-
μα δε το γράφεις ρε Ηλία. Όταν λες έτσι απλά π.χ. ότη στην Αθήνα έχει χειρότερο φαγητό, έχεις πολύ απλά άδικο. Σου απαντάει ο koutsan με απλούστατα παραδείγματα και μετά το γυρνάς σε ο,τι νά 'ναι.
Και όχι το να ανοίξει αυτός ένα προφανώς δεν είναι επιχείρημα. Ούτε θέλει ο καθένας να ανοίγει εστιάτορια, ούτε θα γίνει και κάτι αν το κάνει. Γιατί θα είναι ΕΝΑ (1). Ούτε είναι λογική να πρέπει να ανοίξει ο καθένας το μαγαζί που θα θέλει να πηγαίνει. Ήμαρτον.
Τα νούμερα είναι εκεί και δεν είναι στο χέρι σας να τα αγνοείτε. Πολύ απλά. Το τι σημαίνουν αυτά για τον καθένα είναι πρόβλημά του. Αλλά εδώ εσείς θέλετε σων και ντε να μην ισχύουν.
Ε ισχύουν. Τι να κάνουμε τώρα. -
Προσωπικά θεωρώ οτι ο Ηλίας έχει αρκετά..δίκια! Κι επειδή μιλάμε εδώ για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, πιστεύω οτι μέρος αυτού του προβλήατος είναι ΚΑΙ η αντιμετώπιση της επαρχίας από όλους: Φορείς, Πολίτες, Ενδεχόμενους επιχειρηματίες..
Κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της σαφώς. Η επαρχία προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής, σαφώς όμως έχει και τα μειονεκτήματά της. Εγώ πχ μένωω στο Κιάτο. όσο χρόνο θέλει ο κάτοικος Ψυχικού πχ να πάει σ ένα εστιατόριο στη Γλυφάδα, περίπου τον ίδιο χρόνο θέλω κι εγώ...Και δε πρέεπι να παραλείψουμε οτι μιλώντας για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν αναφερόμαστε σ αυτύς που έχουν τη δυνατότητα να τρώνε σε εστιατόρια των 250 το άτομο...Μιλάμε για τους μέσους ανθρώπους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τον τρόπο ζωής που βιώνουν και επιδιώκουν.
Επειδή αναφέρθηκε η Νέα Υόρκη, σαφώς και ο ΝΥ φίλος μας αποκλείεται να την 'παλέψει' στην Αμαλιάδα...Κατά πάσα πιθανότητα να μη την παλέψει ΚΑΝ στην Αθήνα... Η ΝΥ είναι εντελώς εκτός ελληνικής πραγματικότητας...
Έχοντας ζήσει 7 χρόνια στην Πάτρα (αυτή είναι 'ελληνική' πόλη) πιστεύω οτι μια χαρά θα ζούσα άλλα τόσα εκεί: περνούσα ωραία, ενιωθα τον παλμό μιας πόλης, υπήρχε ατελείωτη νεολαία, αρκετές πειλογές κτλ...
Όμως όταν αποφασίσεις να αποκτήσεις σπίτι;;Θα μείνεις σε διαμέρισμα;; Όταν έχω αυτή τη στιγμή 1 στρέμμα και πάλι ψάχνομαι να αγοράσω και το διπλανό;;
Καλά τα σούσι, έθνικ και διάφορες άλλες επιλογές. Αν όμως υπάρξει ένα ρεύμα παραμονής ενός μέρους της νεολαίας στην επαρχία, θα δούμε σιγά σιγά μικρές (κωμο)πόλεις να αποκτούν χαρακτήρα και να εμπλουτίζονται
-
Νομίζω ότι, απλά, ο καθένας λέει αυτά που πιστεύει, mjacob.
Και ο Ηλίας και ο koutsan. Για το πως βλέπουν την ζωή στην πόλη και στην επαρχία. Και το τι θεωρεί ο καθένας, προτεραιότητα.
-
Σε ένα Φόρουμ που δημιουργήθηκε στην Κύμη, άνοιξα ένα θέμα σχετικά με την ανάγκη κατασκευής δρόμου, ώστε η περιοχή να αναπτυχθεί.
Ήδη υπήρξε η πρώτη άποψη ότι αφού έχουμε ένα δρόμο, και αφού και τα Ζαγοροχώρια έχουν ένα δρόμο, καλύτερα να μην γίνει άλλος, και να μείνει η περιοχή ως έχει!!!Όταν υπάρχουν κάποιοι που δεν αντιλαμβάνονται τα προφανή σε μια περιοχή, πως να υπάρξει βελτίωση που θα προσελκύσει κατοίκους?
-
Ομολογώ ότι αυτή είναι μια απ τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις του φόρουμ, και με απασχολεί κι εμένα για το τί πορεία θα ακολουθήσω στη ζωή μου αργοτερα.
Εαν έχεις οικογένεια και παιδια (μάλλον δύσκολο για μένα αλλά ποτέ δεν ξέρεις, εδώ παντρεύτηκε ο koutsan )θεωρώ ότι η επαρχία είναι μονόδρομος για να ευχαριστηθείς την οικογένεια σου.
Αυτά περι κακής παιδείας, νοσοκομίων, μου φαίνονται τραβηγμένα απ τ αυτία, αν δεν μιλάς για κάποιο τελείως απομακρυσμένο μέρος.
Σε αυτές της ηλικίες, είναι τέτοιος ο φόρτος της οικογένειας, που ούτως η άλλως καθημερινές έξοδοι αποκλείονται. Το ΣΚ, την βόλτα που θα θέλεις να πας, θα βρείς μέρος να την κάνεις, ή θα πάρεις το αμάξι και θα ξεφύγειςΣτην παρούσα φάση όμως, ούτε κατα διάνοια θα μπορούσα να ζήσω στην επαρχία. Ακόμα και στο νησί που πάω για διακοπές, κι έχω να δω φίλους και γνωστούς, στην πρώτη βδομάδα θέλω να φύγω να πάω κάπου.
Απλά, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να 'ηρεμήσουν' ούτε όταν μεγαλώνουν, και η επαρχία είναι πολύ λίγη για να καλύψει τις ανησυχίες τους.
Πέραν αυτού, όταν σπουδάζεις κάτι που σου αρέσει, έχεις απαίτηση να δουλέψεις πάνω σε αυτό. Αν με το καλό λοιπόν τελειώσω, απλά δεν υπάρχει δουλειά για μένα πίσω στο νησι. Τοσο ξεκάθαρα. Αν αποφασίσω να γυρίσω (και θα γίνει μόνο ίσως αν κάνω οικογένεια) θα επιλέξω να θυσιάσω την καριέρα μου γι αυτόν τον σκοπό. Αυτή θα είναι συνειδητή επιλογή. Δεν βλέπω άλλο λόγο να γυρίσω πίσω
Προφανώς, η πλειονότητα των ανθρώπων που μετακινείται στα αστικά κέντρα, εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες, και πιθανότατα με αγώνα, στην επαρχία θα έβρισκαν καλύτερη ποιότητα ζωής απ την ζωή στην Αθήνα με τα 700 ευρώ
-
Νίκο καλώς ή κακώς η περιοχή είναι συνάρτηση του κόσμου της και...αντιστρόφως. Αν δε θέλει κάποιος έναν δρόμο, μάλλον δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα...
Παράδειγμα στο δικό μου το χωριό: Επιχείρησε κάποιος ν ανοίξει φαρμακείο πριν 20 χρόνια. Αντιδράσεις απ τους κατοίκους (!) ότι θα είναι επικίνδυνο, θα μαζεύονται τα πρεζόνια να σπάνε βιτρίνες και να μαστουρώνουν (!!!)...Το φαρμακείο δεν άνοιξε ποτέ, το μισό χωριό είναι βουτηγμένο στη σκληρή πρέζα...
Συγγενής μου έβγαλε άδεια για πρατήριο Προ-πο κτλ. Πάλι αντιδράσεις, ότι θα γίνονται απόπειρες ληστειών κτλ...
Σ ένα χωριό λοιπόν που θέλει μόνο καφενεία και μουχλιασμένα μπακάλικα, απλά πας στο διπλανό να επιχειρήσεις...
-
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
...Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με την τοποθέτησή σου! Η φοιτητική ηλικία προτάσσει αστικά κέντρα, ζωή, βόλτες, ξενύχτια.
Αλλά το να μεγαλώσεις παιδιά σ ένα διαμέρισμα;;
Από κει και έπειτα όσον αφορά το νησί που ανέφερες,
1
οι επαγγελματικές επιλογές καμιά φορά αλλάζουν, απλώς θέλει υπομονή και ανοικτό μυαλό2
δεν είναι απαραίτητο κάποιος να φύγει απ την πόλη και να πάει απαραιτήτως στον τόπο καταγωγής του! Μπορεί να επιδιώξει αλλού, σε κάποια 'προνομιούχα' επαρχία που θα του προσφέρει αυτά που ζητά... -
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Νίκο καλώς ή κακώς η περιοχή είναι συνάρτηση του κόσμου της και...αντιστρόφως. Αν δε θέλει κάποιος έναν δρόμο, μάλλον δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα...Παράδειγμα στο δικό μου το χωριό: Επιχείρησε κάποιος ν ανοίξει φαρμακείο πριν 20 χρόνια. Αντιδράσεις απ τους κατοίκους (!) ότι θα είναι επικίνδυνο, θα μαζεύονται τα πρεζόνια να σπάνε βιτρίνες και να μαστουρώνουν (!!!)...Το φαρμακείο δεν άνοιξε ποτέ, το μισό χωριό είναι βουτηγμένο στη σκληρή πρέζα...
Συγγενής μου έβγαλε άδεια για πρατήριο Προ-πο κτλ. Πάλι αντιδράσεις, ότι θα γίνονται απόπειρες ληστειών κτλ...
Σ ένα χωριό λοιπόν που θέλει μόνο καφενεία και μουχλιασμένα μπακάλικα, απλά πας στο διπλανό να επιχειρήσεις...
κλασσικη σχεδον νοοτροπια επαρχιας. Ειναι δεδομενο για μενα οτι δεν πολυσυμπαθουν τις αλλαγες, νομιζουν ισως οτι 'κατι πονηρο πρεπει να παιζει'
-
εγώ απο την άλλη κατά θα ψήφιζα. όποιος θέλει δρόμους να παέι Αθήνα 100κ σπίτια είναι απούλητα. ένας δρόμος αρκεί.
κουκ τι θα πει ανάπτυξη? να γίνει πιο εμπορικό το μέρος και να πουλάνε τα χωράφια για να πάρουν μερσεντές? ή να το γυρίσουν σε ξενοδοχειακή υποδομή? η περιοχή δεν έχει ήδη οικονομία?
-
Νίκο καλώς ή κακώς η περιοχή είναι συνάρτηση του κόσμου της και...αντιστρόφως. Αν δε θέλει κάποιος έναν δρόμο, μάλλον δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα...Παράδειγμα στο δικό μου το χωριό: Επιχείρησε κάποιος ν ανοίξει φαρμακείο πριν 20 χρόνια. Αντιδράσεις απ τους κατοίκους (!) ότι θα είναι επικίνδυνο, θα μαζεύονται τα πρεζόνια να σπάνε βιτρίνες και να μαστουρώνουν (!!!)...Το φαρμακείο δεν άνοιξε ποτέ, το μισό χωριό είναι βουτηγμένο στη σκληρή πρέζα...
Το παραπανω ισχυει για πολυ μικρο χωριο ; Υπαρχει και σημερα η ιδια νοοτροπια ;
-
Να σου πω, Γουάναμπι.
Ανάπτυξη σημαίνει σύνδεση του λιμανιού με τα νησιά του Β. Αιγαίου και τις Σποράδες. Ασφαλέστερη και πιο γρηγορη μετακίνηση από και προς την περιοχή για εμπορεύματα και ανθρώπους. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δημιουργία βιοτεχνίας για την εκμετάλευση των σύκων και των κερασιών που βγάζει η περιοχή. Τουριστική ανάπτυξη, ναι, με δημιουργία ξενοδοχείων.
Όλα αυτά θα κρατήσουν κόσμο και θα φέρουν κόσμο στην περιοχή, Για να πάψει να είναι νεκρή και να ζει από τις συντάξεις.
Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη άποψη. Επειδή συνήθως αυτά όλα φέρνουν και λαμόγια, καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα και να έχουμε την ησυχία μας. Αλλά σε αυτό διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως. Ακόμα και αν δεν με συμφέρει. Αφού τώρα είμαι ένας από τους λίγους ξένους που πάνε συχνά και τα έχω όλα στα πόδια μου!
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Νίκο καλώς ή κακώς η περιοχή είναι συνάρτηση του κόσμου της και...αντιστρόφως. Αν δε θέλει κάποιος έναν δρόμο, μάλλον δε μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα...
Παράδειγμα στο δικό μου το χωριό: Επιχείρησε κάποιος ν ανοίξει φαρμακείο πριν 20 χρόνια. Αντιδράσεις απ τους κατοίκους (!) ότι θα είναι επικίνδυνο, θα μαζεύονται τα πρεζόνια να σπάνε βιτρίνες και να μαστουρώνουν (!!!)...Το φαρμακείο δεν άνοιξε ποτέ, το μισό χωριό είναι βουτηγμένο στη σκληρή πρέζα...
κλασσικη σχεδον νοοτροπια επαρχιας. Ειναι δεδομενο για μενα οτι δεν πολυσυμπαθουν τις αλλαγες, νομιζουν ισως οτι 'κατι πονηρο πρεπει να παιζει'
Το βασικό πρόβλημα πολλών κατοίκων αυτής της νοοτροπίας είναι η άρνησή τους να δεχτούν οτι κάποιος προοδεύει και γίνεται καλύτερος...Ο φθόνος για την κατσίκα του γείτονα με άλλα λόγια...
Το παραπανω ισχυει για πολυ μικρο χωριο ; Υπαρχει και σημερα η ιδια νοοτροπια ;
Ναι το χωριό μικρό είναι, αλλά δυστυχώς η νοοτροπία παραμένει...ίσως όχι τόσο έντονη αλλά παραμένει
-
Εγώ πάντως κατανοώ να μη θέλει κανείς 'ανάπτυξη' της περιοχής του, να μη θέλει δηλαδή να τη μοιραστεί με ξένους που θα θελήσουν να τροποποιήσουν το γνώριμο για αυτόν.
-
Ο χρήστης mjacob έγραψε:
μα δε το γράφεις ρε Ηλία. Όταν λες έτσι απλά π.χ. ότη στην Αθήνα έχει χειρότερο φαγητό, έχεις πολύ απλά άδικο. Σου απαντάει ο koutsan με απλούστατα παραδείγματα και μετά το γυρνάς σε ο,τι νά 'ναι.Και όχι το να ανοίξει αυτός ένα προφανώς δεν είναι επιχείρημα. Ούτε θέλει ο καθένας να ανοίγει εστιάτορια, ούτε θα γίνει και κάτι αν το κάνει. Γιατί θα είναι ΕΝΑ (1). Ούτε είναι λογική να πρέπει να ανοίξει ο καθένας το μαγαζί που θα θέλει να πηγαίνει. Ήμαρτον.
Τα νούμερα είναι εκεί και δεν είναι στο χέρι σας να τα αγνοείτε. Πολύ απλά. Το τι σημαίνουν αυτά για τον καθένα είναι πρόβλημά του. Αλλά εδώ εσείς θέλετε σων και ντε να μην ισχύουν.
Ε ισχύουν. Τι να κάνουμε τώρα.Μα, φίλε, η Αθήνα ΕΧΕΙ χειρότερο φαγητό. Αυτό είναι τόσο πολλές φορές βεβαιωμένο που το να το αρνείσαι σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνεις για τι μιλάμε.
Και ΔΕΝ μιλάμε εδώ για το γκουρμέ εστιατόριο, στο οποίο δεν ξέρω αν ξέρεις πόσοι κ πόσο συχνά πηγαίνουν, αλλά για το απλό, καθημερινό εστιατόριο.
Άλλωστε, έχω πει πολλές φορές, όταν μου λείπει κάτι απ' αυτά (τα ΠΟΛΛΑ) που έχει παραπάνω η μεγάλη πόλη (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρώμη, ...) απλά κανονίζω και πηγαίνω.
Τι είναι παράξενο; Ότι ΟΛΟΙ αντιδράτε όταν λέμε ότι η περιφέρεια έχει ευκαιρίες για δουλειά και καλή ζωή. Όχι, λέτε, αυτά τα έχει μόνον η Αθήνα.
Ε, αυτό το θεωρώ βλακεία, τι να κάνουμε; Ο Μ.Ο. του 'Αθηναίου' ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ζει 'καλύτερα' από τον Μ.Ο. του 'επαρχιώτη'. Αν νομίζεις διαφορετικά να το συζητήσουμε, αρκεί να μη μου πεις για εστιατόρια των 1.000$, γιατί αν έχω να διαθέσω τόσα ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ που είναι το εστιατόριο: Όπου κι αν είναι, ΕΧΩ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΩ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Εγώ πάντως κατανοώ να μη θέλει κανείς 'ανάπτυξη' της περιοχής του, να μη θέλει δηλαδή να τη μοιραστεί με ξένους που θα θελήσουν να τροποποιήσουν το γνώριμο για αυτόν.ποιοί είναι οι ξένοι;
αυτοί που έχουν έρθει από άλλο... 'χωριό' ;;Ανάπτυξη δε σημαίνει απαραίτητα ΚΑΙ τουρισμός. Εκεί ναι, μπορώ να κατανοήσω τη διστακτικότητα...
Αλλά μια και αναφέρεσαι σε ξένους, σκέψου την περίπτωση της Μάνης: Το τοπίο ίδιο εδώ και αιώνες αλλά πλέον ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε Γερμανούς! διχως καμία ανάπτυξη...
-
Ναι το χωριό μικρό είναι, αλλά δυστυχώς η νοοτροπία παραμένει...ίσως όχι τόσο έντονη αλλά παραμένει
Γιατι και εγω σε χωριο ημουν και ειχα πολλα αλλα μικροτερια χωρια στη ζωη μου , τετοιο νοοτροπια δεν ειδα καπου . Τουλαχιστον οτι φαινοταν , μεσα τους μπορει να υπηρχει κατι τετοιο . Μαγαζια ομως συνεχιζαν να ανοιγουν .
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Ανάπτυξη σημαίνει .... Δημιουργία βιοτεχνίας για την εκμετάλευση των σύκων και των κερασιών που βγάζει η περιοχή. Τουριστική ανάπτυξη, ναι, με δημιουργία ξενοδοχείων....Ο κάλλος μου, γμτ. Λυπηθείτε με, ρε σεις...
Όλα αυτά που έγραψες, με ΑΥΤΗ την παιδεία / εφορία / δ/νση ανάπτυξης / δ/νση 'βιομηχανίας' / περιφέρεια / Ν.Α.;
Και με ΑΥΤΟΥΣ τους συνεταιριστές*;*Όχι, ο Ταξιάρχης δεν είναι ο κανόνας.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ανάπτυξη σημαίνει .... Δημιουργία βιοτεχνίας για την εκμετάλευση των σύκων και των κερασιών που βγάζει η περιοχή. Τουριστική ανάπτυξη, ναι, με δημιουργία ξενοδοχείων....
Ο κάλλος μου, γμτ. Λυπηθείτε με, ρε σεις...
Όλα αυτά που έγραψες, με ΑΥΤΗ την παιδεία / εφορία / δ/νση ανάπτυξης / δ/νση 'βιομηχανίας' / περιφέρεια / Ν.Α.;
Και με ΑΥΤΟΥΣ τους συνεταιριστές*;
*Όχι, ο Ταξιάρχης δεν είναι ο κανόνας.Τι δεν καταλαβαίνεις και ζητάς να σε λυπηθω ρε συ?
Ναι, με αυτούς. Για βιοτεχνία μιλάω. Που υπάρχει και τώρα. Πραγματικά πιστεύω ότι η δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων θα βοηθησει. Έστω αυτούς που θα θέλανε να κάνουν κάτι εκεί.π.χ. εγώ.
Πολύ θα μου άρεσε να ανοιξω ένα site στο internet και να πουλάω κομπόστες, μαρμελάδες, ξερά σύκα και ρίγανη. Από το χωριό. Αλλά να μπορώ να τα στείλω σε λογικό χρόνο. Οχι να σκέφτομαι ότι αν φύγει ο δρόμος από τις βροχές δεν θα μπορέσω να παραδώσω. Ούτε να είμαι έρμαιο του κάθε έμπορα ή του συνεταιρισμού.
Η υποδομή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη. -
Ο χρήστης rx8_drifter έγραψε:
...Απλά, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να 'ηρεμήσουν' ούτε όταν μεγαλώνουν, και η επαρχία είναι πολύ λίγη για να καλύψει τις ανησυχίες τους.Αν η Αθήνα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανησυχίες κάποιου, τότε (με την καλή έννοια) μάλλον κοιμάται ευτυχισμένος ήδη.
Η Γη είναι μικρή, φίλε μου. Πολύ μικρή για να καλύψει τις ανησυχίες του ανθρώπου. Κι εσύ λες ότι δεν σε καλύπτει κάτι που είναι μια ή δυο ή τρεις ώρες δίπλα σου;
Καταλαβαίνεις τι λέω; Αυτή τη στιγμή 'μιλάμε' και θα μπορούσαμε να είμαστε χιλιάδες χλμ ο ένας απ' τον άλλο.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
...π.χ. εγώ.
Πολύ θα μου άρεσε να ανοιξω ένα site στο internet και να πουλάω κομπόστες, μαρμελάδες, ξερά σύκα και ρίγανη. ...Αν υποθέσουμε ότι το έκανες, θα χρειαζόσουν άδεια; Αν ναι, θα σου έπαιρνε ΠΟΛΥ χρόνο να (αν) την πάρεις.
Αλλά έστω ότι την έπαιρνες, δούλευες κ είχες παραγγελίες. Ποιός σου εγγυάται αυτό το 'availability'; Ότι, δλδ, θα είχες αρκετό προϊόν να παραδώσεις; Κανείς. Κι αν δεν έχεις μια - δυο - τρεις, δεν είσαι τπτ μετά.
ΠΧ, μια πουταναφερες, ξερά σύκα. Ρώτησε να μάθεις τι έγινε κ η παραγωγή τους έπεσε τόσο ώστε είναι πλέον άγνωστα στον κόσμο τα δικά μας ενώ τα Τούρκικα κυριαρχούν.
Tελικα που βρισκεται το προβλημα της ελληνικης οικονομιας;