-
Είμαι ο Κώστας, και είμαι εδώ και 3 εβδομάδες στην Βόννη για να κάνω το μεταπτυχιακό μου. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα Ζωή - Εργασία - Σπουδές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα? Εγώ ακόμα δε μπορώ να βγάλω απόφαση είναι πολύ νωρίς...
PS: Είναι το πρώτο topic μου...
-
Είμαι ο Κώστας, και είμαι εδώ και 3 εβδομάδες στην Βόννη για να κάνω το μεταπτυχιακό μου. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα Ζωή - Εργασία - Σπουδές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα? Εγώ ακόμα δε μπορώ να βγάλω απόφαση είναι πολύ νωρίς...
-
-
Γειά σου Κώστα! Κάτσε να δεις τί έχει να γίνει εδώ μέσα τώρα
Έξω φίλε μου έξω. Χρήματα, καθημερινή ποιότητα ζωής - σεβασμός στον πολίτη, ΣΚ σε όλη την κεντρική Ευρώπη και όταν έχεις άδεια πας όπου θες και μένεις στα καλύτερα ξενοδοχεία.
Εξαρτάται τί ζητάς βέβαια από τη ζωή σου.
-
Ο χρήστης r.e.ma. έγραψε:
Είμαι ο Κώστας, και είμαι εδώ και 3 εβδομάδες στην Βόννη για να κάνω το μεταπτυχιακό μου. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα Ζωή - Εργασία - Σπουδές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα? Εγώ ακόμα δε μπορώ να βγάλω απόφαση είναι πολύ νωρίς...PS: Είναι το πρώτο topic μου...
Αν είσαι σκυλάς,μπουζουκόβιος,έχεις στο μυαλό σου τη ρεμούλα και το γλύψιμο,να τρυπώσεις στο δημόσιο να τα ξύνεις,σκέφτεσαι να κάνεις λεφτά με κουτοπονηριές κι απάτες το Ελλαδιστάν είναι το μέρος σου,μη το κουνάς ρούπι από δω έχει άπειρες ευκαιρίες.
Αν είσαι άνθρωπος συγκροτημένος,πολιτισμένος με παιδεία,αγαπάς το επάγγελμα που διάλεξες να κάνεις και έχεις φιλοδοξίες μείνε εκει που είσαι και ρίξε μαύρη πέτρα στο μπ@υρδελο του κερατά.
Στη θέση σου θα άλλαζα και την υπηκοότητα. -
Ο χρήστης r.e.ma. έγραψε:
Είμαι ο Κώστας, και είμαι εδώ και 3 εβδομάδες στην Βόννη για να κάνω το μεταπτυχιακό μου. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα Ζωή - Εργασία - Σπουδές στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα? Εγώ ακόμα δε μπορώ να βγάλω απόφαση είναι πολύ νωρίς...PS: Είναι το πρώτο topic μου...
Έλα ρε παλικάρι, στη Βόννη είσαι?
Κοίτα σύμπτωση, και εγώ! ( πλάκα κάνω παίδες!, το παιδί εγώ του είπα να μπει στους 4τ... δείξτε καλή διαγωγή... )Καλά είναι εδώ έξω, αν και για να πω την αλήθεια μου λείπουν οι φίλοι μου από την Ελλάδα...
Εδώ πάνω έχεις πολλές ευκαιρίες για κάθε έκφανση της ζωής, αλλά δεν έχεις τον χρόνο και τους σπιρτόζους φίλους της Μεσογείου. Αν σε πάρει η δουλειά και οι σπουδές( όπως εμένα που είμαι 10 ώρες mindestens στο νοσοκομείο ) τότε κάθε αργία θα πρέπει να κοιμάσαι. Αλά αν έχεις διακοπές και σπιρτόζους φίλους και παρέα, μπορείς να περάσεις τέλεια εδώ πάνω. -
Ετοιμάζω μεγαααααλο σεντονάκι, αναμείνατε!
-
Πωπω, μας βλέπω οι Βόρειοι να αναπολούμε την Ελλάδα και εσείς εκεί να την κακολογείτε
-
Εξωτερικο,εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο, εξωτερικο εξωτερικο
κι οοοοοοοοοοταν βγεις στη συνταξη, έλα στην Ελλάδα!!!!!!!!!!!!!
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Αν είσαι σκυλάς,μπουζουκόβιος,έχεις στο μυαλό σου τη ρεμούλα και το γλύψιμο,να τρυπώσεις στο δημόσιο να τα ξύνεις,σκέφτεσαι να κάνεις λεφτά με κουτοπονηριές κι απάτες το Ελλαδιστάν είναι το μέρος σου,μη το κουνάς ρούπι από δω έχει άπειρες ευκαιρίες.
Αν είσαι άνθρωπος συγκροτημένος,πολιτισμένος με παιδεία,αγαπάς το επάγγελμα που διάλεξες να κάνεις και έχεις φιλοδοξίες μείνε εκει που είσαι και ρίξε μαύρη πέτρα στο μπ@υρδελο του κερατά.
Στη θέση σου θα άλλαζα και την υπηκοότητα.Άλλο ένα post γεμάτο σοφία, απόσταγμα πολυετούς εμπειρίας...
Αυτός παραπάνω είμαι εγώ και γι αυτό επέστρεψα Ελλάδα, εκεί έξω μόνο κάτι αδερφάρες μένουν
Σιγά μην καθόμουν στο métro, boulot, dodo
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Ετοιμάζω μεγαααααλο σεντονάκι, αναμείνατε!Κι εγώ, αλλά από βδομάδα
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Κάτσε να δεις τί έχει να γίνει εδώ μέσα τώρα -
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Ετοιμάζω μεγαααααλο σεντονάκι, αναμείνατε!
Κι εγώ, αλλά από βδομάδα
+1
ραντεβού σε μια εβδομάδα τότεΚωνσταντίνε θα γίνει το 'σώσε'
Γκόμενες, λεφτά, αυτοκίνητα, σπίτια, ενοίκια, σπουδές, ποτά, φαγητά, διαβάσματα, δουλειές, ωράρια, καιρός, φορολογία, κτλ...
γμσ τα!
-
Για λέγετε γνώμες, γιατί είμαστε και μερικοί που κοιτάμε προς τα έξω!
Εσείς οι βόρειοι, να αναπολείτε τον ήλιο και τις παραλίες, τις οποίες μπορείτε να επισκέπτεστε στις διακοπές σας. Τίποτα άλλο δεν έχει εδώ κάτω!
-
Αντε ρε παιδια, να φευγει και κανενας μπας και βρισκουμε κανα παρκινγκ πιο ευκολα...
-
Κάπως έτσι σκέφτομαι κι εγώ...ειδικά μετά από τα ταξίδια στην Ευρώπη.Μετά το στρατό-που ξεκινάει σε λίγες μέρες-είναι ένα ενδεχόμενο που σκέφτομαι σοβαρά.Να βρω εργασία και να μείνω μόνιμα εξωτερικό.Ανάλογα το μέρος βέβαια,αλλά συνήθως μιλάμε για πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και το βασικότερο,καλύτερες αποδοχές.
-
Από άποψη καλοπαίρασης η ελλάδα είναι μακραν καλύτερη. Φίλος Ιρανος (έχει μεγαλώσει Γερμανία στο Ααχεν και τα τελευταία 4 χρόνια είναι Αγγλια) και Ινδος που είχαν έρθει ελλάδα για το καλοκαίρι είχαν ξετρελαθεί. Μάλιστα ο Ιρανός έλεγε ότι μετά απο πέντε χρόνια που θα'χει μαζέψει λεφτά θα'ρθει ελλάδα να τα σπαταλήσει όλα Στα συν ότι δεν γαμμιώμαστε στα ποτά και ναρκωτικά και μετά βγαίνουμε έξω να παίξουμε ξύλο (καθόλου σπάνιο φαινόμενο σε αγγλία, γερμανία) Γενικώς είναι πολύ θετικό να θες να βγεις για ένα ποτό και να περάσεις καλά.
Από άποψη εργασίας σαφώς και είναι πιο μπροστά οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και εκεί υπάρχει υψηλή ανεργία (με εξαίρεση το ΗΒ και Ολλανδία), υψηλότεροι φόροι αν και σου το ανταποδίδει το κράτος. Παντώς αν θες να ζήσεις σε κάποια δυτικο-ευρωπαική χώρα καλύτερα να'χεις βρεί πρώτα δουλεια, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει αρκετή ανεργία και παρα πολλοί είναι μακροχρόνια άνεργοι*. Στην Ελλάδα σαφώς και δεν υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες αλλά δεν παύει να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καθόλου.
Εντιτ: *εξαρτάται βέβαια σε ποιον τομέα είσαι και πόσο καλός είσαι
-
Λοιιιιπόν!
Κατ' αρχήν, ας ξεκαθαρίσω ότι τα όποια συμπεράσματα μου προκυπτουν από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα, και όχι από 'άκουσα/διάβασα/μου είπαν'.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα στην Αθήνα, και αναγνωρίζω φυσικά ότι ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να έχω περίπου 'στρωμένη' δουλειά. Φυσικά, έχω ξοδέψει πολλές ώρες, ξενύχτια άπειρα, και έχω καταθέσει μεγάλες δόσεις διαβάσματος και εμπειρίας, αλλά καλώς ή κακώς ήμουν στην ευχάριστη θέση (και το αναγνωρίζω αυτό) να μην αγωνιώ για εύρεση δουλειάς.
Παράλληλα, έχω ταξιδέψει αρκετά στην Ευρώπη και πριν 2-3 χρόνια πέρασα αρκετά σεβαστό διάστημα στη Γερμανία όπου και δούλεψα/μαθήτευσα σε ένα μεγάλο εργοστάσιο-προμηθευτή μας.
Μετά τη σύντομη εισαγωγή, προχωράω:
Δε χωράει καμμία συζήτηση ότι η κεντρική Ευρώπη είναι μακράν καλύτερο μέρος για να εργαστεί κανείς δημιουργικά, και με πολύ καλύτερες απολαβές. Συγκοινωνίες, υποδομές, εξυπηρέτηση, κλπ είναι όλα σε γενικά καλύτερο(έως πολύ καλύτερο) επίπεδο απ' όσο εδώ.
Απο πλευράς διασκέδασης, είναι λίγο πολύ ανάλογα τι ζητά κανείς. Ναι, μπουζούκια δεν υπάρχουν(αν και μια φορά είχαμε καεί ανελέητα σε παρακμιακό μπουζουξίδικο στο Μόναχο ), αλλά κάποιος που αρέσκεται σε σινεμά, βολτίτσες, μπαράκια, κλπ δε νομίζω να έχει πρόβλημα. Αυτό που ποτέ μου δεν κατάλαβα πάντως είναι τη λογική 'πίνω ΕΠΙ ΤΟΥΤΟΥ για να μεθύσω', που συναντάται σαφώς συχνότερα απ' όσο στην Ελλάδα.
Κοινωνικά, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ανεκτικότητα. Στο Βερολίνο με μεγάλη ευκολία θα δεις σε ένα βαγόνι τρένου έναν μικροαστό, έναν γιάπη με το λαπτοπ, ένα ζευγάρι ομοφυλόφυλους και δύο φρικιά, χωρίς οι θείτσες να σχολιάζουν και να κάνουν 'τσκ, τσκ, τσκ' . Από την άλλη βέβαια, ακόμα και στο Γερμανικό χωριό που έμενα δεν υπήρχαν ούτε κατά διάννοια οι σχέσεις που υπάρχουν σε αντίστοιχες Ελληνικές κοινωνίες. Ναι, υπάρχει κουτσουμπολιό και γλωσσοφαγιά, αλλά υπάρχει και αυθορμητισμός, δέσιμο και σφικτές σχέσεις.
Βγήκα βολτίτσα μια Κυριακή του Οκτώβρη/Νοέμβρη, χαρά Θεού στη Γερμανία(σπάνιο πράγμα!), και στο ειδυλλιακό χωριό δεν είδα ούτε μια παρέα. Κανείς δε φώναξε το γείτονα να ψήσουν μαζί, να πιουν μια μπύρα, να κάνουν ΠΑΡΕΑ τελωσπάντων. Παρ' όλο που το δικό μου χωριό είναι ίσως από τα πιο 'ακοινώνητα' στην Κρήτη, μου φάνηκε αιώνες μπροστά από αυτό που αντίκρυσα. ΜΙλώντας μάλιστα με φίλους μετανάστες, μου έλεγε ένας ότι στις αρχές που έψηναν το Πάσχα και πρόσφεραν στους γείτονες, τους είχε φανεί πολύ παράξενο.
Εν κατακλείδει, θεωρώ ότι είναι αποκλειστικά θέμα προτεραιοτήτων και τρόπου ζωής. Προσωπικά, θα γουσταρα πάρα πολύ να πάω -για λίγο- να δουλέψω στη Γερμανία, σε πολύ υψηλότερο επαγγελματικά επίπεδο απ' όσο τώρα. Από την άλλη, υπάρχουν πράγματα (που για μένα ΕΙΝΑΙ ποιότητα ζωής), τα οποία δυστυχώς δεν μπορώ να τα βρω πουθενά αλλού. Όχι φυσικά τα μπουζουκια, ούτε ανοησίες περί 'φραπέ', αλλά πράγματα που για μένα είναι θεμελιώδη.
Προφανώς φυσικά θα κατανοήσω απόλυτα αυτόν που, έχοντας άλλες προτεραιότητες, παραστάσεις και προτιμήσεις θα πει το απλό 'δε μ@μιέται;', και θα την κάνει για έξω.
-
ειχα γραψει ενα τεραστιο σεντονι....θα το πω με δυο λογια ομως....εγω την Ελλαδα δεν την αλλαζω, δεν μπορώ να ζησω σε αλλη χωρα. Δεν εχω πάει Ιταλια που λενε οτι γενικα ψιλομοιαζουμε.
-
Η μπουρδελοχώρα μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες να κινηθείς έξω από κανόνες και φόρμες με όλα τα καλά και τα κακά που αυτο συνεπάγεται. Ευχή και κατάρα μαζί.
Με αυστηρά ορθολογικά κριτήρια πιάνει πάτο, αλλά έχει πολλά καλά που δεν αξιολογούνται άμα δεν σου λείψουν, μάλλον.Όποιος έχει τόοοοοοοοοοοοσοοοοοοοοοοοοοοοοο υπερβολικά τελεια γνώμη για το εξωτερικό (ειδικά κάποια συγκεκριμένη χώρα) και τόοοοοοοοοοοοσοοοοοοοοοοοοοο οικτρή άποψη για τη χώρα που διαμένει και δεν έχει μεταναστεύσει ακόμα είναι καθυστερημένος ή όχι;
Ελλάδα VS Εξωτερικό (σπουδές εργασία ζωή)