίρους τους, ενώ, την ίδια ώρα, οι υπόλοιποι βυθίζονται στο χάος. Ο κόσμος αλλάζει νοοτροπία και πολύ καλά κάνει. Δεν είναι δυνατόν ένα ζευγάρι παπούτσια, για παράδειγμα, που πωλείται στην Αμερική στην τιμή των 40 δολαρίων να πωλείται στην Ελλάδα 80 ευρώ. Κι αυτό συμβαίνει επειδή από την Αμερική μέχρι εδώ μεσολαβούν 3-4 άνθρωποι μέχρι το προϊόν να φτάσει στον καταναλωτή.
Έχουμε ήδη εισέλθει σε μία περίοδο που θα πρέπει να ξεχάσουμε πολλά από όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Οι στρεβλώσεις αναγκαστικά θα διορθωθούν. Πολύ απλά, όποιος δεν προσαρμοστεί γρήγορα στα δεδομένα της νέας εποχής δεν θα μπορέσει να σταθεί όρθιος, δεν θα επιβιώσει.
Το παράδειγμα των ξενοδόχων είναι επίσης χαρακτηριστικό. Η τουριστική βιομηχανία είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Εκεί θα παιχτούν πολλά πράγματα το καλοκαίρι, σε σχέση πάντα με την πορεία της ελληνικής Οικονομίας. Είδατε εσείς μέχρι σήμερα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης από την κυβέρνηση; Όχι. Είδατε τους ξενοδόχους να καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης, πέρα από το να περιορίζουν τον χρόνο λειτουργίας των μονάδων τους; Όχι! Σας κάλεσε κάποιος να κλείσετε από τώρα τις διακοπές σας, προπληρώνοντας το κόστος, σε τιμές προνομιακές, τις οποίες μέχρι σήμερα απολαμβάνουν μόνο οι ξένοι; Όχι. Κι αυτό το τελευταίο «όχι» θα πρέπει να μας εξοργίζει περισσότερο απ’ τα άλλα. Διότι θα μπορούσαν οι ξενοδόχοι να δείξουν, τουλάχιστον αυτό, ότι κάνουν κάτι από μόνοι τους και δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος. Και μη μας πουν ότι οι tour operators κλείνουν μαζικά και δικαιούνται καλύτερων τιμών. Μπορεί αυτό να ισχύει, όπως ισχύει, επίσης, ότι δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα πάρουν τα χρήματά τους μέχρι να τα δουν με τα ίδια τους τα μάτια στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Αντί να βλέπουμε, λοιπόν, κινήσεις που θα βοηθήσουν την αγορά να κινηθεί, στο μέτρο πάντα του δυνατού, βλέπουμε μόνο χέρια απλωμένα σαν του ζητιάνου και αιτήματα βοήθειας από το κράτος. Και πόσους μπορεί να βοηθήσει αυτό το χρεοκοπημένο κράτος; Με τι λεφτά; Ποιών τα λεφτά; Των φορολογουμένων, φυσικά. Αντί να τα ζητάτε, αγαπητοί επαγγελματίες, κατευθείαν από τον άδειο κρατικό κορβανά, κάντε κάτι κι εσείς για να σώσετε τις επιχειρήσεις σας. Μειώστε τις τιμές και πείστε έτσι τον καταναλωτή να σας τα δώσει ο ίδιος με τη δική του θέληση. Πάρτε το απόφαση, έχουν αλλάξει οι εποχές. Και ναι μεν μπορεί σήμερα η κυβέρνηση να κάνει ολέθρια λάθη με τα ΤΕΜΠΜΕ και τις άλλες σαχλαμάρες, αλλά σύντομα όλοι θα αναγκαστούν να δουν την αλήθεια κατάματα.
Θανάσης Μαυρίδης
-
Ρούχα στην Ελλάδα = κοροϊδία.
Πρόσφατα πήγα σε μία πόλη στη Γερμανία γνωστή για φθηνά ρούχα κοντά στην Στουτγκάρδη, λέγεται Μέτσινγκεν. Η πόλη είναι γνωστή για το τεράστιο εμπορικό της κέντρο που είναι σχεδόν όλοι οι γνωστοί, ακριβοί οίκοι ενδεικτικά αναφέρω: boss, joop, tommy hilfiger, polo ralph lauren, zegna, escada, bally, nike και πολλοί άλλοι. Τιμές δεν μπορείτε να φανταστείτε και όχι στοκ αλλά εποχής ρούχα.
Πήρα:
Κοστουμάκια boss 290 ευρώ έκαστο
Παπούτσι boss δερμάτινο 110 ευρώ
Πόλο ralph lauren 30 ευρώ
Μπουφανάκι polo 100 ευρώ
Πουκαμισάκια tommy 35 ευρώ
Τζην boss 40 ευρώ
Τζην joop 39 ευρώΑπό Ελλάδα ψωνίζω μόνο από 2 πελάτες μου με τη λογική με στηρίζουν - τους στηρίζω.
Πλέον ταξιδάκι έξω και ψώνια μαζί. Και καλύτερα περνάω και φθηνότερα.
Κορόϊδα να βρουν αλλού -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Μποτρεί κάποιος νομικός να μας πει αν βάσει του αρθρου 78 παρ. 2 ο κεφαλικός φόρος είναι αντισυγματικός?
Έχει αξία ομαδική προσφυγή?Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι αντισυνταγματικός βάσει 78 παρ. 2 Σ.
«Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος, δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος, που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνο κατά το οποίο επιβλήθηκε.».»
Όπως βλέπεις και από τη διατύπωση του Συντάγματος επιτρέπεται η φορολογική ρύθμιση να αποκτά αναδρομικότητα εφόσον δεν εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο (εδώ 2008) εκείνο κατά το οποίο επιβλήθηκε (2009).
Θα μπορούσες να ψελλίσεις ένα επιχείρημα ότι η διάταξη αυτή σκοπό έχει την ασφάλεια δικαίου και συνναλλαγών, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικουμένου (αρχές με συνταγματική βάση και ισχύ) και την αποτροπή σώρευσης φορολογικών επιβαρύνσεων με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων. Έλα όμως που το 78 παρ. 2 είναι σαφές και ρητό και είναι φανερό ότι μέσω αυτού ο συντακτικός νομοθέτης σκοπό είχε να εξοπλίσει το κράτος με τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων σε περίπτωση ανάγκης, χρησιμοποιώντας (μια περιορισμένη όμως) αναδρομικότητα.
Στα νομικά βεβαιότητες σπανίως υπάρχουν αλλά δεν θεωρώ πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει ένδικο βοήθημα στηριζόμενο αποκλειστικά στο 78 παρ. 2 κλπ...
Στην περίπτωση που με ενδιαφέρει προσωπικά (δηλ. εφόσον, απ'όσο φαίνεται, θεωρηθεί εισόδημα και υπολογιστεί κεφαλικός φόρος βάσει της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν απλώς αναγραφεί (προαιρετικά άλλωστε) στη φορολογική δήλωση για κάλυψη 'πόθεν έσχες' ) θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια εξτρά νομικά επιχειρήματα που μπορεί να θεμελιώσουν αντισυνταγματικότητα, αλλά ακόμα κι εδώ κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι η έκβαση (πάλι θεωρώ κάτω του 50% τις πιθανότητες)...
-
Εμείς που δεν δώσαμε τον προηγούμενο καιρό, θα ψηφιστεί κάποια τροπολογία για να πληρώσουμε αναδρομικά;
Εγώ δεν έδωσα εισφορά τους τελευταίους 6 μήνες και είναι αδικία!
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Μποτρεί κάποιος νομικός να μας πει αν βάσει του αρθρου 78 παρ. 2 ο κεφαλικός φόρος είναι αντισυγματικός?
Έχει αξία ομαδική προσφυγή?Γνώμη μου είναι ότι δεν είναι αντισυνταγματικός βάσει 78 παρ. 2 Σ.
«Φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος, δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος, που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνο κατά το οποίο επιβλήθηκε.».»
Όπως βλέπεις και από τη διατύπωση του Συντάγματος επιτρέπεται η φορολογική ρύθμιση να αποκτά αναδρομικότητα εφόσον δεν εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος το προηγούμενο (εδώ 2008) εκείνο κατά το οποίο επιβλήθηκε (2009).
Θα μπορούσες να ψελλίσεις ένα επιχείρημα ότι η διάταξη αυτή σκοπό έχει την ασφάλεια δικαίου και συνναλλαγών, την προστατευόμενη εμπιστοσύνη του διοικουμένου (αρχές με συνταγματική βάση και ισχύ) και την αποτροπή σώρευσης φορολογικών επιβαρύνσεων με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων. Έλα όμως που το 78 παρ. 2 είναι σαφές και ρητό και είναι φανερό ότι μέσω αυτού ο συντακτικός νομοθέτης σκοπό είχε να εξοπλίσει το κράτος με τη δυνατότητα εξεύρεσης πόρων σε περίπτωση ανάγκης, χρησιμοποιώντας (μια περιορισμένη όμως) αναδρομικότητα.
Στα νομικά βεβαιότητες σπανίως υπάρχουν αλλά δεν θεωρώ πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει ένδικο βοήθημα στηριζόμενο αποκλειστικά στο 78 παρ. 2 κλπ...
Στην περίπτωση που με ενδιαφέρει προσωπικά (δηλ. εφόσον, απ'όσο φαίνεται, θεωρηθεί εισόδημα και υπολογιστεί κεφαλικός φόρος βάσει της πώλησης περιουσιακών στοιχείων που έχουν απλώς αναγραφεί (προαιρετικά άλλωστε) στη φορολογική δήλωση για κάλυψη 'πόθεν έσχες' ) θεωρώ ότι υπάρχουν κάποια εξτρά νομικά επιχειρήματα που μπορεί να θεμελιώσουν αντισυνταγματικότητα, αλλά ακόμα κι εδώ κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι η έκβαση (πάλι θεωρώ κάτω του 50% τις πιθανότητες)...
Σε ευχαριστώ πολύ για την τεκμηριωμένη σου απάντηση
Ο πατέρας μου μου υπνθύμισε κάποια στιγμή την δεκαετία του 1960, είχε επιβληθεί κάτι παρόμοιο. -
Desperate times calls for desperate measures
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Desperate times calls for desperate measuresναι, ενω πριν πρυτανευε η λογικη και η δικαιοσυνη στο Ελληνικο κρατος...
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Ο πατέρας μου μου υπνθύμισε κάποια στιγμή την δεκαετία του 1960, είχε επιβληθεί κάτι παρόμοιο.Επί Ζολώτα δεν είχε επιβληθεί κάτι αντίστοιχο σε ελεύθερους επαγγελματίες ? Θυμάμαι 150000 δρχ. έκτακτη εισφορά ?
@koutsan: δε νομίζω να θεωρήσουν εισόδημα αυτά τα ποσά, είναι εκεί για το πόθεν έσχες μόνο. Λες ?
-
Δυο πράγματα που δεν φαίνεται να τα συζητάει κανένας.
α) Όποιος από την ΟΑ δεν πάει Δημόσιο τον Οκτώβριο πρέπει να πάρει την αποζημιώση του. Πιο λιανά από το 1.6 δισ χρειάζονται περίπου 1 δισ. θέλω να δω πως θα αντιδράσουν οι εργαζόμενοι σε τυχόν καθυστερηση.
β) Το σημαντικότερο. Το 2010 θα πέσει πολύ ξύλο. Επειδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (που φορολογούνται σωστά και δεν κλέβουν) πληρώνουν μεγάλες προκαταβολές φόρου για την επόμενη χρήση οι οποίες υπολογίζονται βάσει της τρέχουσας κερδοφορίας, λόγω της μείωσης των κερδών ή λόγω ζημιών το 2009, θα έχουν λαμβάνειν από το Κράτος μεγάλα ποσά το 2010 καθώς λόγω της προκαταβολής έχουν πληρώσει ήδη πολύ παραπάνω. Βάλτε Κράνος!!!!
-
Πριν απο αρκετό καιρό σε αυτό το φόρουμ κουβεντιάζαμε με κάποιους για τα αποτελεσματα της εφαρμογής των πολιτικών του ΔΝΤ στην Αργεντινή, τους λόγους της χρεωκοπίας και άλλα ευχάριστα.
Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να μάθει πέντε πράγματα, για το τί έγινε, τα οποία μάλλον απέχουν απ αυτά που υποστηρίχθηκαν, ας ρίξει μια ματιά εδώ στα βιντεάκι
Μία αποδελτίωση
Ο Κάρλος Μένεμ ιδιωτικοποίησε τη δημόσια περιουσία της Αργεντινής. Πολλές επιχειρησεις πουλήθηκαν, παρότι ήταν κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως οι εταιρίες Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Στηρίχθηκε σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο διέφθειρε με τα χρήματα που παίχτηκαν γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στον έλεγχο της Δικαιοσύνης, η οποία κουκούλωσε τα σχετικά σκανδάλα. Η πολιτική του είχε ως συνέπεια μια οικονομική γενοκτονία: το 1999, όταν τελείωσε η δεύτερη θητεία του, στην Αρεγεντινή πέθαιναν καθημερινά 100 άτομα από την πείνα, εκ των οποίων τα 55 ήταν παιδια.
Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η δεκαετία Μένεμ αποδείχθηκε καταστροφικη. Η ισχυρή μεσαία τάξη της χώρας σχεδόν διαλύθηκε προς όφελος των πλουσίων που έγιναν πλουσιότεροι, ενω οι φτωχοί πολλαπλασιάστηκαν. Το 60% του πληθυσμού βρέθηκε να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 20% σε συνθήκες απόλυτης μιζέριας. Από το κλείσιμο των επιχειρήσεων η ανεργία έφτασε στο 20%. Με την σειρά της η μείωση των θέσεων εργασίας είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των εργατικών διεκκδικήσεων αλλά και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση εργατικού κινήματος και προοδευτική εργατική νομοθεσία.
In ΔΝΤ we trust :
Ο Νέστορ Κίρσνερ προέρχεται από την παλιά σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα των Περονιστών αλλά η έναρξη της θητείας του το 2003 συνδιάστηκε με μια σειρά τομές με το παρελθόν ,με κυριότερη την αλλαγή της υποτελούς τακτικής απέναντι στην Παγκοσμια Τράπεζα και την Ουάσιγκτον. Αμφισβήτησε ένα μέρος του εξωτερικού χρέους ,ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για το υπόλοιπο και το κυριότερο αγνόησε τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δίνοντας βάρος στις δημόσιες επενδύσεις και προσοχή στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που είχε δημιουργήσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων του.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Αργεντινής ακολουθεί την πολιτική του συζύγου της τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική, δίνοντας βάρος στις δημοσίες επενδύσεις και παίρνοντας πίσω κρατικές επιχειρήσεις που είχαν ιδιωτικοποιηθεί την δεκαετία του 90. Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της ήταν η επανακρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμειων (δες διπλανές στήλες) που είχαν ιδιωτικοποιηθεί είτε ευθέως είτε μέσω ομολόγων που παιζονταν στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό καζίνο. Η κυρία Φερνάντε χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση των ταμείων-που είχε εγκαινιάσει στην Λατινική Αμερική η δικτατορία του Πινοσέτ στην Χιλή- ως «λεηλασία».
Κάτι θυμίζει αυτό για τα ασφαλιστικά ρε παιδί μου
-
Ρε 'σεις, μπας και θυμάται κανείς ποιος είχε θεσμοθετήσει την κοινωνική ασφάλιση των εργατοϋπαλλήλων (ΙΚΑ) και το 8ωρο στην Ελλάδα;
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ρε 'σεις, μπας και θυμάται κανείς ποιος είχε θεσμοθετήσει την κοινωνική ασφάλιση των εργατοϋπαλλήλων (ΙΚΑ) και το 8ωρο στην Ελλάδα;Όχι περιμένουμε με αγωνία να μας πεις εσύ
Ν. 6298/1934 ο ιδρυτικός νόμος του ΙΚΑ με πρώτο πρόεδρο 1934-35 τον Κανελλόπουλο http://www.ika.gr/gr/infopages/general/home.cfm
8ωρο -> ΠΔ 27 Ιουνίου **1932 **'Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως των περί 8ώρου εργασίας διατάξεων', κυβέρνηση Βενιζέλου
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ρε 'σεις, μπας και θυμάται κανείς ποιος είχε θεσμοθετήσει την κοινωνική ασφάλιση των εργατοϋπαλλήλων (ΙΚΑ) και το 8ωρο στην Ελλάδα;Οι περισσοτεροι δε θυμουνται καν οτι πρεπει να ασφαλιζονται και να δουλευουν 8ωρο...
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Ρε 'σεις, μπας και θυμάται κανείς ποιος είχε θεσμοθετήσει την κοινωνική ασφάλιση των εργατοϋπαλλήλων (ΙΚΑ) και το 8ωρο στην Ελλάδα;
Όχι περιμένουμε με αγωνία να μας πεις εσύ
Ν. 6298/1934 ο ιδρυτικός νόμος του ΙΚΑ με πρώτο πρόεδρο 1934-35 τον Κανελλόπουλο http://www.ika.gr/gr/infopages/general/home.cfm
8ωρο -> ΠΔ 27 Ιουνίου **1932 **'Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως των περί 8ώρου εργασίας διατάξεων', κυβέρνηση Βενιζέλου
Γιατί μου το χαλάς;
Τέλος πάντων...
http://www.iospress.gr/ios2006/ios20061105.htm (στο τέλος)
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;