Έχω ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό και σε πολλές χώρες. Οι Έλληνες οδηγοί κατά την γνώμη μου είναι μιά χαρά. Είναι ψημένοι στα δύσκολα (κάτι σαν τους Φιλανδούς αλλά για διαφορετικούς λόγους).
Οι Έλληνες είμαστε σαφώς θύματα των κακών δρόμων και της σήμανσης, αλλά και της νοοτροπίας μας (εγωισμός-βιασύνη-υπερεκτίμηση δυνατοτήτων).
Σε έναν βρετανικό δρόμο, άν γίνει μιά στραβή, η πλειοψηφία των εμπλεκομένων δεν την γλιτώνει. Αργές αντιδράσεις και συνήθως λάθος αντιδράσεις. Απλά έλλειψη εμπειρίας. Αν ο Έλληνας αναγκάζεται να φρενάρει απότομα 40 φορές τον χρόνο, ο αντίστοιχος Αγγλος, το κάνει 10 φορές το χρόνο. Τό ίδιο συμβαίνει και για ξαφνικά κοψίματα του τιμονιού.
Το θέμα υποδομών για πρωταθλητισμό είναι άλλο και ισχύει για όλα τα αθλήματα. Ο πιτσιρικάς μου εδώ στην Αγγλία, τρέχει από 8 χρονών. Τόσο είναι δια νόμου (και δια ροπάλου) το ελάχιστο όριο ηλικίας για κάρτ. Βέβαια όποτε ερχόταν Ελλάδα, οδηγούσε από τα 5μιση σε ελληνικές πίστες κάρτ (οπού εκεί το ρόπαλο δεν υπάρχει).
Από όταν ξεκίνησε να οδηγάει εδώ, δεν ξαναμπήκε σε ελληνική πίστα, όσες φορές και αν πήγε στην Ελλάδα. Απλά αρνείται! Έστω και για πλάκα.
Οι τιμές είναι πάνω κάτω οι ίδιες Ελλάδα-Αγγλία (που σημαίνει πρακτικά ότι στην Αγγλία είναι πιό φτηνά, γιατί οι μισθοί είναι υψηλότεροι).
Όσοι γράφουν σε αυτό το φόρουμ, ξέρουν πάνω κάτω τί συμβαίνει στις ελληνικές πίστες κάρτ (το φυτώριο υποτίθεται, από όπου θα ξεκινήσει ο μελλοντικός Έλλην οδηγός F1), και δεν θα κουράσω επαναλαμβάνοντάς τα.
Τί συμβαίνει εδώ θα πώ (και θυμίζω, με το ίδιο κόστος):
-
Η ποιότητα ασφάλτου σε όσες πίστες έχω πάει (και είναι πάνω από 20) είναι εξαιρετική. Το ίδιο ισχύει και για τα λάστιχα γύρω-γύρω και τα run-off.
-
Στον πιτσιρικά (εντός της τιμής) δίνεται φόρμα-γάντια-και κολάρο λαιμού (και φυσικά κάσκα)
-
Ακόμα και σε practice sessions της πλάκας (για κάποιον πιτσιρικά που πάει για πρώτη και τελευταία φορά), υπάρχουν τουλάχιστον 3 marsalls μέσα στην πίστα, με σημαίες παρόμοιες με F1. Πριν το practice session, πάντα υπάρχει briefing 15 λεπτών.
-
Δεν έχω ακόμα βρεί πίστα που να μην έχει timing system, ώστε στο τέλος να δίνεται χαρτί με ανάλυση κάθε γύρου-ταχύτερου γύρου-μέγιστης ταχύτητας και σύγκρισης μεταξύ των συμμετεχόντων. (ακόμα και για αυτό που αναφέρω. Να πάς τον μικρό μιά μέρα για πλάκα, χωρίς να έχει ξαναοδηγήσει ποτέ).
-
Για να μπεί στο κόλπο ο μικρός και να τρέχει σε κανονικό πρωτάθλημα (από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη), ΔΕΝ χρειάζεται κανείς να επενδύσει σε ιδιόκτητο κάρτ και το μεγάλο κόστος που αυτό σημαίνει. Το 'σύστημα' θέλει να βγάζει οδηγούς αγώνων, όχι πλούσιους οδηγούς αγώνων. Τα περισσότερα κλάμπ, έχουν εσωτερικό πρωτάθλημα με δικά τους κάρτ τα οποία είναι απόλυτα ισοδύναμα. Το παιδί (το 8χρονο) χρειάζεται όμως να έχει αγωνιστικό δίπλωμα της ομοσπονδίας. Η απόκτησή του κοστίζει 280 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα (κομπλέ), έχει 4 μέρες, οκτάωρες, εντατικό σχολείο με εκπαιδευτές (και σε αίθουσα αλλά καί στην πίστα). Την 5η μέρα, έχει γραπτές εξετάσεις και πρακτικές στην πίστα. Και δίπλωμα να μην έπαιρνε, 280 ευρώ για τόσες ώρες είναι ψίχουλα (σε μικρή πίστα 600μέτρων, αν θυμάμαι καλά στο 5ήμερο ο κάθε πιτσιρικάς έβαλε κάτι παραπάνω από 350 γύρους!)
-
Το κόστος του πρωταθλήματος τέτοιου τύπου? (χωρίς δικό σου κάρτ) Οκτώ αγωνιστικές ανά αγωνιστική σεζόν, 40 ευρώ την αγωνιστική (λιγότερο από συνδρομή Νόβα!). Περιλαμβάνει 15 λεπτά ζέσταμα, 15 λεπτά κατατακτήριες και 20 λεπτά ο αγώνας. Οι τρείς πρώτοι παίρνουν κύπελλα σε κάθε αγώνα και ο πρωταθλητής μεγάλο τρόπαιο και 40% έκπτωση σε ότι κάνει τον επόμενο χρόνο.
-
Ξέρω τουλάχιστον 3 παιδιά στην περιοχή μου (10-11 χρονών τώρα), τα οποία πήραν σπόνσορσιπ της τάξης των 15.000 ευρώ και έτσι αγόρασαν το πρώτο δικό τους κάρτ, για πιό προχωρημένα στάδια.
Άρα μπορεί να εξελιχθεί κάποιος που δεν έχει την οικονομική άνεση,μόνο με το ταλέντο, μεγαλώνοντας έτσι τρομακτικά τον αριθμό των υποψηφίων μελλοντικών πρωταθλητών.
Γυρίζοντας σε αυτό που έλεγα πρίν (ίσως λόγω DNA), βλέπεις την διαφορά μεταξύ του Άγγλου πιτσιρικά και του Έλληνα πιτσιρικά (παρόλο ότι μεγαλώνουν στην ίδια χώρα και είναι μόλις 8-9 χρονών).
Τα εγγλεζάκια (τα περισσότερα), τα χαρακτηρίζει η έλλειψη αγωνιστικής εξυπνάδας, και τους περισσεύει η αγωνιστική ευγένεια, μέχρι βλακείας. Δεν θα επιχειρήσουν προσπέραση, αν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι παράμετροι και άν οι γωνίες και οι σχετικές ταχύτητες πάντα σε σχέση με τις στροφές του κινητήρα .........
Έχουν όμως φοβερή ψυχραιμία, δεν τσαντίζονται με τίποτα και έχουν μονοδιάστατη τακτική ή οποία άμα τους βγεί τους βγήκε! Ο γιός μου, είναι ή τάν ή επί τάς, ζήσε το σήμερα και δεν βαριέσαι για το αύριο, και αλλάζει τακτική κάθε 3 γύρους (όταν έχει τακτική). Και ίδια ρούχα και κάσκες να φόραγε με τους άλλους, θα τον ξεχώριζες αμέσως στην πίστα. Αν στουκάρει με κανέναν ή κάνει κανένα τετακέ, θα του πάρει 3-4 γύρους να ηρεμήσει τα νεύρα του. Μόλις τα κάρτ γυρίσουν όλα στα πίτς, τις περισσότερες φορές θα πεταχτεί αμέσως έξω από το κάρτ και θα πάει να κάνει μανούρα με κανέναν άλλον (χώνοντας την κάσκα του στην κάσκα του άλλου και αρχίζοντας τα ....εγγλέζικα)
Σας θυμίζει κανέναν? Είναι αυτός που είναι δίπλα σας στην Κατεχάκη και έχει βγεί ο μισός έξω από το αμάξι και διαολοστέλνει. Και ο γιός μου δεν έχει πάει ποτέ στην Κατεχάκη!
Ο δικός μου, παρόλο που του περισσεύει το ταλέντο και πάιρνει ουκ ολίγα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να γίνει ο πρώτος Έλληνας F1 driver λόγω σωματότυπου (ψηλός και μπεταντζής και όχι τζόκευ). Το ξέρει και αυτός, το ξέρω και εγώ. Παρ'όλα αυτά όμως θα το τραβήξει όσο πάει και θα ευχαριστηθεί την διαδρομή χωρίς να φτάσει στον προορισμό. Στο κάτω κάτω......σχεδόν τσάμπα είναι