-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Φωτογραφίες από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), την Κίνα, τη Β. Κορέα, την Καμπότζη έχεις;Δεν φταίει το σύστημα, φταίνε οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε τις αισχρότητες της οποιασδήποτε άρχουσας τάξης σε οποιοδήποτε σύστημα, μένουμε με το σύστημα καθαυτό.
Το ένα σύστημα σου λέει ότι μπορείς να δουλέψεις και να αμειφθείς γι' αυτό αναλόγως - όχι τρελά, αλλά θα αμειφθείς.
Το άλλο σύστημα σου λέει ότι θα δουλέψεις για να ενισχυθεί το κράτος, έχοντας ένα (χαμηλό) ταβάνι απολαβών για την προσπάθειά σου.
Διάλεξε τώρα.Σωστό. Αλλά τα συστήματα, Μάνο, δεν είναι αυθύπαρκτα, ούτε λειτουργούν σε κενό. Υποτίθεται ότι σχεδιάζονται από ανθρώπους για να λειτουργήσουν σε μια κοινωνία ανθρώπων.
Πως, λοιπόν, ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο?Όταν αποτυγχάνει ένα σύστημα σημαίνει ότι δεν έλαβε υπόψι του τις σωστές παραμέτρους.
-
Αυτό που ξέρω είναι ότι όπου υπάρχει φτώχεια για οποιουσδήποτέ λόγους (λίγους πόρους, πολέμους, εξωτερικές επεμβάσεις, φυσικές καταστροφές...), κανένα σύστημα δεν ευθύνεται για τα προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι που ρυθμίζουν την κοινωνική συμβίωση. Έτσι στην Ινδία λ.χ. λίγοι έχουν πολλά και αμέτρητοι έχουν ελάχιστα ως τίποτα. Αν αύριο εφαρμοστεί στην ίδια χώρα σοσιαλιστικό σύστημα, δεν βλέπω σοβαρές πιθανότητες ανάκαμψης της κατώτερης τάξης.
Όμως, όταν υπάρχει πλούτος, είναι δυνατόν αυτός να διανεμηθεί ΣΧΕΤΙΚΑ ομοιόμορφα. Το καπιταλιστικό σύστημα δίνει διέξοδο στη φυσική επιθυμία του ανθρώπου να αποκτά όλο και περισσότερα πράγματα, ενώ το σοσιαλιστικό (όπως ΠΑΝΤΑ εφαρμόζεται) θέτει de facto χαμηλά επίπεδα υπέρ όχι των πολλών, αλλά των λίγων.
Για να μην αναπτύσσουμε θεωρίες επί θεωριών, γιατί δεν παίρνουμε τα παραδείγματα που έχουμε ΜΠΡΟΣΤΑ μας; Η Ελλάδα δεν ήταν πλουσιότερη χώρα από τα περισσότερα βαλκανικά κράτη (πχ τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία ή τη Γιουγκοσλαβία). Σήμερα οι πολίτες των κρατών αυτών εργάζονται ως χαμηλόμισθοι υπηρέτες (μη γράψω άλλο χαρακτηρισμό) των Ελλήνων. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Αυτό που ξέρω είναι ότι όπου υπάρχει φτώχεια για οποιουσδήποτέ λόγους (λίγους πόρους, πολέμους, εξωτερικές επεμβάσεις, φυσικές καταστροφές...), κανένα σύστημα δεν ευθύνεται για τα προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι που ρυθμίζουν την κοινωνική συμβίωση. Έτσι στην Ινδία λ.χ. λίγοι έχουν πολλά και αμέτρητοι έχουν ελάχιστα ως τίποτα. Όμως, όταν υπάρχει πλούτος, είναι δυνατόν αυτός να διανεμηθεί ΣΧΕΤΙΚΑ ομοιόμορφασου εχει περασει απ'το μυαλο η πιθανοτητα να υπαρχουν πολλοι φτωχοι στον κοσμο για να μπορουν καποιοι να ειναι πλουσιοι ή να ζουν απλως ανετα; με αυτα που λες δειχνεις να μην συνειδητοποιεις οτι οι καπιταλιστικες δυτικες κοινωνιες βασιζονται σε μεγαλο βαθμο στη φτωχεια των καπιταλιστικων παρακμιακων χωρων
μπορουν οι καπιταλιστικες πολυεθνικες να ζησουν χωρις τις μοναδες παραγωγης τους στην κινα;
μπορουν οι καπιταλιστες της δυσης να μοιραστουν τους φυσικους πορους των κρατων που ετσι κ αλλιως εκμεταλλευονται;Για να μην αναπτύσσουμε θεωρίες επί θεωριών, γιατί δεν παίρνουμε τα παραδείγματα που έχουμε ΜΠΡΟΣΤΑ μας; Η Ελλάδα δεν ήταν πλουσιότερη χώρα από τα περισσότερα βαλκανικά κράτη (πχ τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία ή τη Γιουγκοσλαβία). Σήμερα οι πολίτες των κρατών αυτών εργάζονται ως χαμηλόμισθοι υπηρέτες (μη γράψω άλλο χαρακτηρισμό) των Ελλήνων.
οντως, γιατι δεν παιρνουμε τα παραδειγματα που εχουμε μπροστα μας; ας συγκρινουμε την ΚΟΥΒΑ με τη ΒΡΑΖΙΛΙΑ ή οποιαδηποτε αλλη χωρα της λατινικης αμερικης ή της αφρικης ή την ινδια ή οποια αγαπα η ψυχουλα σου.
εσυ που θα προτιμουσες να ζεις; στην καπιταλιστικη ινδια οπως τα μοντελλα των φωτο, ή στην κομμουνιστοφασιστικη κουβα; -
Η Κούβα είναι μία μόνο περίπτωση. ΔΕΝ είναι φτωχή χώρα, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως τουρισμό, αγροτικά προϊόντα -ιδίως καπνού-, καλό κλίμα, σχετική αυτάρκεια σε τρόφιμα, όχι υπερβολικό πληθυσμό σε σχέση με την έκτασή της.
Η Ινδία από την άλλη είναι χαμένη περίπτωση. Αν θες να τη συγκρίνεις με κάτι, σύγκρινέ την με τις μπανανίες της Ινδοκίνας. Βρες μετά κάποιο σύστημα που θα βοηθούσε τη χώρα να ανακάμψει υπό τα ισχύοντα δεδομένα (>1 δισ. πληθυσμό, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, νοοτροπία ζαμανφού). -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η Κούβα είναι μία μόνο περίπτωση. ΔΕΝ είναι φτωχή χώρα, έχει πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως τουρισμό, αγροτικά προϊόντα -ιδίως καπνού-, καλό κλίμα, σχετική αυτάρκεια σε τρόφιμα, όχι υπερβολικό πληθυσμό σε σχέση με την έκτασή της.
Η Ινδία από την άλλη είναι χαμένη περίπτωση. Αν θες να τη συγκρίνεις με κάτι, σύγκρινέ την με τις μπανανίες της Ινδοκίνας. Βρες μετά κάποιο σύστημα που θα βοηθούσε τη χώρα να ανακάμψει υπό τα ισχύοντα δεδομένα (>1 δισ. πληθυσμό, φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, νοοτροπία ζαμανφού).Τα ίδια έχουν και οι Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Χιλή...αλλά είναι φτωχές χώρες. Όπως και η Κούβα!!
-
Η Κούβα είναι φτωχή χώρα μεν, έχει όμως αναπτύξει συστήματα βασικών παροχών σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν ας πούμε 'φαβέλες'. Από την άλλη, Αργεντινή και Χιλή είχαν δικτατορίες-παράγωγα του ψυχρού πολέμου. Η Βραζιλία είναι παράδειγμα προς αποφυγή.
Το σημαντικό είναι το εξής: με άλλο πολιτικό σύστημα θα ήταν καλή η ζωή στις χώρες που αναφέρεις; Προσωπικά αμφιβάλλω. -
να βρω τροπους να ανακαμψει; ευκολο. αφανισμος, καταδικη σε θανατο ή απελαση των μουσουλμανων (γιατι δε νοειται χωρα που εχει ελπιδες να ανακαμψει να εχει τοσους μουσουλμανους και γιατι παντα εκρυβα εναν μικρο χιτλερ μεσα μου )
μετα επανασταση: τα δις που εχουν οι λιγοι περνανε στους πολλους.
προτεινω για πολιτικο συστημα ενα ειδος αυτοδιαχειρισης και αυτοδιαθεσης: η καθε τοπικη κοινωνια το δικο της και ενα κεντρικο για ληψη αποφασεων.πανευκολο;
παντα το ελεγαν οτι επρεπε να γινω πολιτικος ο πουστης
-
Αν είχαν την δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα σύστημα που θα εξυπηρετούσε εκείνες, και τις ιδιαιτερότητες τους, θα ήταν σίγουρα καλύτερα.
Αλλά, κι αυτές, εφάρμοσαν τα δόγματα που βόλευαν τους ισχυρούς. Δηλαδή, μαλακίες συστηματα. Ουσιαστικά πρόκειται για οδηγίες που εκδίδουν τα παιδάκια της Wall Streer και του City του Λονδίνου. Αποκομμένοι από την πραγματικότητα.Η Κούβα δεν έχει φαβέλες αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι πάμφτωχη.
Παράδειγμα αυτού που λέω είναι η Σουηδία. Ούτε καπιταλισμός, ούτε σοσιαλισμός. Κάτι ανάμεσα.
-
Γιατί νομίζω ότι και στην οικονομία, όπως και στα περισσότερα φυσικά ή κοινωνικά φαινόμενα, πάντοτε ισχύει μια παραλλαγή του δεύτερου θερμοδυναμικού αξιώματος;
Με άλλα λόγια, οικουμενικά, ο πλούτος έχει μια σταθερή αξία και προκειμένου κάποιες κοινωνίες να έχουν την ευρωστία που περιγράφει ο Μάνος (και δε διαφωνώ μαζί του) κάποιες άλλες κοινωνίες την τρώνε κανονικά.
Οπότε το ερώτημα ασφαλώς δεν είναι που θέλεις να ζεις, στον κόσμο που μπορεί και να περάσεις πολύ καλά (αν είσαι ικανός ή κωλόφαρδος ή γλύφτης, ανάλογα) ή στον κόσμο που συνήθως τη βγάζεις απλώς αλλά:
Σε νοιάζει αν κάποιοι κάπου μακριά από εσένα την τρώνε προκειμένου να τη βγάζεις με τα δύο σου αυτοκίνητα και το σπιτάκι σου (με την ανεσούλα σου και την ασφαλειούλα σου) ή όχι;
Αν σου αρκεί να κοιτάς στα όρια του δυτικού κόσμου και την ασφάλεια (;... μέχρι να αποφασίσουν το αντίθετο) που σου προσφέρει κανένα πρόβλημα...simple!
-
@skye:
Αυτό που περιγράφεις θυμίζει τα σοβιέτ. :kakos: -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θα ήθελα να διαβάσω πάντως μερικά επιχειρήματα. Πχ το κλασσικό εικονογραφημένο 'Τότε όλοι είχαν δουλειά', που σήμαινε ότι όλοι μπορούσαν ν' αγοράσουν όσπρια για την οικογένεια που διέμενε στο εργατικό διαμέρισμα των 30 τμ.Κατ΄αρχας δεν ειμαι υποστηρικτης του «υπαρκτου σοσιαλισμου». (Πως εβγαλες αυτο το συμπερασμα ?)
Επιχειρηματα ? Τις αποψεις μου θα αναφερω (εν συντομια)
Το πολιτικο/οικονομικο συστημα θα πρεπει (minimum) να προσφερει , αξιοπρεπες δημοσιο συστημα υγειας , αξιοπρεπη δωρεαν παιδεια , κρατος προνοιας
Η επιδιωξη του ιδιωτικου κερδους θα πρεπει να εναρμονιζεται με το γενικο κοινωνικο οφελος
Η αμβλυνση των κοινωνικων ανισοτητων πρεπει να ειναι το ζητουμενο
Τα παραπανω , σαφως και ειναι πολυ μακρια απο τις αρχες του νεοφιλελευθερισμου/ καπιταλισμου. -
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Φωτογραφίες από τη Μιανμάρ (Βιρμανία), την Κίνα, τη Β. Κορέα, την Καμπότζη έχεις;
Δεν φταίει το σύστημα, φταίνε οι άνθρωποι που το εφαρμόζουν. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε τις αισχρότητες της οποιασδήποτε άρχουσας τάξης σε οποιοδήποτε σύστημα, μένουμε με το σύστημα καθαυτό.
Το ένα σύστημα σου λέει ότι μπορείς να δουλέψεις και να αμειφθείς γι' αυτό αναλόγως - όχι τρελά, αλλά θα αμειφθείς.
Το άλλο σύστημα σου λέει ότι θα δουλέψεις για να ενισχυθεί το κράτος, έχοντας ένα (χαμηλό) ταβάνι απολαβών για την προσπάθειά σου.
Διάλεξε τώρα.Εγώ Μάνο είναι εύκολο να διαλέξω, το ίδιο κι ο skye για κάνε την ερώτηση σε αυτούς που ψοφάνε της πείνας στους δρόμους ξεπαγιάζοντας και δεν νομίζω ότι θα εκπλαγείς από την απάντηση...
Ο καπιταλισμός κυριαρχεί γιατί πατάει στο πιο 'δυνατό' και ταυτόχρονα ευάλωτο χαρκτηριστικό της ανθρώπινης φύσης : την ΕΛΠΙΔΑ...Ελπίζεις ότι θα δουλέψεις και θα βγάλεις λεφτά, θα βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσής σου, θα σου πέσει το ΛΟΤΤΟ, θα γαμάς μοντέλα, θα ανοίξεις μαγαζί γωνία που θα είναι νομισματοκοπείο, θα γίνεις πλούσιος στο χρηματιστήριο,θα ανέλθεις και θα γίνεις διευθύνων σύμβουλος της πολυθενικής στην οποία εργάζεσαι κλπ κλπ...Υπάρχουν μάλιστα απτά παραδείγματα ανθρώπων- μύθων του καπιταλισμού : Gates, Ωνάσης και τελειωμό δεν έχει η λίστα...Ξέρουμε όλοι ελπίζω ποιά είναι η πιθανότητα να σου συμβεί κάτι από αυτά...Πολλοί μετά από 20-30 χρόνια σκληρότατης δουλειάς καταφέρνουν να διπλασιάσουν ή να τριπλασιάσουν..... τι? Τα φράγκα που βγάζουν Ναι πλέον μπορούν να πάρουν καλύτερο αμάξι, να πάνε σε καλύτερο ξενοδοχείο στις διακοπές, να τρώνε πιο συχνά έξω και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα που αλλάζουν εκ θεμελίων τη ζωή τους ...Και όχι μόνο αυτό είναι και περήφανοι που σπατάλησαν 30 χρόνια από τη ζωή τους για να πάνε από τα 2k ευρώ το μήνα στα 6 ή τα 8...
Την παραπάνω αυταπάτη καλλιεργεί ο καπιταλισμός και επιβιώνει : όλοι ελπίζουν αλλά η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία παίρνει τα @@ της δουλεύοντας σκύλίσια για τους λίγους, πεθαίνουν και το μόνο που αφήνουν πίσω τους είναι αυτή η γαμωελπίδα που θα ροκανίσει και τα παιδιά τους...
Κουφό μεν, αλλά αυτή την απάντηση δεν την είδα πριν.
Η ελπίδα είναι σημαντικό πράγμα, μην υποτιμάς την αξία της. Δεν υπάρχει απλώς για να αυτοκοροϊδεύεται ο κοσμάκης, αλλά και για να νιώθει ότι είναι ανθρώπινο ον αποβλέποντας σε μια άνοδο του βιοτικού του επιπέδου. Λίγοι, ελάχιστοι κατορθώνουν να φτάσουν ψηλά, να έχουν γιοτ, ιδιωτικά τζετ και πύργους στη Γαλλία. ΟΜΩΣ αρκετοί κατορθώνουν να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, να τρώνε σε πολύ καλά εστιατόρια, να έχουν καλές γκόμενες, να στέλνουν τα παιδιά τους σε καλά σχολεία και πανεπιστήμια, να έχουν υπηρέτριες...
Η συντριπτική πλειοψηφία έχει απλώς ένα toyota ή VW, κάνει 15 μέρες διακοπές, τρώει καμιά τσιπούρα ιχθυοτροφείου που και που στη Βουλιαγμένη... Αλλά ΕΧΕΙ αυτά τα πράγματα, δεν έχει έναν δερβέναγα να περνάει με το τράμπαντ και να κοιτάει αν έκλεισε το φως στις 22:00 ή άλλον να του ορίζει ότι θα φάει κρέας με 40% ξύγκι μια φορά το μήνα (με κουπόνι κι αν βρει).
ΕΛΠΙΖΕΙ ότι θα ανέβει παραπάνω, όχι γιατί του το είπε ο Προφήτης αναφερόμενος σε μεταγενέστερη ζωή, αλλά γιατί υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ο άνθρωπος ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ θέλει να έχει ελπίδα για κάτι καλύτερο. ΔΕΝ θα σου επιτρέψει να του τη στερήσεις πετώντας του ένα μίνιμουμ.
Πάρε για παράδειγμα έναν υπάλληλο με σπουδές γυμνασίου: πες του ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να κάνει κάτι περισσότερο από το να συμπληρώνει αιτήσεις και να αρχειοθετεί φακέλους. Πες του ότι θα έχει τον κατώτατο μισθό για πάντα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση, όσο κι αν εργαστεί, όσο έμπειρος κι αν γίνει, να προβιβαστεί σε θέση Προϊσταμένου. ΘΑ ΚΛΩΤΣΗΣΕΙ. Όχι τόσο γιατί αυτά που παίρνει είναι ελάχιστα, αλλά γιατί του στερείς την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ένα 5% ή 0,5% ας πούμε.
Πάρε λοιπόν τέτοια παραδείγματα και βάλε τα στη ζωή σου αναλογικά. Να έρθει πχ το κράτος και να σου πει 'Ιωάννη Κουτσά, μέχρι να πεθάνεις θα μένεις στο διαμέρισμα Ε25 με 1 κρεβατοκάμαρα και 1 κουζίνα 20 τμ [εκτός αν κάνεις παιδιά, οπότε κερδίζεις επιπλέον 5 τμ για έκαστο], αυτοκίνητο δεν θα έχεις, αλλά θα σου παρασχεθεί ισόβια κάρτα για ΜΜΜ ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ όπως πρέπει και σε 40 χρόνια θα σου δώσουμε σύνταξη, μια κονσέρβα με αυγοτάραχο και ένα μετάλλιο με τη σφραγίδα του Φιλαράκου του Λαού'. Άντε να δω πως θα αισθανθείς μετά και τι θα επέλεγες μεταξύ των δύο συστημάτων.ΥΓ: κοινωνικοπολιτικό σύστημα ΔΙΚΑΙΟ ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει στην πράξη. Στα χαρτιά ίσως.
Όσον αφορά τους κακόμοιρους ξεβράκωτους Ινδούς και λοιπούς, αυτοί δεν θέλουν κάποιον -ισμό, φαΐ θέλουν και θα στραφούν σε όποιον τους (πει ότι θα τους) το δώσει. Όταν όμως βλέπουν το παιδί τους να σβήνει λόγω πείνας κι αυτοί δεν σφάζουν τη γελάδα που βόσκει έξω από το σπίτι τους, μάλλον δεν έχουν και πολλές πιθανότητες ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον. Το πρόβλημα τέτοιων ανθρώπων είναι έχουν απελπιστεί και δύσκολα θα πάρουν μπρος. -
Koutsan, καλά όλα αυτά που λες και συμφωνώ μαζί σου. Αλλά πεθαίνοντας, προτιμώ να ξέρω ότι εγώ δεν ήμουν αρκετά καλός/τυχερός/βάλε-όποιο-επίθετο-θες για να γίνω Gates ή Ωνάσης παρά να ξέρω ότι θα μπορούσα να (προσπαθήσω να) γίνω Gates ή Ωνάσης αλλά δεν μου το επέτρεπε το σύστημα.
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
Για να μην αναπτύσσουμε θεωρίες επί θεωριών, γιατί δεν παίρνουμε τα παραδείγματα που έχουμε ΜΠΡΟΣΤΑ μας; Η Ελλάδα δεν ήταν πλουσιότερη χώρα από τα περισσότερα βαλκανικά κράτη (πχ τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία ή τη Γιουγκοσλαβία). Σήμερα οι πολίτες των κρατών αυτών εργάζονται ως χαμηλόμισθοι υπηρέτες (μη γράψω άλλο χαρακτηρισμό) των Ελλήνων.
οντως, γιατι δεν παιρνουμε τα παραδειγματα που εχουμε μπροστα μας; ας συγκρινουμε την ΚΟΥΒΑ με τη ΒΡΑΖΙΛΙΑ ή οποιαδηποτε αλλη χωρα της λατινικης αμερικης ή της αφρικης ή την ινδια ή οποια αγαπα η ψυχουλα σου.
εσυ που θα προτιμουσες να ζεις; στην καπιταλιστικη ινδια οπως τα μοντελλα των φωτο, ή στην κομμουνιστοφασιστικη κουβα;Γυρνώντας από Σ/Κ σκι στο Μπάνσκο (Βουλγαρία) σταματάμε συνήθως στο Σαντάσκι για φθηνό φαγητό (λιγότερο από 2 ώρες από Θεσσαλονίκη) όπου οι αναθρεμμένες και χορτάτες από κομμουνιστικές ιδέες 19χρονες παρακαλάνε για π**α-κλλλο 30 ευρώ.
Όποιος έχει πάει Κούβα (παλαιότερα, τώρα ακρίβυνε) ξέρει τι πλουσιοπάροχα περνούσανε οι Κουβανοί επί Κάστρο και πόσο δύσκολο ήταν να βρεις κοπέλα για ολονύκτιο ρουμ-σέρβις στο ξενοδοχείο. Και στη Βραζιλία φτώχια επικρατεί αλλά δεν ήταν κάποτε πλούσιοι όπως οι Κουβανοί στην προ-Κάστρο εποχή.
-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Γυρνώντας από Σ/Κ σκι στο Μπάνσκο (Βουλγαρία) σταματάμε συνήθως στο Σαντάσκι για φθηνό φαγητό (λιγότερο από 2 ώρες από Θεσσαλονίκη) όπου οι αναθρεμμένες και χορτάτες από κομμουνιστικές ιδέες 19χρονες παρακαλάνε για π**α-κλλλο 30 ευρώ.
Oπως παρακαλαγανε οι Ελληνιδες (xoρτατες απο εθνικοφροσυνη) πριν καμμια τριανταρια χρονια στα λιμανια του Αμβουργου, της Αμβερσας και του Ροτερνταμ??
Όποιος έχει πάει Κούβα (παλαιότερα, τώρα ακρίβυνε) ξέρει τι πλουσιοπάροχα περνούσανε οι Κουβανοί επί Κάστρο και πόσο δύσκολο ήταν να βρεις κοπέλα για ολονύκτιο ρουμ-σέρβις στο ξενοδοχείο.
Η πουτανια ως δεικτης της κοινωνικης και οικονομικης προοδου??
Τι εγινε ξυπνησαμε αποτομα??Πριν το 1990 οι πουτανες στην Ελλαδα απο που ηταν??
Και στο Αμερικα γιατι οι πιο πολλες πουτανες ειναι Αμερικανες στην υπηκοοτητα??Ας ειμαστε λιγο πιο σοβαροι στα επιχειρηματα μας.
Και στη Βραζιλία φτώχια επικρατεί αλλά δεν ήταν κάποτε πλούσιοι όπως οι Κουβανοί στην προ-Κάστρο εποχή.
Πλουσιοι κουβανοι στη προΚαστρο εποχη εεε??
-
ο καπιταλισμός είναι φοβερός και τρομερός, αν βρίσκεσαι απ τη σωστή μεριά του τοίχου
Εγώ δεν το βρίσκω τίποτε περισσότερο από μια απλή επιβεβαίωση της ζωώδους φύσης του ανθρώπου. Νιώθει τύψεις το λιοντάρι επειδή τρώει το καημένο το μικρό ζωάκι; Καλή είναι η εκμετάλλευση των άλλων, αρκεί να χουμε εμείς το στομάχι μας γεμάτο.
-
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
H εγγύηση έφερε την υπογραφή μιας από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οπότε τί άλλη εγγύηση να ζητήσει υπό νορμάλ καταστάσεις κάποιος?
Δε νομίζω να υπήρχε έστω και ένα άτομο που να του εξήγησαν με λεπτομέρεια για τί επρόκειτο.
Για την ακρίβεια οι πιθανότητες είναι ότι ούτε πολλοί από τους υπαλλήλους στην Ελλάδα που τα εμπορεύονταν πρέπει να ήξεραν πολλές λεπτομέρεις.Η Λημαν με τιποτα δεν ηταν μεσα στις 20 τραπεζες στον κοσμο...Καταρχας δεν ηταν τραπεζα, δεν ειχε καταθεσεις...ηταν επενδυτικη τραπεζα με ελαχιστα κεφαλαια (πχ 10 δις) και $600 δις δανεικα. Μολις η αξια των επενδυσεων που ειχε η ιδια εταιρεια επεσε λιγο τα κεφαλαια εξαφανιστηκαν και χρεωκοπησε.
Και εμενα προσπαθησαν να μου πουλησουν αυτες τις επενδυσεις 'εγγυημενης αποδοσης' ατομα που δεν καταλαβαιναν απλα πραγματα οπως πχ τι ηταν ακριβως η Λημαν και τι ακριβως εκανε,μου ελεγαν οτι τα ομολογα της Σιτι εχουν μεγαλυτερη αποδοση απο προθεσμιακη και ειναι εγγυημενου κεφαλαιου (!!!)...να βλεπατε το προσωπου ενος υπαλληλου της οτι του ειπα τον Αυγουστο οτι η Σιτι εχει 40% πιθανοτητα να χρεωκοπησει γι'αυτο και τα ομολογα της εχουν αυξημενη αποδοση....
Υπαρχει αρκετος κοσμος στη Ελλαδα που ξερει τι γινετε αλλα αυτο απαιτει να το εχεις ζησει απο μεσα...
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Ευτυχως που εσυ εβαλες τα πραγματα στη θεση τους με ατρανταχτα επιχειρηματα.Δεν εχω τη προθεση να βαλω τα πραγματα στη θεση τους (ποια ειναι η θεση τους ?)
Ατρανταχτα επιχειρηματα δεν εχω (με την εννοια οτι δεν με ενδιαφερει να πεισω κανενα για την ορθοτητα των αποψεων μου) , **αποψεις/γνωμες **(και μερικες φορες σχολια σε αποψεις αλλων ) εκφραζω. -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Όποιος έχει πάει Κούβα (παλαιότερα, τώρα ακρίβυνε) ξέρει τι πλουσιοπάροχα περνούσανε οι Κουβανοί επί Κάστρο και πόσο δύσκολο ήταν να βρεις κοπέλα για ολονύκτιο ρουμ-σέρβις στο ξενοδοχείο. Και στη Βραζιλία φτώχια επικρατεί αλλά δεν ήταν κάποτε πλούσιοι όπως οι Κουβανοί στην προ-Κάστρο εποχή.Δυσκολοτατο μη σου πω αδυνατο. Στην Κουβα η πορνεια ειναι παρανομη και ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να εχεις ρουμ-σερβις στο ξενοδοχειο. Παλι μας λες ψεμματα. Δευτερη φορα στην ιδια κουβεντα οχι απλά λες ανακριβειες, αλλα ψεμματα.
-
Επειδή είναι παράνομη, δεν υφίσταται δηλαδη? Θα αστειεύεσαι!!
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΕΙ;;