Υπάρχουν 2-3 πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Χανίων προς Ομαλό, και αντιστοιχα απογευματινά από Χώρα Σφακίων προς Χανιά.
Πρόταση μου είναι να πάτε όσο το δυνατόν νωρίτερα στον Ομαλό, για να μπείτε μέσα με τη δροσούλα και να μη σας διαλύσει ο ήλιος στις Πόρτες. Για νερό δε χρειάζετε να φροντίσετε(ένα άδειο μπουκαλάκι ο καθένας) μιας και υπάρχουν βρυσούλες κάθε 500-1000μ. Μην κάνετε το λάθος να πάτε γρήγορα: Αργά-αργά για να απολαύσετε το τοπίο, και το μπάνιο στην Αγια Ρουμέλη(με τα κρύα νερά) είναι τρομερή απόλαυση μετά από 15χλμ περπάτημα, 'σβήνεις' στη θάλασσα....
Για να είμαι πάντως ειλικρινής, με κέντρο την Ιεράπετρα δε θα επιχειρούσα κάτι τέτοιο. Υπερβολική κούραση και ταλαιπωρία, που δε θας σας αφήσει να το απολαύσετε όσο πρέπει.
Τέλος, για τις περιοχές του Ανατολικού Μπλόκ δε γνωρίζω και πάρα πολλά, καθώς έχω πάει μόνο 2-3 φορές. Γύρω από την Ιεράπετρα υπάρχουν ορισμένες ωραίες παραλίες, ενώ και πέριξ της Σητείας βρίσκονται πανέμορφα χωριουδάκια. Τέλος, αξίζει και μια βόλτα στο Μεραμπέλλο(γύρω από τον Αγ. Νικόλαο δηλαδή), καθώς και στα λιγότερα γνωστά οροπέδια των Λασηθιώτικων βουνών(όχι μονο στο γνωστό Οροπέδιο Λασηθίου δηλαδή).