Γειά σας και καλώς σας βρήκα. Είναι το πρώτο μου ποστ στο forum. Διαβάζω με ενδιαφέρον το θέμα σας και θα ήθελα να τοποθετηθώ και εγώ.
Κατ' αρχάς ένα πολύ μεγάλο ψέμα είναι ότι το 'σκληρό' αμάξι είναι πιο ασφαλές. Έχουν αναφερθεί ήδη πολλοί φίλοι σε αυτό το θέμα αλλά θέλω να επεκταθώ.
Ο χρήστης leonp έγραψε:
Τα αμάξια κατασκευάζονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ώστε όταν τρακάρεις με 50 χαω το αμάξι τσαλακώνεται και οι επιβαίνοντες δεν τραντάζονται καθόλου (και δεν τραυματίζονται).
Φυσικά όταν τρακάρεις με 100 χαω το αμάξι καταρρέει και οι επιβαίνοντες γίνονται κομμάτια.
Σκληρό ή μαλακό αμάξι; Ανάλογα με τι ταχύτητα πρόκειται να τρακάρεις.
Αυτό που κάνει τα σύγχρονα αμάξια τόσο πιο ασφαλή σε σχέση με τα παλαιότερα είναι ότι δεν είναι κατ' αποκλειστικότητα ούτε 'σκληρά' ούτε 'μαλακά'. Τα σημερινά αμάξια έχουν κάποιες ζώνες απορρόφησης (crumple zones στα αγγλικά) οι οποίες κυρίως εντοπίζονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος χωρίς αυτό να αποκλείει ότι θα υπάρχουν και άλλες περιφερειακά. Δουλειά των ζωνών αυτών είναι η απορρόφηση όσο δυνατόν μεγαλύτερου μέρους της κινητικής ενέργειας ώστε αυτή να μην μεταφερθεί στους επιβάτες.
Ένα αμάξι όμως εντελώς μαλακό όπως λέει ο φίλος επάνω δε θα άντεχε όχι μόνο πρόσκρουση 50 χ.α.ω αλλά ούτε καν 30.
Για αυτό ο κλωβός που περικλείει το σαλώνι είναι πάντα κατασκευασμένος όσο το δυνατόν πιο στιβαρός, συνήθως από μέταλλα υψηλής και υπερ-υψηλής αντοχής όπως το ατσάλι και το τιτάνιο.
Από την άλλη μπορείς να φτιάξεις ένα αμάξι τόσο 'σκληρό' που να βγαίνει άθικτο ακόμα και από μια πρόσκρουση 300χ.α.ω. Ωστόσο όλη η κινητική ενέργεια θα μεταφερθεί στους επιβάτες με μοιραία αποτελέσματα. Μπορείτε πολύ εύκολα να το καταλάβετε αυτό αν φανταστείτε τι θα πάθει ένα αυγό που το πετάξατε στον τοίχο κλεισμένο μέσα σε ένα μεταλλικό κουμπαρά. Ένα αμάξι απολύτως σκληρό είναι επικίνδυνο για τους επιβάτες του από ταχύτητες της τάξεως 10-15χ.α.ω, μπορεί και χαμηλότερα. Δεν θα υπήρχε καμία διαφορά από το να παρεις φόρα και να χτυπήσεις το κεφάλι σου στον τοίχο.
Τα παλιά αμάξια δεν ήταν ούτε σκληρά ούτε μαλακά. Το λάθος ήταν ότι κατασκευάζονταν με το σκεπτικό ότι όλο το αμάξι θα έχει την ίδια αντοχή (αυτό φυσικά δε γινόταν μόνο λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας αλλά διότι ένα τέτοιο αμάξι είναι πιο φθηνο στην παραγωγή του). Αυτό που έχει αλλάξει σήμερα είναι η δημιουργιά σκληρών/μαλακών ζωνών που εκτόξευσε την παθητική ασφάλεια στα ύψη.
Πάντως δεν μπορεί βρε παιδιά να 'ξεσκίζουμε' τους Κινέζους επειδή τα αμαξώματά τους καταρρέουν στα 64 χλμ. και να θεωρούμε φυσιολογικό την κατάρρευση των 'σύγχρονων' Ευρωπαϊκών Γιώτα Χί σε ταχύτητες μόλις 16 χλμ. παραπάνω!!!
Σου απαντήσανε και άλλοι φίλοι και συμφωνώ μαζί τους όμως θέλω να θίξω και αυτό το θέμα.
Όπως πολύ σωστά σου είπανε κάποια παιδιά ακόμα και 10χλμ διαφορά, έχουν τεράστια σημασία. Ο κόσμος είναι δύσκολο να το καταλάβει αυτό μέχρι να το δει.
Αλλά και με αυτά τα δεδομένα στο Κινέζικο αμάξι στα 64χ.α.ω. (προφανώς μιλάς για το Brilliance BS6 του 2007) όχι μόνο καταρρέει ο κλωβός προστασίας του αλλά αποτυγχάνει και ο αερόσακος (σκάει) με αποτέλεσμα το τιμόνι να μπει στο λαιμό του οδηγού (μίλησε κανείς για τη σημαντικότητα των αερόσακων?).
http://www.youtube.com/watch?v=LmpDM8wVrUQ' target='_blank
To Laguna και από τις φωτογραφίες που μας έδειξες, ακόμα και στα 80χ.α.ω. τα πήγε με διαφορά καλύτερα από το κινέζικο αμάξι. Τα γραφήματα των ανδρείκελων το δείχνουν άλλωστε (μόνη κόκκινη ζώνη στο θώρακα του οδηγού). Γραφήματα τα οποία για να επιτύχει το Κινέζικο όχημα, πρέπει να μειωθεί η ταχύτητα πρόσκρουσης στα 20-30χ.α.ω που είναι και οι συνήθεις ταχύτητες όπου οχήματα τόσο παλαιάς σχεδίασης προσφέρουν επαρκή ασφάλεια. Άρα η διαφορά για την οποία μιλάμε δεν είναι μόνο 16χ.α.ω. αλλά πολύ μεγαλύτερη. Τόση είναι και η διαφορά ποιότητας των αμαξιών.
Επομένως καλά κάνουμε και ξεσκίζουμε τους Κινέζους που στο βωμό του κέρδους πουλάνε επικίνδυνα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας, σχεδίασης και αμφιβόλου αξιοπιστίας (βλ. αερόσακο). Κανονικά θα έπρεπε ήδη να έχει απαγορευθεί η πώληση τέτοιων αμαξιών στην Ε.Ε. Αλλά πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι οι πολίτες. Αν έχεις 6-8 χιλιάρικα για αμάξι καλύτερα να πάρεις ένα μεταχειρισμένο Golf. Ή πήγαινε διακοπές. Κάνε κάτι άλλο. Προς θεού όμως απέφυγε τα Κινέζικα. Καλύτερα με το τραίνο. Συγνώμη κιόλας για το offtopic.
Ένας άλλος μύθος που υπάρχει είναι ότι κάποια αμάξια κατασκευάζονται για να επιτύχουν τα 5 αστέρια στο EuroNCAP και μετά από τα περίφημα 64χ.α.ω γίνονται λιγότερο ασφαλή και από χαμηλότερα βαθμολογημένα οχήματα. Η λογική αυτή αντικατοπτρίζεται στο παρακάτω quote:
Αν σε ένα 5άστερο βλέπουμε να υπάρχει, μικρή έστω, τσάκιση στην εμπρός κολώνα νομίζω είναι προφανές ότι σε μεγαλύτερες ταχύτητες θα καταρρεύσει τελείως, κάτι που ίσως να μη συμβεί σε ένα 4άστερο στο οποίο η εμπρός κολώνα φαίνεται άθικτη.
Στην σπάνια περίπτωση που ένα αμάξι είχε άθικτη εμπρός κολώνα και πήρε μόνο 4 αστέρια αυτό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι προήλθαν μέσα από το αμάξι. Δεν είναι θέμα μόνο να μην καταρρεύσει η καμπίνα αλλά και το πως θα συμπεριφερθούν τα καθίσματα, τα προσκέφαλα, οι αερόσακοι, η ζώνη κτλ. Επιπλέον κομμάτια που φεύγουν από το ταμπλω είναι η αιτία για σοβαρούς τραυματισμούς. Επομένως σε μεγαλύτερες ταχύτητες ένα τέτοιο αμάξι θα συμπεριφερόταν ακόμα πιο εχθρικά στους επιβάτες του και ας είχε άθικτη εμπρός κολώνα. Για αυτό άλλωστε οι βαθμολογίες βγαίνουν συναρτήσει των δυνάμεων που ασκήθηκαν στα ανδρείκελα και όχι με βάση την παραμόρφωση του αμαξώματος. Και αυτός είναι ο λόγος που στην ίδια κατηγορία οχήματος και κάτω από τις ίδιες συνθήκες πρόσκρουσης ένα 5στερο θα είναι πάντα πιο ασφαλές από ένα 4στερο όσο και αν αυξηθεί η ταχύτητα.
Γενικά τα άλματα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια τόσο στην ενεργητική όσο και στην παθητική ασφάλεια είναι τεράστια. Πλέον υπάρχουν περιθώρια να ανέβει η ταχύτητα πρόσκρουσης μιας και τα αμάξια σε σύγκριση με το παρελθόν είναι τόσο καλοφτιαγμένα που μπορεί να σώσουν τους επιβάτες τους ακόμα και σε συγκρούσεις της τάξεως των 100χλμ/ώρα.
Φυσικά η στατιστική μας λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων γίνονται με ταχύτητες της τάξεως των 50χλμ, μέσα στην πόλη, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι μας. Και αυτό γιατί ο κόσμος δεν συμμορφόνεται, δε φοράει τη ζώνη ασφαλείας όταν είναι να κινηθεί σε κοντινές αποστάσεις και δεν την φοράει γενικά, δεν φροντίζει να έχει σωστή θέση οδήγησης και οδηγεί πιωμένος.