Εδώ και 10-11 μήνες και για 22.500 χλμ, στις μετακινήσεις μας χρησιμοποιούμε ένα Ford C-Max 1,8. Το προηγούμενο κύριο αυτοκίνητό μας, ένα Clio 1,2 8v (τότε επτά ετών και 185.000 χλμ), έγινε δευτερεύον, για τους μικρούς του χώρους για οικογένεια με δύο πιτσιρίκια και για την έλλειψη ABS και ESP, απαραίτητων κατά τη γνώμη μου στο δρόμο Πατρών-Πύργου, όπου κάνουμε πολλά χλμ και έχουμε αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις.
Βασικά κριτήρια για την επιλογή του αυτοκινήτου ήταν οι μεγάλοι χώροι, η καλή συμπεριφορά στο δρόμο, η εγγύηση μεγαλύτερη των δύο ετών. Μειονέκτημα το μεγάλο ύψος, που δυστυχώς δεν κατάφερα να αποφύγω (δεν μου αρέσουν τα αυτοκίνητα φούσκες – μεγάλα προς όλες τις διαστάσεις).
Συνολικά οι εντυπώσεις από το αυτοκίνητο είναι πολύ καλές. Η περισσότερο απαιτητική δοκιμή συνέβη πρόσφατα σε εκδρομή σε περιοχή της Καστοριάς, όπου εκτός από την τετραμελή μας οικογένεια ταξιδέψαμε και με 5ο άτομο, με γεμάτο το χώρο αποσκευών, χωρίς τσάντες στα πόδια και λοιπά παλιά κόλπα. Αναφορικά με τις επιδόσεις, δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αναγκαστήκαμε κάποιες φορές να περιμένουμε πίσω από φορτηγά και ουρές αυτοκινήτων.
Γενικά στο δρόμο ταξιδεύουμε αρκετά άνετα και γρήγορα για τα οικογενειακά μας δεδομένα (συνήθως έως 30 με 40 χλμ πάνω από τα όρια ταχύτητας) και εύκολα μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες προσπεράσεις. Σε επαρχιακούς δρόμους με συνεχόμενες στροφές υπάρχουν περιπτώσεις που φαίνεται το βάρος και το ύψος του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα σε άγνωστους δρόμους αν π.χ. χρειαστεί να μειωθεί η ταχύτητα μέσα στη στροφή. Σε γνωστές διαδρομές, όπου γνωρίζω πώς πρέπει να στρίψω, δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα.
Η μέση κατανάλωση είναι μέχρι στιγμής 8 λίτρα/100 χλμ, με περίπου 10% (κατ’ εκτίμηση) κυκλοφορία σε αστικό περιβάλλον.
Το πεντάλ του φρένου με παραξένεψε με τη μεγάλη του διαδρομή (σε σχέση με το Clio). Σε έκτακτες καταστάσεις βέβαια οι κινήσεις γίνονται τόσο γρήγορα, που δε δυσκολεύτηκα να φρενάρω γρήγορα και σωστά.
Όσον αφορά στο ESP, στα μεγάλα κρύα του προηγούμενου χειμώνα, χρειάστηκε να ταξιδέψουμε σε επαρχιακό δρόμο σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, όπου σε αρκετά σημεία υπήρχε παγωμένη υγρασία. Προφανώς οδηγούσα προσεκτικά και το ESP ενεργοποιήθηκε μόνο σε μία περίπτωση. Έκτοτε δεν έχω παρατηρήσει να ενεργοποιείται.
Άλλα σχόλια ελπίζω σύντομα μόλις βρω λίγο χρόνο.