-
Η ιδιωτική πρωτοβουλία καλά θα κάνει να ξεκουμπιστεί από την Ελλάδα και να πάει να παράγει ρεύμα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το οποίο θα το πουλάει μετά στη ΔΕΗ για να το μεταπωλεί έπειτα αυτή στους ιθαγενείς.
Έτσι εμείς θα έχουμε μια ΔΕΗ ανθηρή με λιγνίτες, 3 νομούς μέσα στη μαυρίλα, χιλιάδες εργαζόμενους στο μονοπώλιο με μισθούς 30% πάνω από τους αντίστοιχους του ιδ. τομέα, εκ. ευρώ στους γείτονες και στις τσέπες του κάθε ροφιάνου-αλλλήτη Μυτιλιναίου και, βέβαια, πορείες κατά του κεφαλαίου που φταίει για τη γενιά των 700 ευρώ. Το ότι το κεφάλαιο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς μονοπώλια και κράτος παντού δίνει διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς, μάλλον είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Πεινάει ο εργάτης και ο υπάλληλος στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία. -
Ο χρήστης christos.dimou έγραψε:
Αν αυξηθούν αύριο οι μισθοί 40% ή 50% πιστεύεις ότι δεν θα αυξηθούν ανάλογα και οι τιμές? Οι εταιρείες θα βρουν την ευκαιρία να μετακυλήσουν στα προϊόντα το κόστος, τα εισαγόμενα θα γίνουν τόσο φθηνά που κανείς δεν θα αγοράζει το Ελληνικό προϊόν (ήδη δεν το κάνει) και στο τέλος δεν θα έχεις καταφέρει τίποτα παρά να αφαιρέσεις το 33% της αξίας των αποταμιεύσεων.
Αν κοιτάξεις τις επιχειρήσεις πέρα από τις Τράπεζες (οι οποίες μέρος των κερδών τους το αντλούν από το εξωτερικό) θα δεις ότι τα ποσοστά δεν είναι τριψήφια αλλά μάλλον μονοψήφια. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία. Συνθήματα του στυλ πρώτος μισθός 1400 Ευρώ και σύνταξη στα 55 και στα 50 η Παπαρήγα τα λέει αλλά στις επιχειρήσεις του ΚΚΕ δεν τα εφαρμόζει.
Εκ του ασφαλούς θα φέρω τη Θάλασσα στη Φλώρινα!!!!
Δεν είμαι ΚΚΕ, μάλλον αντι-ΚΚΕ θα με έλεγα, και δε με νοιάζει τι κάνει το ΚΚΕ ούτε έχω διάθεση να το υπερασπιστώ. Ωστόσο αυτό που λες είναι άτοπο καθως οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που αναφέρεις θεωρητικά δεν είναι κερδοσκοπικές, δεν έχουν σκοπό τη συγκέντρωση πλούτου και λογικά συντηρούνται από τη βάση του κόμματος και δε θα μπορούσε να εφαρμόσει αυτά που λες. Ίσα ίσα που ακόμη και αν ίσχυε το 1400€ πρώτος μισθός, λογικά οι ΚΚΕδες πάλι λιγότερα θα έδιναν στους δικούς τους.
Τώρα όσο για το κόστος που αναφέρεις πιο πάνω, η απάντηση είναι σαφώς και όχι.
Γιατί δε μιλάμε για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά για τις 100, 200, 1000?? κολοσσούς που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μερίδιο κέρδους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.
Επίσης, γι' αυτό μιλησα καθαρά για κέρδη και όχι μόνο για αυξήσεις στους μισθούς. Με τους σωστους μηχανισμούς και ανακατανομή του πλούτου και όλων αυτών των κερδών, θα μπορούσε άνετα να υπάρχει κατώτατος μισθός όχι 1.400 αλλά 2.000 ευρά!
Και να αυξηθεί και η αγοραστική δύναμη του κοινού και να ενισχυθεί και η εγχώρια παραγωγικότητα και να έχουμε μια χαρά υγιέστατη οικονομία. -
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Αυτό μου θύμισε ομιλία της Παπαρήγα
Το ήξερα ότι κάποιος θα σπεύσει να μου κολλήσει και μια ταμπέλα...
Αν δεν το ήθελες, θα απέφευγες την καραμέλα του 'διεκδικήστε κι εσείς'. Λίγη κατανόηση της κατάστασης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
-
Συγγνώμη, δε σου κόλλησα ταμπέλα ΚΚΕ. Είπα τι μου θύμισε αυτό που είπες, μια ιδιαίτερα ανθρώπινη-κοινωνική δηλαδή επιθυμία που δεν είναι όμως ρεαλιστική.
Θσ συμφωνησω απόλυτα με τον christos.dimou. Αν αύριο δινόντουσαν αυξήσεις 20-30% στους πάντες οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος εργασίας θα ανέβαζαν τις τιμές. Άρα η αύξηση θα ψαλιδιζόταν ακαριαία.
Αντίστοιχα, θα αύξανε το κόστος μισθοδοσίας και του δημοσίου, καθώς και των προμηθειών αυτού, οπότε με τη σειρά του για να ανταπεξέλθει στο αυξημένο κόστος θα αύξανε έμμεσες και άμεσες φορολογίες. Εκ νέου ψαλιδισμός της αύξησης δηλαδή.
Με τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα όπως ανέφερε ο christos.dimou τα ελληνικά προϊόντα θα έπαυαν να είναι ανταγωνιστικά διεθνώς (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά προϊόντα στην Αμερική τώρα που έπεσε το δολάριο), οπότε θα μειώνονταν ακόμα περισσότερο οι εξαγωγές, οδηγώντας σε ακόμα δυσμενέστερο αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο.
Ο πληθωρισμός λοιπόν θα ανέβαινε ραγδαία και η οικονομία θα κατέρρεε.Ναι, είναι τρομακτικό το σενάριο, απεικονίζει όμως το πώς λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία του ΣΗΜΕΡΑ και όχι η οικονομία που θα ήθελε το ΚΚΕ.
Ο μόνος τρόπος να δοθούν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μεγάλες αυξήσεις που δε θα ψαλιδίζονται από τον πληθωρισμό είναι η οικονομική ανάπτυξη. Μόνο σε χώρες με μεγάλη οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται πραγματικά και οι μισθοί. Για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε να πουλήσουμε κάτι έτσι ώστε να έχουμε θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Για να έχουμε να πουλήσουμε κάτι πρέπει να έχουμε βιομηχανία (και δυνατό τουρισμό). Για να έχουμε βιομηχανία και δυνατό τουρισμό πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Για να γίνουν επενδύσεις πρέπει ο επενδυτής να είναι σχεδόν σίγουρος ότι θα τα πάρει πίσω. Για να είναι σίγουρος γι' αυτό πρέπει το κράτος να τον δελεάσει να κάνει επενδύσεις. Ε η μείωση της φορολογίας των ΑΕ γι' αυτό έγινε και οι πάντες βρίζουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό οδηγεί στην τόνωση της παραγωγικότητας της Ελλάδας και άρα σε πραγματική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.
Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, ήτοι θα μπορούσε ο Κόκκαλης, ο Μυτιληναίος, ο ... να πάρει τα λεφτά του και να πάει αλλού όπου έχει φθηνότερα εργατικά χέρια και μικρότερη φορολογία. Να δω τότε αν μια ζητούμενη υψηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις θα οδηγούσε τελικά σε υψηλότερο βιωτικό επίπεδο τον μέσο Έλληνα ή όχι...
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Για κάθε καφέ που κερνάει, χάνει λεφτά ρε σεις!
Δεν εισπράττει για να φοροδιαφύγει!Για κάποιους αυτά είναι **υψηλή **λογιστική.
Και αναπτήρες κάνει δώρο στους πελάτες, ξέρετε. -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Η ιδιωτική πρωτοβουλία καλά θα κάνει να ξεκουμπιστεί από την Ελλάδα και να πάει να παράγει ρεύμα στη Βουλγαρία και τη Σερβία, το οποίο θα το πουλάει μετά στη ΔΕΗ για να το μεταπωλεί έπειτα αυτή στους ιθαγενείς.
Έτσι εμείς θα έχουμε μια ΔΕΗ ανθηρή με λιγνίτες, 3 νομούς μέσα στη μαυρίλα, χιλιάδες εργαζόμενους στο μονοπώλιο με μισθούς 30% πάνω από τους αντίστοιχους του ιδ. τομέα, εκ. ευρώ στους γείτονες και στις τσέπες του κάθε ροφιάνου-αλλλήτη Μυτιλιναίου και, βέβαια, πορείες κατά του κεφαλαίου που φταίει για τη γενιά των 700 ευρώ. Το ότι το κεφάλαιο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς μονοπώλια και κράτος παντού δίνει διπλάσιους και τριπλάσιους μισθούς, μάλλον είναι παραμύθι της Χαλιμάς. Πεινάει ο εργάτης και ο υπάλληλος στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Σουηδία.Μόνες τους οδηγήθηκαν οι κρατικές επιχειρήσεις στην απαξίωση??
Ή μήπως έγινε εσκεμμένα για να τις ξεπουλήσουν μισοτιμής?Γιατί δε βάζεις και την Αγγλία? Είναι μάλλον καλυτερο παράδειγμα άκρατου καπιταλισμού.
Επίσης, η Σουηδία μάλλον δεν στηρίζει το επιχείρημά σου αλλά το αντικρούει...
Δεν είναι όλα ρόδινα όπως τα παρουσιάζεις, για ψάχτο λίγο καλύτερα.Όσο για τους μισθούς, αυτό απλά αποδεικνύει πόσο ζωντόβολα είμαστε στην Ελλάδα με αυτά που ανεχόμαστε..
-
Ο χρήστης kovathe έγραψε:
Μόνες τους οδηγήθηκαν οι κρατικές επιχειρήσεις στην απαξίωση??
Ή μήπως έγινε εσκεμμένα για να τις ξεπουλήσουν μισοτιμής?...Φίλε με συγχωρείς, αλλά αυτή είναι μια ακόμα καραμέλα:
Οι μισοί το λέμε έτσι (όπως εσύ) και οι μισοί αλλιώς (ότι δλδ φταίνε οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ... δεν εργάζονται). Όλοι, εννοείται, πετάμε την εξυπνάδα μας δίχως ίχνος στοιχείου.Γενικώς, η συζήτηση συνεχίζει να εξελίσσεται
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Αυτό μου θύμισε ομιλία της Παπαρήγα
Το ήξερα ότι κάποιος θα σπεύσει να μου κολλήσει και μια ταμπέλα...
Αν δεν το ήθελες, θα απέφευγες την καραμέλα του 'διεκδικήστε κι εσείς'. Λίγη κατανόηση της κατάστασης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
Συμφωνώ, αλλά που... ψιλά γράμματα βλέπεις.
aserf no problem δεν παρεξηγήθηκα. Απλά δε μου αρέσουν οι ταμπέλες.
-
Ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Οι κρατικές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη μετά το πόλεμο.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές, τότε, δεν θεωρούνταν προνομιούχοι. Μην ξεχνάμε ότι μετά τον πόλεμο δεν υπήρχε και ανεργία. Δουλειές υπήρχαν πολλές.Οι καταστάσεις άλλαξαν, και εκεί γύρω στο '70, άρχισε το παραμύθι του 'δεν σου δίνω αύξηση, σου δίνω επίδομα/δώρο/προνόμιο'. Όλα καλά.
Τώρα που οι καταστάσεις άλλαξαν πάλι, κι αυτό θα αλλάξει. Και όπως κάθε αλλαγή, θα φέρει αντιδράσεις.
Είπαμε, ο άνθρωπος είναι συντηρητικό ον.
-
Επί τέλους!
-
Γιατί δεν κλειδώνεται το θέμα περί ΔΕΗ;; Οι εργαζόμενοι πήραν τα @ρχίδι@ τους, οι διακοπές ρεύματος τελείωσαν και ο καθένας μας μπορεί να συνεχίσει να ζει στον μικρόκοσμό του.. Χαρούμενος που έχει ρεύμα και οι κοπρίτες της ΔΕΗ θα χάσουν μέρος των κεκτημένων τους.
Πάμε για άλλα.... -
Kyr80, αδικείς πολλούς με αυτά που λες! Και το θέμα εδώ, πλέον, είναι πως αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις που ζούμε, σχετικά με το μέλλον μας.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Kyr80, αδικείς πολλούς με αυτά που λες! Και το θέμα εδώ, πλέον, είναι πως αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις που ζούμε, σχετικά με το μέλλον μας.Μα δεν έχεις δει πιο είναι το θέμα. Ο καθένας το κοιτάει από το προσωπικό του συμφέρον και μόνον. Ως γνήσιοι Έλληνες...
Έχουν διατυπωθεί στο παρόν θέμα λανθασμένες απόψεις βασισμένες σε κάτι που άκουσα, κάτι που μου είπαν κλπ.
Τσουβαλιάστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Όλοι ξαφνικά απέκτησαν συγγενή- γνωστό κλπ που ζει με την υποστήριξη μηχανημάτων κλπ
Και με όλα αυτά έμεινε στο απυρόβλητο μια συνεχής αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων ετών. -
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
...Τσουβαλιάστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ...Τους οποίους ψηφίζει ποιός, αγαπητέ φίλε;
Δε βαριέσαι, σ' αυτή τη χώρα δεν θ' αλλάξει τπτ, όσο δεν αλλάζουν οι ιθαγενείς.
Και σ' το λέει ένας που πληρώνει (κ θα πληρώνει γι' αρκετό καιρό ακόμα) μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...Τσουβαλιάστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ...
Τους οποίους ψηφίζει ποιός, αγαπητέ φίλε;
Δε βαριέσαι, σ' αυτή τη χώρα δεν θ' αλλάξει τπτ, όσο δεν αλλάζουν οι ιθαγενείς.
Και σ' το λέει ένας που πληρώνει (κ θα πληρώνει γι' αρκετό καιρό ακόμα) μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΗ...Ο συνδικαλισμός της ΔΕΗ είναι όπως θα ξέρεις ίδιος με αυτόν της Ελληνικής Βουλής... Όλοι διαμαρτύρονται για τις πολιτικές των τελευταίων 35 χρόνων, αλλά μάλλον εκ του θαύματος 2 κόμματα εναλλάσονται στην εξουσία...
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Kyr80, αδικείς πολλούς με αυτά που λες! Και το θέμα εδώ, πλέον, είναι πως αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις που ζούμε, σχετικά με το μέλλον μας.
Μα δεν έχεις δει πιο είναι το θέμα. Ο καθένας το κοιτάει από το προσωπικό του συμφέρον και μόνον. Ως γνήσιοι Έλληνες...
Έχουν διατυπωθεί στο παρόν θέμα λανθασμένες απόψεις βασισμένες σε κάτι που άκουσα, κάτι που μου είπαν κλπ.
Τσουβαλιάστηκαν όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με τους καρεκλοκένταυρους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Όλοι ξαφνικά απέκτησαν συγγενή- γνωστό κλπ που ζει με την υποστήριξη μηχανημάτων κλπ
Και με όλα αυτά έμεινε στο απυρόβλητο μια συνεχής αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων ετών.- Είναι απολύτως φυσικό, και αναμενόμενο, ο καθένας να κοιτάει τα θέματα από την δική του οπτική.
- Αυτά είναι αυτά που εσύ θέλεις να διαβάζεις. Αμφισβητείς αυτά που σου λένε (κι εγώ) σαν προσωπικές μαρτυρίες? Που ακόμα και αν είναι λανθασμένες, διαμορφώνουν την γενική αντίληψη του κόσμου. Που, αν θέλεις, αυτή πρέπει να αλλάξεις συνδιαλεγόμενος. Οχι αφορίζοντας όποιον, νομίζεις, ότι δεν αντιλαμβάνεται το 'δίκαιον' των αιτημάτων σου.
-
Ξέρω. Δυστυχώς. Οπότε, τι περιμένεις ν' αλλάξει; Και ποιός να το αλλάξει;
Εδώ μιλήσαμε στην αρχή για την αλητεία του 'κατεβάζω το διακόπτη για να καταλάβουν όλοι ότι απεργώ'. Και, μετά, αρχίσαμε τις αηδίες προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τ' αδικαιολόγητα. -
skye και kovathe
Όπως τα λέτε είναι -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
- Είναι απολύτως φυσικό, και αναμενόμενο, ο καθένας να κοιτάει τα θέματα από την δική του οπτική.
- Αυτά είναι αυτά που εσύ θέλεις να διαβάζεις. Αμφισβητείς αυτά που σου λένε (κι εγώ) σαν προσωπικές μαρτυρίες? Που ακόμα και αν είναι λανθασμένες, διαμορφώνουν την γενική αντίληψη του κόσμου. Που, αν θέλεις, αυτή πρέπει να αλλάξεις συνδιαλεγόμενος. Οχι αφορίζοντας όποιον, νομίζεις, ότι δεν αντιλαμβάνεται το 'δίκαιον' των αιτημάτων σου.
Μα ακριβώς επειδή είναι λάθος η βάση συζήτησης δεν βγαίνει άκρη. Και δεν υποστηρίζω ότι όλα τα αιτήματα είναι δίκαια. Και σαφώς πρέπει να γίνουν αλλαγές.
Και στο λέω σαν παθόντας. Γιατί αγόρασα γεννήτρια για να έχω ρεύμα στο μαγαζί μου, γιατί έκανα 10 κυβικά δεξαμένη με πιεστικά για να έχω το καλοκαίρι νερό(σε ξενοδοχείο και καφέ). Γιατί αφού το χειμώνα δεν έχει πρόβλημα με νερό η Χαλκιδική δεν μας νοιάζει για το καλοκαίρι!!! Που έχει +1 εκατομύριο πλυθυσμο!!!! Γιατί ο φορολογικός νόμος προβλέπει πρόστιμο αν πιω ένα ποτό στο ίδιο μου τα μαγαζί κλπ
Αυτά όλα λοιπόν τα στραβά πρέπει να αλλάξουν. Και με το να συμφωνούμε με τις πολιτικές μέιωσης των αποδοχών των εργαζομένων και αύξησης των δικαστικών(=βουλευτών) σημαίνει πως ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε... -
Κοίτα.
Κανείς δεν διαφωνεί με αυτά που αναφέρεις. Ούτε συνηγορεί με τα άλλα που λες!Σαφώς και πρέπει να αλλάξουν πολλά. Μέσα σε αυτά είναι και τα προνόμια (ανεδαφικά πλέον) κάποιων εργαζομένων.
Και όσον αφορά στο επιχείρημα 'μην ισοπεδώνονται όλα. Ας ανέβουν οι άλλοι σε αυτά που έχουμε εμείς', είναι σαφές ότι πρόκειται για σοφιστεία. Αν μπορούσαν οι του ΙΚΑ να έχουν καλύψεις ΟΤΟΕ, δεν θα είχαμε πρόβλημα ασφαλιστικού.
Περί ΔΕΗ