Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Πρώτα από όλα να πω ότι εντυπωσιάζομαι που βλέπω ένα νέο παιδί (μαθητής λυκείου από ό,τι καταλαβαίνω. γενικού ή τεχνικού;) να έχει τόσο μεγάλο μεράκι για την επιστήμη και τέτοια επιδεξιότητα σε κατασκευές. Η εξοικείωσή σου με το πείραμα και τις κατασκευές είναι ένα σημαντικό και σχετικά σπάνιο προσόν που όταν με το καλό περάσεις στη σχολή που επιθυμείς θα σε βοηθήσει να ξεχωρίσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους συμφοιτητές σου. Φυσικά η επιστήμη χρειάζεται κι ένα αρκετά γερό θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο θα το πάρεις στη σχολή που θα περάσεις.
Στον προβληματισμό που θέτεις τώρα, το θεωρητικό υπόβαθρο λέει ότι δεν μπορείς να κινήσεις καμία μηχανή χρησιμοποιώντας ως καύσιμο νερό. (Φυσικά μπορείς να κινήσεις έναν υδροστρόβιλο, εκμεταλλεύομενος την κινητική ενέργεια του νερού που πέφτει από μεγάλο ύψος, αλλά αυτό είναι άσχετο με τις μηχανές εσωτερικής καύσης). Ο λόγος είναι ότι η χημική ενέργεια που περιέχεται στο μόριο του νερού είναι πολύ χαμηλή. Μπορείς φυσικά να διασπάσεις το νερό στα συστατικά του (υδρογόνο και οξυγόνο) με ηλεκτρόλυση, και στη συνέχεια να κάψεις το υδρογόνο με το οξυγόνο παίρνοντας νερό και ενέργεια. Η ενέργεια όμως που θα πάρεις από την καύση του υδρογόνου με το οξυγόνο θα είναι πολύ λιγότερη από την ενέργεια που δαπάνησες για να διασπάσεις το νερό στα συστατικά του. Το αντίθετο θα δημιουργούσε ένα αεικίνητο, και αεικίνητο στη φύση δεν υπάρχει!
Έχοντας πει αυτά, η χρήση νερού στις ΜΕΚ δεν είναι άσχετη, σε αρκετές περιπτώσεις κυρίως σε κινητήρες diesel γίνεται ανάμιξη νερού με το καύσιμο (με χρήση γαλακτωματοποιητών, κατάλληλων ουσιών δηλαδή που βοηθούν την ανάμιξη του νερού με το diesel). Αυτό γίνεται γιατί το νερό επιφέρει κάποια ευνοϊκά αποτελέσματα στην κινητική τοης καύσης του καυσίμου, και όχι γιατί παίρνουμε ενέργεια από το ίδιο το νερό.
Στο πείραμά σου τώρα, αν και δεν μπορώ να πω ότι κατάλαβα πολύ καλά τι βλέπω στα βίντεο (ούτε ότι έχω ηλεκτρολογικές γνώσεις), βλέπω ότι δημιουργείς έναν πολύ μεγάλο σπινθήρα. Αυτό μάλλον γίνεται γιατί χρησιμοποιείς την ισχύ του ρεύματος της πρίζας, η οποία, ανάλογα με το πώς έχεις φτιάξει το κυκλωμά σου, μπορεί να είναι απείρως μεγαλύτερη από την ισχύ του συστήματος ανάφλεξης. Αν καταλαβαίνω καλά δηλαδή, δημιουργείς ένα πολύ έντονο φωτοβολταϊκό τόξο (σπινθήρα), ο οποίος μεταφέρει πολύ γρήγορα θερμότητα στον αέρα του θαλάμου καύσης, με αποτέλεσμα να ανβαίνουν οι στροφές του κινητήρα. Αυτό δηλαδή που ανεβάζει τις στροφές του κινητήρα σου είναι η ενέργεια από το ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία είναι πρακτικά άπειρη, αν το ρεύμα το παίρνεις από την πρίζα, αλλά είναι λιγοστή, αν το ρεύμα το παίρνεις από το σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου. Και πράγματι, στην περίπτωση αυτή αν προσθέσεις και νερό στην εισαγωγή μπορεί να έχεις ακόμα πιο μεγάλη αύξηση της ισχύος του κινητήρα σου, γιατί θα έχεις επιπλέον και τη διαστολή του υδρατμού μέσα στο θάλαμο καύσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ενέργεια θα προέρχεται από το ηλεκτρικό ρεύμα, και όχι από το ίδιο το νερό. Αν όμως η ενέργεια προέρχεται από το ηλεκτρικό ρεύμα, ο πιο αποδοτικός τρόπος να τη χρησιμοποιήσεις για να κινήσεις κάτι θα ήταν με έναν ηλεκτροκινητήρα, όπου μετατρέπεις απευθείας τον ηλεκτρισμό σε κινητική ενέργεια, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο της μετατροπής σε θερμότητα!
Πέρα από τα ένεργειακά ζητήματα βέβαια, θα πρέπει να σκεφτείς και τα κατασκευαστικά: πού θα βρεις τόσο ρεύμα σε ένα αυτοκίνητο; πόσο θα αντέξει το μπουζί με αυτούς τους σπινθήρες; πόσο θα αντέξουν τα υπόλοιπα μεταλλικά τμήματα που έρχονται σε επαφή με το σπινθήρα;
Αυτά προς το παρόν και καλή επιτυχία στους πειραματισμούς σου και στο διάβασμά σου!
Κατ' αρχάς φίλε catalyst να σε ευχαριστήσω θερμά για την απάντησή σου και το χρόνο που αφιέρωσες για να την γράψεις.!! Ναι, πηγαίνω σε γενικό λύκειο, και μεράκι για τέτοια πράματα, υπάρχει άφθονο.
Τώρα στο θέμα μας.!
Λές για ηλεκτρόλυση.... Το έχω δοκιμάσει και υλοποιήσει και έχω καταλάβει ότι είναι κατα πολύ μή-αποδωτική διαδικασία. Όπως είπες κι εσύ χρειαζόμαστε (κατα πάρα πολύ) περισσότερη ενέργεια για να διασπάσουμε το νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, παρά απο αυτή που θα μας δώσει άν θα καεί.
Εδώ να σου πώ, πως η ηλεκτρόλυση είναι ενδόθερμη αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι κατα την διάρκεια της διαδικασίας αυτής, εκτός απο το ηλ/κο ρεύμα που δίνουμε στο νερό, 'ρουφάμε' ταυτόχρονα και ενέργεια απο το περιβάλλον. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι χρειάζονται 2 φύσεων ενέργειες για την ηλεκτρόλυση. Αυτό έτσι εγκυκλωπαιδικά....
Συμφέρει μόνο όταν έχεις φωτοβολταϊκά. Κανεις την ηλεκτρόλυση με ρεύμα απο τον ήλιο, και αποθηκεύεις τα υδρογόνα και τα κάνεις ότι θές. Είτε ηλεκτρισμό για το σπίτι (hydrogen fuel cell) είτε στο αυτοκίνητο (βέβαια εκεί θα υπάρχουν μεγάλα ποσά θερμότητας..) είτε να φτιάξεις έναν καυστήρα υδρογόνου για το καλοριφέρ. Ενεργοβόρο μεν αλλά δεν καίς πετρέλαιο....
Γι αυτό και την παράτησα την ηλεκτρόλυση.
Εδώ όμως δεν καταρρίπτουμε σε καμία περίπτωση τους θερμοδιναμικούς νόμους.!
Παραθέτω εδώ ένα PDF που ανέφερα και παραπάνω.
http://rs34.rapidshare.com/files/180802146/Graneau_experiments.pdf
Ρίξτε του μια ματιά. Περιγράφει ένα πείραμα που έγινε στο Cambridge και λέει ότι τα παλικάρια εκεί, απέσπασαν ενέργεια απο την εκνέφωση του νερού που έγινε μέσα σε ένα φωτοβολταϊκό τόξο (κεραυνό) μήκους 40cm και έντασης 1000Α. Η ενέργεια ήταν περίπου 23,κάτι joule απο 3,5ml νερού.!! Με άλλα λόγια, αυτά τα 3,5ml νερού μετά το 'τσάφ' θα ήταν πιό 'αδύναμο', δηλαδή σαν να 'κλέψαμε' 23 joule απο το νερο. Αυτά μόλις βγεί στην ατμόσφαιρά το νερό, λογικά κάπως θα τα ξαναπάρει. π.χ. ηλιακή ενέργεια.
Επίσης λέει ότι αυτά τα 23 joule (σύν αυτά που βάλαμε για να γίνει ο κεραυνός) αποδώθηκαν με τον νέφος ώς κινητική ενέργεια.!!
Στο πείραμά μου έχω φτιάξει ένα παρόμοιο κύκλωμα, μόνο που αντί για 40cm ακίδες, έχουμε περίπου στα 0,5cm. Επίσης εδώ έχουμε και την πίεση στα μόρια του ρευστού μας που ασκεί το πιστόνι κατά την συμπίεση. Αυτό κάνει και πιο 'εύκολο' τον σπινθήρα μας, γιατί έρχονται πιο κοντά τα μόρια του ρευστού. Δεν ξέρω κατά πόσο βοηθάει αυτό, όμως έχω δεί πώς ένας απλός, κανονικός σπινθήρας υπο πίεση είναι μαγαλύτερος.!! Πόσο μάλλον ο δικός μας...!!!!
Όσο για το πού θα βρώ ρεύμα απο το αυτοκίνητο...
Απο το εναλασσώμενο του αλτενέητορ. Με έναν μετασχηματιστή γίνεται όσο θέλουμε. Άν έχουμε και πάλι πρόβλημα, μπορούμε να βάλουμε ένα inverter βέβαια δεν ξέρω κατα πόσο θα αντέξει αυτό το πράματάκι με τα τραντζίστορ μέσα....
Μέτρησα με την αμπεροτσιμπήδα πόσα αμπέρ περνούν αμέσως μετά την μπρίζα και στο ρελαντί μέτρησα 1 αμπέρ. Με λίγο γκάζι πήγε στο 1,7 με 2 αμπέρ. Αυτά με βενζίνη. Με νερό δεν έχω δοκιμάσει τις τιμές. 2 αμπέρ σημαίνει 440 βάττ στο κύκλωμά αυτό. Που πάει να πεί πώς εάν τελικά δουλέψει το όλο πράμα αυτό και με νερό, και μας δώσει έστω ισχύ ίση με 1 ίππο (=740watt περίπου.... δεν θυμάμαι καλά)... τότε θα σας καλέσω στο πάρτυ που θα κάνω.!!!
Σχετικά τώρα με το μπουζί... ναι.!! έλιωσα ένα..!!!! (το πρώτο)
Μετά έβαλα μικρότερους πυκνωτές και όλα εντάξει.!!
Ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια...!! έχω έναν μικρό περιορισμό προσωρινά λόγω σχολείου, αλλά μετά με περιμένουν πολλές ιδέες..!!