Συμπληρώνοντας τις πληροφορίες περί κοινωνικής αποδοχής της ομοφυλοφυλίας στην αρχαιότητα, έχω να παραθέσω τον όρο περιγραφής ενός ομοφυλοφίλου. Ηταν η λέξη ΚΙΝΑΙΔΟΣ (κινών την Αιδώ).
Λεξικό της αρχαίας Ελληνικής γλώσσης Liddel-Scott τόμος ΙΙ σελ. 719
*Κύναιδος: ο καταπύγων, ο καθόλου αισχρός, κακοήθης άνθρωπος *
Ετσι βλέπανε την ομοφυλοφιλία.
Τώρα μιλώντας γενικά βλέπωντας την τροπή που έχει πάρει το θέμα, θα ήθελα να μοιραστώ κάποιες εντυπώσεις. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υποστηρίζω συγκεκριμένα άτομα, ούτε δογματικές απόψεις. Δεν ανακάλυψα χθες την Ελλάδα, ούτε περίμενα να γίνει γνωστή από κάποιους Ελλαδέμπορους που την φέρανε στην μόδα. Ασχολούμαι με την αρχαία Ελληνική γραμματεία και την παγκόσμια Ιστορία από την εποχή που οι συνομίληκοί μου έβλεπαν 'Δυναστεία'. Εχω γνωρίσει και έχω ερωτευτεί την Ελλάδα, όπως ακριβώς ξένοι ιστορικοί μελετητές που δεν έχουν κανένα πατριωτικό συμφέρον να υποστηρίξουν δογματικά την Ελλάδα. Η εγκυρότερη βιβλιογραφία επί του θέματος είναι δυστηχώς ξένη. Οταν έξω μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά, εμείς εδώ τα μισούμε και τα θεωρούμε άχρηστα. Βέβαια σημαντικό αρνητικό ρόλο παίζει και ο τρόπος διδασκαλίας. Για να μπορούμε να κρίνουμε κάτι πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε και κατόπιν να το καταλάβουμε. Στην Ελλάδα λόγω άγνοιας και ημιμάθειας, γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Ελληνες είχαν έναν θαυμαστό πολιτισμό. Φυσικά δεν τον χαρακτηρίσαμε εμείς θαυμαστό, διότι δεν είμασταν ούτε είμαστε σε θέση να τον αξιολογήσουμε, καθώς δεν έχουμε διαβάσει ούτε την Πολιτεία του Πλάτωνα. Παρ' όλα αυτά μπορούμε να λέμε αβασάνιστα την γνώμη μας για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των αρχαίων χωρίς βέβαια να έχουμε διαβάσει Αισχίνη ή την νομοθεσία του Σόλωνα. Είμαστε ισχυρογνώμονες σε ότι αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο κι ας μήν έχουμε διαβάσει Αρριανό ή Πλούταρχο, ή το Κοράνι . Λόγω της άγνοιάς μας είμαστε γόνιμο χωράφι για τους σπόρους και των δύο άκρων. Πάντα το έλεγα και θα το λέω, μήν πιστεύετε κανέναν, διαβάστε και ψάξτε μόνοι σας και μην αρκείστε σε λύσεις φαστ φουντ που προσφέρουν εφημερίδες και περιοδικά από όποιον χώρο και άν είναι. Επειδή το έγραψε ο ιός ή ο δαυλός δεν σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Καλο θα ήταν να αποβάλλουμε κάθε προκατάληψη ανάμεσά μας και να μην αμφισβητούμε κάτι αληθινό μόνο επειδή το είπε κάποιος που γενικά εκφράζεται ακραία. Προσωπικά χάρηκα που ο gaskouk μετέφερε την ευχάριστη είδηση για την Λοιζίδου.
Ετσι λοιπόν αυτό που λέω είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μελετήσει πριν μιλήσουμε ή γράψουμε για συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις. Θυμηθείτε ότι τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό δεν τον ανέβασε σε περίοπτη θέση κάποιος ακροδεξιός Ελληνικός δάκτυλος (αυτοί πιό πολύ τον γελοιοποιήσανε με τσολιαδάκια και άλλα εμπορικά φολκλορ) αλλά οι ξένοι που τον γνωρίζουν κατα αναλογία πολύ καλύτερα από έμας.
Αυτά πιστεύω και δεν επιθυμώ να προσβάλω κανέναν, απλώς με εξοργίζει η ημιμάθεια που στις περισσότερες φορές οφείλεται στον μεγάλο ασθενή μας, την Παιδεία.