Ο χρήστης koutsan έγραψε:
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=78829
Νηστεία και στα… SMS
Εκπληξη, ειρωνικά σχόλια και αντιδράσεις προκαλεί στην Ιταλία η οδηγία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προς τους πιστούς για ηλεκτρονική αποχή στη διάρκεια της Σαρακοστής! Εκτός όλων όσα θεωρούνται απαγορευμένα (π.χ. το κρέας, το σεξ, οι πονηρές σκέψεις κ.ά.), το Βατικανό προτείνει και πλήρη αποχή από την αποστολή μηνυμάτων SMS μέσω κινητών, τις επισκέψεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η σύσταση προβλέπει αποχή από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες μόνο κάθε Παρασκευή. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα «επώδυνη» απαγόρευση για τους Ιταλούς, που έχουν το κινητό ως προέκταση του χεριού τους και κατατάσσονται δεύτεροι στην αποστολή μηνυμάτων SMS στην Ευρώπη -μετά τους Βρετανούς-, με 50 μηνύματα το μήνα έκαστος.
Οι εκκλησιαστικές αρχές της Μόντενα, του Μπάρι, του Τρέντο και του Πέζαρο ηγούνται της εκστρατείας «Οχι SMS τη Σαρακοστή», που σιγά σιγά εξαπλώνεται και σε άλλες περιφέρειες. Οπως εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος της Μόντενα Μπενίτο Κότσι, η κίνηση δεν αποσκοπεί μόνο στον έλεγχο ενός «πάθους» εν όψει του Πάσχα ή την αποφυγή των κινδύνων που κρύβει το Διαδίκτυο, αλλά αποτελεί και μια αντίδραση στη χρήση του κολτανίου σε κινητά, υπολογιστές και κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Γνωστό και ως «ματωμένο μέταλλο της Αφρικής», το κολτάνιο, μαζί με τα διαμάντια και το χρυσό που ορύσσονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ευθύνεται για τον εμφύλιο που μαίνεται εδώ και δέκα χρόνια στη χώρα και έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Τζιαν Μαρία Βιαν, εκδότης της εφημερίδας του Βατικανού «L’ Osservatore Romano», εξέφρασε πάντως τις αμφιβολίες του για τη σαρακοστιανή οδηγία. «Τα μηνύματα από τη φύση τους είναι ουδέτερο εργαλείο», γράφει. «Μπορεί να είναι καλά ή κακά. Εξαρτάται πώς χρησιμοποιούνται. Και αν τελικά δεν είναι κακά, γιατί πρέπει να τα στερηθούμε τη Μεγάλη Παρασκευή ή οποιαδήποτε άλλη μέρα;» αναρωτιέται.
Με μια δόση ειρωνείας αντέδρασε και ο θεολόγος Τζιάνι Τζενάρι, που γράφει στην εφημερίδα των επισκόπων «Avvenire»: «Σε αυτό το πνεύμα η Εκκλησία θα μπορούσε να ζητήσει από τους πιστούς να κλείσουν το διακόπτη του ηλεκτρικού και να κάθονται στο σκοτάδι. Κάτι τέτοιες προτάσεις το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποβαθμίζουν τη σημασία της Σαρακοστής. Θα ήταν καλύτερα οι ιερείς να ζητήσουν από τους πιστούς να πίνουν έναν καφέ λιγότερο την ημέρα και να προσφέρουν τα χρήματα που θα γλυτώσουν στους φτωχούς», υποστηρίζει.
Λάθος μεγάλο η απαγόρευση!
Η τεχνολογία δεν είναι κάτι κακό. Το κακό το κάνουμε ΜΟΝΟ εμείς οι άνθρωποι όταν την χρησιμοποιούμε με λάθος τρόπο.